Sitter här på söndagkväll efter att ha druckit mig berusad varje kväll sedan i onsdags och inser att så har det varit varje helg och ledighet i många år nu. De senaste åren har det allt oftare blivit även till vardags, inte så stora mängder då, men absolut tillräckligt för att vara lätt bakis på morgonen efter.
Drickandet till vardags har också blivit allt mer "i smyg" för mina tonårsbarn och särbo. Ingen har sagt något, men det vore väl konstigt om åtminstone barnen inte märkt att jag smusslar och luktar alkohol. När jag är tillsammans med särbon dricker jag inte till vardags, men på helgkvällarna dricker vi tillsammans.
Jag har blivit allt mer upptagen av att tänka på alkohol, antingen med planerande för att kunna dricka, eller med skuldkänslor för att jag inte kan låta bli.
Det känns inte alls bra. Vill använda min energi till annat. Jag bestämmer mig titt som tätt för att nu ska jag inte dricka något på hela veckan eller nu ska jag ha en nykter månad, men det går ju inte så bra...Och skuldkänslorna växer. Känner mig som världens sämsta mamma och är livrädd att mina barn ska ta skada.
Jag hatar mig själv när jag undviker att prata med mina barn för att de inte ska märka att jag druckit. Märker också att de håller sig lite på avstånd sådana kvällar. Det är så sjukt!
Jag vill inte vara så här!
Har sneglat på AA:s hemsida och funderat på att gå på ett möte för jag känner att jag behöver stöd i detta, men steget känns för stort. Att erkänna mitt problem för andra känns som ett gigantiskt nederlag, även om jag med mitt förnuft inser att det naturligtvis inte är det. Men nej, jag är inte där än att jag klarar att ta det steget! Därför skriver jag här istället.
Tänker att det får bli en som dagbok. Och får jag dessutom lite stöd och pepp är jag innerligt tacksam!

Helena

Vändningen

Läst igenom din story nu och tänkte lite på barnen där. Min mor blev alkoholist och oj så vältränad jag som barn blev på att se om hon hade druckit eller inte. Rörelsemönster när hon lagade mat, blickar, ordval, sättet att prata på. Jag kunde när jag kom hem från skolan på en bråkdels sekund avgöra om hon var spiknykter eller ej. Jag kunde till och med känna på mig om hon så bara varit på någon öl utan att för den delen vara påverkad. Det syntes liksom på hela henne och hennes sinneshumör, den där glädjen när någon med alkoholproblem ändå lyckas sippra i sig lite. Så nog är det så att dina barn har märkt av det hela och antagligen också vill se "upp till bevis" lite.

Strongt av dig att sätta ner foten i varje fall och härligt att du har berättat det! Bra om du får stöd och support av särbon också. Hejjahejja!

HelenaN

Hurra, hurra! Jag är framme vid första delmålet.

Ja så är det absolut, Vändningen, att barnen är de första som märker om man är påverkad. När de är små vet de inte vad det är, bara att mamma (eller pappa) blir konstig.
Usch vad jag får dåligt samvete när jag tänker på det. Men ingen idé att gräma sig över det som varit. Nu ser jag framåt.
En 2:a i början är nästa mål!

Tulla

Jag är liksom du på min 10 dag :-)). Bra kämpat! Jag drömde inatt att jag va på väg till provtagningen för att blåsa. Jag fick ta bussen för jag hade öppnat en flaska vin kvällen innan, utan att ha druckit upp hela så det fanns kvar på morgonen.... Jag satt där på bussen å drack det sista ur flaskan å vaknar med värsta paniken!!!

Shit va skönt det känns att vakna nykter!!!

Fortsätt kämpa! Vi har ju varann!! Kram

Även jag får ångest vid tanke på dem. Läs min senaste notering på min tråd....

HelenaN

Gick en sväng på stan efter jobbet och såg alla människor med glas framför sig på uteserveringarna. Såg knappt någon som INTE hade vin eller öl i glaset. Först kände jag sug och avundsjuka, men det gick över när jag tänkte på att flera av dem säkert kommer att dricka för mycket och vakna bakfulla med ångest i morgon.
Ha ha, det slipper jag!

En lite mindre trevlig upptäckt är att jag ökat ordentligt i vikt under min nyktra vecka! Trodde faktiskt att det skulle bli tvärtom eftersom jag inte konsumerar en massa tomma alkoholkalorier, men tydligen har jag fått i mig mer än jag trodde av annat. Nåväl, det är överkomligt. Hellre nykter och tjock än full och smal!

Vändningen

Det är antagligen bara högst temporärt, för det tar bra med tid för kroppen att lagra in större mängder fett om det nu vore det. Kroppen din kommer dock att reagera för metabolismen och allt behöver ställa om. Kroppen blir nämligen van av att behöva bryta ner och ta hand om etanolet i första hand. Du kommer säkert att uppleva både viktuppgångar och viktnedgångar medan kroppen ställer om och hittar tillbaka till en normal balans. Det finns för övrigt en intressant studie som visar på att någon som missbrukat alkohol en längre period, får hjärnan att ta energi från acetat istället för socker som hos övriga individer. När man då klipper alkoholintaget helt, så står hjärnan och undrar var energikällan tog vägen. Acetat är nämligen en biprodukt från när etanolen bryts ner. Nog med nördigt dravel, men kort och gott så är det rätt mycket i kroppen som behöver återfå balans för många av oss här på forumet :)

Jag har också reagerat och känner mig rätt nöjd med mig själv att jag inte sitter där och dräller. Var på stan idag och köpte fina kläder i stället. Du, skit i vikten, det rättar till sig! Kram

HelenaN

Tar paus från jobbet och gör en snabbvisit hos er mina vänner! Märkligt hur nära vänskap kan kännas fast vi är helt anonyma för varandra. Eller kanske just därför? Vi kan vara mer öppna och sårbara än vi klarar av att vara i den vanliga verkligheten.

Skönt att vakna från mardrömmar och inse att så är det inte nu. Puh...
Krama din dotter Vilja, andas öppet nära henne och njut av varje nykter dag!

Kul med nya kläder Valeria :)

Kram till er alla!

Nu står vi inför en helg igen. Ska på en fest på lördag som jag är lite orolig för. Deltagarna super omåttligt men trots detta brukar jag "lyckas" med att bli fullast av alla. Men inte denna gång! Nu gick det bra ikväll och jag SKA klara lördagen!!!

HelenaN

Helg igen, den andra. Fredagsmys med älskling utan vin i glasen. Inte i mitt i alla fall. Försöker komma på om vi nånsin varit nyktra tillsammans en fredag kväll... Hm..
Nya erfarenheter, nya vanor. Inser att redan nu är de vita vardagarna inte konstiga alls. Längtar tills även fredagsmys, helger, fester, semestrar, 50-årskalas mm blir helt naturliga och okomplicerade fast jag är vit. Tänk vad lätt livet blir då :)

Ha en torr och fin fredag vänner!

Vändningen

Visst är det lustigt hur det kan bli så associerat med "fredagsmys" att det alltid ska till dricka? Laga lite god mat ihop med sin partner, date eller något och givetvis ska det korkas upp och så ska man bli lite småmysiga pga uppkorkningen. Det går ju att ha en utmärkt fredagskväll ihop och mysa järnet med god mat och allt utan en droppe. Man får kramas mer istället för att sippa =)

HelenaN

Fredagsmyset blev varken bättre eller sämre av att det var alkoholfritt. Vi åt god middag och hade trevligt och somnade sedan i soffan till Mrs Doubtfire. Ungefär som vi hade gjort en fredag med alkohol i kropparna :)
Skillnaden är nu. Pigg lördagmorgon utan ångest och skuldkänslor! Ljuvlig känsla.
I kväll blir nästa lilla prövning, middag hos vänner där jag vet att alkoholen kommer att flöda. Jag känner mig säker på att jag inte kommer att lockas att dricka, men däremot är jag som jag skrev tidigare orolig för att det ska bli plågsamt tråkigt. Faktum är att jag inte tror att jag överhuvudtaget hade velat umgås med de här människorna om det inte hade varit för vårt gemensamma intresse - alkoholen! En tråkig kväll kan jag väl stå ut med, men har börjat fundera över vilka jag umgås med egenligen och inser att alkoholen varit det enda vi haft gemensamt i fler fall. Kan bli ganska ensamt framöver alltså...
Men en dag i taget. En stund i taget. Och just nu denna lördagsmorgon på den trettonde dagen saknar jag inget!
Kram till er alla!

Enda nackdelen med nykterheten är att just tillställningar med alkohol blir så tråkiga. Där det blir för mycket alkohol vill säga. Just nyårsafton har blivit svår att orka med. Vi har i många år varit samma gäng som träffas, äter och dricker, mer eller mindre. Men nyårsafton är en så lång kväll, man kan inte gå hem halvtolv eller förvänta sej att gästerna ska gå. Det blir tolvslag och skålas och sen ska det vara nattmat och jag blir så irriterad för vid det laget är flera berusade och det blir så fåniga diskussioner som jag inte orkar med.

HelenaN

Yes det tror jag är rätt melodi även för mig! Jag gillar ju atta iakktta vad som händer både i mig själv och andra, så det ska jag absolut roa mig med i kväll. Tack för det ondesfulla tipset :))
Ha det gott under sköna täcket! Vad läser du förresten? Längtar efter en jättebra bok!

HelenaN

Värst vad det blir stavfel i det jag skriver... Man kunde tro att jag är full :))

HelenaN

Du som varit nykter länge, jag blir nyfiken på vad det inneburit för dig när det gäller nya intressen och nya vänner?

Ska jag på en fest med folk som garanterat kommer att bli rejält packade ! Helena, gör samma reflektion som du om att vår gemensamma vän är A! Tack för tipset, ondskefulla Vilja!

Det blir mycket stavfel för mej också då jag skriver på ipaden men vi vet ju själva att vi är nyktra:).
För mej har det inte inneburit så stora skillnader i umgänget ändå. Jag är så pass gammal och jag har aldrig varit nån festprisse. Jag drack helst hemma. På mitt jobb är det nu ganska allmänt känt att jag inte dricker men ingen har frågat rent ut varför jag är nykterist, som dom säger. Och det är bra, det är min ensak. Julfest har jag varit på men åkte hem efter middan då endel blev jobbiga. Men det gjorde jag oftast när jag drack också. Drack måttligt på festen och åkte hem och drack mera i lugnt och ro.
Det intressanta är att när jag själv inte dricker längre så märkte jag att de flesta faktiskt dricker väldigt måttligt och inte blir fulla.
Ju längre tiden går desto lättare blir det. Att inte dricka har blivit min naturliga identitet på samma sätt som att jag inte röker.

Vändningen

Den där raden fastnade jag för! Underbart! Borde printa ut en stor banderoll och klistra upp på väggen i sovrummet för min del. Kom ihåg detta till nästa helg "vändningen!" :)

Jag förstår dina reflektioner runt umgänget där. Jag personligen har kapat det mesta av umgänge där alkoholen har stått i centrum eller varit en faktor för att man ska kunna umgås. Jag tror tyvärr det är lite så faktiskt om man nu väljer ett helnyktert liv, att man kanske måste revidera sitt umgänge och människor omkring lite. Antingen får man hänga kvar och bara svälja att allt är inte på samma sätt nykter som då man själv drack och så får man väga fördelar mot nackdelar. Nackdel, tråkigare middag, fördel - att du kanske skriver samma goa rad och känsla imorgon bitti?

Tulla

Jag har tränat en del på att vara nykter på tillställningar innan jag gjorde valet att vilja leva utan a. Jag har däremot valt bort aktiviteter, fester, möhippor och sånt kul för att jag hellre sitter ensam hemma med mitt vin.

Så det är det som är det värsta för mig, att veta vad jag ska göra när kvällarna kommer å jag inte längre häver i mig alkohol.

De senaste två veckorna har varit helt vita, å jag har kollat en del på film, men det jag ägnat mest tid till är faktiskt sömnen. Herregud va jag är trött.. Sömnig alltså, jag sover å sover å sover, å när jag inte sover vill jag bara sova.
Drömmer oxå hur mycket som helst och tror lixom ni att hjärnan bearbetar en himla massa skit som jag sopat under mattan i flera år..

Kanske kan det även vara det Vändningen beskriver; att kroppen ska ställa om sig på alla sätt å vis rent fysikaliskt som gör mig så förbaskat trött.

Imorgon vaknar vi utan bakrus! :-)) / Tulla