Jag skulle vilja ta ett vitt år, så jag får känna om jag skulle må bättre av det. Om jag inte prövar får jag ju aldrig veta. Jag brukar inte dricka så mycket på vintern, det är sommaren som är problemet. Jag vet redan nu att jag kommer dricka för mycket nästa sommar igen om jag inte gör något åt det. Tyvärr har jag ingen större motivation eller vilja. Inbillar mig dock att det kanske går att få det om jag hänger här ett tag. Jag är inte van vid att ta hjälp av andra, vet inte riktigt hur jag ska vara. Trodde det skulle vara bra att bestämma ett datum och en tidsperiod men det kanske bara är dumt. Eller är alla sätt bra? Har mängder med andra problem, så jag vill helst sluta dricka helt innan jag trillar dit på riktigt. Vet inte om det går, någon skriver att man måste nå sin personliga botten. Jag hoppas inte att det är så, utan att det ska gå att förändra ändå. Tror tyvärr att det är en bra bit kvar till min botten för jag har för mycket fördelar av alkoholen än så länge. Hoppas dock att jag lurar mig själv och att jag ska upptäcka under mitt vita år att det är så jag vill fortsätta leva. Jag förstår bara inte hur jag ska klara nästa sommar, inte nu, inte idag. Kanske kan det bli en process som leder till att det går.

Nytt vitt år

Jag drack vin i går för att kunna sova, då jag sovit alldeles för dåligt under 1 vecka. Sömnen hakar liksom upp sig och det ända som till slut hjälper är att dricka rödvin. Trodde det skulle gå utan men nej det gjorde det inte. Vet att just här och nu kunde jag inte gör så mycket annorlunda. Är dock på väg att förändra mitt liv så att det inte ska behöva bli så här. Sömntabletter är inget alternativ för dels hjälper de inte längre och dels så är det dom i kombination med lyckopiller som har satt mig i den sits jag är nu och att jag har för hög toleransnivå. Dricker alltid för mycket när jag väl dricker, tills jag blir tillräckligt trött och vill gå och lägga mig. Just nu känner jag inte alls för att ta ett vitt år, trots att jag är lite bakis så är det som motivationen blir sämre efter att man druckit men det kanske bara är inbillning.

Nytt vitt år

Brukar bli så här på hösten att jag dricker varannan/var tredje helg. Sedan brukar jag inte dricka under vintern, förutom nyårsafton, och nån mer gång. Lagom till påsk börjar jag dricka nån helg då och då, vilket alltid leder till att det blir mer och mer och under juli och augusti dricks det nästan dagligen, Lever nu med stor sorg i mitt liv och alla säger att det tar ett år innan man börjar må lite bättre. Är därför rädd att alkoholens frestelser ska vara svåra att motstå denna vinter

Stingo

Välkommen hit. Du behöver inte alls tänka på det här stället, som att "ta hjälp". Skriv om vad du känner för att skriva, så kommer du att märka att det hjälper dig och ofta också andra på samma gång.

Det finns nog inga dåliga sätt att sluta dricka. Jag gav tex mig själv ett löfte att vara vit det här året ut och har varit väldigt nöjd så, andra kör med en dag i sänder, osv... Ta inte heller för hårt på det där med eget botten, men motivation behövs nog. Det är långt till nästa sommar, om du inte druckit före det så blir det nog lättare att fortsätta som vit när den kommer, än vad du just nu kan föreställa dig.

Lycka till!

Nytt vitt år

Vill att mitt vita år ska starta 1/11 och att jag försöker samla kraft och motivation för det. Jag vet att jag kommer att behöva dricka några gånger till denna månaden för att kunna sova pga. saker jag måste ta itu med, för att saker på sikt ska bli bättre. Hoppas ni kan förstå det men jag tror inte det. Kanske är det inte någon bra ide att skriva innan 1/11 men jag provar väl så jag vet om det är bra för mig att vara här. Jag har väldigt lite energi och den jag har nu räcker inte till mer än det jag måste göra denna månad. Att använda energi till att låta bli att dricka 2-3 ggr. denna månad går inte. Hoppas att ni kan respektera det även om ni aldrig kan förstå det.

Nytt vitt år

Tack för att du skriver att jag är välkommen, känner som här kommer jag med alla mina problem och jag kan inte ens säga att det är alkoholen som är det största problemet. Har hört att det enda som behövs för att dricka är tid och pengar och det är det är väl de ändå områden i livet som jag inte har problem med, just nu i alla fall. Skulle dock kunna tänka mig att göra något bättre för pengarna än att dricka upp dem.
Har du något knep för att få motivation får du gärna berätta.

Nytt vitt år

Jag tror det blir jättejobbigt med nyår för jag sitter alltid ensam på nyår och sitta ensam och nykter ser jag inte alls fram emot. Just nu får jag väl slå undan de jobbiga tankarna. Skulle önska att det fanns någon lätt lösning. En av fördelarna jag får dagen efter är att jag blir piggare och får lite energi. Därför orkar jag helt plötsligt skriva idag, ibland så har jag därför druckit bara för att jag ska orka ta tag i saker. Som jag sa till en helt oförstående läkare att effekten kan sitta i, upp till en vecka Jag vill ändå helst sluta dricka för jag hoppas att jag på sikt blir lite piggare ändå. Tycker att jag brukar bli lite piggare på våren.

Stingo

Hehe, jag tror nog varenda en här förstår det där med att skjuta fram beslutet och det betydligt bättre än vi själv skulle vilja. Sen är det en annan femma att jag aldrig hört någon som slutat med alkohol, önska att hen väntat litet till med beslutet.

Men ditt beslut är helt ditt eget.

Sluta redan idag. Man får inte energi av att dricka. Är tvärtom man flyr från sina problem och slipper lägfa energi. Problemen finns ju dock kvar. Ingen här inne kommer att ha förhastade slutsatser. Vi hjälper varandra. Jag resonerade som du och sköt hela tiden upp mitt beslut att inte dricka. Detta hjälpte inte. Vilka långsiktiga vinster får du med att dricka? Vilka långsiktiga vinster får du att INTE dricka? Ps välkommen hit ds

Nytt vitt år

Nu är det snart läggdax och jag vet att jag kommer kunna sova i natt i alla fall, däremot kan 3.e natten efter jag druckit bli svår för då kan hjärtat slå lite fortare. Har lite lugnade örter kvar som jag kan ta för det men det säger ju en del om hur hårt påverkad kroppen blivit. Och jag som gör så mycket i övrigt för att bli frisk och så prövar jag inte ens vad som händer om jag skulle vara nykter ett år. Enkelt och billigt i jämförelse med allt annat men det är väl så att jag inte är helt övertygad om att det skulle bli så mycket bättre. Men så mycket jag provat, så ska jag väl ändå prova detta. För en del av mig tror att jag kanske skulle bli lite bättre på lång sikt. Varje liten förbättring är guld värd, det vet jag ju och ändå så känns det så oerhört motigt med nyårsafton. Om det inte var så mycket fyrverkerier skulle jag nog låtsas att det bara var en vanlig vardag som alla andra. Just nu känns det motigt med hela den här iden om ett vitt år, som att jag inte riktigt har lust. Eller så är det gamla vanliga problemet att jag inte kan fatta beslut utan alltid hamnar som åsnan mellan hötapparna. Något i min hjärna hänger upp sig emellanåt. Jag får i bland inget att äta för min hjärna kan låsa sig i valet mellan vad jag ska äta. Numera vet jag att då tar jag fram knäckebröd ost och ättiksgurka så nu låser det sig inte så ofta längre, för en del av låsningen är ju att jag blir stressad över att jag är hungrig. Andra situationer hakar bara upp sig. Att hälla vin i denna trasiga hjärna konstigt nog för stunden men jag tror att det blir sämre på sikt. Det skulle jag också vilja vet om det skulle kunna bli bättre av ett vitt år, en del av mig tror det nämligen.

Nytt vitt år

Begär inte att du ska förstå hur det är att leva med svåra sömnproblem men jag hoppades ändå att du skulle respektera det.
Jag vet att jag inte är som är andra som är friska, alkohol kan påverkar immunförsvaret och hos en del sjuka så kan man få liknande effekter att man förbättras på kort sikt.
Känner mig jättetveksam till om det här är rätt för mig, blir bara ledsen.

Många som dricker har svårt att sova pga a och abstinensen. När man slutar dricka får man svårt att sova. Ångesten kan också hålla en vaken och det har jag erfarenhet av. Du sja naturligtvis göra det som känbs bäst för dig. Hoppas du får en god natts sömn.

Moa

Jag undrar om du kanske ska söka läkarhjälp för dina sömnproblem istället för att lösa problemet med alkohol?
Har all respekt för dina sömnproblem. Vaknade själv under en lång period vid 2-3-tiden på natten/morgonen, med många ångestfulla tankar, utan att kunna somna om. När problemen under min vskna tid löste sig så kom dock min normala nattsömn tillbaka.
Vad dina sömnproblem beror på vet jag ju inte men att lösa dem med alkohol är helt enkelt inte bra i längden. Finns inget att diskutera där.
Sök proffessionell hjälp! Hur tänker du om det?
Kram så länge.

belinda

Hej!
Jag har också haft perioder då jag använt vin som sömnmedel. Tankar som surrar, oro och ångest som gjorde det helt omöjligt att sova. Då fanns bara vinet att ta till. Så jag förstår ditt problem. Jag har flytt verkligheten, dövat sorg, ilska, frustration och ångest med hjälp av vin. Men ingenting blir bättre, problemen finns kvar. Det är fem veckor sen tror jag, som jag bestämde att nu får det vara nog. Jag vill inte leva så här. Jag vet inte om man måste nå botten men man måste komma till insikt. Erkänna sitt problem och vilja göra något åt det. Man får mycket hjälp här av att läsa andras trådar, man får stöd och pepp. Det ger styrka, mod att förändra. Jag tänker inte på hur det ska bli på nyår tex. Jag är här och nu, tar en dag i taget. Och för varje dag blir jag starkare i mitt beslut. Det är inte alltid lätt.Tackar nej till fester där jag vet att spriten flödar. Har inte vin hemma, men problem med att min man dricker så framförallt öl finns inom räckhåll. Jag hade ett återfall efter två veckor. Det är glömt och förlåtet. Jag mår bra av att inte dricka. Det är befriande. Jag önskar dej kraft och mod att förändra.
Styrkekramar / belinda

PP

Funderade lite kring ditt inlägg och läste även de svar du fått. Tycker personligen att du har fått mycket mycket konstruktiva svar och att de som skrivit gör det utefter egna erfarenheter, Naturligtvis är vi på Forum naturligtvis präglade av alla andra som skriver och har skrivit här.

Sömnproblem och ångest är nog några av de saker som är vanligast förekommande och återkommande här. Det är naturligtvis ett helvete att ha det på det sättet.
Vad som är vad i den problematiken är inte upp till mig att bedöma, men en sak är säkert. Alkoholen är inte botemedlet mot dålig sömn och ångest.
Det kan till och med vara grogrunden till båda, det finns många som vittnat om det.

Jag tror att du - som jag - skriver här för att du har ett alkoholproblem och vill förändra ditt drickande, eller sluta helt med drickat. Det senare är oftast den bästa lösningen, men är för många av oss svårt att uttala. Många är vi som sitter fast i alkoholens nät, och vem vill egentligen säga good bye till "snuttefilten" om det inte behövs?

Att läsa om andras erfarenheter och att skriva ner sina tankar hjälper. Som tur är leder det till att man får svar. Jag tycker det är värdefullt och det bör få vara mycket högt i tak.
Forumet är fantastiskt och det finns en grundton av att vilja stötta varandra.
Önskar dig att du kan ta till dig kommentarerna och väljer att se på dessa som konstruktiva synpunkter från andra med viss erfarenhet. Från oss andra som sitter/suttit i samma sits.

Många har under de gångna åren tagit upp detta med sin egna "unika" situation, och det finns flera som hävdat att just de behöver alkoholen för att sova. Att just jag är annorlunda, har en plan, osv. Anledningarna och ursäkterna att vilja skjuta upp att ta tag i problemet är otaliga.
Vi som själva upplevt detta "Alfons Åberg, ska bara ..." tillåter oss naturligtvis att påpeka att det är vanligt.

"Ska bara" kan bli till år - det är nog en av de viktigaste sakerna som jag, ur min egen erfarenhet vill förmedla.

Men om det är så att du väljer att göra det den 1/11 och genomför det då är det ju superbra. Har man väl druckit sig till bekymmer med alkoholen är det tufft att sluta.

Det går, men vi måste vara beredda på att priset för förändringen måste betalas. Priset är för många högt för motståndaren är stark, men det är värt varenda spänn :-)

Även om det kan tyckas som att det är näst intill omöjligt kan jag lova dig, det finns många som lyckas. Inte minst med tanke på forumets stöd!

Jag önskar dig mycket kraft och vilja till din förändring!

//PP

Min erfarenhet är att alkohol inte är bra för sömnen. Jag somnade lätt när jag druckit mej berusad, slocknade, kan man säga. Ibland i TVsoffan och vaknade mitt i natten med kläderna på. Men sömnen blir av en sämre kvalitet och nästan alltid vaknade jag vid tre, fyratiden med ångest över att jag druckit, igen. Ångest över hur mycket jag drickit, igen och att jag inte skulle vara i körbart skick och bli tvungen att gå till jobb i ösregn. Usch! Jag får magknip även nu när jag tänker på det. Bland allt jag läst om alkoholen är det ocks entydigt att alkohol inte är ett bra sömnmedel.

Jag ser att du Nytt vitt år funderar på hur du ska klara sommaren utan vin. Vet du, ta de problemen när dom kommer. Ska du sluta 1.11 så är det ganska långt till sommaren. Vid det laget har du hunnit känna på fördelarna med nykterheten och vill inte falla tillbaka i dina dåliga vanor bara för att det är sommar. Här kan en dag i taget vara ett bra tänk. För livet, året, är fullt av tillfällen som det ska drickas, ifall man inte bestämmer sej. Det blir aldrig rätt läge så det är bäst att bara bestämma sej. Jag har nu tre nyktra somrar bakom mej och det är tre verkligt minnesvärda somrar, i ordets alla bemärkelser! Go for it!