För två veckor sen, torsdagen den 26 september så föll mitt korthus. Mina kollegor på jobbet pratade och uttryckte sin oro för mig till vår chef. En av mina kollegor frågade mig väldigt rakt om det stämmer att hon har rätt när hon känt alkohollukt fatt det är okej från mig. Några sekunder senare hörde jag mig själv svara Ja och hulkande brister ut i LilleSkutt sprut-grinande tårar.
Jag tänkte försöka använda mig av det här forumet som en extra kanal att skriva av mig... kanske även ställa frågor. Jag hoppas att det är okej för er som redan är här. Det här blir ett långt inlägg, tänkte publicera det jag hittills skrivit. Tankar, rakt, ärligt och mina ord dock skrivet från hjärtat.

//
Cyanthiina - Inte druckit något sedan 26/9-2013.

Dag 1 - Riskakan

När jag vaknade i morse så kände jag mig värdsstark - kändes som att världen låg för mina fötter, jag är stark - jag kan - jag fixar det här - Det är nu eller aldrig! Den känslan satt i länge under morgonen, så länge att vi blev lite försenade. Jag ville ju vara the mama med stort T och M och gärna några fler stora bokstäver också bara för det där lilla extra. Jag lyckades sminka mig snyggt, visste att jag faktiskt inte luktade vin för jag hade ju inte druckit nåt under helgen. Så klart - Micke var ju hemma.

Åker till jobbet, planerar dagen. Lite nervös för att träffa alla på jobbet igen, efter hur veckan slutade. I torsdags föll hela korthuset, fredagen var mysig med prat med goaste jobbkompisen. Förstår inte än idag så här tre dagar senare att det faktiskt är jag, Cyanthiina, som har berättat det allra innersta hemligaste för jobbet?! Men det är den verklighet jag har att förhålla mig till nu.

Hela måndag förmiddag svischar förbi, inte en tanke på att dricka vin. Jobbet far vidare med stormsteg, det glider fram och det går bra! Jag har tankarna ändå att jag ska ta en dag i taget, jag måste förändra för att det ska bli bra. Jag ska jobba med mig själv nu. Men hur fasiken jobbar jag med mig själv? Vilken knapp trycker jag på? Finns det en fiffig affär jag kan köpa “sluta dricka vin på vardagarna och börja sköta ditt jobb och ta hand om ditt barn och din man och ditt hus - medicin”?

Jag kommer på en bra idé, det börjar nämligen bli lite svårt att komma på vad jag ska göra ikväll måndag utan att dricka mitt kära vin som vanligt… Så på lunchen efter att jag handlat ett gäng nya kläder eftersom jag det senaste halvåret inte ätit så mycket utan druckit vin istället vilket resulterat i en ganska stor viktnedgång, så bestämde jag mig för att göra en kvälls-todo lista. Det blev riktigt bra, en massa sådana vanliga föräldra-vardagmåsten. Känns bra, mycket bra. Under eftermiddagen är jag på väg upp till en annan lokal där jag har en del jobbåtaganden. I bilen, ensam, börjar tankarna komma...

- “Du kommer ju hem ganska sent Cyanthiina, du kommer inte att hinna göra allt på listan, du hinner in på systemet och köpa lite, du ska åka tåg imorgon, ingen kommer att märka, många är borta från jobbet imorgon, du hinner, det är okej, du har ju ändå bestämt dig att sluta, du har kommit långt, alla säger det, ingen vet hur tankarna går → AAAAAARRRRGGGGHHHH” = TOTAL frustration.

Jag kommer dock fram till i bilen, efter några ytterligare debatter med mig själv att jag inte ska köpa. Nu ska jag till lokalen och klockan är 17.00. Jag kommer förmodligen inte att hinna till bolaget. Det är okej, när jag kommer hem ska jag dricka te och äta ostriskaka med ost. Det är mysigt, det ÄR mysigt, du vet att du tycker det är mysigt… Mysigt mysigt mysigt - Mantra…
Klar i lokalen efter 18.00 och jag sätter mig i bilen SÅ nöjd med mig själv att nu är klockan efter 18.00 (jag har tom ett leende på läpparna när jag skriver det här). Åker till köpcentrumet för att fortsätta mina klädinköp och äta middag under tiden som jag väntar på dottern från hennes kvällsaktivitet. Kommer fram till köpcentrumet, ska lämna in ett lås till en låssmed för att få en nyckel. (Ett projekt jag haft hängande över mig i 1½ år men inte gjort, ännu ngt som fallit efter till förmån för vinet). Sekunderna efter jag kliver ur bilen känns som år. Jag ser, jag ser: Systembolaget är öppet här, efter 18.00! Jag ser människor gå in, komma ut med välfyllda gröna kassar, enstaka fylla lila kassar, vinboxar dinglandes mellan fingervanteklädda händer… Jag vänder blicken mot karusell ingången bredvid systembolaget. Tänker tyst för mig (tror jag) jag kanske sa det högt också.. Hihi.

-”Du säger Nej Cyanthiina, Du säger nej Cyanthiina. Du säger Nej.” Jag går, höger fot fram, vänster fot fram, blicken dras åt höger till systembolaget.

- “ Du kan ju hinna ta ut tvåhundra så kan du köpa utan att det syns på kontoutdraget, Cyanthiina” Fortsätter gå, höger fot fram, Vänster fot fram. Tänk att det var öppet till 19. Visste jag detta undermedvetet? Höger fot fram, vänster fot fram. Nu är jag inne i karusellingången, där är nyckelaffären. Höger fot fram. Nu ska jag lämna in låset, och byta klockbatteri. Det är mitt mål. Enkelt, simpelt. Tänk om killen visste vilket enormt steg jag tar genom att ge honom mitt lås och min klocka just nu. Jag kunde ha plockat en vinbox istället. Nu ska jag hem och dricka te och äta riskaka.

Dag 2 En mustaschfri dag

06.04. Klockan ringer, jag ligger i sängen, förstår vad som händer när klockan ringer. Har inga kläder på mig, vilket faktiskt är normalt, jag sover nämligen naken när allt är som det ska. Med vin som godnattkompis kan jag somna i jeans, tröja, glaset i handen, i soffan på rygg med armarna utslagna längs med kroppen. Nu när jag kliver upp om några minuter så är förhoppningsvis det enda i mitt ansikte lite utsmetad mascara för jag var så förbenat trött igår kväll att jag inte orkade tvätta av. Jag kommer inte att ha lilaaktiga tänder och vinmustasch!

När jag kom till jobbet så tänkte jag tillbaka på gårdag och hur jobbigt det faktiskt var att stå där utanför de där karusellingångarna till köpcentret och ha blicken sneglandes bort mot systemet, pendlandes och vacklandes men att jag ändå någonstans i allt velande och diskuterande med mig själv ändå gjorde ett val. Vilket jag inte gjort på väldigt länge, jag valde att inte gå in på systemet. Tidigare har jag inte ens gett mig in i diskussionen, i alla fall inte på sistone, bara accepterat att tanken och vanan infunnit sig och följt den. Nu, igår, hände något.

På morgonen på jobbet så tänkte jag då, ska jag berätta något om gårdagen för dem? Jag var ju ändå så öppen i förra veckan och berättade allt. Kan jag berätta för chefen? Kommer ha att se det som att jag fallit tillbaka? Ses det som ett nederlag. Jag bestämde mig ganska snabbt för att, det kan inte vara ett nederlag, så jag höjde rösten och ropade på honom. VI satt ned och pratade länge, jag kunde såklart som vanligt inte hålla tårarna tillbaka. Berättade precis hur det var igår, att det var jobbigt under eftermiddagen.
Jag tror det var rätt att berätta. Jag känner mig… på nåt vis mänsklig när jag berättar. När jag inte berättade och allt var hemligt så var det overkligt, plastigt och ibland inte på riktigt kändes det som. Det kändes ibland som jag levde i en annan bubbla där det var jag och boxen mot världen på något vis. Nu är det öppet, kargt, ärligt, sant och framförallt ute. Här ligger det utplacerat, som en tappat mjölkliter som rinner in i varenda liten vrå och skrymsla. Det går inte att gömma sig längre. Ingen vinmustasch - bara lite tisdagsutgråtet smink.

Slutade som vanligt idag dvs 16.30, gick från jobbet den vanliga tiden jag brukar, gick den vanliga vägen mot tåget och inser att (denna gång utan inre diskussion) att jag inte ska gå rakt fram förbi Systembolaget utan jag kan vika av lite tidigare och nå plattformen snabbare. Inser för en kort sekund vad många små små saker som är annorlunda nu. Detta är bara vad jag upptäckt hittills - på två dagar!

I samtalet med chefen idag så inser jag och han bekräftar det jag trott men i min svaghet inte vågat fråga, nämligen att eventuella fusk kommer att visa sig på blodprov och om jag bryter mot det avtal jag ska ingå med arbetsgivaren så kan det om det vill sig illa leda till att jag förlorar jobbet. DET är inte ett alternativ. Jag ser just nu kl 18.10 den 1 oktober 2014 bara en väg - inget vin. Har solen i ögonen och väntar på att hämta upp mitt livs kärlek, dottern, på tåget. Älskade barn, jag ska gör allt för att vi ska få det bra. Mamma är stark idag den 1 oktober!

Kväll 21.25, Ännu en kväll eller ja, den andra men i min just nu “leva för dagen-värld”, som mamma Cyanthiina. Jag har gjort middag, visserligen med ljummet mottagande på grund av tomater i pastaröran men vad gör man. Varm hemlagad mat vid köksbordet en tisdagkväll? Hallå, hur många har det så.. förmodligen ganska många men sällsynt här hemma en vardag dessvärre!

Nu, inga ostriskakor, däremot knäckisar med falukorv och senap och en kopp te.

Fortfarande - ingen mustasch.

Dag 3 Liv med lever

Vaknade nöjd imorse, snoozade till och med och jag vaknade sedan och morgonen var alldeles trevligt måste jag säga. Nu på morgonen ringde företagshälsovården och meddelade provsvaren. Det var väl sådär, det mesta inte så bra, en del bra… Det allra värsta var det så kallade peth provet som visar på en kort tid tillbaka i tiden, där ska värdet ligga som negativt om man inte druckit något alls, normalt drickande, nåt vin på helgen 0,5. 1,0 är mkt och jag hade 2,7.. Det säger väl det mesta om min sista tids vinintag.

Det som gör mig rädd och som känns läskigt är om mina tankar och djävulen på axeln kommer att reagera på levervärdena eftersom de inte var så farliga… Att jag tänker att ja men nån gång då och då är ok. Men det är det inte! Jag känner verkligen inuti och just nu i denna sekund med hela mitt hjärta att NEJ, jag ska ha negativa prover nästa gång. J a g v i l l d e t .

Dag 4-12 Samlade tankar

Omtumlande två veckor. Hur sjutton ska jag sammanfatta? Full fart, energi, tomhet, öppenhet, provsvar, mod, träning, dotter, alkoholterapeut.

Svårt att dra ihop så här många dagar i ett svep. Anledningen till att inte det blivit skrivit är nog helt och hållet att jag inte känt behovet. Jag har sysselsatt både mig och dottern på kvällarna. Jobbat mycket, försöker komma ikapp, göra listor, skapa struktur så jag kan komma tillbaka till där jag varit en gång. Det som jag vet cheferna säger; de vet att Cyanthiina kan. jag vet att jag kan, undrar nu när jag ser tillbaka hur jag kunde låta det falla så hårt. Jag kunde så enkelt koppla ifrån och ta det lilla beslutet att en box på en kväll gör ingenting, jag kan göra jobbet ändå. EN gång kanske jag kunde det, trodde jag. Men redan då började det förmodligen att falla. Ingen märkte då att skalan droppade nedåt, kvalitén sjönk. Jag tror att jag fattade men valde att hitta en annan väg ut, jag gör det sen, det fixar sig. Någon annan går det nog också dåligt för… Men det kommer ikapp, det kryper på en och nu är jag här.

Jag satt igår på företagshälsovården med en drog- och alkoholterapeut. Det kändes bra, vet fortfarande inte riktigt hur jag ska göra detta. jag fick läxa… ska ta ett beslut varje dag, jag ska även notera vad jag gjort varje dag som är snällt mot mig.

Det är tre saker jag undrar över i den här processen som väldigt många av de jag pratar med säger hela tiden… Det är;

* “Det kommer bli tufft, det är du som ska göra jobbet. Du måste jobba och kämpa med det här. “

* “Du måste ta en dag i taget”

* “Du måste vara snäll mot dig själv”

Jag har så svårt att förstå de här tre… Att det kommer bli tufft . No shit Sherlock. Det fattade jag när korthuset föll, men det där med att “göra jobbet”. Vilket jobb? hur ser det ut? Hur ser mina arbetsuppgifter ur förutom att inte köpa vin och inte dricka det? Är det processen och verktygen till att ta beslutet och säga nej? Är det mina arbetsuppgifter? Är det insikten att jag är ensam och inte har några vänner som är arbetsuppgiften? Isådanafall är jag benägen att hålla med att det blir tufft! ;-)

Jag måste ta en dag i taget. Ja men exakt vad innebär det? Är det att försöka stanna upp och klara av precis det jag är i just nu, exakt det ögonblicket? Inte tänka framåt vad som kanske eventuellt ska hända sen utan tänka på precis just nu? Det kanske jag kan klara ändå. Jag får se. OM det är så det menas.

Det sista då, jag måste vara snäll mot mig själv. Jag upplever inte att jag varit dum? Jag har inte köpt vin med avsikten att skada mig själv, i de stunder jag stått inför ett inköp så har känslan och tanken varit att jag ska mysa… tror jag. Nu när jag tänker tillbaka så minns jag inte riktigt. det kan vara så att det gått mer på rutin och vana också.. framför allt den sista tiden. Men vara snäll mot mig själv,,, Jag vet inte riktigt hur det menas att jag ska göra det. Är jag snäll nu?

Dag 13 Sandlåda?

Jag har eldprovshelg. Första helgen ensam hemma efter den ödesdigra torsdagen den 26 september Tjugohundratretton. Då mina kära fina kollegor som jag förstår bryr sig så om mig, konfronterar mig och frågar om jag har problem med alkohol.

Nu är det helg, Mannen spelar match i Norrland. Ensam hemma. Hade det varit en månad sedan hade jag varit i mitt esse nu, alternativt sovit och väntat på andra andningen på kvällen. jag hade iallafall säkerställt att jag boxar så jag klarat mig helgen ut. För vad jag ska göra om jag inte dricker vin när jag är ensam?

Det undrar jag nu också. Jag hade en lista i fredags som jag byggt på under veckan eftersom jag visste att detta skulle komma. Min ensamma helg alltså. Dricka ÄR inget alternativ, men vad ska jag göra? Känslan just nu är, ledset. Jag sitter och tittar ut över en fantastiskt stillsam vacker Vänern med brinnande färgsprakande löv på träden. Men JAG HAR TRÅKIGT!!! Vaknar ensam, gör min lista ensam, ska äta lunch ensam (har inte ätit lunch…), ska ha lördagsmys ensam (hade visserligen fredagsmys ensam helt ok). Det jag undrar och som framkallar min ledset känsla är, var är mina vänner? Det sorgliga är att jag har svaret alldeles klart framför mig; Jag har valt bort dem. Valt att inte åka och hälsa på, valt att inte följa med på saker, valt vinet istället. Nu är vinet väck, vänner väck.

Hur gör jag för att hitta socialt igen? För jag vill inte vara ensam alltid. Hade Cyanthiina för 15-20 år sedan sett mig nu, sitta ensam i en fåtölj i ett hus i skogen skulle hon undra om jag bytt identitet med någon annan för det inte Kristinas melodi att sitta så här ensam.

Barn leker i sandlådan, först lite avståndstagande med en hand i tryggt läge på pappas eller mammas ben vid kanten. Kikar under lugg på de andra barnen. 10-15 minuter senare har många av barnen funnit en lekkamrat som de kan prova munsbitar av sand tillsammans med eller bygga sandgropar. Hur gör jag, 32 år för att finna en vän?
Var är min sandlåda?

kerran

att läsa dina kåserier, Cyanthiina! Händer som förlamade gäddor...jag kan inte sluta le och är full av beundran för din litterära förmåga såväl som för den resa du gjort och gör...Fantastiskt bra!

Cyanthiina

Dag 26 kalldusch

Måndag, dag 26. Idag var det återigen inplanerad möte med chefen på jobbet.. Den gigantiska bollen är ju satt i rullning, jag har fått en kontakt på företagshälsovården, vår sköterska samt en konsult, alkoholterapeut, som jag ska samtal med en gång i veckan och ta fram någon typ av behandlingsplan. Hade andra samtalet med A-terapeuten i fredags. Det känns riktigt bra, hon har humor, tanten, och hon fattar mig. Det är superviktigt tror jag och jag hoppas det blir bra. Min chef och jag har regelbundna samtal, har haft en gång i veckan nästan sedan korthuset föll, känns också bra. Jobbigt som fasiken såklart. Att vara naken (inte bokstavligt så klart) inför ens arbetsgivare är not so fun. En del av min personlighet och det som är Cyanthiina är också att jag har en förbenat stor vilja att göra rätt. Jag avskyr att göra fel och hela den här historien är ju bara så fel som det kan bli.

Idag kom dock en riktigt kalldusch.

Jag är helt medveten om att mitt val att “come clean” och berätta som det var på jobbet förde med sig ett högt pris. Priset jag dock var beredd att gå in med för att det för en gångs skull skulle bli bra. Det som hänt är då att:

* Cyanthiina går in i en rehabiliteringsplan med företagshälsovården. Detta innebär nu samtal med en alkoholterapeut, provtagningar (slumpmässiga och planerade).

* Cyanthiina har numer första dags intyg, dvs är jag sjuk så måste jag från dag 1 anmäla till företagshälsovården och åka dit för ett besök och de skriver i sin tur ut ett intyg och postar tilla arbetsgivaren.

* Cyanthiina godkänner att sekretessen därmed är hävd gällande det som berör alkohol, provtester och själva upplägget av programmet. Sekretess mellan företagshälsovården och arbetsgivaren alltså.

Ovanstående visste jag om sedan tidigare. Jag visste också att något typ av avtal mellan mig och arbetsgivaren skulle upprättas. Detta fick jag se idag. Nemas problemas, det var ovanstående samt tidsbegränsningen att det gäller from första behandlingsdag till 2 år from sista behandlingsdag. Så dryga 3 år kommer ovanstående grejsaker att påverka mig och ställa krav på mig. Fine by me.
Redan från början - innan jag valde att berätta - så startades ju en liten utredning kring min korttidsfrånvaro, detta också tillsammans med företagshälsovården. Där frågade då min chef mig vad jag behöver för stöd och hjälp från arbetsplatsen. Jag svarade då att jag inte vet, varpå min chef lovade att återkomma till mig med någon typ av stöd och verktyg som kan underlätta för mig på arbetet. Efter detta så kom ju hela mitt korthus och allt som det meddrog. Min chef vidhöll dock att de skulle ta fram stöd och verktyg till mig. Detta möte hade vi då idag samtidigt som avtalet presenterades för mig som för övrigt ska skrivas på på torsdag då det är möte med mig, chefen, företagssköterskan och alkoholterapeuten för att bestämma vidare pan för Cyanthiinas eminenta alkoholrehabilitering (nåväl.. bra poäng i wordfeud på det ordet iallafall…:-( ).

Så, på detta möte idag förutom avtalet så berättade min chef ytterligare två förändringar som ska stötta och underlätta det för mig i mitt arbete. Jag ska tillägga att min chef och min arbetsplats är fantastisk, jag har sånt stöd och det är en mycket bra arbetsplats.

Åtgärd 1 (som då ska vara stöd och verktyg för mig).

Min oreglerade arbetstid försvinner och jag skall nu arbeta 08.0016.30 varje dag. Tidigare har jag tillsammans med mina kollegor styrt vår tid själva och lagt upp vårt arbete. Detta försvinner från mig och jag har numer reglerad arbetstid med satta tider. Det är okej, det kommer att krävas en sjujäkla disciplin och mycket mer planerande från min sida. Jag förstå hur de tänker och jag accepterar.

Åtgärd 2 (som då ska vara ytterligare stöd och verktyg för mig)

Mitt ansvar för en specifik syssla på jobbet plockas bort från mig. Utifrån det ansvaret jag hade där så satt jag även med i en nationell arbetsgrupp som utvecklade denna verksamhet och jag gjorde det jobbet så bra. Det plockas bort för förmån för att jag ska ha tid att fokusera på kärnverksamheten.

Så till min reaktion och mina tankar: Vad i helvetes jädrans pannkaksdret??? Nu har det gått snart 12 timmar sedan jag fick reda på detta och jag har hunnit tänka och fälla många långa och dessvärre bittra tårar kring detta. Jag känner mig otroligt ledsen, nedslagen, misslyckad, känns som ett nederlag… ja jag kan gå vidare. En del av mig funderar på om jag överreagerar och att det här egentligen är någon spegelreaktion på allt som hänt de senaste 26 dagarna men…. det känns inte så.

Logiska och kloka Cyanthiina förstår precis hur de tänker, mer tid och fokus för kärnverksamhet. Den här specifika arbetsuppgiften gjorde jag ju så jädrans bra! TIllochmed i förra veckan på lönesamtalet med chefen så tittade vi tillbaka på resultat och konstaterade båda två att det inte var så rolig läsning (No shit Sherlock tänkte jag…). Jag hade definitivt inte väntat mig någon löneökning förutom individgarantin via kollektivavtalet. Dock fick jag en om än liten, en höjning på 30 kronor! Min chef sade att det har att göra med att det ansvaret jag haft med denna arbetsuppgift har jag skött så bra att det ändå resulterar i detta. Då har jag så svårt att få ihop det att det försvinner nu...Åh jag är så ledsen…

Jag har också svårt argumentera emot, jag är så rädd att något ska hända med jobbet, det är så mycket på spel… Min chef frågar hela tiden hur jag mår, hur jag känner och hur det känns med de olika besluten. Vi är raka och ärliga, öppna kort överallt. Jag tar emot det som kommer men hur ska jag göra när det bara inte känns rätt och bra? För det känns ungefär som att springa ut, inte ha regnkläder när det regnar, blir genomblöt, inse att mascaran rinner överallt, man har fel skor som blir blöta, trampar i en halvljummenhästbajs och halkar med näsan först i högen och du ska till ett jobbmöte. Ungefär så roligt känns det just nu hos Casa De Cyanthiina.

Jag hade i min enfald trott att detta verktyg, stödet som skulle tas fram till mig, att det skulle vara iform av en excelfil, någon framtagen mall för att underlätta “att göra listor” exempelvis. Jag har så svårt att se denna lösning som ett verktyg för mig. Det känns inte som ett verktyg. Jag har noll lust till arbete just nu och sedan detta besked kom i förmiddags på jobbet. Jag har gråtit så ögonen svider och just nu är det inga pompoms som viftar högt upp i luften… Möjligtvis lite tafatt viftandes med ena handen längsmed kroppen… fira att jag iallafall inte köpt vin idag. Fast jag gick in i en affär (och sa godda vad har ni här… Usch.. det är en barnsång som bara ploppade upp i huvudet när jag skrev den meningen.. sorry) Som ligger bredvid Vinaffären (som min dotter kallade det när hon var liten) och inte gick in i Vinaffären trots min ledsna och surmulna uppsyn. Istället sitter jag hemma, skippade träningspasset för att det faktiskt är synd om Cyanthiina idag. Åhhh, vad jag tycker att det här vad BAJS faktiskt!!!

Jag måste försöka vända det här och se att de vill hjälpa mig och att det blir bra. Jag känner bara just nu inte så mycket tjo och tjim! Jag vill ju använda mina pompoms, vill spruta konfetti och dansa macarena… Kanske om jag gör det som en liten pyssling med lillfingrarna så blir det lite glatt och smileyigt?

Peppa peppa peppa i min kalldusch! Wiiii…?!?!?

och främst.....Du HAR en fantastisk arbetsgivare som är kunnig och har en plan för att fånga upp såna som dig ( :P ) !! Alla har inte den förmånen ! Nu kan du vifta lite för din fina arbetsgivare :-)

Och för det andra.....du kommer in i en sorgefas nu när din bäste kompis inte längre kan släcka dina bekymmer och känslosvallningar. Den sorgefasen kan vara olika lång för oss alkisar, jag tex, tyckte enbart det var skönt att fanskapet försvann. Efter ett tag kommer du att inse att de verktyg som de nu tagit fram till dig ÄR bra för dig om du tar det lilla lugna nu och litar på att de gör det som är bra för dig. Rutiner och lite mindre stress är bra för oss alkisar, inte så glassigt men bra !

Återigen...jag är glatt överraskad över att få höra om en arbetsgivare som är så förberedd och som tar hand om sin personal så planerat och kunnigt ! Försök att se dig som en VIP som får bästa möjliga service och som alla bryr sig om, i detta fallet på ett mycket humant sätt och inte bara för att du betalat för det.

Kram på dig och luta dig tillbaka och känn dig ompysslad !!

LillPer

Tycker jag nu!

Om du skött denna uppgift så bra och den uppenbarligen betyder mycket för dig så måste det vara ett aldeles utmärkt verktyg att
låta dig fortsätta med det?
Kan du inte försöka säga att det faktiskt hjälper dig?
I vilket fall som helst försöka få en bättre förklaring till varför?

Nå, att halka i hästbajset med fejjan före är aldrig kul. Men så känns det ibland när man blir "avklädd"
Jag är helt övertygad om att du med din goa humor och självdistans kommer lösa detta på bästa sätt och när allt
visar sig funka i din rehab så kommer du troligen ha andra ännu mer spännande uppgifter att sköta i företaget.

Det krävs en grymt stark person för att ta sig ur ett beroende. Såna växer inte på träd.
Cyanthiina är en sådan person.

Kramar till dig från LillPer!

Cyanthiina

Jag satte mig på bussen imorse och började författa ett mail för att få ned känslorna och tankarna kring vad som hänt på jobbet på sistone. Det resulterade i detta mail. Jag vände och vred på det, fick feedback från två arbetskompisar. Ni får gärna ge mig återkoppling vad ni tycker. (Jag har bytt ut namn och döpt min arbetsuppgift till “ansvaret” för att inte röja för mkt...

----------------------------------------
Hej Chefen,

Jag har tänkt lite fram och tillbaka gällande mina förändringar i min

situation. Jag har tillochmed sovit på saken både en och två gånger,

tro det eller ej! :-)

Vårt möte måndags var jag både beredd på och inte. Vi hade mötet

inplanerat sedan tidigare och en av de saker vi skulle prata om var

bl.a det verktyg/stöd/hjälp jag skulle få men som jag hade och har

svårt att "pinpointa" exakt vad det skulle vara. I min värld hade jag

tänkt fram något liknande en mall till to-do lista, excelfil för att

lista kommande och avklarat arbete exempelvis.

Jag förstår och även accepterar de två förändringarna som nu blivit

men jag känner att jag även måste tala om och dela med mig hur jag

tänker, reagerar, känner och tycker kring det.

1. Reglerad arbetstid.

Det känns såklart tråkigt att inte längre ha oreglerat då jag själv

såg det som en stor förmån. Som du Chefen sa så är dock förtroende

något man förtjänar och jag förstår att den skalan är långt passerad

noll dessvärre. Det är tungt att veta och höra det också, att jag

försakat förtroendet.

Det är också lite " salt i såren" om du förstår hur jag menar när de

andra i arbetslaget pratar om: "är det ok att jag jobbar hemifrån på

måndag?" "jag tänkte träna lite på morgonen, kommer lite senare" "jag

drar vid lunch, ska till skolan och fixa några grejer till dottern"

och jag vet att det blir inte så för mig. Det är ju dock förmodligen

bara bittra jaget som tänker och reagerar...

Det blir ett annat sätt att tänka, har nog inte alla planer uttänkta

kring hur det ska gå till, men det känns inte som en världssak, jag

har jobbat efter fasta tider förut. Jag kan se en del fördelar. Det

blir pillrigt, planera (det är jag ju bra på ;-) ). Men det blir bra

tror jag.

2. “Ansvaret”

Det här är den förändringen som känns allra mest tung och

svårhanterad. När jag fick veta det i måndags så kändes det

fruktansvärt helt enkelt. Jag tappade lusten till att jobba

överhuvudtaget! Jag tror att den reaktionen var stundens reaktion,

lite "chock", lite av allt möjligt tror jag. Nu när jag tänkt lite

mer, begrundat så har jag dessa tankar;

Återigen, jag förstår hur beslutet fattades --> mer tid och fokus till

kärnverksamhet. MEN... Det som känns extra jobbigt och som bidrar till

att jag har svårt att se denna förändring som ett verktyg och

stöttning är två saker.

* Vid vårt lönesamtal så pratade vi kring resultat som inte var bra

och gör att det inte finns utrymme eller tillfälle till någon

löneändring utom individgarantin. Dock finns ett litet marginellt

påslag om 30 kr som då baseras på att jag gjort ett bra jobb och skött

ansvaret kring “ansvaret”. Det kändes otroligt roligt att i

den här ganska omtumlande situationen ändå hitta ett litet guldkorn

där jag skött arbetet trots att det tyvärr inte är kärnverksamheten i

detta fallet.

Med detta samtal ganska färskt så kändes det knepigt och jättejobbigt

att detta ansvar försvinner när jag tänkte tillbaka på att det gått

bra, och även att du sa att jag gjort det bra.

* Den 17 oktober hade vi möte inplanerat sedan länge med “nationella ansvarsgruppen”

i Stockholm. Vid mötet i måndags så uppfattade jag det som att du

Chefen sade att du hade tänkt prata om denna förändring i förra veckan

dvs innan mötet i Sthlm men att du tänkte sedan att låta mig åka ändå.

Det kändes väldigt konstigt när jag tänkte på det i efterhand. Vi hann

börja starta upp verksamhet i gruppen, planering och jag hann börja

ett utvecklingstänk i huvudet, började planera och spåna efter ett

sådant här möte. Sedan rycktes det bokstavligen bort under fötterna,

helt och hållet "mitt fel", men det här är ändå min reaktion och

känsla.

För mig är uppdraget och ansvaret kring “ansvaret” viktigt!

Det betyder väldigt mycket för mig, jag känner ett ansvar, känner att

jag arbetar för vår persoal, för kvalitén och det gör gott för personalen

att få dessa utbildningar! Framförallt är det så himla roligt! Det tar

tid - absolut. Jag upplever dock inte att detta uppdraget tagit tid

från kärnverksamheten.

Jag har som sagt svårt att se fråntagandet av detta ansvaret som ett

verktyg och stöttning mer än att jag får tid till de andra delarna.

Det känns inte lika roligt, inte lika glatt för jag har tappat en del

av jobbet som gav mig väldigt väldigt mycket, inte minst de här

senaste 27 dagarna.

Jag vet också att det händer mycket för mig nu, som min goda arbetskompis beskrev det,

saker försvinner från mig, saker kommer till mig och jag ska på nåt

sätt hantera detta i vardagen och jag tycker hittills det gått bra! De

här två förändringarna gjorde det dock tyngre. Så känner och tycker

jag nu idag onsdag. När jag smält detta ännu mer kanske jag tänker

annorlunda men hur jag känner framförallt kring “ansvaret”

måste jag låta dig få veta för det påverkar mig såpass mycket.

Jag hoppas du förstår mina tankar och min upplevelse kring det, fråga annars.

//Cyanthiina
-------------------------------------------------------------------------

Idag efter jobbet åkte jag till garnaffären igen… köpte garn och ska börja på en tröja! Läskigt! Det roliga var att något nytt och spännande och oväntat hände! Ni skulle bara veta. Cyanthiina *trumvirvel* Gjorde … något…. SPONTANT!!! I affären så frågade tjejen som äger om jag inte skulle stanna kvar och vara med på stickcaféet. Jag hörde hur en röst sade: “Jo det ska jag, ska bara åka till maxi och köpa en sallad till middag så kommer jag sen”. Jag tittade mig runtom och undrade vem som pratade. *fnissar som Lille Skutt…* Det var Cyanthiina som pratade!!! Jag var med, kom hem alldeles nyss, stel i nacken och jättekissnödig för jag glömde gå på toa. Men Jag har träffat roliga och fina människor, och stickat! Så tror jag normala människor gör, sådana där spontana saker på fritiden, har hört att det kallas hobbies.

Så, imorgon ska Chefen prata med mig om mailet. Han svarade på det kort och sade att vi pratar imorgon (han var inte på plats idag). Det ska bli spännande. Jag känner mig stolt iallafall, framförallt att det fick mogna hos mig någon dag, det är lite ovanligt för Cyanthiina.

Allt gott till er, fridens!

//Cyanthiina

m-m

mötet idag. Tycker att det var ett bra mail du knåpade ihop. Alltid bra att fundera lite innan man säger vad man tänker när man är i affekt. Att lugna ner sig och formulera om vad det är man vill få fram. Hoppas det blir ett bra möte. Och minst lika viktigt - blir det inte det så försök att inte låta det få för stort utrymme, det viktiga nu är ju ändå att du ändrar dina dryckesvanor, vilket du ju har kommit en så bra bit på väg med :)

Kul med stickandet och stickcafé - det är min kvällssysselsättning. Bra att du ger dig på lite svårare projekt, ju svårare det är, desto mer fokus och koncentration krävs och kan hålla tankarna på andra saker borta en stund.

/m

NyMan

Skulle vilja ha ett livstecken, en liten rapport, hur det än är. Vi finns härinne och väntar på dig. Kom igen! Hur är läget?/NM

WT

Du skriver så himla bra! Sitter här själv mitt i natten och småskrattar! :)
Tack för ett bra avslut på den här dagen, detta är min 10 e dag som helt nykter, dock har tankarna HELT
snöat in på alkohol, ta i trä att det släpper.

Och hoppas även jag på mer rader från dig

God natt på dig och alla andra härinne!

Pellepennan

Så känner jag när jag läser mig igenom din tråd! Så bra och härligt skrivet, och vilka framsteg. Även om jag inte ska sitta här och läsa hela dagarna, skulle verkligen vilja läsa mera. Så det blir minst sagt lite tomt i magen när inläggen tar slut...
Låt inte tråden vänta så länge som jag gjorde, det är ett insider "stalltips"