Nu väljer jag att se.

Profile picture for user Rickie

Mitt första inlägg här och FY FARAO vilken kraftansträngning att ens kunna formulera dessa ord. Fyra dagar nykter. Beslutet är taget. Jag läser här i forumet, tar en stund i sänder. Det tjuter och susar i öronen. Vill bara att tiden ska gå så den första perioden är över. Tid ska försvinna men jag ska få den åter flera gånger om. Det är min målbild. Att vara medveten om tid och rum, få lust att fånga varje aspekt av DET som ryms i tiden. Ja, det kallas väl livet?

Profile picture for user Andrahalvlek

Läs och skriv mycket. Det funkar som självterapi att tvingas sätta ord på vad man tänker, tycker och känner.

Varje morgon när klockan ringer sätter jag mig på sängkanten och tänker ”Idag väljer jag att vara nykter.”

Ta en dag i taget.

Viktigast först - vara nykter!

Profile picture for user Villvarafri

Fyra dagar! Grattis!!
Och ja! Vi tar tillbaks våran tid!
Det är det enda vi har och slut med slösandet!!
Vi kämpar tillsammans!?
Kram?

Profile picture for user Rickie

Som svar på av Andrahalvlek

Jag blev glad för en kommentar på mitt första inlägg? Dag 5 nu utan att dricka. Idag var första dagen som tankarna på att strunta i alltihop inte dök upp. Trots att jag utsatt mig för att befinna mig i närheten av ”mitt” ena (jag brukar variera mellan två olika??‍♀️) systembolag. Visserligen är inte dagen slut ännu och jag har ett kraftprov kvar under eftermiddagen o kvällen ihop med mina barn.
Kände att jag behövde skriva lite här för att samla mig. Fortfarande en del jobbiga kroppsliga symtom (abstinens?) som värk i kroppen, öronsus, hjärtklappning o huvudvärk. Hoppas innerligt att de försvinner snart?
De hindrar mig och jag vill känna mig FRI nu när kroppen inte matas med gift kontinuerligt. Hur länge kan denna känsla hålla i sig tro?

Profile picture for user Rickie

Som svar på av Villvarafri

Så spännande att få kunna uppleva allt i ett annat ljus o en annan tidpunkt i livet. Den nyktra tiden. Tack för dina ord Villvarafri☺️?

Profile picture for user Torn

Hej Rickie, och välkommen hit! Grattis till dag 5! ? Skulle säga att det värsta är över nu
vad gäller abstinens, och att det bara blir bättre from nu. Kan säkert dröja sig kvar en del kroppsliga symtom
ett par dagar till. Sömnen kan vara dålig ett
tag till. För min del så tog det 14 dagar innan jag sov bra. Men så otroligt skönt det var
att sova bra igen.

Härligt att du har tagit ett beslut, håll fast vid det, det är så mycket värt det!?

Profile picture for user Rickie

Är så förbaskat stolt över hur jag tagit mig an dagen. Att jag överlevde alla utmaningar och hela tiden var vid ett medvetande. Jag fanns mitt i alla situationer, påverkade dem. Kände att jag styrde allt i en riktning som gjorde gott. Mina känslor tog aldrig över. Stressen var av en annan karaktär, inte omvälvande eller uppgiven. Den hjälpte till på ett sätt som en lagom dos stress ska göra i tuffa situationer.
Inga tankar på att köpa eller dricka alkohol. Jag vill fortsätta och utforska detta nyktra. Tacksam att jag har modet. ??

Abstinensen verkar lugna sig. Vetskapen att min kropp stillas och blir hörd ger mig ro.
☀️Glad att få läsa erfarna tankar av er andra som gått igenom detta.
☀️Tacksam att jag hittade till detta forum.
☀️Förväntansfull på morgondagen, hur mitt sinne ställer om och att tankar o känslor kanske snart kan nås.

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag ser verkligen fram emot att samla på mig nyktra erfarenheter, som smultron på ett grässtrå. Ska behandla dem lika varsamt, och njuta av varenda minut och successivt programmera om min hjärna.

Svinbra jobbat Rickie!

Profile picture for user miss lyckad

Första tiden innebär ofta mycket känslor..Det är ju dom som varit bedövade av alkohol..Man kan ta en stund i taget om det känns bra, eller en dag i taget..Konsekvenstänkande är bra också..Typ, vilka konsekvenser har jag fått av mitt missbruk..Sen kan man ju tänka på allt positivt som kommer av att sluta dricka..Kroppen mår bättre, själen, familjen osv..??

Profile picture for user Rickie

Det går. Det går baskemej framåt! Ja, såklart är det en fis i rymden att hållit sig nykter 6 dagar. Det är ju efter att abstinensen lagt sig som jag kan börja jobba med mig själv. Gäller att inte ta det första glaset nu. Jag ska kunna klara den stundande helgen med social samvaro utan att falla in i drickandet. Inte ett glas, inte en droppe ska äntra denna strupe.
På måndag vill jag gå till en 12-stegs grupp för första gången. Hoppas jag vågar?

Profile picture for user Andrahalvlek

Om jag var du så skulle jag ligga lågt med sociala sammanhang ihop med andra fulla den första nyktra helgen. Nykterheten är väldigt skör i början.

Klart du vågar gå på möte! Tänk på att alla som är där minns sitt ett eget första möte, så de tar emot dig med öppnad famn ?

Och du har helt rätt. Ta inte det första glaset. Väldigt lätt regel ?

Profile picture for user miss lyckad

Har varit på AA- möten i några olika städer..Alla välkomnar en ny, och verkligen öppna famnar överallt..Sen är ju AA byggd av gamla enkla traditioner, fika, dela erfarenheter, och öppenhet..Man kan ju välja att vara helt tyst också..Ingen som tycker det är konstigt heller..Absolut en fin gemenskap precis som många andra grupper som jobbar för nykterhet och ett friskt liv..Lycka till..???

Profile picture for user bo1995

Hej Rickie!

12 stegs rörelsen har hjälp massa människor, och vad jag vet aldrig skadat någon.
Så var inte rädd för att prova, det är frivilligt och finns inga måsten.
Du gör det till vad du själv vill.

Jag byggde en stabil grund att stå på med hjälp av 12 stegs rörelsen, och den har hållit i över 15 år nu.

Lycka till Mvh Bo

Profile picture for user Rickie

Andas ut att denna helg innebar att stanna hemma då vistelsen bland vänner blev inställd?? Jag hade nog haft svårt att stå emot frestelsen att varva ner med ett glas vin (som snarare blivit elva glas). För mycket stress och oro i luften, i själen och med mina barn.

Idag blev det lång promenad i solen och lite podd för att kunna fokusera. När stressen och humöret eskalerar kommer suget, så det gäller att hitta strategier för att lugna sig och påminna sig om vilken väg jag valt.
Tack för era råd och input om 12-stegs möten. Jag vill verkligen hitta en gemenskap med andra, inte passivt lyssna på poddar eller läsa om andra alkoholister. Även om de har gjort att jag tagit steget där jag är just nu, vilket är ren trolleri. En vecka nykter nu o det känns så häftigt! För första gången har jag inte sagt ngn deadline för mig själv. Inget ”ska sluta dricka under 1-3 månader”, utan helt enkelt tänkt att det funkar inte för mig att dricka.
Läskigt såklart men väldigt tydligt egentligen. Nu vet jag ju att det är den nyktra vägen jag ska utforska. Där ska mitt fokus ligga, inte ”hur ska jag klara mig en månad?”.

Orkeslösheten o värken jag haft hela veckan har nästan försvunnit. Tankarna o handlingskraften träder fram mer och mer. I torsdags började jag helt plötsligt plocka med saker i lägenheten jag velat göra länge. Fick upp tavlor, skruvat upp hyllor och grejat en del med min konst.
Inte av abstinens eller rastlöshet. Utan av ren och skär LUST?!

Ja jäklar. Ser fram emot en skön söndag imorgon med ett rent sinne och noll procent minnesluckor.
En dag att utforska?

Profile picture for user Andrahalvlek

Grattis till första nyktra veckan! Det är oerhört märkligt hur nykterheten frigör både tid och lust att faktiskt ta tag i saker. Så var det för mig också de första veckorna ?

Den känslan har inte försvunnit, men jag orkar inte typ rensa garderober varje helg. Idag har jag cyklat tre mil, det får räcka!

Profile picture for user Pilla

Jag har läst här idag hos dig.
Det är så härligt att nästan kunna känna din energi som du har fått efter några dagar i friheten.
Jag har inte vågat vara öppen med min relation till alkohol men jag har gjort programmet här på forumet med stöd av rådgivare och även vågat börja skriva här på forumet?Min uppfattning är att resan ser olika ut för oss men vi har en önskan om samma mål och det är så givande att kunna uttrycka sig här på forumet och även läsa..Hoppas du kommer känna detsamma.?Pilla

Profile picture for user Rickie

Idag har det varit en känslosam dag. Irritation som långsamt stegrat till ilska och tristess om vartannat. Gör fysiskt ont att behöva interagera med människor. Vill inte lyssna på någon. Inte höra usla anekdoter. Mina ögon vill inte se text efter text, inlägg efter inlägg på Facebook. Jag står inte ut med ljud, smaskande, dofter från folk. Alla mungipor som drar åt än ena, än det andra hållet. Blickarna, stirrande ögon. Händer som kladdar o pillar. Trummande fingrar mot möbler. ?

Idag väljer jag att inte dricka men vill bara bort från allt.

Profile picture for user Andrahalvlek

Många vittnar om hur känslorna kommer till liv under nykterheten på ett helt annat sätt. Själv har jag inte upplevt det så starkt.

Men jag är noga med att få till minst tre tillfällen med pulshöjande aktivitet varje vecka. Totalt fem mil blev det på cykel i helgen ??????

Imorgon är en ny dag ❤️

Profile picture for user Rickie

Idag har jag känt en riktig dipp. Så nära att låta tankarna ta över mitt sinne och göra slag i saken. Under dessa 9 dagar har jag kämpat på olika sätt, mestadels genom att mota bort abstinensen. Tankarna tog en annan vändning nu, försökte övertyga mig att det inte skulle göra något om jag handlade vin. Att det skulle pigga upp mig och slå undan alla känslor av tristess och tvivel. Det kändes helt logiskt under en stund. Som att denna nyktra vecka inte ens har funnits?
Lyckades komma på andra tankar efter jag legat och vilat en stund. Slumrade nog till faktiskt, o när jag vaknade till var dessa tankar bortblåsta.
Hur gör ni när tankarna kidnappas och man är redo att strunta i allt?

Profile picture for user FinaLisa

Vänta ut suget, det brukar ge sig efter 20 minuter typ. Om det inte gör det så ät eller drick något a-fritt.
Ofta kan det vara så att kroppen behöver något sött eller salt för den delen. Nötter är bra också.
Lycka till ?
Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Nästa gång det händer, stanna upp och tänk HALT? Åtgärda sedan det som kan vara orsaken.

H = hungry (ät något)
A = angry (identifiera orsaken)
L = lonely (ring någon, skriv/läs här)
T = tired (vila eller sov en stund)

Tänk också på de där tankarna som att det är alkoholdjävulen som börjar viska i ditt öra ”så farligt var det inte, lite kan du nog dricka, ett glas vin är du verkligen värd.”

Säg högt för dig själv: ”Nej, jag vill inte dricka” så drar alkoholdjävulen sig tillbaka.

Jag har gjort en topp 3-lista över fyllesynder som jag brukar låta gå på repeat i skallen. Då försvinner suget garanterat!

Profile picture for user Rickie

Som svar på av Andrahalvlek

Genialisk ramsa?? Präntat in H.A.L.T under dagen. Så ”lätt” det är egentligen att göra en självscanning då o då under dagen. Gör ju det med mina barn jämt, på jobbet osv. Min egna förmåga att läsa av egna signaler är ju inte på topp direkt efter alla år av att döva känslorna?

Profile picture for user Andrahalvlek

L som i lonely lär bli ett problem för många nu i dessa coronatider ? Allt roligt ställs in på löpande band. Då är det SÅ skönt att det här forumet finns! Garanterat virusfritt.

Profile picture for user Rickie

Jag tog ett återfall igår. Ett rejält sådant. Känner mig så dum och korkad som gick på impuls o triggers. Mår riktigt uselt idag. Varför var jag tvungen att göra så här när jag VET hur det kommer sluta?
?☹️

Profile picture for user bo1995

Som svar på av Rickie

Se det så här, vad kan du lära dig av det här? Och hur kan du unvika det igen?
Förstår att du mår dåligt, men det har du ingen nytta av.
Skaka av dig det, och gå vidare.
Låt inte dåligt mående dra ner dig.
Mvh Bo

Profile picture for user Rickie

Tack för länkarna, kollat nästan allt och det är precis så, kunskap ger mer makt över ens tankar. Det är lätt att tro att ”saker bara sker” eller att JAG o min hjärna är unik o speciell? ?

Blev medveten om vad som triggade igång detta och varför jag lät hela mitt väsen ta mig till systemet och handla vin. Bara tanken på att jag ”kanske skulle kunna” dricka ett glas bubbel när jag fyller år om drygt en månad, satte igång djävulen. Fick inte stopp på den, tanken på fest och flykt tog över allt jag gjorde.
Men nu är det gjort och jag ska fortsätta skriva här i forumet och kolla på utbildande videos.

Tack för er omtanke och alla bra tips???

Profile picture for user Mrx

Ja, det är lätt att trilla av olika anledningar. Det gäller att resa sig snabbt och börja räkna vita dagar igen. Förhoppningsvis lär man sig något av sina misstag.
/Mrx

Profile picture for user Rickie

Jag kravlar runt i en geggig gröt av skuld och så mycket skamkänslor. Står på ruta ett igen. Blir oftare och oftare konfronterad kring mitt drickande. Konsekvenserna blir fler och fler.
Jag har nått insikten att jag inte kan dricka, men ändå gör jag det. Vill inte. Är färdig för längesedan med detta.
Alla lögner och smusslandet. Behöver hjälp men har ingen att prata om detta med utan att falla in i ett hav av skam. Vilket i sin tur medför att jag censurerar mig och aldrig kan ha ett rakt och ärligt möte med en annan människa. Hur ska jag klara mig i denna värld utan att isolera mig helt?
Detta blev svamligt men sitter och är så ledsen just nu och låter bara orden komma.
Vet inte hur jag ska orka.

Profile picture for user Andrahalvlek

Via vårdcentralen kan du få antabus, då kan du inte dricka, eller naltrexon som minskar suget. Via kommunens beroendeenhet kan du få behandling. Eller så går du till din arbetsgivare och får hjälp via Företagshälsan.

Du har inget att skämmas för! Tvärtom är det starkt och modigt att be om hjälp.

Jag vet inte varför vissa av oss kan sluta utan extern hjälp. Men vi har den gemensamma faktorn att vi är väldigt aktiva här på forumet.

Vi är varandras AA-grupp 24/7. Vi skriver här och bearbetar vad vi tycker, tänker, känner. Vänder in och ut på oss själva. Stöttar och peppar varandra när det behövs.

Ungefär vad man gör på en behandling tror jag, utan att ha en jävla aning.

Profile picture for user bo1995

Hej Rickie!

Du kanske kan prova ett AA möte?
Där finns det garanterat människor du kan prata med. Och de vet exakt vad du går igenom.
Jag byggde en grund att stå på med hjälp av 12stegs rörelse, och den har hållit i många år.

Mvh Bo

Profile picture for user Rickie

Det verkar vara gemenskap som är den ”hemliga” ingrediensen här Bo och Andrahalvlek. Något jag aldrig riktigt vågat mig in i, någonsin faktiskt. Skam inför mina handlingar och begär är något jag levt med hela mitt liv faktiskt. Skammen är min värsta fiende och den har haft mig i sitt våld så många år nu. Att våga på riktigt säga att jag har problem, att jag är en alkis, en fylletratt, HÖGT inför andra. Det är så obeskrivligt svårt. Jag mår illa av tanken på det, även om jag förstår att folk förstår mig och inte dömer mig i ett sådant forum som AA-gemenskapen.

Jag har varit sjukskriven hel och deltid flera år pga utmattning och depression.
Har kontakt med läkare o psykolog, och de är medvetna om att jag har ”ett problematiskt” förhållande till alkohol. Har Campral bla mot suget men det hjälper inte när allt jag vill är att känna något annat. Vill ju bara fly från den här trista världen och då spelar det liksom ingen roll.
Mitt drickande eskalerade för ett par år sedan i samband med separation. Helt plötsligt kunde jag dricka oftare, större mängder och utan pikar.
Konsekvenserna har ju trots allt bara blivit fler och fler, folk runtomkring märker hur jag dricker/har druckit. Jag vet det.

Vill så gärna våga gå på ett möte, men att ta det där jäkla steget. Knuffa mig!

Profile picture for user Rosette

Du har varit här ett litet tag nu, vill bara titta in och säga hej och igen, välkommen!

Som det ser ut utifrån är du inte fast i en gegga som du skriver i ett tidigare inlägg, i så fall en väldigt lösgörlig variant som du är på väg ur.

Du har mått dåligt en tid och kanske går det ändå att se att det inte alltid sett ut som det gör nu. Du kommer inte må så här för alltid och det finns hjälp att få, det gäller att hitta vad som passar dig just nu. Du tar ansvar för ditt mående genom att testa olika saker, trots att det är svårt och det kanske tar emot. Bra gjort!

Nu har du som idé att testa AA om jag förstår dig rätt, vill ha en liten knuff. Du får tips här om att göra det online och lite erfarenheter kring hur det varit för andra, kanske är det något som känns hjälpsamt för att kunna ta det där steget..

Om du skulle vilja utvidga stödet här hos oss finns även ett självhjälpsprogram, du har kanske redan sett det.
Det finns också en nationell stödtelefon, Alkohollinjen 020-84 44 48, om du vill testa att prata med någon som ett nästa steg. Lite tips samtidigt vet ju du bäst vad du vill och är redo för nu, bara så du vet att det finns.

Oavsett vad du väljer att testa eller inte, fortsätt gärna berätta här för oss och läsa runt så kan vi ge dig stöd på det sätt som går över nätet!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Min tur

Antabus har varit min räddning. Det är sååå skönt att slippa tänka ens tanken på om man ska eller inte ska dricka. Det är skönt för mina nära och kära oxå, de slipper oro och funderingar.
Jag går oxå i en samtalsgrupp via företagshälsovården. Det är jättebra!
Har alltid varit lite hemliga Arne och levt med skammen över att inte kunna hantera detta med alkohol.
Jag har gjort mig själv så illa!
Men nu är det slut med det! Nu äter jag kokosbollar istället och går 1000 steg om dan?
Vad jag vill säga är, ta hjälp!
Du har verkligen allt att vinna och inget att förlora?och du är värd det!

Profile picture for user Kristina78

Jag vill också tipsa om aa-online...man kan ju välja att ha både micken och kameran avstängd och bara sitta och lyssna på andras tankar och erfarenheter...man måste försöka att se möjligheter istället för hinder:-)

Profile picture for user Rickie

En omtumlande vecka men flera vita dagar och tankarna på att dricka slås ifrån mig lättare än senast jag försökte sluta. Fler personer vet om mitt problem och medvetenheten kring detta gör det lättare. Har till och med sagt till mitt ex, barnens pappa, att jag ska börja gå på möten. Vet inte varför jag sa det, det bara flög ur mig. Kanske ville rädda situationen för att (som vanligt) rädda mitt eget skinn. Men samtidigt blev det ju väldigt verkligt när jag sa orden högt.

I början av veckan hittade jag några bra klipp på youtube också där en beroendepedagog gick igenom de 12 stegen utifrån stora boken. Han förklarade väldigt tydligt vad de innebar och gjorde orden mer begripliga. Ska se om jag kan hitta länkarna (de var på svenska).

Jag utforskar nu, men mer på ett planeringsstadium. Nästa vecka är jag mestadels barnfri och har möjlighet att antingen gå på ett fysiskt möte, eller aa-online.

Nu kämpar vi igenom denna helgen??

Profile picture for user Rickie

Dagarna har rullat på ganska smärtfritt. En ljuvlig helg, ja söndagen iaf, med sol och utevistelse. Ingen tanke på att köpa alkohol och det känns avlägset att jag skulle välja att handla de närmsta dagarna.
Mitt bakslag verkar ha gjort mig aningens mer förnuftig?

Profile picture for user Rickie

Jag är här nu igen efter en svacka. Den drabbade mig ner djupare, ner i det svarta och svåra jag nu möter. Alla år som skapat så mycket skuld och skamkänslor. Vill bygga upp och rätta till, gärna snabbt och utan att behöva stå till svars. Kräver mycket tid till detta såklart, min rationella sida förstår det. Jag ältar, loopar av lögner som fastnat och som inte längre kan bedövas av alkohol. Måste möta allt som varit. Ta konsekvenser. Bli vuxen. Bli ett JAG, för vem är jag bortom det som pågått, mitt beteende?

Profile picture for user AmandaL

Välkommen tillbaka till ett bra och sunt beslut för dig själv rickie ? vi tar en dag i taget tillsammans ?