Är ny här. Kallar mig svanen. Är just nu som en skadeskjuten sargad svan som har svårt att hålla den långa halsen över vattenytan för varje dag som går. Tilltufsad. Tärd. Plufsig. På sikt ser jag dock också den graciösa svanen som håller huvudet högt och stolt simmar i lugnt vatten och vet sitt mål. Kan inte ens komma ihåg när det började. Började som ung tonåring att partydricka och har alltid varit "partypinglan" som vet hur man livar upp stämningen i ett sällskap. Man får alltid höra att det är kul att få komma hem till oss. "Det bjuds ju så generöst med mat & dryck och det är aldrig trista miner". Och vi har ofta vänner och familj hemma. Älskar ju att laga mat och att bjuda hem folk är nästan vårt varumärke. Men allt oftare ingår också tankar "Vad sade jag egentligen på festen igår eller i telefonsamtalet"? Allt fler minnesluckor. Börjar dagen med 2 Treo och det blir fler under dagen. Dricker nästan 2 flaskor vin om dagen sedan flera år tillbaks. 2 om dagen, 14 i veckan!!! Helst rött vin, men det mesta i alkoholväg duger. Går jag bort på tillställning har jag redan hemmavid tagit 3 stora glas vin, dels för att komma i "stämning" men också kan ju alla annars se hur mycket jag dricker om jag inte tagit de glasen innan. Det blir mycket ändå och jag märker att folk noterar det...Jag är dessutom mor till två skötsamma tonårsbarn. Och jag skäms. Skäms. Den djupa ångesten finns där sedan länge, varje eviga morgon, vaknar svettig och skamfylld med minnesluckor. Jag ORKAR inte ha det så längre. Jag är helt slut. Vad hände med mitt i annars så ordnade liv?! Förr blev man glad och uppåt av att ta några glas men idag är jag ständigt trött och faktiskt börjar jag bli en alltmer o-glad människa. Lite deprimerad.
Men jag är framförallt rädd. I de bästa av världar skulle jag vilja vara måttlig. Tänk att kunna dricka måttligt fredagar och lördagar, dela på en flaska och njuta av ett fylligt gott rött vin. Andra gör ju det. Att leva ett sunt liv men att vara MÅTTLIG. Min hjärna är förvirrad. Ska jag ALDRIG kunna dricka igen?! Komma tillbaks till njutningstadiet? Och alla bjudningar vi brukar ha, är jag beredd att utåt säga "har en liten vit period", "Nej, idag tar jag det lilla lugna". Vilken människa blir jag som nykterist? Fortfarande benägen att vara underhållande? Hur kul BLIR livet utan alkohol?
Också rädd för att trycka på knappen "Medlem" i alkoholhjälpen. Tog säkert 1 timme innan jag satte fingret på tangentbordet. Och att skriva i det här forumet. Vad har jag gjort? Tänk om jag inte ens klarar min första dag...Vad har jag att förvänta nu?
Tack till "Berra", har läst dina inlägg från 2009 och känner igen många tankar du slogs med då. Har gjort plus- och minuslistan på för- och nackdelar med drickandet och minuslistan överväger helt klart i dagsläget.

Välkommen Svanen!
Vad skönt att du tagit ett beslut, det är ok att vara tveksam o rädd! Men det är otroligt stärkande att läsa om andra som brottas med samma frågor. En del varje dag, andra mer sällan. Välkommen!!

Välkommen hit. Bra att du reggade dig här. Det är många här inne som missbrukat alkohol. Jag är en av dom. Att ha kul utan alkohol, ja det kan man med lätthet ha. Framförallt mår man mycket bättre utan skiten.
Positivt med alkohol:

Dämpar den kortsiktiga ångesten
Gott

Negativt med alkohol
Nervgift
Beroendeframkallande
Cancerframkallande
Splittrar familjer
Ger ångest
Dyrt
Man gör/säger saker som man aldrig skulle gjort annars
Skadar lever/hjärna
Flykt från verkligheten som ger en problem

Så jag alkoholens negativa sidor är överväldigande de positiva sidorna. Det borde vara onormalt att dricka men det är ju tvärt om. Om du nu druckit två vinare om dagen så har du ett utvecklat kemiskt beroende samt ett väl utvecklat missbruk. Att sluta helt på en gång är det bästa. Visst du kommer må ganska så dåligt de första dagarna MEN det går över. Sedan kommer du upptäcka alla de positiva sakerna med att vara nykter. Gå upp på morgonen utan alla tre, pigg och alert. Kunna ta bilen utan att tänka på om man är körklar. Vara en bra förälder.

Jag skulle föreslå dig två saker. Ta kontakt med en AA-grupp det är skönt att prata IRL med människor som har samma problem. Kontakta en VC för provtagning av din lever samt få medicin så du inte kan dricka.

Två kanske tillsynes drastiska saker men jag känner och tror att du behöver hjälp. OM du har den sanna viljan. Är man missbrukare måste man gå in "all in" för att bli frisk. Detta kan kännas skrämmande men du kommer först varför under tidens gång.
Hoppas och önskar dig bra val och att du får en bra dag utan det sketna vinet.
Åter välkommen hit, kul att JUST DU kom hit.

Svanen

Ord & inga visor! Som ett slag i ansiktet. Men tack, aeromagnus - behöver det:-)

Lena72

Hej svanen
Jag skrev mitt första inlägg 3 dagar sedan. Två timmar efter hällde jag upp ett stort glas rött.... Jag hade kunnat skriva ditt inlägg själv, dina tankar är mina tankar. Mitt inlägg heter Vill jag sluta: Lena72.
Jag dricker som dig o har fin familj o vänner som älskar att komma till oss o vårat "trevliga" liv. Jag tar också lite stämningsvin när jag duschar o sminkar mig för att komma igång. Igår var jag nykter då min man är sjuk o det var ingen feststämning hemma, men när de små hade lagt sig o mannen somnat vid 22 satt jag skälv o var SÅ nära att passa på. Jag la mig nykter men känner att idag måste jag nog ta nått litet.... Suck! Tar timma för timma.
Lycka till!

Jag kände likadant, var tvungen att ta en öl eller två på morgonen. Slutade med 6-7 samt sprit. Det är svårt den första tiden för kroppen skriker ju efter alkohol. Det är ju en vanebildande drog som ger abstinens om man inte ger kroppen den. Jag klarade inte av att sluta utan antabus. Ja jag fick känna mig besegrad av alkoholen och krypa till korset. Är väldigt tufft men antabusen hjälpte mig. Jag slapp tänka på om jag kunde dricka. Jag kunde inte mha medicinen. Efter några veckor utan skiten mådde jag så mycket bättre när kroppen är rensad. Det är detta jag menar med "all-in" man måste helhjärtat vilja och klarar man inte av att bryta måste man ta hjälp. Jag tog AA och läkarvård till hjälp. Annars hade det kostat mig mitt liv och min familj.

Svanen

Ja, men då tar vi timma för timma ihop, kämpar och håller varandra uppdaterade:-). Låter levern vila lite. Är redan stressad, ska på grillfest med ett ett helt gäng roliga vänner imorgon. Cykelavstånd men idag har jag i tankarna att jag tar bilen och OM jag gör det så har jag i alla fall strikta regler om att bil och alkohol inte hör ihop. Det är min plan idag...

Du klarar detta om du har ren vilja och envishet. Fixar man det ändå inte finns det hjälp. Eftersom du haft en så stor konsumtion har du också ett större sug eftersom din kropp har utvecklat absitens. Att ta bilen kan ju vara en tanke om man inte kör hem. Jag tänkte som du och tog bilen. Skulle polisen tagit mig hade det varit kört. Var inte full eller så men där alkoholen går in går vettet ur. Ta en tid i taget.

Svanen

Antar att vi alla har olika beteendemönster. Har aldrig varit sugen på A på morgonen eller har kommit dithän - ännu. Jobbet ska ju skötas och det gör jag - ännu. Suget kommer så fort jag kommer hem på e m. Anses väl ha ett socialt och spännande liv utåt sett. Ingen vet. Tillvaron ser nog hyggligt bra ut från utsidan. Att gå på AA-möten, gå till vårdcentralen och ta ett levertest (vet ju redan svaret), ta antabus e t c känns i skrivande stund främmande. Vill klara det själv. Vill och vågar inte blotta mig.

Alla gör vi våra egna val. Visst beteende mönstret ser lite olika ut. Vi är ju olika som människor. Problemet med a är att det ruckar på våra inre regler om rätt och fel. Jag hade skrattat om min fru sagt för 10 år sedan att jag skulle äta antabus. Fanns inte i min värld. Man vet aldrig riktigt när det går över styr. Det är det värsta med alkoholen. Hoppas att du fixar det ändå.

Svanen

Dag 1 avverkad - och det gick bra! Höll mig sysselsatt, promenerade 1 mil under dagen och planerade dagen. På eftermiddagen och under kvällen var a det enda som for i tankarna. Blev rastlös, kunde inte samla tankarna, krypningar, ont i huvudet, lite tystlåten, avverkade 3 st stora flaskor med smaktillsatta Ramlösa. Trots rastlöshet blev jag istället helt apatisk och hamnade i TV-soffan, perfekt för jag orkade inte vara socialglad, ville bara att dagen skulle ta slut. Var trött men kunde inte somna. Ett sömnpiller blev räddningen. Sov, vaknade, svettades, somnade om, drömde att jag var på bröllop och drack Ramlösa men i slutet av kvällen kunde jag inte hålla mig, tog de största vinglasen fyllda med vin, vaknade. Har en ångvält kört över mig idag? Tröttare än någonsin, inte pigg alls. Men levern är nog nöjd och gör tummen upp.

mod60

Välkommen hit och grattis till att du kommit igång med din kamp mot alkoholen. Jag känner igen mig i det du skriver. Suget, sociala partypinglan, ångesten och att man till slut inte orkar mer. osv. Jag fick nog efter måånga års drickande och har nu varit nykter ett tag. Det går om du tar en dag i taget så kommer du med tiden att må så mycket bättre än du gör idag. Dina vänner, dina riktiga vänner kommer att förstå att detta är viktigt för dig och stötta dig och de som inte förstår......ja jag tänkte att jag kan ju inte dricka för att andra vill det eller skräms av min nykterhet. Skit i dem :)
välkommen hit....kram
mod60

Det var inte kul/bra. Förstår har gjort likadant. Häll ut allt jäkla alkohol du har så faller du inte för frestelsen.

Svanen

Tack snälla för dina rader! Är skör idag. Har ägnat hela morgonen att läsa trådar i forumet och man blir definitivt klokare och inspirerad! Gläds i vissa inslag, tårar i andra, vill gärna peppa andra men är inte stark nog ännu. Har nog med mig själv. Jag inser att det måste ske en successiv bearbetning av tankarna. Att ta en dag i taget. Bestämma sig för att vara stark. Inte ta det första glaset. Skäms redan för mitt första inlägg att jag ser mig "socialt död" för att man avstår alkoholen. Får skylla på a som har greppet över mina tankar än så länge. Ikväll är det grill med vänner. Ska ta bilen som en "ursäkt", köpa med mig Ramlösa med mangosmak :-). Abstinens men taggad. Vet att jag kommer må "kymigt"de närmsta dagarna. Bara något man ska igenom, så får det bli.

Flärpen

Välkommen! Även jag känner igen mig i det du skriver. Fint att du delar med dig här :). Det är ju skönt att känna sig duktig och hälsosam. Jag har dragit ner avsevärt på a genom att alltid ha annat att dricka hemma. För tillfället är Tonic vatten Zero min melodi. A-fri öl är också gott på kalas. Jag tar också alltid bilen till kalas och bokar gärna upp mig att hämta tonårsbarnen sent på kvällen. Det kommer gå bra i kväll och du kommer vara stolt över dig själv i morgon!

Svanen

Hej Flärpen! Ja, det gick HUR bra som helst, blev dessutom chaufför för andra tacksamma vänner på hemfärden. Hade en fantastiskt trevlig kväll med många goda och intressanta samtal. Hade bestämt mig för att vara social med gott humör och förvånansvärt nog blir det som man bestämmer sig för. Det var fler i sällskapet som körde, så inget konstigt alls. Och idag, morgonen efter är jag den som kommer ihåg vad ALLA hade att berätta:-). Det bubblar i mig av lycka hur nöjd jag är över kvällen! Och konstigt nog, när man för dagen är målinriktad, kände jag inget sug efter a - det var en konstig men härlig känsla! Som om jag deltager i någon slags tävling utan att kunna förklara hur. Dag för dag gäller. Och SOM jag har sovit! 8 timmar mot normalt 5 timmar per natt! Ont i huvudet nu, javisst, men så stolt över mig själv. Ingen ångest, bara en egen klapp på axeln. Ikväll är det dags att gå bort igen och det är verkligen bilavstånd - självklart kör jag:-). Va, finns Tonic vatten Zero?!!! DET måste jag googla på, den vill jag ha!:-)

Flärpen

Vad grym du är!! Bra gjort, visst är det en skön känsla. Jag fattar vad du menar med tävling, man vill ju liksom vara bäst på att vara nykter. Åh vad glada dom andra blev när du ställde upp och körde. Kämpa på!

Svanen

Kan inte komma ihåg när jag senast hade 3 dgr utan A. Trött men det beror nog på att jag gick till sängs väldigt sent. Märkte att jag kompensations-åt en massa i går kväll som om kroppen skulle ha i sig 3 dagars kalorier av ersättning från A. Är det ngt ni märker, att man äter mer?

Madeleine 83

Fortsätt att äta lite extra om det gör att du mår bättre. Jag själv kunde inte äta alls i början och kände mig jättesvag, så det är nog olika hur man reagerar. Du är inne i en tuff fas för kroppen så det är bara att hänga med så gott det går. Kämpa på!

Svanen

Nu så. Fredag, och jag unnar mig en alldeles egen semesterdag när de flesta andra jobbar & den har varit inplanerad sedan en tid tillbaks i min agenda. Dagen ska innebära att gå en riktig longwalk, bada, tänka, planera, ta itu med tankar och min riktning framöver. En ego-dag. NU ska det bli förändring!