Idag har jag varit nykter i precis en månad, har varit delaktig i andras trådar men tänkte att nu är det dags att jag startar min egen tråd. En hjälp för mig för att fortsätta hålla mig nykter.
Ni som varit här ett tag har följt min resa i andras trådar, men tänkte presentera mig lite mera nu.

Jag startade alkoholdebuten vid 17 års ålder och föll direkt, eftersom jag alltid varit tyst och blyg fann jag ett medel som gjorde att jag vågade prata och ta kontakt med folk. Har sedan dess druckit och jag är ca 45 idag. Både min mamma och pappa dricker för mycket även min mormor och morfar hade problem med spriten så jag har det i generna. Jag har alltid haft en tendens att dricka för mycket, men så mycket som jag druckit de senaste 10 åren har det aldrig varit och ffa det sista året. Jag har en man och 2 barn som har reagerat ordentligt på mitt drickande de sista åren, min make har nästan blivit nykterist i ett försök att begränsa mig men det har bara gjort att jag druckit mera.

Jag har gjort några försök att sluta tidigare, höll upp i ett år för 8 år sedan och i 3 månader i våras men har efter det druckit mer än någonsin, låg på ca 2 vinflaskor per kväll sista halvåret. Minnesluckor är vardag för mig, har alltid minnesluckor efter att jag druckit, vill aldrig prata om gårdagen eftersom jag inte minns ngt, hur många gånger jag gjort bort mig vill jag inte ens tänka på, sista tiden så klunkade jag även ur spritflaskorna innan jag borstade tänderna för kvällen, för att få i mig så mkt som möjligt.

Tanken att jag är alkoholist och att jag borde sluta helt, har väckts sista månaderna, och inom mig tog jag ett beslut att sluta 1 januari, pratade mkt med maken om detta och var orolig att han skulle tycka att det var tråkigt att missa myskvällarna med vin, men enligt honom var det länge sedan han tyckte det var mysigt med vin eftersom jag alltid blir stupfull, har läst det i anhörighetstrådarna också att fler tycker så men den tanken slog mig aldrig tidigare.

Denna månad har gått relativt lätt, visst var det tufft i början men jag trodde nog att det skulle vara svårare, har läst varje dag här på forumet, ffa för att inte glömma vem jag är, pratar även med barnen om detta och de är jätteglada att jag lyckats hålla mig så här långt och tycker att jag är jätteduktig. Har även en dialog med maken hela tiden som stöttar väldigt, har berättat för några vänner som reagerat lite olika, de som inte har problem tycker att det är jättebra, medans de som också dricker för mycket tycker att jag överdriver när jag säger att jag är alkoholist.

Trodde att jag skulle bli pigg och alert när jag slutade, för det har jag blivit de andra 2 gångerna, men inte denna gång, nu är jag otroligt trött och seg, är hemma från jobbet denna vecka eftersom jag känner att jag inte orkar gå till jobbet, vill bara sova och tillåter mig det eftersom min nykterhet är viktigast just nu. Har hört från flera av er att det tillhör processen, men det känns ffa svårt att ta, det är som att belöningen uteblir.

Har läst mycket även på anhörigsidorna, vilket jag inte gjort tidigare, har varit med sedan 2009 men var då inte redo att inse att jag var alkoholist. Det har fått mig att förstå min familj mycket bättre och hur de har varit för dem att leva med en alkoholist som fram till nu inte fattat att hon är det. Har otroligt dåligt samvete över hur jag struntat i barnens känslor och fast de har bedjat att jag ska sluta så har jag tyckt att de bara överdriver. Har äntligen insett att det enda jag kan göra för att gottgöra dem är att hålla mig nykter framöver.

Ser framåt, nu är första månaden avklarad, och det har varit otroligt skönt att vakna utan att känna sig bakfull, inte behöva ha ångest över gårdagen, veta vad jag sagt och gjort och kunna se alla i ögonen utan att skämmas.

Jag tar en dag i taget, idag ska jag vara nykter oavsett vad som händer.

Kram på er alla som stöttat mig så här långt!!

viktoria

Härligt att läsa att du hittat balans i livet Maria! Såklart går det bättre denna gången barnen är borta, nu har du en annan kunskap om dig själv och hur lurigt det kan vara, precis som du beskriver. Du är bättre rustad! Önskar dig en fin vecka)V

Maria42

Jag varit nykter, känns skönt. Allt flyter på som vanligt, ville bara lämna ett livstecken. Kram alla som kämpar därute!

Annelie 60

Jag längtar till den dagen jag ska känna samma tillfredställelse med livet. Du ger mig hopp!

Lilja-12

Njut av nykterheten! Det gör jag! Idag är det precis 5 veckor sedan jag söp skallen så är jag nykter idag har jag klarat 5 veckor.

Håll i Maria42, fint att du loggar in och skriver läget!

kram, Lilja

kalla

Vad skönt att allt går bra, nu njuter vi av våren// Kram Kalla

Stigsdotter

...igår att han hade gått omkring och mått "sådär". Ibland bra ibland mindre bra, men på det hela taget var det väl så livet var. Men när han slutade dricka så (åter)upptäckte han hur man egentligen skall må, hur huvudet ska kännas när man vaknar på morgonen, hur man ska ta sig an problem i livet och så vidare. Det var som om han hade glömt bort hur en människas "normalläge" är, alltså det läget där kroppen inte är förgiftad hela tiden, där tankarna upptas av nästa glas, ångest över det sista glaset eller någonting annat onödigt och destruktivt.

Kram på er kämpar! ♥ ♥ ♥

Maria42

Till dina 5 veckor !!! Vad bra gjort, för jag har på känn att du klarade även denna dag.
Kalla: du är fantastisk tycker jag, du är min förebild, så glad att det går bra för dig med.
Annelie: Skrev nyss i din tråd, kämpa på, det går
Stigsdotter: Precis så var mitt liv tidigare innan nykterheten, skrämmande likt. Usch, vill inte ha det tillbaka
Vilka tjejer vi är !!

Maria42

Imorgon, vi blir 5 vuxna i stugan. Ska bli skönt med massor av friskluft och förhoppningsvis lite sol. Det kommer att drickas i stugan men alla är måttliga så det borde inte bli jobbigt. Jag förstod aldrig vitsen med att bara ta 1-2 glas en kväll, varför då dricka?? Som tur är för mig så är dessa sådana, och dricka 1-2 glas lockar inte mig.
Kram alla som kämpar därute !!

kalla

Gott att komma iväg och du kommer klara det galant. För jag håller med dig att 1-2 glas kan kvitta, så njut av vårsolen och skidåkningen//Kramar Kalla

Maria42

Vad längesen jag skrev i min egen tråd, läser dock era trådar varje dag, känns bra att höra hur det går för "familjen". Gläds för alla det går bra för och känner sorg när någon trillat dit, att detta gift ska vara så svårt att vara utan. Sedan 1 januari har jag varit nykter alla dagar utom 3 dagar v. 9. Just nu går det förvånansvärt lätt, trots grillkvällar. Men jag är på min vakt hela tiden, jag vet ju att det kan vända mkt snabbt.
Det bästa med att vara nykter förutom att jag mår mkt bättre är att jag slipper skammen, jag vet vad jag sagt och gjort, jag behöver inte vara rädd för att lukta bakfylla, jag skäms helt enkelt inte längre och det har gjort mig gladare och lugnare. Det negativa är att jag är udda, alla våra bekanta dricker och det är inte spec kul att umgås längre. Men det ger sig väl på ngt sätt annars får jag nog försöka hitta andra vänner.
Kram på er!

kalla

Umgänget med kompisar och grannar haltar ju lite, det är nog så att man måste vara full för att uppskatta fyllesvammel. Hade grannarna över på middag igår och måste säga att diskussionerna framåt kvällen får en guldfisk att verka smart :-)
Vaknade alldeles för tidigt i dag, släppte ut hunden och tog en kaffe på trappan och är så lycklig att jag tog tag i detta med alkoholen och kan njuta av den här våren.
Så heja oss alla och nu tar vi ett steg till//Kram Kalla

Dompa

Umgänge med vänner. Nu har jag ju inte "hunnit" träffa vännerna. Bara ngt telefonsamtal där de önskar en välkommen tillbaka. Blev inbjuden till en fest på lördagkväll. Men jag ska inte gå...dels ÄR det alldeles för tidigt för mig...dels vill jag faktiskt hitta ngn slags rutin hemma innan jag börjar med annat. Men klart är att på den festen komer det att drickas...kopiöst. Kommer att börja snyggt...med tre rätters middag...men sen då? Jag behöver inte gå dit...då jag kan se det framför mig.

Vet inte hur umgänget i fortsättningen kommer att se ut. Jag känner ärligt talat inte någon som inte dricker. Detgår bra för dig Maria. Kul! /R

Dompa

Vill titta in här och hälsa lite. Du stöttar och kommenterar hos andra. Men din tråd trillar ner. Jag vill lyfta den då den är skitbra. Att även de med bara några dagars nykterhet, eller de som bara surfar omkring får se hur att alternativ till flaskan kan se ut. Att slippa skammen! Dessutom vill jag veta hur DU har det? Vem fan orkar läsa om solglasögon :-) Kram/R

Maria42

Tack för att du tänker på mig, jag har det bra. Jag gick omkring på gräsmattan på förmiddagen och plockade maskrosor (har en kamp mot dem) och tänkte på hur bra jag mår och vad länge den jag mådde skit för att jag var bakis. Att alltid vakna och vara fräsch är jättehärligt. Men det är ffa en kamp för ibland kommer en tanke att jag kan dricka vin när jag och maken åker utomlands nu i juni, innan jag hinner reagera och tänka NEJ! Det ska jag inte. Ibland känner jag en sorg över det, men är jag realist så vet jag att det skulle ge mig en sprängande huvudvärk, skamkänslan skulle vara tillbaka på nolltid och jag skulle må pyton. Då blir det inte så lockande längre.
Jag har haft en skön dag i solen, jag har tränat och jag mår väldigt bra, varför ska jag byta bort det mot A. Mina barn har precis som dina farit illa av att jag druckit, den äldsta litar ffa inte på att jag kommer att fortsätta vara nykter och det är en stor sorg att de har farit illa. Jag kan bara fortsätta vara nykter för att försöka reparera skadan. Ongarna är den största drivkraften. Kram på dig!

kalla

I dag är det 20 veckor sedan som vi stapplade in här på den här sidan och började vår nya resa tänk vad tiden går fort. Så heja oss och alla andra som kämpar//Kramar Kalla

Stigsdotter

Tänker på din rad om att det är skönt att slippa skammen. Jag håller verkligen med! Det är skönt att veta att även om jag har glömt vad jag sa igår så beror det på att jag håller på bli allmänt senil och inte på att jag druckit. Jag kan spänna ögonen i maken och bestämt säga att så var det inte alls istället för att fegt vika undan med blicken och febrilt försöka komma ihåg vad som hänt, vad jag sagt och gjort osv. Jag vill aldrig mer behöva fundera över vad jag gjorde på fyllan!

Många kramar till dig Maria!

Maria42

Jag fick av dina rader Stigsdotter, fegt vika undan med blicken och febrilt försöka komma ihåg, exakt så var det. Skämmigt nog oftast inför barnen, när de började prata om ngt av gårdagskvällen ville jag bara "dra på mig spikskorna och listigt smyga iväg" med skammen brännande på kinderna. För jag mindes aldrig gårdagen. Nej fy!!
Glad att jag "mötte" er för 20 veckor sedan, det har förändrat mitt liv.
Stor kram!

Maria42

Alla mammor blev grattade idag!! Vi ska vara stolta över oss själva och vilka förebilder vi är för våra barn, nyktra förebilder. Kram på er!!

Dompa

Ville bara titta in och säga Hej! Du är en förebild för mig... Vad du gör för dina barn... Yep, det ska jag bjuda mina ongar på; En nykter förälder. Nu kör vi!!! Eller hur? Bekräfta gärna att allt är ok. Kram och Tack/R