Har en kompis som vart på väg utför länge.

Nu är han fast, och jag tror ärligt talat inte han kan sluta, även om han nu skulle få behandling. Han vill inte! Han mår så jädra bra med alkohol och så dåligt utan.

Vad ska jag göra? Ska jag ge upp? Tjata? Ställa upp och hitta på saker, fast han aldrig orkar pga bakfylla, eller fylla.

Ska jag säga upp vänskapen, så han får känna av konsekvenser?

Orkar snart inte längre vara kompis, trots att det handlar om min bästa kompis.

Hur får jag han att sluta dricka och vilja umgås?

Ingen koll alls på Göteborg tyvärr.Hoppas att han hinner några eller flera steg på vägen mot sin egen nykterhet.Klappa dig själv på axeln för att du orkade bry dig.

hjälp sökes

Tack.

Nu kom ett bakslag. Pratade med honom just. Han är inte alls sugen på att åka in imorron. Det känns så tråkigt tycker han, utan alkohol. Vill inte hitta på något.

och om du ger dig in i leken så måste du leken tåla.Och den är inte rolig eller ens särskilt hoppfull.Fundera vad du är beredd att ge eller offra och håll dig till det så du inte blir alltför nedtryckt av de bakslag som antagligen ligger och väntar.Eller gör som de andra på forumet säger,backa flera meter och tänk på dig själv.Problemet är hans och just nu vill han eller orkar han kanske inte ta din hand.

Man kan aldrig, aldrig ändra på någon som inte vill ha förändring. Han är inte redo. Låt honom göra sitt val. Förklara ditt ställningstagande men dra dig tillbaka. Det är jobbigt men nödvändigt.

hjälp sökes

Är det helt förkastligt att gå ut med honom? Kämpat många månader och år för att försöka få honom att sluta dricka.

Har vart ute med honom 2 ggr i år fast vi jämt var ute förr.

Är så sugen :-/

hjälp sökes

Han har ju varit fast +10 år å antagligen mer, men eskalerat på sistone.

Känns inte bra. Men känns inte heller bra att aldrig mer gå ut.

Jag har gjort väldigt klart för honom vart jag står å sa ikväll att jag inte kunnat gå ut med honom på så länge pga jag försöker få honom att sluta. Då blev han nere.

kajo

Jag har både en vän och en släkting som är fast i alkoholberoende sedan kanske 15 år. De är båda män och kring 45 år, och i ett fall med diagnostiserad ADHD, så din situation väcker många igenkännande tankar hos mig. Jag skulle kunna skriva en avhandling... Men just nu, så är det två saker som jag vill skicka med dig.

Det ena är att skilja mellan vänskapen och alkoholproblemet. För att jag ska orka i längden så har jag satt upp en del regler. Det varierar säkert från person till person vad som funkar, men för mig är det så här: Aldrig låna ut pengar. Aldrig medverka till eller delta i alkoholkonsumtion. Aldrig ta åt mig av skit jag får höra av fyllan, men inte heller negligera det, alltid utkräva ansvar för ord och handlingar. Vara tydlig med att jag anser att personen är alkoholist, inte tål alkohol och aldrig kommer att kunna dricka "normalt", nånsin.

Det andra är att se över din egen situation. "Är som ett beroende för mig med!" skrev du, och så är det ju. Det kallas medberoende. Jag tycker det är fantastiskt att du vill stötta din kompis och förstår att det kan kännas nedslående när andra a) inte tror att du kan lyckas eller b) inte begriper varför du engagerar dig och c) din kompis ständigt kör i diket. Du behöver fundera över hur mycket du vill ge, hur mycket det får "kosta" dig, och vad du själv behöver få för att ligga på plus. Andra personer ingår också i den här ekvationen. Kanske kan du hjälpa just den här killen för att du får mycket glädje av andra personer. Om du inte har så många andra vänner än den här personen, så kan du nog må bra av att vidga ditt nätverk. Eventuellt kanske genom att anmäla dig till en studiecirkel, ett korplag eller nåt annat du tycker verkar kul. En sån aktivitet kan också vara grunden för nykter gemenskap med din kompis. Men du får lättare nya vänner om du inte har med dig någon.

Vill du söka mer hjälp än du får här på forumet finns exempelvis
Al-Anon http://www.al-anon.se/ - se möteskalender: http://afgregister.southbrains.se/alalist.asp
Göteborgs kommun Respons: http://goteborg.se/wps/portal/enheter/alkoholberoende/respons-alkoholra…
Anonyma Alkoholisters öppna möte (för att förstå din kompis bättre) http://www.aagbg.se/motestider.htm

Till sist två frågor: Har den här killen kommit till insikt om att han är alkoholist? Och har du pratat med honom om funderingen att han kanske har ADHD? Statistiskt sett är det många missbrukare som "självmedicinerar" omedveten och odiagnosticerad ADHD, bipolärt, asperger etc.