Jag har insett att jag är en alkoholist! Skit! Är så tråkigt att ha hamnat här. Att det nu blir ett deltidsjobb att kämpa med alkohol utöver det vanliga livet. Idag tänkte jag att denna veckan ska jag vara nykter, kl 14.30 åkte jag i panik till Systembolaget för att köpa rödvin. Har redan tömt en flaska och måste verkligen resonera med mig själv för att inte öppna en till. Mina vänner ringer på kvällen, jag kämpar för att låta nykter, när jag inser att jag inte längre kan lyckas med det så undviker jag att svara i telefonen.
Jag har hört att det värsta med alkoholberoendet är skammen och det är så sant. Skam skam och skuld. Blir så fruktansvärt rastlös på kvällen bara, kan inte låta bli att dricka då. Blir så himla förbannad över att jag blivit en sån stor LOSER!
Hur slutar man? Har försökt att hitta motivation själv att ta tag i detta men orkar inte med kampen. Tänker ofta för mig själv -gör det du gör bara, sen dör du, tänk inte för mycket, bara lev. Det kanske funkar om man är själv MEN jag är gift med världens underbaraste man och har 13 underbara djur. Så jag har fullt upp, tar hand om allt och alla, sen blir det min koppla av stund på kvällen, som tidigare var en mysig stund, nu är det endast en patetisk skamfläck.
Alkoholism sucks!

Förlåt att jag sitter och fnissar lite... Men läs, som sagt, gärna Konstnärens berättelse om vinsamlandet... (Förlåt - men jag kan inte låta bli...). Den passar mycket bra här.

Håll ut och häll ut! Kram till dig tjejen

m-m

Välkommen hit! Jag känner dig inte men har läst i din tråd... och tänker att du skulle ha nytta av att läsa dina inlägg från början till slut. Läs det du skrev i början om ditt drickande och läs ditt sista. Du behöver bestämma dig. Och jag tror inte att alkoholkonsumtionen har ökat pga stress, utan mer pga tillgänglighet och att det är mer socialt accepterat att dricka vin var och varannan kväll nu mot för säg 30 år sedan. Och jag tror att vi som dricker för mycket har en alldeles egen syn på vad som är normalt drickande om man jämför med dem som faktiskt är normaldrickare. En normaldrickare skulle t.ex. förmodligen inte köpa 5 boxar med tysklandsvin en söndagskväll... Låter kanske som ett hårt inlägg, men det är inte meningen att vara elak på något sätt, utan mer att du behöver tänka till om hur du vill ha det. Fortsätt att skriva här och kanske behöver du hjälp från vården? Livet verkar kanske just nu som att det ska bli tråkigt eller svårt utan alkohol, men det blir verkligen så mycket bättre :)
Lycka till,
m

Stingo

Det finns säkert många här, som kan berätta likadana historier, men jag skall berätta min. Jag försökte begränsa och minska i många herrans år och visst lyckades det på sitt sätt, jag har aldrig hamnat på en parkbänk.

Ganska länge gick det faktiskt riktigt bra, men efter att bruket i något skede gled till dagligt var det egentligen kört. Först försökte jag med bara veckoslut, men märkte snabbt att det ledde till att jag drack betydligt mera på veckosluten, speciellt på fredag efter jobbet kunde jag hälla i mig i rätt så god takt. Det gillade jag inte, så jag vände tillbaka till varje dag, men bara litet. Det gick väl bra ett tag, 1-2 enheter på veckokvällarna och ett par till på veckosluten var väl inte så väldigt farligt, men inte höll det där heller särskilt länge.. Så där kunde jag hålla på och svänga mellan olika system i många år, men toleransen stiger och effekten ökar, långsamt men säkert, så till slut bara ökade bruket, långsamt men stadigt. Både på veckorna och veckosluten...

Tills för dryga 5 veckor sedan. Sedan dess har det varit stopp. Ett väldigt trevligt stopp, kan jag tillägga (efter att jag klarade mig över den första tiden).

Så uppriktigt talat tror jag att ett långt totalstopp är det enda som kan lyckas, när det en gång gått över gränsen. En del kan kanske senare övergå till sporadiskt bruk, men det behövs minst månader av paus för att bryta vanan och minska toleransen. De flesta här är av åsikten att det inte är värt att pröva alls. Och för väldigt många är det helt säkert inte det.

Marie, jag håller med m-m. Tror du ska läsa igenom vad du skrev i början av din tråd för att komma ihåg hur du kände dig...

Det är tufft i början. Det är tufft att lära om - göra om, göra rätt. Fundera på hur du vill ha ditt liv och hur du vill att ditt liv ska vara. Förlåt, men jag tror inte riktigt på det där med att bara dricka på helgerna. Har provat det. Hade jag klarat det bra, så hade man ju kunnat ha det så. Problemet är, att när man har a-problem, så funkar det inte i längden. Snart börjar man dricka mer på helgerna än man avsett. Snart börjar man förhandla om vad som är helg egentligen. osv. Du behöver väl inte tänka resten av livet, utan tillsvidare? Men du kanske klarar detta bra. Tyvärr är jag rädd att du bara lurar dig själv. Måste därmed instämma i vad Stingo skriver.

Kram

Det vill nog till väldigt mycket innan någon skulle känna sig förolämpad här. :-) Vi vill dig bara väl Marie. Fortsätt gärna och skriv och läs här - hur du än väljer att göra. Vi finns här. Kram

Marie1

Ja då var jag inloggad igen. Har insett att jag blivit någon slags vampyr, så fort mörkret faller så behöver jag blod( rött vin). Nu när det är mörkare ute så börjar man även dricka tidigare. Håller mig på nivån 1/2-1 flaska per kväll men det är konstant och livsviktigt. Var hos läkaren på hälsokontroll. Frågan kom - hur mycket dricker du per vecka? Jag svarade 3 flaskor per vecka, Läkaren sa att jag kommer få stora leverproblem om jag fortsätter i denna takt. Jag känner spontant en besvikelse mot dom flesta inom läkarkåren. Jag är inte rädd för att dö eller för leverskador. Från födseln till döden så handlar det om livskvalitet. Alkohol kan förgylla men i stor konsumtion eller konstant förtärande så är det psykiskt nedbrytande, om hjärnan inte är med så lever man inte, inte på riktigt. Allt sitter i huvudet, man har inte tid att analysera sig själv och sitt eget beteende längre. Hur som haver, tänkte bara säga att jag lever och tittar till er regelbundet.

Marie1

Men jag tror att jag blev ledsen att han kanske inte erbjöd mig hjälp i form av psykolog eller dylikt.? Döma av klockslaget så kan ni säkert gissa tillståndet!
Nu är det dags för ett nytt försök! Det börjar bli påtagligt att mitt äktenskap börjar bli negativt påverkat och även mitt nya jobb. Jag är energilös och jag antar att jag även är lite deprimerad. Alkohol bryter ju lätt ner självkänslan oxå. Jag har läst tillbaka på mina inlägg och känner inte riktigt att det är jag, åtminstone inte någon jag vill vara. Jag känner att jag faktiskt är redo nu! Att jag skulle känna en stolthet i avhållsamhet istället för att känna det som ett straff. Att öppet kanske säga när folk frågar om man är nykterist kontra med -nej alkoholist, just därför.
Jag kommer vara konstant här igen, tack för att ni delar med er.

Alkoholist Javisst

Hej Marie,

Läst igenom din tråd och inlägg och det är tydligt att du inte var redo för att bli nykter.
Jag försökte bli nykter för cirka ett år sen.. Eller försökte är väl att överdriva, men jag började skriva i forum som detta och såg massa filmer och dokumentärer om alkoholism, köpte massa böcker om alkisar (kan bland annat rekommendera Benny Haag - Inte mer än fullt tack och Camilla Kuylenstierna - AnsvarsFULL)... Dock så var jag inte mentat redo och jag ursäktade mig hela tiden med att jag "måste ju få njuta lite, alkohol är ett av livets goda", jag menade att jag bara behövde dricka mer "kontrollerat" och inte bli dyngrak titt som tätt.. Jag hade så mycket ursäkter och funderingar och tankar kring det hela och var inte tillräckligt motiverad helt enkelt.
Nu, ett år senare, så har min alkoholism blommat ut 100 procent. Jag smygdricker, ljuger, gömmer alkohol, börjar bli mer och mer trög, mindre energi, deppig, ångest, apatisk.. Jag har sårat alla som jag älskar och jag är tre vänner fattigare idag (mina tre bästa vänner stod inte ut med mig längre). Jag har nått absolut rock bottom.. Jag har aldrig varit mer motiverad. Instinktivt så vet jag att jag klarar detta den här gången! INGET ska få mig att börja dricka igen. Alkohol är ett gift och har nästan förstört hela mitt liv.
Jag hoppas att du kommer att finna motivation till att bli nykter och att du slipper få ditt wake up call lika sent som mig. För min del så kom mitt wake up call när det nästan var för sent..

Lycka till!

Kram AA

Marie1

Din historia är stark och ingen jag är avundsjuk på! Just när man drar med andra i sitt eget förfall måste vara det värsta, dubbel skuld. Jag har lyckligtvis inte gått så långt. Jag ville inte sluta dricka tidigare utan kände bara att jag var tvungen. Nu har känslan infunnit sig att - nej nu har jag druckit färdigt. Jag känner mig väldigt lugn och nöjd med det beslutet, jag hade mitt första alkoholfria dygn igår, har ingen alkohol hemma, vaknade upp utan svullet ansikte imorses och har massor av energi idag.
Jag känner mig stolt, inte mest för att jag inte druckit utan mer för att det känns helt ok att jag inte druckit. Mitt äktenskap har blivit negativt påverkat pga av att kärlek och passion verkar tyvärr oxå drunkna i alkohol, vi slutade se varrandra helt enkelt. Nu har vi sagt att vi båda ska hålla oss borta från alkohol på obestämd framtid och försöka hitta tillbaka till den närhet vi tycks ha tappat, göra saker ihop igen. Jag har varit den som dricker varje dag han har varit den som dricker alldeles för mycket när han dricker, en väldigt dålig kombination för oss båda.
Det som har tagit styggast på mig är den tappade energin som hämmade mina prestationer som i sin tur hämmade mitt självförtroende och självkänsla. Jag avger inga löften till mig själv utan följer mångas råd att ta en dag i taget, att fokusera på självrespekt och psykiskt/fysiskt välbefinnande. Vill inte älta och tänka på alkoholen för mycket, tänker jag på den så finns den ju. Jag känner inte av någon abstinens eller starkt sug, kanske dyker det upp kanske inte, hur som helst, nu ska jag ta hand om min kropp och jag ber om ursäkt till mig själv för att jag medvetet har hällt i mig gift i så stora mängder i så många år.