Hej!

Nu har jag hittat hit. Inte lärt mig hur forumet fungerar riktigt än men jag gör ett försök att posta här. Idag är jag nykter och jag hoppas att jag så ska förbli.

Jag har fått lära mig att jag är en av de som aldrig kommer kunna dricka måttligt. Det är konstaterat och jag är nu tömd på bortförklaringar, ursäkter och hopp. Så ser verkligheten ut. Så håll i hatten, det här är mitt första stapplande steg mot ett nyktert liv!

konstnären

Tittade på dokumentären och det både hemskt och skrämmande. Jag blev så berörd.
Grattis till dina 7 dagar det är strongt. Idag gratulerar jag mig själv till 4 månader.
Det hade jag aldrig kunnat tro då i september. Det har och är en stor process.
Jag tror det växte fram under sommaren, hur full jag än var kom tankarna att jag måste
bryta detta destruktiva beteende. Tyvärr gick det så långt att det blev en sjukhusvistelse.
Har haft svårt att plocka fram det som hände, men har varit tvungen för att stappla vidare
på stigen som var som en lina i början. Nu tycker jag den börjar likna en asfalterad raksträcka.
Det lät kaxigt, men jag är inte kaxig har tänkt många ggr om det händer ett dödsfall i familjen.
Hur tacklar jag det, vet inte men jag vill inte ta till flaskan. Det vore detsamma som att dö.
Mår så bra nu hänger inte upp mig på bagateller. Har inte tid med det. Leva och låta levas gäller
nu.
Ha EN BRA DAG
Konstnären

mnbv098

Wow! Fyra månader är fantastiskt.Grattis! Blir så glad av att höra din berättelse, att du lyckades vända om i tid. Mitt drickande gick aldrig så långt, men det var ju bara en tidsfråga innan jag också skulle hamna där.
Finns ingen svårighet eller situation som skulle bli bättre eller lättare om man tog till flaskan. Fast alko-rösten vill gärna lova det. Hoppas bara att jag ska märka i tid Om och när "förhandlandet" börjar och inte dra mig bort från forumet. För mig är det så viktigt att komma in här och påminna mig varje dag just därför.
Tycker du har all rätt att vara kaxig och sträcka på ryggen konstnären! Du har kommit långt och är en inspiration för oss andra.

Idag är min sjunde dag och jag tillåter mig att sova länge utan dåligt samvete eller bakfylleångest. :)

Ha en bra dag!

mnbv098

Läser artikel i aftonbladet från 2012.

Ångest och depression är två av de sjukdomar som alko­holmissbruk orsakar. Alkoholen påverkar signalsubstansen serotonin i hjärnan som har betydelse för ångest, depression, stämningsläge och aggressivitet.En ny svensk studie visar att serotoninfunktionen försämrades med 45 procent hos kvinnorna efter fyra års alkoholmissbruk (12 flaskor vin i veckan) – för männen tog det 14 år.
– Ju längre tid man dricker, desto sämre blir serotoninfunktionen, men hos kvinnor går det fortare än hos män. Förr eller senare får alla med svåra alkoholproblem ångest och depression, säger Kristina Berglund, psykolog vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

– Ångesten, depressionen, min rädsla för att dö – allt försvann med mitt tillfrisknande. Allt var alko­holrelaterat, säger My Skars­­gård.

http://www.aftonbladet.se/halsa/article14820229.ab

Nossan

Smygandet med forumet känner jag precis igen. Raderar också alltid noggrant all historik och är bara " inne " kvällstid, när jag vet att jag är ensam. Men samtidigt tror jag att det är lite det som är "grejen" för mig med detta forum. Det är någonting som jag får ha HELT för mig själv. Tycker det är mysigt ligga själv och skriva i telefonen på kvällen. Funderar lite ibland på hur ni ser ut, var ni bor och hur era liv är mer i detalj. Barnsligt kanske men det känns lite som när man var liten o hade låtsaskompisar i en hemlig värld....

mnbv098

Jag håller med Nossan. :) Det här forumet har blivit mitt trygga tillhåll, med mina "låtsaskompisar" som förstår vad jag själv har gått igenom och går igenom nu. Jag slås också av hur lika vi skriver. Jag skriver ner någon tanke eller insikt och så bläddrar jag runt i forumet och hittar någon eller några som skriver exakt samma sak.

Började läsa "Jaget och missbrukaren" av Craig Nakken inatt och den träffar så rätt. Man förstår bättre hur missbruket byggs upp och fungerar. Det är en bra påminnelse när tankarna börjar sväva åt fel håll. Jag la märke till det igår, hur tankar som skulle förmildra mitt drickande dök upp. Tankar om att det var nog kanske inte så farligt ändå. Trots alla insikter och kunskap så smyger de sig tillbaka.

Jag hade redan boken hemma, jag införskaffade den när min partner gick ner i missbruk för många år sedan. Jag har varit nära anhörig och medberoende, varit på al-anon möten och läst. Ändå kunde jag inte se hur jag själv var på väg åt precis samma håll! Jag tror att mitt eget missbruk började gro i den relationen. Jag minns hur jag i början reagerade på att han ville dricka mitt i veckorna utan anledning, men efter ett tag var det "normalt" och jag tackade inte heller nej till att fylla glaset allt oftare. För honom gick det ganska snabbt utför och att stå brevid och se på var hemskt. Det 'r nog den värsta tiden i mitt liv. Det tog slut i samband med hans tillfrisknande, vilket inte är helt ovanligt fick jag berättat. Jag tog med mig mitt medberoende och beroende in i kommande relationer. Och till slut gav jag upp även dessa och valde isolering och relationen till alkoholen framför andra relationer. Det var en trygghet, man kunde alltid lita på alkoholen och jag behövde egentligen ingen annan då. Alla problem och behov kunde tillfälligt tillfredställas med den vännen. Som smeker med ena handen och slår med den andra.

Idag är jag inne på min 9e nyktra dag och jag förvånas över hur lätt det går. Jag har inte haft nån abstinens eller sug. Inte ens saknat alkoholen. ALLT har blivit så mycket bättre. Men det gör mig också rädd att jag ska sänka garden och trilla dit igen. Får det gå så här lätt? Då kan jag väl inte ha problem. Dumma tanke.

Jag börjar känna mig klar i huvudet igen, fått bättre koncentration och fokus.Fortfarande trött men på ett bra sätt. Ingen luddighet eller tyngd som alkoholen ger. Är närvarande och känner lugn. Men framförallt känner jag sån frihet att inte vara slav under tvånget att dricka.Och att slippa skam och smygande och planera inköp och drickande och tid till att återhämta sig från baksmällan... Nu finns så många möjligheter och öppningar. Ändringar jag velat göra i mitt liv men inte kunnat för att alkoholen står i vägen. Jag är bara i början av mitt tillfrisknande men känner att jag är på rätt väg. Vill inte slösa bort mer tid, kommer ingen vart med alkohol.

Fortsätter att läsa här och har beställt lite mer böcker som man tipsat om här på forumet.Och jag har äntligen kommit igång lite försiktigt med träning igen, och oj vad det behövs. Kroppen förslappas och slits nåt enormt av den livsstil alkoholen för med sig.

”Det finns hundratusentals matmissbrukare, spelmissbrukare, arbetsnarkomaner, slösare och andra som lever sina liv i känslomässig isolering, fyllda av skamkänslor och förtvivlan, orsakad av deras speciella missbruk. Denna bok är skriven för dem och deras kamp för förståelse för sitt lidande och erkännande av sitt missbruk. Den är också skriven som en hjälp för att bättre kunna kontrollera sitt identifierade missbruk och för att förhindra att det omvandlas till ett missbruk av annat slag.”
http://www.bokus.com/bok/9789171188335/jaget-och-missbrukaren-hur-en-mi…

"Craig jämför cancer och missbruk. Cancer är okontrollerbar tillväxt av celler och missbruk är är ett planlöst sökande efter helhet, lycka och frid genom beroendet som bara blir värre och värre om man inte tar tag i det. Missbruk är en progredierande sjukdom. Den blir värre med tiden och kräver allt mer av personens tid och energi, intresse, förmåga att fungera och tillslut lever man inte ett normalt liv längre och styrs bara av drogen och missbrukspersonligheten har helt tagit över jaget."
http://www.ultimat.nu/jaget-och-missbrukaren-del-1.html

Pellepennan

För ett mycket läsvärt inlägg, och lästipsen

Hälsningar

en låtsaskompis

mnbv098

Igår fredag kände jag som kan av något kan kan liknas sug. Rastlös i kroppen, svårt att känna vad det är jag verkligen vill eller behöver. Är jag hungrig? Trött? Vill jag sova? Läsa? Se på film? Prata med nån? Det är lite som att lära sig om på nytt, vad vill den här känslan säga? Tanken på alkohol dök upp som förslag, men det fanns ingenting i mig som ville. Motbilden där jag ser framför mig hur jag mår imorgon och att vetskapen om att alkohol faktiskt inte skulle tillföra något alls i nuläget kom automatiskt. Det är något som har ändrats i tankeprocessen.
Jag såg en bra film, något som jag annars förknippar med en kall öl (nästan som en ritual för mig).Nu utan alkohol så känns befriande att faktiskt kunna ta till sig filmen och vara vaken och minnas slutet.Och att kunna uppskatta det utan alkohol. Så som vanor byggs upp och sätter sig automatiseras och känns fullt naturliga...mycket sånt när jag tänker efter. Hur man började dölja alkoholen i kaffekopp eller la till med konstiga omvägar för att inte behöva bli avslöjad. Kan inte ha alkoholen i kylen för då märks det att jag springer och öppnar den titt som tätt och ökar chanserna att bli påkommen. Såna små saker som smög sig på sakta, så sakta att jag inte ens tog till mig att det kanske inte var riktigt sunt?

Jag märker på mitt sätt att hälla i mig litervis av te och bita av naglarna upp till nagelbanden att det finns ett sug, även om jag inte direkt kopplar det till alkohol. Jag har inte haft någon direkt aptit så det är jag glad för på ett sätt (för att inte övergå till ätande istället), på ett annat blir det svårt då kroppen är hungrig men jag förstår inte vad den säger längre.

Vanan att stanna uppe sent på lediga dagar och sova alldeles för länge sitter fortfarande i, och de kommer de kanske fortsätta att göra. Känner just nu att jag bara behöver få vara, vill inte pressa mig med en massa krav än. Tar det lungt. Nu är det dag elva och det rullar på fint.

mnbv098

Hittade det här på sidan "Alkoholist,jag?" på facebook. Skrämmande men nyttig läsning.

"Jag fick idag lära mig om ”Utvecklingen av alkoholism/kemiskt beroende” och tänkte spalta upp de olika stegen här.
(Jag har lagt till mina svar)
1 Använder alkohol/droger Ja
2 Ökat drickande Ja
3 Toleransen ökar (3 ‰ är ingen match) Ja
4 Första minnesluckorna (= kemisk betingad hjärnskada) Ja
5 Smygdrickande Ja
6 Ökat beroende Ja
7 Dricker/drogar sig snabbare än andra (fyller på lite extra i ”sin” grogg) Ja
8 Skuldkänslor efter fyllan Ja
9 Pratar inte om drickandet Ja
10 Ökad minnesförlust (flera dagar) Nej
11 Förvirring Ja
12 Svepskäl Ja
13 Aggressivitet, högmod (blir lättretlig) Nej
14 Ständiga samvetskval Ja
15 Misslyckad avhållsamhet (jag dricker bara fredag/lördag) Ja
16 Ändrade sedvanor (bara öl, finare sprit) Ja
17 Dyrkande av alkohol (planerar inköp mm) Ja
18 Ensamhet (drar sig undan familj, vänner) Ja
19 Självömkan Ja
20 Problem på jobbet (sjukskrivning, ser till att sluta tidigare) Ja
21 Grundlös misstänksamhet Ja
22 Familjen glider isär Nej
23 Söker läkarhjälp (ofta av annan orsak) Ja
24 Morgondarrningar, återställare (behöver inte tas på morgonen) Ja (kvällen)
25 Minskad tolerans (blir påverkad snabbare på mindre) Nej
26 Försämrat hälsotillstånd (lever, får eksem) Ja
27 Perioddrickande Nej
28 Moralisk ansvarslöshet (fyllkörning) Nej
29 Orealistiska tankar Nej
30 Fysiskt förfall Ja
31 Rådlöshet, apati, ofattbar rädsla Nej
32 Hejdlöst drickande Har hänt.
33 Söker lösning hos andra (läkare eller beroendecentrum) Ja
34 Avsevärda problem Ja
35 Kapitulation (allt rasar) Ja nära nog, fysiskt och mentalt.

1-8 = Tidigt stadium
9-22 = Mellan stadium
23-35 = Sent stadium

Och nej det är inget knas, texten skall vara så här, det är en kurva som visar att det går utför."

Eken

för den listan! Och usch... Måste kopiera och spara den att se på då och då.
Alltför många punkter svarade jag ja på oxå. Men den som skakade om mig mest var nr 31. Har faktiskt kännt sådan rädsla nån gång då jag druckit flera dagar i sträck och trott att jag aldrig ska ta mig ur det. Dit vill man aldrig mer. Bra med den påminnelsen!

mnbv098

En ny brittisk studie som publicerats i Neurology visar på att män som dricker mycket alkohol riskerar att skynda på hjärnans åldrande med upp till sex år.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18192298.ab

De män som dricker mer än 36 gram alkohol per dag försämrar sin exekutiva förmåga
Några viktiga exekutiva funktioner:
förmågan till att ta initiativ
tidsuppfattning, förstå sambandet mellan orsak och verkan
förmågan att planera och organisera
förmågan att övervaka sina handlingar
förmågan att värdera egna handlingar
skapandet av struktur i vardagen
förmågan att motivera sig själv till handlingar
kunna skjuta upp behovtillfredsställelse
förmågan till automatiskt agerande
förmågan att fokusera uppmärksamheten

(Studien gällde bara män).

Kan känna igen en del av det här hos mig själv.Skador kommer inte över en natt så därför sätter man det kanske inte i samband med alkohol(och så är väl en viss förnekelse inblandad också). Nyttigt att bli påmind igen. Någon som vet om det är bestående skador eller om de kan "läkas ut"?

mnbv098

Lånar den här listan av Morla. Kände igen mig så väl, har gått igenom samma faser tidigare och jag hoppas verkligen att jag ska slippa det en gång till. Jag är i fas 2 efter 17 dagar och hoppas verkligen att jag kan få stanna där..

1) Nu måste jag sluta!
2) Åh, vad skönt att vara nykter! Det finns bara fördelar.
3) Fan vad trött jag är. Jag orkar ju ingenting. Nykter är jag iaf, Jippi!!
4) Tralalala, har jag verkligen alkoholproblem? Om jag bara dricker när det är fest är det nog ok.
5) Fest! Jag dricker lite måttligt och allt är perfekt.Ingen bakfylla, ingen ångest och inga dumheter gjorda.
6) Några dagar efter att jag bevisat för mig själv att jag KAN dricka normalt så slutar det med en blåfylla. Vrålångest, SKAM och cirkusen är igång igen.

m-m

det är en bra lista. Även om man halkar ner något steg så kan man ta sig tillbaka till steg 2. Bra jobbat med 17 dagar - lätt att hålla räkning från nyår :-)
/m

Pion

Nu är jag här...igen. Tidigare under namnet Vinelina, men tänker att det inte passar så bra i det nya liv som jag önskar. När jag läser vad ni skriver, så kan jag tro att det var jag som skrev det. Hur som helst ger det mig mycket motivation, hopp och vilja. Jag kommer behöva stöd och någon hand att hålla i. Tack för att ni finns.

Saltcity

Nu är jag har igen. Det är nog tredje eller fjärde gången jag kort vändan runt. Är det ett återfall när dryckesperioderna varar längre än de nyktra? Varför lär jag mig aldrig? Gör samma sak om o om igen, och tror att den här gången kommer det gå bra att dricka normalt? Hur många gånger till innan man lär sig?
Dag 1, igen.

Madeleine 83

Bara att köra hårt igen nu då och att inte tappa hoppet om att det går att bli fri från alkohol.

Vilken bra indelning av faser i inlägg #33, det känns som att medvetenhet om fallgroparna är en förutsättning för att klara detta. Själv är jag på 7:e nyktra dagen så jag har inte riktigt kommit till att det bara känns skönt, men det känns iallafall bättre på mornarna än tidigare.

Saltcity

Imorgon är det en vecka sedan jag loggade in här på nytt, under nytt namn och nytt försök. Den här gången har jag inte samma nynyktra glädjeskjuts. Tvärtom, inte säker på om det är bra eller dåligt. Har konstant sug och känner mig orkeslös så jag har inte kommit igång med träning som jag skulle behöva.
Tankarna pendlar väldigt om jag kanske skulle avvakta med att sluta, kanske jag kan dricka måttligt ändå? Eller jo jag är alkoholist och kan aldrig få en normal relation till alkohol. Åsså när jag ser det så har så undrar jag om jag är korkad på riktigt? Inte underligt att jag har problem.
Tänker också att det här är något som jag kommer leva med resten av mitt liv. Ska jag börja/sluta i 10-20 år till innan jag verkligen når botten? Eller det kanske går snabbare än så. Ska jag kämpa med att försöka hitta en måttlig konsumtion (varför?) Det verkar omöjligt efter otaliga försök. Och som jag läst har i forumet har en del varit precis där jag är nu i min risk konsumtion, passerat vidare och fördjupat missbruket, slösat så mycket tid. Och det är väl i sanningens namn precis vad jag gjort.

Jag är så väl medveten om mitt missbruk och fallgropar...tills jag inte är det längre.

Saltcity

9 dagar dagar...och ikväll tog jag en folköl. I min kalender har jag en planering för när jag ska sluta helt, för herregud jag kan ju bara inte sluta helt nu!? Den här gången går det inte lika bra för mig. Kan inte njuta av att vakna upp utan baksmälla eller känna mig pigg fräsch och utvilad, för det har jag inte gjort trots nykterhet. Problemet är ju det här behovet av direkt belöning, och jag har ju glömt att fokusera på allt det positiva . Som att jag känner mig så lugn, behöver inte smussla eller smyga. Behöver ju inte dölja något eller vara rädd för att bli avslöjad. Kan vara närvarande när jag inte behöver oroa mig för dessa saker eller planera inköp och längta till jag får dricka. Istället har jag känt mig så misslyckad och otillräcklig. Deppig.

Min motivation har varit tveksam och jag vet inte på vilken fot jag står på just nu. Därför vet jag att jag kommer dricka igen. Återfall är lögn, det är ett beslut som växer fram sakta om jag inte är vaksam.
Men något jag fått ut av att det inte går lika lätt den har gången är att jag aktivt fått ta ett beslut varje dag och härda ut, till skillnad från att dansa fram i nynykterhetsrus.
Det är en bra lärdom, något jag kommer behöva.

myrkotten

Återfall är lögn. Tack Saltcity för dom orden, de ska jag bära med mig. Uttrycket gick rakt in i mig. Jag bestämmer mig för att dricka, det är ingen som står där med tratt och tvingar mig att svälja.

Saltcity du verkar uppgiven, men för varje försök kommer du närmare målet. Ge inte upp. Nykterhet är ibland det enda rätta, en nykter dag är en vunnen dag i vår värld.

Mitt nya mantra: Återfall är lögn. ÅTERFALL ÄR LÖGN!

Sköt om dig och skriv gärna fler tänkvärda ord. Kramisar Kotten