De senaste åren har jag druckit minst ett par ggr i veckan och i ganska stora mängder vid varje tillfälle. Har jag väl börjat vill jag inte sluta och tar vinet slut går jag till närbutiken och köper 3.5 öl. Jag tar aldrig någon återställare och känner ofta avsmak dagen efter. Jag har försökt att ta en vit vecka men har misslyckats varje gång. Ena dagen tänker jag att jag måste sluta helt innan kroppen tar stryk, andra att jag inte ser någon mening i ett liv utan alkohol. Egentligen skulle jag vilja kunna dricka som jag gjorde tidigare, 3-4 ggr i månaden (även om det ofta blev några glas för mycket). Finns det någon chans att man efter en längre tids uppehåll kan gå tillbaka till ett mer måttligt drickande?

farmor

För det första, vad vill du och varför?
Hur tänker du när det "blivit för mycket"?
Jag filmade mig själv en natt när ångesten rev i mitt inre, klev upp oxh hällde ut 2 nya vindunkar som jag tänkt dricka i smyg för maken.
De följande dagarna tittade jag på filmen flera gånger för att hålla kvar motivationen. Jag tänkte 0-tolerans. Men efter 2 helger utan vin blev jag less..resten kan du läsa på min tråd Tydlig vändning. Som sagt, bara du själv kan avgöra vad som fungerar för dej. Prova dej fram och framför allt var ärlig mot dej själv och dina närmaste. Ta emot stöd.

Anits

Tack för ditt svar! Egentligen vill jag nog fortsätta dricka fast mer sällan och bara så mycket att jag inte mår dåligt dagen efter. Ska prova att "bara" dricka en gång i veckan och då inte mer än två flaskor vin (har kunnat dricka en hel låda tidigare), sen lägga till några förbud som: aldrig på vardagar, aldrig på förmiddagen och aldrig när jag är ensam. Funkar det inte så tänker jag försöka sluta helt. Lyckades ta en vit helg (första på många år) och hoppas att jag klarar veckan som kommer också.

farmor

Försök att under den här veckan lista ut vad som triggar igång ditt sug efter A. När du börjar att se ett mönster kan du byta strategi, när du tidigare drack A gör du istället nåt helt annat som bryter mönstret. Planera in mer aktivitet istället. Promenader, bio, lyssna på ljudbok, laga en fruktsallad...ja vad som helst som du INTE brukar göra i samband med vindrickning. Till och med att städa i nån rörig låda kan vara ett alternativ. Lycka till!

Bettis

En helt vit helg är mycket bra med tanke på att det var många år sen sist!

Jag är ny här och har ännu inte skapat någon egen tråd.
Vill precis som du också försöka mig på ett måttlighetsdrickande enligt reglerna som jag satt upp. Hällde ut vinet som fanns kvar i flaskan igår morse. Inget alkohol under vardagar utan endast lite vin på fredags- och lördagskvällen.
Det råder delade meningar ut i fall man kan återgå till ett måttligt drickande. Man brukar rekommendera ett längre uppehåll innan man försiktigt testar för att se om man klarar av det.
Min beslut i söndags var impulsivt och eftersom jag får långväga främmande till helgen vill jag kunna ta lite vin till maten.
Önskar Dig Lycka till!

farmor

Jag har samma plan, aldrig på en vardag, aldrig mer än en halv flaska vin vid en vällagad helgmiddag. En tydlig vändning heter min tråd. I mitt nya liv har jag nu börjat testa alkoholfritt vin. Att sitta med ett vattenglas när andra sippar vin vid sommargrillen tilltalar inte mej. Ett vitt vin jag kan rekommendera är UnVined by Jakobs Creek. Jag märker för egen del att det inte verkar vara berusningen som jag söker, utan känslan och stämningen. På vardagarna klarar jag mej utmärkt med en kopp the av noga utvald smak. Lösvikt såklart. Viktigast är att lyssna på sej själv med öppenhet och ärlighet. Man kan lura andra men inte sej själv för det skapar ångest. Lycka till!

Anits

Tack för ert stöd och pepp! Blev nästan två veckor utan, men igår tog jag helg (är ledig idag) och nu är ångesten över kroppen tillbaka. Känner mig, snurrig, ostadig och allmänt olustig. Efter att ha mått så himla bra senaste veckan känner jag verkligen hur fruktansvärt onödigt det är att dricka. Det som gjorde att det blev för mycket igår var som vanligt städning. Vi väntar gäster idag och jag var helt omotiverad att storstäda igår. Då blir det så himla mycket roligare med några kalla öl och lite trevlig musik. Blev som vanligt inte full men mår så dåligt av smaken i munnen och min oroliga mage. Kan säga att det till 90% är städningen som triggar igång mitt sug. Är ofta så trött efter jobb, matlagning, hämtningar/lämningar och läxor att jag inte orkar göra det lilla extra på vardagskvällarna. Sen blir det alltid mycket jag känner att jag måste ha gjort inför helgen. När orken inte finns tar jag till alkoholen. Nu blir det minst en vecka utan igen!

Grodhopp

Jag känner igen det där med städningen Anits. Många som tycker man är galen som inte vilar men då tar man till "bensinen" alkohol.... Mina värsta fyllor har alltid varit i samband med stress. Mitt förslag till dig är att fundera på vad DU orkar och försök anpassa det. Lär dig slappna av ibland, innan det blir värre.... Ta hand om dig helt enkelt :).

Grodhopp

Tänk på vad DU orkar och försök anpassa TILL det ska det förstås stå, inte att du ska anpassa hur mkt du orkar - det år ju det som blir fel!

Anits

Har kommit fram till att det inte funkar. Inte nu i alla fall. Efter ett tjugotal öl igår blev det en halv flaska vodka också fast jag redan hade druckit mer än vad jag hade tänkt från början. Har druckit i två dagar och inte ätit på tre (för att kompensera för alla kalorier i ölen). Är rädd att mina alkoholvanor kommer leda till att jag dör i förtid. Min pappa som också drack för mycket dog när han var i min ålder (30+) och jag vill inte behöva ta farväl av mina barn innan de är vuxna. Jag skulle vilja söka hjälp men vågar inte pga att jag blev anmäld till socialen av min läkare efter att jag berättat om mina dryckesvanor.

Tack Grodhopp för ditt svar! Känns fint att någon "lyssnar" där ute :)

FataMorgana

Känner igen det där med städningen och att man inte orkar. Har funderat på om man ska lägga "Vinpengarna" på en fredagsstädning i stället? Tror det skulle göra gott för kropp och själ att komma hem på fredag till ett städat hus. Vilket blir dyrast i längden kan man ju undra?
Var rädd om dig. Kram / FM

LenaNyman

Komma hem till damm och smutstvätt och dricka sig i stämning för att orka ta hand om eländet ... det har man ju testat. Ofta. För ofta. Jag får också "bränsle" av alkohol, men nu på slutet var jag alls inte så effektiv som jag tänkt. Det blev soffan för hela slanten i stället.

Säger likadant som FM; Anits, var rädd om dig själv. Stor kram.

Celia

Jag känner så väl igen det du skriver! Just för att orka och för att varva ner!!
Jag drack A även för att jag var uttråkad..
Att hitta andra saker och för mig har det funkat att tänka dag för dag, ibland timme för timme och att man ångrar aldrig en vitdag!
Jag märker också en stolthet hos mig själv och när man vaknar på morgonen och inser att man inte drack A igår :)
Detta forum är en bra hjälp!

Anits

För att kunna dricka måttligt tror jag att ett längre uppehåll behövs först. Nu räknar jag bara dagarna tills nästa gång jag "får" dricka och det triggar alkoholsuget ännu mer. Har verkligen försökt hålla mig till mina nya regler men igår snubblade jag på mållinjen igen och drack upp allt jag skulle haft ikväll. Mådde riktigt dåligt när jag vaknade men trotsade illamåendet och tog mig till jobbet ändå. Precis som du skrev Lena är jag inte heller lika effektiv längre. Innan orkade jag ha det pedantstädat tack vare alkoholen, men nu blir jag ofta för trött och ger upp. Sen orkar jag ännu mindre nästa dag. Önskar jag kunde ta en vit period från midsommar till nyår och slippa all ångest. Håller med dig Celia om att man aldrig ångrar en vit dag :)

Stingo

Jag tror du är inne på rätt spår nu. Det finska läkarsällskapet (Duodecim) nämner i en artikel att 3-6 månaders nykterhet är minsta möjliga paus för att bryta ett beroende. Själv var jag vit i ungefär ett halvt år och har nyttjat väldigt måttligt (några glas per månad) i snart 5 månader efter det. Det som har gått upp för mig under den här processen är att du inte kan dricka fritt om du är tvungen att dricka. Så länge det känns väldigt viktigt att kunna dricka så skall du låta bli. Först sen när du lika gärna kan vara utan, så kan du kanske, _kanske_ pröva att ta ett glas.

För att ge ett exempel, så hade jag gett mig själv ett löfte att vara helt vit fram till nyåret (5 månader). Hade jag då skaffat vin till nyårsfestandet och suttit och väntat på att äntligen få dricka igen, så hade loppet varit kört med det samma. Nu gick det i stället så att jag var nykter en månad till, av bara farten. Bara för att det inte fanns några egentliga orsaker att dricka i januari (och jag behövde inte skapa sådana). Det såg jag som ett tecken på att jag kan ha en chans till måttlighetsdrickande.

Anits

Låter klokt det du skriver Stingo. Ska försöka ta mig i kragen nu och tänka tre månader utan a till att börja med. Vet inte hur jag ska kontrollera rastlösheten och ångesten som jag vet kommer att infinna sig redan om några dagar men jag får helt enkelt bita ihop. Har funderat en del på varför jag dricker så mycket oftare nu än tidigare och tror att jag har hittat orsaken. Jag vet att man inte kan skylla sitt missbruk på någon annan men jag har under de senaste åren dagligen blivit utsatt för psykisk (och ibland även fysisk) misshandel av min man vilket har sugit precis all energi ur mig. Jag är helt enkelt olycklig och söker tröst i alkoholen. Jag har bestämt mig för att lämna honom och han har lovat mig ett helvete - men jag tänker inte dränka mig i alkohol pga av det. Om jag får lite lugn och ro i mitt liv kanske jag kan återgå till att dricka någon gång ibland igen. Inte säkert att det funkar men det märker jag då. Nu är det nykterhet som gäller ett tag. Håll tummarna för att jag klarar det den här gången.

Kvaddad

Hej Anits!
Är med dej och håller både tummar och tår.
Du fixar detta!!
Har själv ett tremånadersmål ( till att börja med iaf) kanske kanvi följas åt.

Stingo

Vi är väldigt många som självmedicinerat med alkohol. Alkoholen är en verkligt djävulsk medicin just för att den är så effektiv för stunden men har så starka biverkningar att allt bara blir sämre i längden.

Lycka till i din svåra situation. Hoppas du har hjälp och stöd någonstans.

Emma 2

Hej, jag ar ny har. jag dricker absolut for mycket, vilket paverkar alla sidor av mitt liv. Jag har forlorat kontakten med nara vanner, fatt varningar pa jobbet med mera och fortfarande kan jag inte sluta dricka. Om jag har haft en dalig dag pa jobbet, for att jag var bakfull, sa kanner jag att jag maste dricka sa snart jag slutar jobbet for att jag har san fruktansvar angest. Bor utomlands dar alkohol finns att kopa i affaren dyngnet runt vilket inte hjalper. Jag vet vad jag maste gora och det ar att sluta dricka totalt men jag har forsokt och det gar inte, jag far sanna angestkanslor som jag vill dova med alkohol, Vet inte vad jag vill med den har posten annat att skriva av mig lite angest

skammen

Svårt det där med måttlighet. Jag drack inte på ett halvår efter att ha druckit alldeles för mycket under en period. Att inte dricka var egentligen inget problem (mer än att jag kände mig tråkig, isolerade mig och tröståt - inte hållbart). Nu dricker jag sedan ett år tillbaka och kunde inte vara måttlig särskilt länge, känner nu att drickandet eskalerar. Vet inte vad jag vill säga med detta mer än att det är svårt att vara måttlig och att avhållsamhet nog faktiskt är lättare. Lycka till!