Hur ska jag kunna hjälpa min mamma.. Min mamma har ett alkoholproblem, jag tror till och med hon är alkoholist. Jag är inte alls insatt i dessa begrepp - om de har olika betydelse eller om det är samma sak.

Genom åren som har gått har min mamma visat tendenser till att bli en person jag inte alls gillar (snarare ingen gillar) när hon dricker. Hon blir en galen person som inte tål ett NEJ och lätt blir ledsen. Två gånger har hon försökt ta sitt liv, dessa två gånger har det varit alkohol iblandat. Jag har tillsammans med mina syskon ställt krav på ett nyktert liv. Detta har hon hållit i ett tag men sedan gett upp så fort en motgång kommit. Värt att nämna är att hon dessutom fått diagnosen bipolär efter sitt andra försök till självmord (ROP PÅ HJLÄP).

Hur ska jag hjälpa henne? Jag har gång på gång försökt säga att jag vill att hon ska leva ett nyktert liv. Jag mår otroligt dåligt av att veta att hon dricker. Dessutom bor vi på olika orter och det gör det ännu mera svårt att veta hur mycket och när hon dricker. Jag tycker mig kunna höra när vi pratar i telefon när hon druckit men jag är aldrig helt säker.

Kanske det finns någon här som vet var man ska vända sig, vilka ord man ska använda och inte, hjälpa ett barn som bara vill sin mamma väl??

Ebba

Jag hoppas att du kommer få många kloka tips och råd här i din tråd.

Jag förstår att det är väldigt jobbigt att ha en mamma som inte mår bra, som beter sig illa pga alkohol, dåligt mående och som du är orolig över och säkert trött på ibland (det får man vara, det betyder inte att du inte tycker om hennes fina och friska jag).

Det bästa du kan göra är att söka stöd, hjälp och råd till dig själv - just precis som du nu har gjort genom att skriva här.

Du skulle kunna kontakta socialförvaltningen i kommunen som hon bor i (eller den du bor i) och be att bli kopplad till missbruksenheten.
Där borde det finnas människor som kan ge dig råd.
Det finns även något som heter Al-anon. Om du söker på det så hittar du nog deras hemsida, där finns ett telefonnummer man kan ringa.

Jag hoppas du får fler tips & råd här.
Jag vill också uppmana dig att ta väl hand om dig själv, försök att göra sånt du mår bra av, försök att inte grubbla för mycket på din mamma.
Det räcker att hon mår väldigt dåligt och har det svårt, du förtjänar ett fint och tryggt liv, försök att skapa det åt dig.
Få sova gott och skratta hjärtligt.

kille21

Hej Ebba! Tack för dina kloka ord!!

Det jag tycker känns svårast är just det att hon blir så arg direkt man tar upp hennes problem. Känner mig så elak. Och framförallt vill jag inte göra henne ledsen.

Funderat flera gånger på vad bästa sättet skulle vara för att hjälpa henne. För alkoholen är ju inte det enda...

Tänkt att försöka skaffa hjälp till mig själv till att börja med. Känner mig som en börda för mina vänner som får höra om mina problem och mammas problem.

Var ska man söka stöd? Känner mig som en medberoende. Fan.

Ebba

Du är så klok, vettig och modig som pratar om detta med dina vänner.
Det är så oerhört bra att du pratar om det, för just det är ofta en nyckel till förändring!

Det är en tung börda för ett barn att se sin mamma må dåligt och inte klara att ta hand om sig och det är jätteviktigt att du hittar bra stöd och hjälp till dig själv.

Jag förstår att det är jättejobbigt och svårt.
Att försöka prata med en människa som både har alkoholproblem och är drabbad av psykisk ohälsa kan vara svårt och krävande även för människor som arbetar med den problematiken dagligen så hur svårt är det då inte för dig?

Har hon kontakt med någon vård eller behandling?
Jag tycker absolut att du, om du orkar, ska ringa kommunens missbruksenhet och berätta hur det är för dig och fråga om råd. Det är deras jobb att hjälpa.
Var inte rädd för att ringa, de får lön för att försöka hjälpa människor som behöver hjälp!

Du borde också gå på ett al-anon möte, ta med en vän kanske?

Kom ihåg att du är värdefull och förtjänar att må bra.

Kanske någon annan som läser det här har fler tips eller råd?

KRAM TILL DIG

Cucumbern

Jag vill mest bara lägga till att du inte är ensam, jag befinner mig i precis samma situation för tillfället. Det är skitjobbigt och det går åt så himla mycket tid och energi till att ständigt tänka på detta.
Jag vet nu att min mamma är alkoholist, men tidigare i missbruket fick hon hjälp via socialen. Hon fick spendera två månader på ett behandlingshem, vilket var väldigt bra för henne och hon höll sig nykter i ett par månader - dessvärre kom det ett återfall.
Det kanske är detta din mamma också behöver? Jag pratade direkt med socialen om problemet och de tog sedan kontakt med min mamma, de ordnade allting så att jag inte behövde åka hem och fixa med saker, då jag också bor på annan ort.
Det här behandlingshemmet ordnade också med träffar för oss anhöriga, där vi träffades tillsammans med en terapeut och pratade om hur det var att vara närstående, vad man själv kan göra osv.

Som sagt, jag vet att det är svårt och jättejobbigt, men samtidigt tror jag att det hjälper att säga till, påpeka att hon dricker nu igen - det fick i alla fall min mamma att tänka till och dra ner på det. En liten tankeställare, så att säga.

Jag vet precis hur du känner. Hoppas att det ordnar sig för dig, det är påfrestande med den ständiga oron!

Kram!

Bra jobbat. Det svåra är att hjälpa en alkoholist som inte ser problemen och inte vill ha hjälp. Det är väldigt frustrerande.

Jag är i samma situation. Min mamma har druckit under 10 år och blev till slut vräkt för tre veckor sen från sin lägenhet. Hon bor nu antingen hos mig eller min syster. Min mamma har dock varit nykter sen 7:e oktober och verkar vara fast besluten att inte dricka mer. Hon går nu på en behandling i sex veckor på heltid och sen 1 dag i veckan i 46 veckor. Men beslutet att sluta måste komma från alkoholisten själv tyvärr.
Min mamma har skulder upp över öronen som vi syskon försöker reda ut men det är inte lätt för hon ljuger om precis allt.
Och ljugandet tar knäcken på mig. Den förening jag funderat på att vända mig till är al-anon. Hittade den här sidan med schema över möten.
http://afgregister.southbrains.se/alalist.asp

Konstig adress såg jag nu men där är schemat över alla möten i sverige. Hoppas du tar mod till dig och gå på ett av möterna. Jag har inte kommit så långt än.

Cucumbern

Wow, det känns som att det skulle vara jag som skrivit det där. Min mamma har druckit och varit alkolist i 5-6 år, på tisdag blir hon vräkt och har också skulder upp över öronen - och ljuger om allting så man vet inte vad man ska tro.
Vad gör man? Man känner sig totalt hjälplös. Själv bor jag 30 mil bort och har inte möjlighet att ta hit henne.

Helt otroligt hur man orkar med tanke på hur mycket man bär på.