Jag är inte beredd just nu att sluta med alkohol helt och hållet men vill begränsa det till fredag-lördag och dricka måttliga mängder. Det är möjligt att det inte kommer att fungera, precis som många skriver på forumet, men jag vill ändå ge det en chans.

Jag har läst på forumet i snart två veckor och tycker att det är väldigt motiverande. Under den tiden har jag också minskat mitt drickande. Totalt sätt har jag lyckats hålla mig inom normalkonsumtionens gränser som är mitt mål.

Jag har druckit alkohol varje dag under hela mitt vuxna liv med undantag för några vita veckor, månader och en hel sommar. Initiativen till de vita perioderna har min hustru tagit så jag har genomfört dem för husfridens skull. Själv har jag inte tyckt att jag har behövt någon vit period. Jag har heller inte betraktat mig som alkoholberoende utan bara någon som tycker om att dricka vin.

Jag har jobbat i reklambranschen som kanske är mer tolerant vad gäller alkohol än arbetslivet i övrigt. Det har kanske gjort det möjligt att dricka mycket och ändå fungera. (Jag jobbar fortfarande med reklam men numera hemifrån som egenföretagare.)

Under senare år har jag dock oftare blivit berusad på ett sätt som jag sällan blev förr. Det har påverkat sömnen framförallt. Jag vet inte om det är åldern som tar ut sin rätt – jag blir 63 om några månader.

De senaste åren har jag dessutom fuskat mig genom de vita perioderna genom att smygsupa vilket är pinsamt att behöva erkänna. Så jag är nog trots allt är beroende av alkohol.

Jag har en bra relation med min fru och familjen i övrigt. Hustrun dricker ytterst lite. Ett glas vin på fredag och lördag, sällan mer. Det underlättar för mig eftersom jag slipper snegla på hennes vinglas i alla fall.

Hej! Bra att du hittat hit. Vilka val du ska göra beror på dig själv. Kolla lite på fliken under fakta här så får du se vad alkoholen gör men det kanske du vet redan. Att dricka varje dag och smygdricka är ju ett vaneberoende så jag skulle nog säga att du har ett utvecklat beroende annars kunde man låta bli. Sedan köper jag oftast inte resonemanget att det är gott. Något som är extra gott blir just extra gott för att man inte använder det varje dag. Detta är min högst personliga åsikt. Ofta dricker man för att man har ett beroende och vill bli lite lurig.

Jag skulle skippa att dricka helt. Jag tänkte som du tar bara på helgen men man lyckas alltid tänja dessa gränmser lite extra. Du kommer må så mycket bättre och kunna göra saker och få bättre ekonomi.

Har tänkt som du. Och helgdricksndet har periodvis fungerat. Men jag tycker kanske att du skulle prova total nykterhet en period. Du skriver att sömnen påverkas. Bara att sömnkvaliteten blir bättre kommer att göra underverk för själen. Tänkte länge att helgdrickan var ett livselixir - nödvändigt, rogivande och uppiggande. Allt i ett. Men för mig är det bättre utan. Har inte heller lagt av helt utan dricker i sociala sammanhang. Det kanske känns som ett stort steg för dig, men det finns mycket att vinna på att 2 mån uppehåll till en början. Men annars all minskning bra och om du lyckas hålla det till helger så hinner kanske sömnen förbättras.

harrim

Jag tror att mitt problem är att jag vill bli full när jag har druckit över en viss mängd. Hur trist det än är så är det fyllan, berusningen, jag måste undvika. Att dricka på helgen innebär för mig inte att jag super mig full. Om det lyckas eller inte vet jag förstås inte. Jag vet att jag kan dricka ett par glas vin och sluta där. Det gör jag oftast på middagar och fester numera. Hemma däremot har det blivit en falska vin och mer därtill. Angående sömnen så har jag sovit jättebra ända sedan jag förändrade mitt drickande för snart två veckor sedan. Det är möjligt att det kommer att förändras men nu är det i alla fall bra och det är skönt att vakna upp helt utvilad.
Just nu tänker jag att jag har varit full mer än nödvändigt i mitt liv - det får räcka med det. Jag ska inte bli full någon mer gång. Jag är nu i alla fall på gång på denna resa som jag själv har valt att göra och inget som någon annan "tvingar" mig till.
Jag har heller inte stängt dörren för att vara helt nykter för all framtid. Det blir kanske så till sist. Vem vet.

harrim

Det blev några fler glas än jag tänkte mig i helgen men ändå måttligt. Det är underbart att vakna upp utsövd och utan tryck bakom ögonen.

harrim

Jag har varit skötsam i två veckor men nu börjar jag tumma på mina egna regler. Igår drack jag två glas medan jag lagade mat. Det var inget jag behövde utan mest för att jag brukade göra så. Jag får inte falla in i slentrianen igen även om det känns trevligt. Jag drack i och för sig inte mer än de två glasen vilket förstås var bra men jag hade tänkt att inte dricka något alls. Jag får inte tänka att jag har vilat upp mig så nu kan jag köra på som vanligt igen. Jag vill ju bryta mönstret.

Nu har du klarat dig ett tag och börjar slappna av! Sänk inte garden och följ aeromagnus råd! Jag är tämligen misslyckad just nu, men det beror på tillfälliga och dåliga beslut, som åtminstone är medvetna. Passa dig för slentriandrickandet, säger jag som är likadan......!

Mitt drickande såg ut som ditt. Jag blev inte heller full, förrän mot slutet. Ganska sällan som det var riktigt olämpligt och det drabbade inte min familj nämnvärt trodde jag. Vill inte heller riktigt tänka på om de märkte att jag var påverkad. En halv flaska vin tyckte jag inte påverkade mig alls och det var oftast det som hann slinka ned medan familjen var vaken. Skulle jag dricka 1/2 flaska idag tror jag att jag åter skulle märka att det faktiskt är ganska mycket och att det påverkar. Familjen märkte kanske mer än vad jag vill tänka på.
Din fru har vid upprepade tillfällen föreslagit vita perioder. Om det bara är du som dricker, så tyder det på att hon ogillar ditt drickande. Det påverkar dig nog mer än du tror. I slutet när jag smygdrack mycket och försökte dölja att jag var lite berusad, så kunde jag notera att jag var mycket pratigare... Sa säkert inget klokt heller, och när jag märkte att jag "babblade" så kändes det lite pinsamt. Ingen skulle ju märka att jag började bli full. Tycker att du ska ta en ordentlig funderare och vara helt nykter hemma en period. Man får en lite annan syn på saken när man har lite perspektiv på det. Jag har inte stängt dörren helt. Men hemmadrickandet behöver jag faktiskt inte. Och det känns ganska skönt att vara nykter hemma. Då slipper jag också fundera över och bli besviken på att det blev en hel flaska istället för en halv.

Rallan

Det är så lätt att slappna av när det börjar gå bra. Jag tror att det är många som faller igenom då. Det är bra att vara kvar på den här sidan och reflektera över vad man gör. Som du själv säger Harrim så är det ju inget du behöver. Bättre att låta bli då, nu släpper vi inte garden, det är nu den verkliga ronden börjar...

harrim

Det är helt onödigt att sätt i sig ett par glas i smyg och jag vet egentligen inte varför jag gör det. Jag blir ju inte full på det utan snarare är det så att allt blir lite besvärligare. Mitt första mål har varit att inte dricka mig berusad mer och det har jag lyckats med, tycker jag. Det andra är att inte alls dricka söndag till torsdag. Det är det senare jag har tummat på. Tillbaka till helvita veckodagar är det som gäller.

harrim

Skönt att kunna gå upp före fem och känna sig pigg nog för att gå ut och titta på den röda månen. Det vara helt stjärnklart och stilla. Hur fint som helst. Vi somnade om och väcktes av klockan vid halv sju. Sömnig förstås men inte tung i huvudet.

Hela veckan har jag dock druckit mer än jag har planerat men ändå "måttligt" vilket jag ändå är nöjd över. Framförallt är jag glad över att jag har kunnat sluta dricka och känt att nu vill jag inte ha mer. Jag är på rätt väg och det är bara jag själv som väljer den.

Förresten så är jag en "vinnörd" men har bokat av alla prenumerationer på vinnyheter etc. Det känns väldigt befriande.

blir glad å både dina och mina vägnar att det funkar för dig. Jag har väldigt svårt att ta till mig inställningen att det inte går att lära sig att dricka måttligt. Till den som kämpar för att gå ner i vikt är ju inte rådet att sluta äta utan att förändra sina matvanor. Det måste rimligtvis vara detsamma med A

harrim

Vi är ju alla olika. En del kan inte dricka överhuvudtaget medan andra har inte har några problem med måttlighet. Några av av oss bör i rimlighetens namn vara någonstans mitt emellan. En kompis sa en en gång: Man känner ju när man har druckit nog. Jag tänkte att det har då jag aldrig känt. Jag brukade ju dricka tills jag behövde sova. Oftast tog jag med mig ett glas till sängen för säkerhets skull.

Jag känner ännu inte att det är nog, det kommer jag kanske aldrig att göra, men nu bryter jag efter ett antal glas. Vem vet - kanske kan jag trots allt lära mig när jag druckit nog.

harrim

Tja, det rullar på men jag dricker hela tiden mer än jag tänker att jag ska göra. I lördags blev det definitivt några glas för mycket även om jag övergick till vatten de sista timmarna. En del saker är trots allt bra. Jag dricker betydligt mindre än när jag började programmet. Jag lyckas med att bryta drickandet och övergå till att dricka vatten. Men jag dricker alltså mer än jag har planerat. Jag töjer på gränserna. Ett sätt vore att halvera gränsen så hamnar jag kanske där jag vill.
I natt hände en för mig en rolig sak. Jag vaknade vid tre-tiden och kunde inte somna om. Igår drack jag bara te så det var inte alkoholen som var på väg ur kroppen. Antagligen är det olika dead-lines som oroar mig för att de krockar med höstlovet då vi ska resa bort. Jag låg hur som helst en timme i sängen utan att kunna somna om. Till och från tänkte jag att jag kanske skulle gå upp och dricka ett glas whisky. Men jag stod emot. Till sist gick jag dock upp och drack ett glas vatten. Väl uppe stod jag med det urdruckna vattenglaset framför spritskåpet och tänkte: "Bara ett glas". Jag öppnade inte skåpet utan fyllde glaset med vatten satte mig vid datorn och jobbade lite och läste sedan här på forumet tills jag var trött nog att kunna somna om. Klockan var över fem och halv sju ringer klockan. Nu har jag en dag med för lite sömn framför mig men nykter och är faktiskt lite stolt också. Man får glädjas åt alla steg i rätt riktning.

Jag blir klart imponerad av din minskning och ännu mer av att du klarar av att ha A hemma! Det har jag inte haft på 10 år. Finns inte en chans att jag klarar det utan att dricka upp varenda droppe. Det är nog inte så illa med dig !

harrim

Det var trevligt att dricka vin igår men tyvärr övergick jag inte till vatten mot slutet utan fortsatte med sprit och kom i säng väldigt sent. Så igår bröt jag med alla mina påbud: att inte dricka för mycket på en gång, att inte bli full och framförallt att inte dricka på vardagar. Att jag blev full är inget jag hänger upp mig på men jag är besviken på mig själv för att jag inte kan hålla mina egna löften.

Rallan

Bra att du reflekterar över dina beslut och ditt handlande, det är så man lär sig hur man vill ha det och vad man vill uppnå. Att falla och notera det som ett fall är en del av processen. Upp igen!

harrim

Jag ska förändra mitt drickande. Det har jag redan gjort. Frågan är förstås vilka ramar jag ska hålla mig inom. Det kommer kanske inte att fungera att ha alkohol hemma men det har jag haft och inte känt att jag måste tömma flaskorna för det. Jag känner dock att det var lätt i början för att jag var motiverad. Nu börjar jag kanske bli lite självsäker och börjar tumma på reglerna. Om jag inte klarar av frestelsen till vardags så måste spriten ut.

det är så lätt att bli oförsiktig och släppa garden när det har gått bra ett tag. Som jag brukar säga till mig själv: Bli inte fööööör nöjd nu ! A är en slug fiende.....