Hej alla tappra därute!

Detta är första gången jag skriver själv här. Men har kikat in mer eller mindre frekvent sista året då jag satt en kväll och googlade på "sluta dricka" och hittade detta fina forum.
Inser att vi är såå många därute som mår piss över sin alkoholkonsumtion.

Tillhör den generation som var ung i slutet på 70-talet och förutom att det började festats på helgerna redan i 7.an med häxblandningar och det vidriga vinet Diamant i åttan hade jag och några kompisar läst att man kunde röka oregano (!).
Skolleda, vilsen, ingen vuxen som såg vad som hände och hela den klassiska historien om hur jag/vi började röka hasch och provade andra droger (allt utom heroin) till och från.
Hasch blev liksom min drog som jag höll på med i sammanlagt 5 år.
Det var en livsstil...man drogs till likasinnade och drog runt i parkerna i Stockholm och tyckte samhället var skit. Så sorgligt så här när man tittar tillbaka...
Under dessa år drack jag nästan ingenting, men rökte i princip varje dag.
Åkte upp till norra Sverige och träffade en kille, vi rökte båda två och umgicks i sådana kretsar. Vid det här laget var jag såå less på detta liv och ville inget annat än sluta men kunde inte.

Då blir jag gravid och min lycka är total!
Tvärslutar med allt vad droger heter och sen dess har jag aldrig rört hasch eller andra droger... "bara" alkohol. Men det var inte mycket med det heller, vi drack vin någon gång till middag. Både min dåvarande kille/ pappan till dottern och jag slutade med haschet.
Hela mitt unga jag längtade efter att få bli normal och leva i samhället, inte utanför.
Det var en underbar tid! Allt ordnade sig och vi fick ett barn till efter några år. Jag var hemma med barnen och killen utbildade sig och fick jobb. Vi flyttade till en mindre stad i Norrland.

Efter några år började jag utbilda mig och vi separerade, jag och pappan.
Vi hade delad vårdnad och barnen var varannan vecka hos mig. De veckor jag inte hade barnen festade jag nästan varje helg.
Så börjar det smyga sig på...vardagsdrickandet...en folköl varje kväll för att "slappna" av.
Minns att jag kände skam när jag glömt handla min öl i butiken och gick iväg till macken och köpte. Skammen, redan där.

Sen har ölen bytts ut mot vin, ett glas först varje kväll och nu 20 år senare, ny relation sen tio år med en underbart fin man som inte har samma stökiga bakgrund som mig men som levde med en alkoholiserad kvinna i sex år och förmodligen "lärde" sig dricka sig till ett beroende. (min analys), är vi uppe i ca 3-4 glas varje kväll.
Vi lever våra normala Svenssonliv i vår villa...men vi dricker alldeles för mycket vin!
På helgerna blir det mer och jag vaknar varje dag och riktigt känner hur kroppen liksom är försurad av allt vin.
Inser också att jag egentligen drogat mig varje dag sen högstadiet. Utom de underbara, friska, levande åren när barnen var små.
Och det står mig upp till öronen! De senaste två tre åren har jag verkligen insett att jag MÅSTE bryta, hela jag längtar efter att vakna pigg och GÖRA saker, jag har hur mycket som helst jag vill göra, jag är en praktiskt lagd person med konstnärlig känsla, men allt faller efter det första glaset...seg, trött, lusten tappas.

Nästan dygnets alla timmar tänker jag på alkohol, hur less jag är och hur förbannat svårt det är att låta bli. Så här har jag gått i några år nu...ältar och ältar och mår sämre och sämre, känner mig falsk och inser att jag förmodligen är deprimerad, och förmodligen är det alkoholen som är grundorsaken (läste att just kvinnor som dricker för mycket kan få depression just av alkoholen).
Försöker ibland att vara utan men det blir högst tre kvällar sen är jag där igen...då förskönar jag det igen hur "mysigt" vi har det. Två glas senare..trött och utan motivation...så där håller det på dag ut dag in år efter år..
Utom ett år för ca 15 år sen då jag hängde med en kompis på ett Vuxna barn möte och sen även några AA- möten..ett år gick jag på möten och började måla och mådde så himla bra.
Sen tyckte jag att jag hade kontroll och så ett litet glas och så rullade det på igen.
Känner dock nu att jag inte riktigt vill och orkar gå på möten, bor i en liten stad och...ja jag vet inte varför jag känner så, orkar liksom inte..
Pappa och mormor var alkoholister så jag vet vad jag har i mina gener.
Detta jävla belöningssystem som är helt rubbat förmodligen. Jag är så medveten om läget och har varit hos läkare och fått Campral som jag duktigt tog i några dagar..vet inte om de hjälpte heller så mycket, men sen är jag där igen.

Ingenting är kul och jag lever ju inte på riktigt...men orkar liksom inte ta tag i det heller..en ond jävla cirkel!
Var fan ska jag börja?

Oj detta blev långt..otroligt skönt att få skriva av sig lite. Har tänkt skriva så länge. Vet att jag förmodligen inte är ensam.

Kram, vi hörs förhoppningsvis!

Erik

Är less, kära Äppelpäppel.
Du har skrivit så bra. Vi kan klara det, du kan klara det!
Tänker på dig.
Kram Erik

mod60

Jag växte också upp under det glad 70-talet med allt vad det innebar. Inga droger dock men älskade alkoholen från första mellanölen!!!

Mitt råd som kan låta enkelt, är att du helt enkelt verkligen måste bestämma dig, med all din kraft, att sluta dricka. Du måste bestämma dig, lättare sagt än gjort det vet vi alla som har försökt och försökt i många år. Men det är det som du behöver göra. Avsluta din livslånga kärlekshistoria till alkoholen för den gör dig inget gott längre. Jag kämpar precis som du med att bryta med denna "kärlek". Varit nykter i ca 50 dagar nu. Den ställer ju bara till elände med en stadigt försämrad självkänsla och i vår ålder borde det ju vara tvärtom eller hur.

Ta en timme i taget, tänk inte på din sambo utan på dig själv till att börja med, eller ta en dag i taget. Det finns även jättebra hjälp att få av läkare på vårdcentralen. Jag har provat antabus och det fungerade jättebra. Nu tar jag ingen men har en burk i skåpet om jag börjar svikta. Men det gör jag inte för jag mår såååå mycket bättre och jag lovar det kommer du också att göra. Man får liksom sig själv och livet tillbaka. Kämpa och lycka till//mod60

mod60

Det finns så bra hjälp att få om man vill ha den.
Att vara nykter slår ju allt annat, så här vill jag ha det alltid :)

Meredith12

för att du delar med dig av din historia. Visst är det knäppt hur tankarna ändras mellan olika tidpunkter, från "jag måste avstå vinet" till "det är ju ingen fara, bara lite mys".
Jag unnar dig att hitta tillbaka till helnykterhet och en god tillvaro, det önskar jag oss alla. Svårt när sambon dricker men ta kampen, och ge dig själv ett gott liv. Det kommer att gå! Inte vara lätt eller perfekt jämt utan vinet, men hur roligt är vinlivet egentligen med sin sega smet över hela tillvaron. Gott och mysigt i fem minuter, resten skit.
Kram!
M

Äppelpäppel

Ja det är otroligt hur det kemiska beroendet har en i sitt grepp likt en boaorm som aldrig släpper en.
Grejen är att nu har tankarna på "NU gör jag det, slutar! I kväll!"..och så kommer kvällen och så börjar hjärnan sin oförtröttliga kamp att övertyga hur mysigt och trevligt det ändå är med ett litet glas. "Så farligt är det inte...SÅ alkoholiserad är du ju inte" kommit så ofta sista året att det tappat sin lyskraft...vet inte vad som ska till att verkligen känna att NU GÖR JAG DET!!
Jag kommer liksom aldrig riktigt dit.
Suget river o sliter i en och man sitter där och försöker titta på samma program man brukar på tv och känner bara tomhet och bråddjupt mörker hur trist allt är...man kan inte tänka på annat än det där kalla glaset vitt.
Tittar på människan på tv och tänker "hur kan hon vara så glad och orka göra allt det där?" utan alkohol? Massa konstiga tankar...Och egentligen är det ju hjärnan som gråter efter det gift den är van sen länge.

När jag blev gravid med mitt tredje och yngsta barn för över 20 år sen (självklart har jag inte druckit något alls under någon av mina graviditeter!! Det finns inte på kartan! Och alla de åren när barnen var små heller..jo så där normalt som jag önskar man kunde dricka jämt, till nån middag någon gång i månaden. Och de åren är de bästa i mitt liv!) så bestämde jag att detta är min enda chans att sluta röka (hade rökt sen jag var 14, och var lika trött på det som jag är på drickandet nu) och det gjorde jag!
Det kändes som att kliva ur ett fängelse!
Visst var jag sugen så det rev ibland och då hade jag läst nånstans att det där suget (sluta röka) man känner när man inte står ut, det håller i sig i max tre minuter, sen börjar du tänka på nåt annat, det outhärdliga suget bryts för en stund, kanske blev kissnödig eller "kolla där gick Lisa förbi, eller kviitikvitt, en fågel"...och i början får man sådana sugskov ofta men mer o mer sällan och till slut kommer dom kanske bara en gång om åter och sen inte alls.
Och det stämmer helt och fullt vad det gäller att sluta röka!
Efter några månader hade suget så gott som försvunnit och jag var fri mitt fängelse!
Livet var inte grått, trist och utan mening utan en cigg till kaffet (som det kändes när jag tänkte på att sluta innan jag väl gjorde det)
Detta hjälpte mig verkligen, vetskapen om att suget håller i sig i max tre minuter åt gången.
Nu är jag verkligen tacksam att jag tog tillfället i akt och slutade röka. Hade aldrig fixat det utan att vara gravid tror jag.
Det känns nu så här lång tid efter som att jag aldrig har rökt..tänker aldrig på det och känner aldrig sug..tvärtom!
Förmodligen gäller det alkoholsug med...alla beroendeframkallande gifter också. Det rumstrerar ju om i hjärnans belöningssystem så ingenting fungerar normalt.

Jag är förmodligen en riktig beroendepersonlighet och skulle väl aldrig nosat på någonting man kan bli beroende av från början..tänker tillbaka på barndomen när man fick den där härliga lilla kicken och glädjen av en 33:a Trocadero och farmors hembakta syltkakor.
Varför kunde det inte stannat där...?

Vad gjorde ni i början, de första hemska dagarna när allt bara är mörker och det river, ni duktiga tappra som gör det så himla bra!
Själv skjuter jag bara upp DEN dagen för jag liksom inte orkar ta tag i det och så rullar det på, dag ut o dag in vecka läggs till år.
Vill jag inte tillräckligt? Nä vissa dagar tycker jag ju allt är precis som det ska och vissa dagar står det mig upp i halsen som sagt..och nånstans förstår jag ju att det tar ut sin rätt till slut, att man "förgiftar" sin kropp dagligen.
Om man levt lite mer än hälften av sitt liv nu så vore det fantastiskt att leva resten av det utan gifter som styr och begränsar. Fri!

Kram på er!

Äppelpäppel

Tack för de tips jag fått redan förresten, om Antabus bla, har ju fått Campral som jag provade några dagar.
Det är någonting med motivationen som får mig att falla varje gång jag gör ett litet tafatt försök.

Och Meredith, precis som du säger..fem minuter okej tio kanske med trevlig känsla i kroppen, sen kommer vinsegheten och man orkar inget.
Inte värt det, helt sant!

Meredith12

att du slutat röka! Det är ett bevis på att du kan klara svåra saker.

Kanske behöver du nåt mer utöver din vilja för att klara dina kvällar i början. Någon att stå till svars inför? Jag menar till exempel stöd på en beroendeklinik med öppenvård. Själv har jag just nu vitt rekord sen jag blev medlem på forumet, nykter dag 19 idag. Det spelar nog roll att jag ska till läkaren i mitten av april och då bli testad om jag druckit. Vill klara det testet! Kan spela roll för om jag får psykologhjälp. Naltrexonen hjälper också, minskar suget och tar nästan helt bort vitsen och behållningen av att dricka vin.

Finns det någon öppning att få stöd av partnern, att inte dricka öppet inför dig, eller inte alls i hemmet eller vad som kunde hjälpa dig och ändå vara genomförbart om partnern inte är öppen för att själv vara vit ett tag?

Du har iallafall börjat se sanningen i vitögat, vilket är en bra början. Hur du sen ska ta dina steg mot nykterhet och vad du behöver för att klara av det kanske kräver en del övervägande och eventuellt att du helt enkelt provar ett eller annat sätt.

Din klarsyn inspirerar mig och jag skickar en varm tanke på att du ska klara det du föresätter dig. Kram!

Trassel

Äppelpäppel!

Jag förstår dig precis. Det där med suget..när det kommer krypandes på kvällen. Jag har varit nykter i 14 dar nu.. haft samma känsla som du. NU ska jag sluta ikväll... många gånger de senaste året har jag tänkt så. Sen kom då den morgonen då man vaknar upp, bakis, och med skuldkänslor från Helvetet!! Min enda fråga till mig själv var. -Vill jag ha det så här i resten av mitt liv? Vill jag planera hela min kalender efter hur jag ska kunna dricka? få tid att dricka? ha tid att ligga bakis? NEJ, var svaret.
Jag inser nu att troligtvis behövde jag också en annan förändring att fokusera på. Jag har sagt upp mig och börjar snart på ett nytt jobb, med nya kollegor som inte känner mig. Som inte vet att jag alltid blev för onykter på fester och mingel. Jag har också förstått att vissa i min bekantskapskrets kommer jag förlora, andra behålla, och kanske dyker det upp nya. Men allt det här vet jag inte än. 14 dagar är inte en lång tid... vad som helst kan hända. Jag kan slungas tillbaka in i alkoholens grepp (troligtvis gör jag det också framöver), då jag nu inser att detta är en livslång diskussion med mig själv. -Dricka, inte dricka?
För mig fungerar "en dag i taget" och jag försöker boka in sådant jag inte gjort förut, allt för att testa nya saker som håller tankarna borta från A.

Ge inte upp bara! Din dag kommer... då du bestämmer, att nu är det NOG!

Kram till dig!
/Trassel
PS. En annan fördel är att jag slipper ställa mig framför spegeln och stirra in i ett par glansiga röda ögon varje morgon... bara det ger mig motivation.

Äppelpäppel

Tack igen alla som skriver här och peppar!
Nu var det ett tag sen jag var inne, det har varit så mycket nu i mitt liv nu.. med sjuk mamma, återvändande vuxet barn och så mycket stress så jag hamnat i en utmattningsdepression. Sjukskriven en månad och förra veckan tänkte jag att jag måste prova nåt, står inte ut, så jag provade Sertralin (den vanligaste antideppmedicinen som ska normalisera serotoninnivån i hjärnan)...två dagar stod jag ut!! Fy fan alltså, ångesten blev dubbel, tredubbel, vet att en biverkning är det att man kan må sämre i två veckor, nä fy det skulle jag inte stå ut med så jag tog inga fler tabletter. Kunde dessutom inte äta heller.
Och så läser man att speciellt kvinnor kan bli deprimerade av att dricka för mycket så mina tankar har snurrat runt runt, är det alkoholen som gör mig deppig eller?
Förmodligen en kombination i en enda röra.
Detta ska jag klara utan medicin kände jag!

Det är även det sista året som jag verkligen har förstått att jag verkligen är kemiskt beroende av alkohol och avsmaken över beteendet har blivit större och större..nä egentligen har jag vetat det längre om jag ska vara helt ärlig.
Vakna varje jävla lördag och söndag med survinsmaken i munnen och tung i huvudet som det tar halva dagen att återhämta sig ifrån.
Även vissa vardagar då både jag och min sambo dricker vin varje dag, två till fyra glas vitt vin varje dag.

MEN för en dryg vecka sen blev det stopp!! Efter några nätter med värre ångest än förut kände jag NÄ alkoholen gör ångesten värre. Och jag kände NU ÄR DET NOG!
Så nu har jag inte smakat en droppe vin på åtta dagar! Visst har jag känt sug ibland så där ni vet "nä fan vad trist allt är utan vin nu när jag lagar mat eller sitter här framför deckaren" men nästa minut är den tanken borta...det har övervägande känts skönt och mer som en befrielse.
Jag håller med varje ord du skriver Trassel! Kram till dig med!

I morse vaknade jag utan den där järnkorsetten av oro och ångest och kände till och med lite glädje och hopp:). Ser ett ljus därborta i tunneln.
Längtar efter att vakna på morgonen i sommar utan bakistungt huvud, det är såå mycket jag längtat efter att göra men som man inte orkar när man tagit några gls vin, orken och lusten försvinner ner i det där bottenlösa svarta hålet som aldrig kan fyllas ändå.

Sambon har tagit några glas vin (mindre, inte lika kul ensam) och det har varit heelt ok för mig, beslutet är mitt och alla får dricka så mycket dom vill, jag tänker hålla fast vid den här härliga friska känslan och visst kommer jag bli sugen ibland men det är kanske i en minut sen är det borta..och så ska jag tänka på nackdelarna som överväger med flera ton!
Jag sippar på min friska alkofria cider, livet, här kommer jag!

Kram på er alla!

Äppelpäppel

Tack! Ja aeromagnus, det tror jag med. Har börjat misstänka att depressionen som smugit sig på delvis har en rent kemisk orsak.
Jag har längtat så efter att bli fri och inte ha hjärnan kopplad till A i någon aspekt. Jag menar tänker man inte på att snart är det kväll då ska ett glas tappas upp så tänker man på och får lite oro i magen att man måste gå och köpa om det inte finns hemma eller tillräckligt mycket, ska man på fest eller middag så tänker man på att det ska finnas tillräckligt med vin...ja jag skulle kunna rabbla upp sida upp och sida ner hur och när A påverkar och begränsar ens liv!

Nu ska man inte kaxa för mycket då det bara gått 8 dagar men det känns så himla bra! Det är väldigt länge sen så jag minns inte ens när jag inte druckit något vin alls på 8 dagar.

Bra gjort och för varje dag kommer du känna ett mindre sug och ett ökat välbefinnande. Kram