Dagen har varit bra. Gym., promenad till AA-möte. Köpt lite nya växter. Läst ut boken: Kvinnan på tåget. Så livet går vidare. Och jag saknar inte alkoholen. Jag mår bra. Men ångesten gnager i alla fall. Det förflutna går inte att radera. Och då menar jag, att jag inte var riktigt närvarande, när mina barn var små. Pratar inte mycket om det numera, men det sitter ändå, som en tagg. Försöker att återgälda genom att passa barnbarn, så mycket, som jag kan. Nu skall jag börja på en annan bok.

Mysigt....glögg. Jag kan inte minnas några mysiga jular. Mina barndomsjular var dystra på grund av a. När jag själv började ordna jular, tyckte jag bara det var jobb och drack på det. Men det positiva är alla ljus, som vi tänder, annars skulle denna årstid vara väldigt mörk. Mina barn har inte upplevt a-fria jular, som barn. Och nu när de själva är föräldrar vill de ha a-fria jular. Då protesterar min man. Han kommer kanske, att tillbringa julen ensam hemma. Jag kommer att åka till vår son, där släkten skall vara. Han bor på annan ort. Jag lever a-fri en dag i taget. Lev och låt leva! Stämmer det på min man och mig? Lever vi parallella liv under samma tak? Skönt att ta till AA:s program. Och hoppas på mer och mer sinnesro.

Leverjag

Tänk vad många och så tråkigt när barn har dystra minnen till julen och detta pga av alkohol!!

Är vi helt handikappade i detta land? Kan vi inte umgås och ha trevligt ihop längre utan att vara berusade? Det är verkligen tragiskt...

Härligt att höra att du mår bra Vida och väljer din väg framåt!
Kram

kommer sol. Idag fick jag sms från min dotter med fråga, om jag kan hämta mitt barnbarn på dagis. Räkna de lyckliga stunderna blott. De kommer då och då.
I går var jag och lyssnade på prästen Olle Carlsson. Nykter alkoholist. Jag skall läsa hans böcker.

i tunneln. I går ringde vår son. Och min man talade med honom. Sonen hälsade oss välkomna till jul. Bara bättre och bättre. Nu gäller, att mannen tar sitt förnuft tillfånga. Om det nu går, när det gäller alkohol. Han måste ju vara a-fri 4 dagar. Denna veckan har han inte druckit. Så min nykterhet har en viss inverkan på honom också. Jag hoppas verkligen på en "vit" jul.

skiner solen. Och det blåser inte mycket. Skall ta en promenad till terapeuten. Sedan möte. Har pyntat med julgrejor. Fungerade utan glögg... jag drack lite varm svart vinbärssaft. Annars händer inte mycket och skönt är det. Kan luta mig tillbaka lite och koppla av. Läsa. Titta på filmer. Promenader. Men visst blir det tid över nu, som jag har druckit bort tidigare. Satt mycket på krogen. Inte samma sak, att gå på café. Kan inte börja prata med grannen, som på puben...Dock är mornarna mycket bättre. Skönt att slippa bakfylla. Ja, nykter en dag i taget.

Leverjag

Skönt det låter Vida

Var också ute i ljuset och vid vattnet idag. Man kan faktiskt börja prata på ett café ;-) med vissa.
Många pratglada finns det runtomkring oss, som inte heller vågar börja men vill.

Ha det gott!

Nykter. Härligt. Varm svart vinbärssaft. Var på dagis i fredags på lussefirande med barnbarnet. Idag söndagsmöte på AA. Stoppar in AA-litteratur i min hjärna. Ger mig mer och mer sinnesro. Min man är inte inne på samma spår. Men, som min terapeut säger: Han får göra sina val och jag mina. Så får tiden utvisa. Jag är i alla fall nykter en dag i taget.

nykter idag. Julångest. Är säkert inte ensam om den. Kommer ihåg alla julottor, jag varit på bakfull eller full. Trodde att kyrkan skulle hjälpa mig. När det gäller, att inte hälla alkohol i mig. Ingen annan än jag själv, har hällt alkohol i mig. Idag AA-lunchmöte.

dán före dopparedán. I morgon åker vi till sonen för att fira jul. En "vit" jul. Har packat. Köpt julklappar. Vi blir 15 personer. Ingen dricker alkohol av olika anledningar, som jag inte känner till. Skönt för mig. GOD JUL.

Egna rutiner. En dag i taget. Julen förlöpte lugnt. Med barn och barnbarn. Alla nyktra. Inga toppar inga dalar. Tomten kom. De små barnen blev rädda. Många paket. Mycket mat. Mycket godis. Första julen, som jag är gäst, som vuxen.

Nytt löfte varje morgon och lägga mig nykter på kvällen. Och vakna nykter. Härligt. Göra nyktra val. Alltid tillgänglig för barn och barnbarn. Så vill jag leva.

Tvättat och strukit gardiner. Lugnt. Trött och lite tråkigt. Får lov att ha tråkigt, för att kunna ha roligt. Gick en promenad, men piggnade inte till av den. Nykter en dag i taget. I morgon AA.

Dottern har rest med man och barn till sol och värme. Och min son med kvinna och barn bor på annan ort. Vid sådana tillfällen har jag tidigare fått en känsla av att kunna dricka, utan att bry mig. Men nu när jag lever ett nyktert liv, blir klart känslan annorlunda. En annan sorts frihet. Kan göra precis vad jag vill utom, att dricka alkohol. Har en del skam- och skuldkänslor, som jag måste jobba bort. I morgon terapi efter juluppehåll. Skall ta upp vissa alko-händelser, som jag skäms över med terapeuten. Läser AAs stora bok. I den finns många förslag till ett vidare liv i nykterhet. Och om jag lever i programmet, så kommer sinnesron.

Bättre och bättre. Julen är utdansad. Men nu kommer julvädret hos oss i söder. Halt och kallt. Varmt och skönt inne. Idag städning. Livet går vidare, nykter en dag i taget.

Nykter en dag i taget. Tacksam för att jag mår bra just nu. Idag lunchmöte på AA. Sedan hem och titta på en film.

Leverjag

Önskar dig en fin kväll och fortsatt styrka och vilja att nå sinnesfriden.

Kram

Tittade i går på filmen Eat pray love med Julia Roberts. Jo, den passade mig. Idag simning och lite hemsysslor. Tankarna finns mycket hos min son, som snart skall bli pappa för andra gången. Och jag tänker hela tiden på hur skönt det är att vara nykter och tillgänglig. Att kunna svara i telefon dygnet runt. Dottern ringde i går nyss hemkommen från semestern. Vad glad du låter mamma! sa hon. Ja, jag är så glad för att jag har det, som jag har det och är som jag är. (Trots det, som hänt tidigare i mitt liv.)