Hej alla
Jag är ny här. Har läst lite här och där på olika inlägg och svar och känner att jag nog platsar här. Tänkte skriva lite om mina tankar och funderingar omkring mitt förhållande till alkohol som till största delen består av att dricka vin. Jag kan inte "findricka" dvs. sitta och smutta på ett glas vin eller två under en kväll. Nej, jag häver i mig tills jag känner ruset komma och mer därtill. Men jag blir inte redlös. Har aldrig minnesluckor. Kan alltid ta vara på mig själv. Dagen efter brukar vara en pina men ändå hanterbar. Lätt bakrus-ångest och jag är inte världens starkaste då.
Det som gjort att jag vill förändra mitt drickande är att jag märker att jag dricker oftare och mera. För några år sedan, nja ganska många år sedan, kunde jag köpa hem en flaska vin, dricka två glas och sen ställa undan den. Det fixar jag inte idag. Jag dricker tills det är slut. Jag har dock slutat att köpa hem bag-in-box-vin för det kan jag inte hantera och begränsa.
Och bara det är oroväckande. Att inte kunna låta bli när det finns hemma. Tycker att vinet då står och ropar på mig, kan inte släppa tankarna på det om jag vet att det finns hemma.
Jag är uppväxt i ett helnyktert hem. I mitt äktenskap ( är skild men sambo nu ) dracks det mycket sparsamt.
Jag var väl snudd på nykterist under många år. Vet egentligen inte vad det var som gjorde att jag började dricka på ett, i mitt tycke, destruktivt sätt. Vet inte heller om jag är beroende eller om jag "bara" överkonsumerar. Vet inte om det är viktigt att veta heller. Huvudsaken nu är att jag känner att jag är inne på fel väg och jag vill göra något åt det.
Jag har rejäla sug efter vin emellanåt. Ska tillägga att jag inte druckit något nu på 5 dagar. Har satt som ett första mål att inte dricka mer än 4 glas vin i veckan. Men börjar fundera på om det är hållbart för mig eftersom jag har så svårt att sluta dricka när jag väl har börjat. Kanske måste jag klippa helt. Göra slut på förhållandet till alkohol.
I helgen ska jag träffa ett gäng gamla kurskompisar. Vi ska gå ut och äta och dricka. Naturligtvis dricka. Det blir min första utmaning sedan jag bestämde mig för att förändra mitt drickande.
Det här blev långt. Kanske för långt. Men jag behövde skriva av mig.
Tack för ikväll.

LillPer

Välkommen hit!
Varför tror du ditt inlägg var för långt? Du får skriva hur långt du vill, det är din tråd och här gör du precis som du önskar. Jag vill läsa mycket mer av dina inlägg.
Du verkar ha förstått att du vill ändra ditt beteende och du vet vad det gör med dig. Jag kan definitivt inte sluta dricka då jag väl har börjat. Det har tagit mig många år att fatta.
Nu är jag här med tre månader utan alkohol ännu en gång och denna gången tänker jag inte testa om jag kan klara av att vara måttlig. Det vet jag för länge sedan att jag inte kan.
Du själv vet vad som är bäst för dig och du finner många här inne med samma historia som du själv.
Här finns stöd och hjälp att få, jag följer dig och stöttar dig.
Lycka till Trollmor!

LillPer

När man har ett sug så har man utvecklat ett kemiskt beroende som senare kan utvecklas till beroende och sedan missbruk. Jättebra att du upptäckt detta väldigt tidigt för då är det lättare att ordna upp det. Har man sug tycker jag att man ska vara försiktig med att dricka. Inte utsätta sig för frestelser mm. Ja du verkar vara en förståndig människa. Tyvärr är vårt samhälle uppbyggt på att det är normalt att dricka och man anses konstig om man tackar nej till en öl, ett glass vin eller en grogg.

trollmor

Tack för ert vänliga välkomnande.
Ja, jag anses vara en klok och förståndig kvinna men det hade varit bättre att använt det förståndet lite tidigare och inte låtit alkoholen få en så stor plats i mitt liv. Tycker jag.
Ni som kommenterat det jag skrev, poängterade att jag hade fördel av att ha levt nykter tidigare. Så långt hade jag inte tänkt själv, att jag kunde åberopa gamla meriter. Tack för det påpekandet. Men det som komplicerar saken idag är att jag lever ihop med en ny man som har ett annat förhållande till alkohol än han jag var gift med. Exet hade också en restriktiv syn på alkohol så det blev aldrig några diskussioner om det. Min nuvarande sambo har alltid haft alkohol som en del av livet. Grilla utan öl-otänkbart. Semester utan alkohol-finns inte på världskartan. Äta ute på restaurang utan att dricka- no way. Träffa vänner utan öl- nej. Kan räkna upp fler saker men ni förstår nog vad jag menar. Alkoholen finns alltid med. Det gör saken lite svårare för mig. Dels är det svårare att avstå om ens partner dricker. Dels svårare att få gehör för att jag vill minska mitt drickande. Han förstår nog inte problemet fullt ut. " Vill du inte dricka alkohol så är det ditt val. Mig stör det inte," är det svar jag har fått. Visst, det kanske räcker som svar men det känns ändå som att han inte vill ta in att jag vill göra en förändring. Vet inte riktigt vad jag vill ha/ behöver i form av respons, men det känns väldigt distanserat från hans sida. Jag vet också att det är mitt beslut att vilja dricka mindre och därmed mitt ansvar. Det frånsäger jag mig inte på något sätt. Och jag förväntar mig absolut inte att han ska göra samma sak. Kanske saknar jag engagemang och intresse från hans sida. Nu spånar jag bara eftersom jag inte har några svar. What ever, det känns något tuffare nu för mig att minska mitt drickande med tanke på min sambo jämfört med exet.
Jag har satt som första mål att inte dricka mer än 4 glas vin/vecka. De glasen drack jag igår när vi grillade för sista gången denna säsong. Ikväll ska jag träffa gamla kurskompisar och gå ut och äta tillsammans. Och dricka naturligtvis. Det blir ett eldprov att avstå alkohol under kvällen. Det som underlättar är att en del av gänget inte heller kan dricka pga tidigt jobb imorgon. Min plan är att hålla mig till dem.
Tack för mig.

Vickan69

Hur gick din plan?
Oj, vad vi känner igen oss. Kloka människor som sakta fått ett beroende till A. Precis så har det varit för många av oss. Konsumtionen ökar och det börjar bli svårt att begränsa mängderna och avstå om det finns hemma. Jag tror du klarar det själv, även om det är bra med stöd hemma. Flera hör som slutat med drickande partners och alkoholister tom.
Ditt första inlägg skulle jag vilja kommentera. Skippa fyra glas. Sluta helt. Varför glas över huvud taget? Fråga dig själv... Jag tror du behöver vara helt fri från A en period. Det är vad jag tror.

Hoppas din kväll var bra, att det gick bra att vara utan giftet och du fick vakna pigg imorse!