Idag är det över 18 månader sen senaste alkoholintaget. Det har varit en fantastisk resa hit och jag har forumet och vännerna här att tacka för mycket. Det har för mig inte funnits någon klar linje mellan att "förändra mitt drickande" eller det "vidare livet". Nu idag ett och halvt år senare känns de som att jag lämnat så mycket bakom mig att jag trots allt kan se det som ytterligare en ny start. Jag kan inte hävda att jag klarat det, men jag har klarat det så här långt. Det är stor tacksamhet jag känner att ha lyckats förändra en så svår sak som ett problematiskt förhållningssätt till alkoholen faktiskt innebär.

Fortfarande kan det idag kännas lite surt att inte kunna, vilja, eller våga dricka i sociala sammanhang eller till middagen. Men det priset jag betalar är så ofantligt mycket mindre än den risk och enorma avgrund och nedsida som riskeras i ett försök. Det är alltså ett lätt val att välja bort alkoholen ur livet. I synnerhet om man tänker på det som var innan, det var ju inget liv, det var ju faktiskt ett rent helvete...

Jag fortsätter att läsa härinne till och från. Det är viktigt att inte riskera att glömma vart jag kom ifrån. Jag vet idag att minnet av hur illa det var, är just det som gör att glädjen över förändringen är så stor. Det är faktisk en stor tacksamhet.

Så nu fortsätter färden på den nyktra vägen.

Lev väl alla!

//PP

Hallo där PP!

Kikar in här idag. Hoppas att du har det riktigt bra på din resa. Blir lite avis. Hade sjukt gärna åkt iväg någonstans (som INTE har med jobbet att göra det vill säga).

Jo, visst behöver vi påminna oss emellanåt. Ibland oftare och ibland ... inte så ofta. Ibland går det av bara farten och ibland på vita knogar.

Tack för hälsning i min tråd. Blev glad. Det går bra med nykterheten för min del. Hmm...jag låter som Emil när han slår sönder vinflaskorna och säger att han "verkar för nykterheten" ;-)

Må gott och ta hand om dig! P&K

PP

Lena, det ska ni. Om en dryg månad är det 2 år! Fasiken, låter helt rubbat egetligen. Nu har fyllenyllet snart varit vit i flera ÅR haha.
Tittar in här till och från. Skulle gärna skriva mer hos andra och uppmuntra de nya, men jag tycker ni sköter det så himla fint.

Blir så glad av dina inhopp här ! Och jag läser och tänker på er och andra forumbröder och systrar som går igenom svåra perioder, och andra som återvänder efter dikeskörningar. Allt bli bättre så länge vi skippar dricka.

För övrigt kan jag berätta att jag saftat flitigt i sommar. Säkert 10 olika sorte och smaksättningar. Så nu nu blandas sommarsmakerna med bubbelvatten underhösten. Små beskedliga saker som förgyller i mörkret.

Ta vara på er därute

//PP

Mr Ex

Grattis till ditt nya liv!!

Sedan måste jag berätta för dig att ditt inlägg fick mig att ta det slutgiltiga beslutet att sluta helt med alkoholen!
Tack!!!

PP

Är glädjande om någon enda person som mår illa av sitt drickande lyckas ändra på det. Jag skrev under flera år i en annan tråd. Jag fick massor av stöd och inspiration början. Början som ju tyvärr kan vara så kämpig. Många här på forumet har stöttat, inspirerat och glatt sig med mig. Och jag med andra i deras framgång. Det viktigaste är att förstå, att det faktiskt är möjligt att förändra.
Läs andras berättelser och skriv ner dina egna tankar. Bäst är det kanske att hålla sig i en tråd. Så får du snart svar från andra på dina inlägg.

Ha en riktigt go nykter helg

/PP

Hej på dig! Är inne på forumet igen med anledning av vår gemensamma vän. Passar därför på och skicka en stor kram till dig och hoppas att allt är bra med dig och att du mår gott.

Leverjag

jag tycker mycket om att lösa dina inlägg och tack för din hälsning och uppmuntran i min comeback-back. Kommer ihåg första gången hur nervöst det var om man skulle få forumvänner och någon som såg en. Flera verkade så tajta med varandra så lätt att känna sig lite utanför. Det är verkligen så bra att så många välkomnar och uppmuntrar särskilt i början, sedan blir det ju lite upp till en själv hur mycket kontakt man vill ha. :-))

Jag inspireras av din långa avhållsamhet. Tack för att du delar.

Hoppas din resa gick bra

konstnären

Tack vännen för ditt inlägg i min tråd. Blir stark när du skriver att jag är starkare än alkoholen. Jag vill nu vara nykter och jag är på frammarsch. Den elfte november blir det en månad, tänk när jag skrev ett år oj,oj, vad hände. Grunnar inte på det längre utan ser bara framåt och jag börjar nu må riktigt bra. Nu har du varit på resa och ingen alkohol, strongt pelle du får bli min mentor, du verkar verkligen trygg i din nykterhet.Efter vinperioden har jag återgott till mina bakverk det känns tryggt. Garvade slå i hjäl papegojan som John gjorde, den var bra och jag ska tänka på det om fula tankar dyker upp
Må bra vännen Kram Konstnären.

PP

Helst utav allt skulle jag faktiskt vilja stötta varenda ny som dyker upp och skriver sitt första inlägg. Men allt eftersom tiden går skriver jag mindre och mindre. Även läsandet varierar efter "behov". Ja, alla behöver stöd och det kanske kan vara så att de som tillbringar första tiden på forumet är mest aktiva, och samtidigt håller kontakten lite extra allt eftersom tiden går? Längden på tiden vi är utan alkohol uppfattar jag som föränderlig. Det första året kändes betydligt längre. Idag är det liksom normalt att inte dricka, även om det till och från är en tanke av att inte "kunna" dricka. Kommer nog att förbättras ytterligare i framtiden hoppas jag.

Så länge den känslan finns är det nog just precis på det viset - att jag faktiskt inte kan. Det braiga är att det inte känns som en stor uppoffring. Lite mer tankar dyker naturligtvis upp när jag reser i länder som har mer sydländsk vinkultur. Men numera finns ju alkoholfri öl nästan över allt.

//PP

Fortsatt

PP

Ja, då fick vi genom ditt "bananskal" samma månadsdag ;-)
Toppen att Gagarin denna gång finns nykter vid din sida, det
underlättar ju enormt. Så oddsen är faktiskt goda, och styrkan
och viljan den har du ju, eller hur?! (en lyckospark i baken här)

Känner mig verkligen inte som en mentor i nykterhet. Men kanske någon gång
så.... Önskar verkligen ingen att överkonsumera alkoholen.

Ta vara på dig, nästa vecka kan vi fira lite!

//PP

PP

Skrev ett inlägg i en tråd häromdagen där jag höjde ett varningens finger för att gå direkt från för stor alkoholkonsumtion till måttlighetsdrickande, eller vi kan kalla det för nedtrappning. Var inte min mening att skriva något som uppfattas som ifrågasättande, och forumet handlar ju som tur är om att förändra sitt drickande. All förändring är naturligtvis bra! Samtidigt är det ingen tillfällighet att de flesta av oss som skriver och läser här inne är i en situation där tankar om, när hur hur mycket alkohol vi kan och får dricka nästa gång upp tar enormt mycket av vår tankeverksamheten. För de som ännu inte kommit allt för långt i sitt drickande är min uppfattning att tiden då är mogen för en tid att helt avstå. Är det inget svårt och tankarna inte kretsar kring alkoholen efter en tid så är det ju bara att fortsätta på ett naturligt okomplicerat sätt med måttlighetsdrickande. Njuta av den krydda som det för friska personer faktiskt kan innebära i sociala sammanhang. Är det däremot en meckig upplevelse som tar emot kan nog de som upplever det på det viset fundera på om det verkligen är en bra lösning. Mer så tänkte jag. Stingo skrev en gång ungefär att "om jag inte tänker på att dricka så kan jag kanske unna mig det". Tycker att det lät ganska förnuftigt, men jag vill minnas att det inlägget kom först efter ett halvår i helnykterhet. På forumet finns en stor grupp som med all säkerhet bör hålla sig borta från drickat en mycket lång tid. Kanske för alltid?!
Dessa (inkl. undertecknad) kommer garanterat till och från känna lockelsen och tron att det faktiskt går att dricka kontrollerat. Det är då vi riskerar att ta återfall. Det är till dessa personer (inkl. mig själv) jag riktade mig. Det sista vi behöver höra är "Nu har du varit nykter så länge så nog borde du kunna ta ett glas vin nu!" Vi vill inte i verkligheten dricka ett glas vin. Vi vill helst att det snurrar till i pallet efter en pava eller två, så enkelt är det!
Men jag ska undvika att ge den typen av yttringar i andras trådar. Det är bättre att skriva det i min egen så att mina tankar inte känns som kritik mot någon annans tankesätt. Det är ju trevligt för alla som utan svårigheter lyckas ha alkoholen som en lite krydda i tillvaron, det är ju den största delen av befolkningen. Men här inne är det tyvärr inte den stora majoriteten! Här på forumet har den stora majoriteten problem med drickat i varierande grad. Flera är faktiskt sjuka i alkoholism, det ska vi inte glömma. Är det farligt eller dåligt att ha drabbats av den sjukdomen? Ja, det är livsfarlig om vi inte lyckas hålla oss borta från alkoholintag! Inte nog med att alkoholisten sabbar livet för omgivningen och riskerar social misär. Sjukdomen är även dödlig, och det känns inte som något att direkt "latja" med.

Det enda den alkoholsjuke behöver göra är att avstå från att tillföra alkohol i systemet. Då är sjukdomen inte mycket värre än ett vanligt skavsår!

//PP

Tack PP för stöttning och kloka ord (i vanlig ordning!) i min tråd. Känns tryggt liksom.

En kort kommentar till det du skriver ovan... Förstår vad du menar, men om det är någon som faktiskt inte brukar just "klampa in", så är det du. Du brukar vara både nyanserad och ganska försiktig - i jämförelse med mig tex... Nä, heja på och dra inte in på den erfarenhet som du kan dela med dig av.

Stor kram till dig

ett bra budskap och jag kan inte heller hålla med om att du "klampar in" hos någon ! Ibland är raka ord mycket mycket bättre än bara en vägvisning ! Vi alkisar har ofta väldigt döva öron så ibland krävs det att någon skriker för att vi ska uppfatta budskapet :-))

Bra jobbat !

Leverjag

Jag såg det där och jag var den som klampade på som någon reagerade över. Tänkte lite lika att nej, nu skriver jag inte i andras trådar men också att jag står för det jag skrev. Den kommentaren som ngn skrev lät jag passera som en del av processen till insikt och släppte den.

Jag tycker också att budskapet är rätt och upplever att en del inte verkar förstå allvaret med sjukdomen de flesta här har. Du är så smidig och klok jämfört med mig och det är viktigt med din klokskap i trådar för de som ännu inte hittat hit, tycker jag.

?

LenaNyman

Upplever inte heller det som att du klampade på. Du uttrycker dig nyanserat, diplomatiskt och med en nypa finfin ödmjukhet. Skulle jag träffa dig i verkliga livet skulle jag med största sannolikhet tycka att du även där är en sympatisk person. :)

Gah, nu tänkte jag komma med en liten utläggning om detta med avhållsamhet och förtjänsterna med det men blev så sabla tvärtrött. Det man kanske kan ha i åtanke är att såna råd har att göra med vad som faktiskt fungerar och vad som ökar chanserna till ett gott liv.

Himmel, kan knappt hålla ögonen öppna. Natti-natti nu och kram på dig, Pelle P.

konstnären

Det känns tryggt att du är här ibland. Jag tycker inte att du klampar på, du är rak på sak och det har du varit med mig oxså. Känns så mysigt att finna sina gamla polare igen. Att man finns för varandra även om man håller sig i ridån och läser många inlägg. Är det tvår år för dig snart jag har faktiskt glömt datumet men jag har en aning om november. Sömnig idag och mörkt ute men jag gillar ändå denna årstid inga som helst krav. Det går bra för mig nu, just nu menar jag.
Ha det fin pelle
Konstnären

PP

Min aktivitet varierar allt eftersom behovet förändras för mig själv. Vissa tider är jag knappt inne och läser, och ibland känner jag att det gör gott att läsa lite mer. Och som det är just nu behöver jag kanske inte läsa så mycket för egen del, men intresset kommer då att följa andra, och synnerligen nu när ni är ett par som hittat tillbaka. Jag vet allt för väl hur bra det känns att det faktiskt finns support att få när vägen är lite motig den första tiden. Ja du vet ju så väl hur jobbigt även jag hade det i början. Som jag skrev tidigare delar vi numera månadsdag. Var verkligen trist att du inte behöll ledartröjan på, jag hade verkligen unnat dig att ha den så länge inte jag hade trillat dit ;-) Men strunt sak samma, imorgon när vi vaknar har vi en dag att fira. Du en månad, jag två år. Idag är månaderna inte lika viktiga längre, det börjar ju kännas lätt att avstå från alkoholen. Samtidigt unnar jag mig att glädjas och njuta av att det faktisk nu börjar normalisera sig. Och varför skulle vi inte fira våra segrar? Kampen kan under stundom vara så helvetiskt jobbig, och det vet vi alla som genomlidit den. Men just nu är det inte så och svaret på varför är så enkelt samtidigt som det kan vara svårt. VI SKA INTE FYLLA PÅ MED ALKOHOL! :-)

Ha det fint vännen!

//PP

PP

För dina varma ord! Gör gott, och du ska veta att jag känner samma sak för dig. Jag tror att det enklaste sättet för någon med alkoholproblem att jobba med sin personlig utveckling faktiskt är att sluta dricka, haha

//PP

PP

Tack även för era inlägg!
Ni är ruskigt bra inspiratörer själva, lovar
nu måste jag hasta iväg!

//PP

konstnären

Stort grattis idag när du fyller två år, fantastiskt pelle och jag är inte så lite avundsjuk. Du sprang om mig trots allt. Men va faan nu är jag uppe på banan igen. Fantastiskt gjort av dig, nog med skrytandet. Ja, en månad för konstnären idag och man får vara glad för det lille. Fin morgon här på ostkusten så idag blir det mycket frisk luft. Jag kommer på kalaset i kväll och kräver en bakelse det är väl ändå inte för mycket begärt.
Många kramar Konstnären