Jag behöver hjälp

Profile picture for user Soffpotatis

Precis som rubriken lyder så behöver jag hjälp. Jag har från och med idag bestämt mig för att vara helt alkoholfri i 90 dagar.

Igår gjorde jag bort mig igen. Var hemma hos en väninna och drack mig redlös. Hon var tvungen att leda mig hem. Har en stoor minneslucka. Idag mår jag så klart skit!

Jag känner mig värdelös! Som en riktigt stor idiot! Jag slår och sparkar på mig själv. Kallar mig för fyllkärring och verkligen hatar den jag blivit.

Jag har druckit för mycket för ofta under många år. Jag har gått upp mycket i vikt och ser sliten ut. Jag vill må bra nu! Men jag sätter ju krokben för mig själv hela tiden..

Jag dricker oftast när jag ska varva ner eller om jag känner mig orolig och rastlös. Jag dricker nästan alltid själv och tills det tar slut. När jag dricker med andra har jag nästan alltid kontroll, och är då vanligen inte sugen på att överkonsumera.

För mig handlar det därför om att inte åka till systemet i första taget. Men jag känner mig rådlös för hur jag ska undvika det. Hjärnan lyder mig inte, den övertalar mig om att denna gången kommer du att klara att bara dricka lagom ??

Jag fattar inte hur jag ska börja sluta, hur ska jag tänka när hjärnan lurar mig?

Profile picture for user snusen

Jag brukar ta riktigt varmt bad när jag behöver få lugn och ro men samma om jag tex är orolig en del går ut och springer el powerwalkar tex. Man kan även ringa någon och prata med om sin oro man får hitta de som passar en bäst. El be om hjälp hos terapeut, om du inte vill tänka på något så ge inte tanken näring. Säg tanken men bara 2 öl kan jag ju åka köpa dyker upp. En del tycke4 AA funkar som stöd/hjälp hålla sig nyktra.

Säg stopp i huvudet till tanken och gör något som hindrar tanken att få fortsätta. Ring en vän, slå på en film, lös korsord tex. Ibland får man säga stopp flera ggr. Detta är något man får öva men till sist kommer de räcka du säger stopp en gång. Så gjorde jag när jag helt slutade med mitt självskadebeteende, trots de gått långt mer än 5 år sen jag senast skar mig så kommer tanken på skära mig upp ibland när jag blir väldigt upprörd men de blir bara en tanke inget mer behöver inte ens säga stopp längre

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av snusen

Tack för dina väldigt bra tips! Jag har tänkt att jag ska planera in träning på fredagar efter jobbet. Det är ofta då jag känner för att varva ner med vin.

Det som är svårt just nu är att det är semester och jag känner mig mycket ensam. Jag skulle gärna prata med någon om mina problem, men jag har ingen som står mig så nära tyvärr. Jag törs heller inte gå på AA, åtminstone inte där jag bor. Har dock anmält mig till terapeut idag (online via beroendecentrum).

Det är skönt att man kan skriva av sig här inne i alla fall.

Profile picture for user Se klart

... iallafall för stunden.
Jag tror att du kommer att känna igen dig i så många trådar och berättelser. Är lite för trött just nu för att skriva kloka ord. Mkt bra råd kring filmer, poddar mm hittar du i Andra Halvleks tråd och kan själv rekommendera Annie Grace-boken Tänka Klart.
Jag började med en ambition att vara nykter tre månader, den 6 augusti har jag inte druckit på 7 månader och fortsätter så.
Enkelt är det inte alltid men att dricka som en alkis är förödande.
Ta en dag o taget är mitt allra bästa råd. Godnatt!

Profile picture for user Soffpotatis

Det har nu gått 1 dag sedan jag drack. Gårdagen var ännu en dag förlorad till bakfylla och ångest i raden av många. Idag ska jag vara snäll mot mig själv.

Min första tanke igår När jag vaknade var att åka till systemet för att köpa en flaska vin för att ta ”en återställare”, det har jag aldrig gjort förr. Men jag gick in här istället, vilket jag är mycket tacksam över. Läste i någon tråd att om man börjar med återställare går det snabbt utför, har gått snabbt nog ändå tycker jag.

Jag tycker att jag förlorat så mycket respekt för mig själv så jag vet inte riktigt hur jag ska ta hand om mig. Jag har så svårt att hitta glädjen.

Profile picture for user Charlie70

Jag lovar det! Inom en månad eller två kände jag själv att jag kunde börja höja mig själv igen. Jag kände mig cool som var nykter och som bad om hjälp för att bli det. Jag kände mig stark och bra som faktiskt tog tag i mina problem. Det kommer du också att känna om inte allt för lång tid. Heja dig!
Kram

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Charlie70

Tack för de peppande orden. Det är så svårt att vara så långt ner i skiten. Självbilden stämmer ju inte alls med den jag blir när jag dricker. Det gör livet tungt tycker jag. Denna sjukdom gör att man blir så självupptagen i sitt ältande. Men det är skönt att komma in här och få stöd och känna att man inte är ensam!

Profile picture for user Vjlo

Kung i baren heter det väl av en anledning? :-) Fast de flesta blir ju pajaser på bordet....

Du är absolut inte ensam här! Jag är inte så erfaren alls, bara hållit mig borta från bolaget i dryga 3 veckor, men det är mycket lättare nu än första tiden. Smäller kanske till sen, men får ta den sorgen då.

Kliv upp och navigera sakta på skiten så kommer det nog ordna sig :)

Profile picture for user Soffpotatis

Det har gått 2 dagar sedan jag drack. Spenderade gårdagen framför TVn och här inne på forumet.

Har haft många tankar kring varför jag är där jag är idag, så jag tänkte skriva av mig lite.

Har alltid i min ungdom druckit för mycket när jag festat, alltid blivit väldigt full. Då var det dock inte särskilt ofta jag festade. Jag har ofta känt mig som en udda fågel och alkoholen har tagit bort min blyghet inför andra.

Min alkoholkonsumtion började spåra ur för 15 år sedan när jag bodde ihop med min dåvarande. Han drack väldigt mycket och hans föräldrar än mer. Relationen var dålig nästan från början och jag var den som tyckte vi skulle dra ner på alkoholen. Jag gjorde också det under flera år, även om han köpte hem BiB väldigt ofta så var jag då väldigt medvetet återhållsam.

När relationen började ta slut, vilket tog flera år, började jag må sämre och sämre på grund av den eskalerande psykiska misshandeln. Då började jag dricka på riktigt, så dumt!

Nu har jag bott ensam i rätt många år eftersom jag trivs jättebra med det. Men jag har många sår kvar som inte kunnat läka på grund av självmedicineringen. Jag är också jävligt trött på att leva i dåtid.

Jag upplever att alkoholen både tränger undan de verkliga känslorna, men skapar också nya obehagliga känslor, även om något obehagligt inte hänt. Jag upplever att jag blir speedad av alkohol, kanske för att det tillfälligt tar bort livsledan, och att anledningen till att jag överkonsumerar är att speeden håller mig igång.

Två dagar utan nu i alla fall. Skitsurfar vidare...

Profile picture for user Bestemor

Att reflektera är det bästa man kan göra, för att kunna överlista när lusten att dricka sättet igång.
Jag rekommenderar samtalakontakt. Nu i coronatider kan det ske per telefon. Kommunen har terapeuter, jag har själv nyss börjat med terapi. Det är till bra hjälp.
Välkommen hit, här finns mycket erfarenhet.

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Bestemor

Jag skrev in mig för samtalskontakt samma dag som jag skrev in mig här, väldigt smidigt på 1177. Hoppas väldigt mycket på det, men jag är nervös. Även här har min hjärna börjat förhandla med mig om hur jag ”ska slippa” ? men jag har bestämt mig för att göra det och ska hålla fast vid det!

Det här forumet känns också som en riktigt bra hjälp. Jag är övertygad om att jag nått min personliga botten eftersom jag upplever att jag ”gett upp” eller landat i att jag har allvarliga problem. Jag kommer att skriva här inne varje dag.

Tack för gemenskapen här inne ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag tror att vi alla här förr eller senare inser att alkoholen är ett symtom, och att vi måste göra något åt grundorsaken också förr eller senare.

I och med nykterheten så kommer alla dina känslor bli starkare och mer genuina, och det är tufft men nödvändigt. Tror jag.

Skriv här mycket, det funkar som självterapi. Eftersom forumet är anonymt vågar man uttrycka det som skaver allra mest. Man tvingas sätta ord på sina tankar och känslor.

Att bli nykter är verkligen ingen räkmacka, mycket skräp kommer upp på ytan, men det är så värt det att vara sann mot sig själv.

Välkommen hit!

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Andrahalvlek

Visst är det så! Jag vet att jag är en människa som hellre flyr känslor än bemöter dom. Har ju också duktigsyndromet som förbjuder mig att visa mig svag. Svaghet är ju synonymt med att lämna ut sig själv i min värld ? (Vet på ett intellektuellt plan att det inte är så)

Har helt klart mycket att jobba på!

Profile picture for user Se klart

Halloj, ja skräp som flyter upp är en väldigt bra liknelse men också fri sikt mot botten där det finns oväntade känslor som vi tappat bort i vindimman. Jag tycker det låter som du är både stark och målmedveten, heja dig! Sen tar det tid innan alla fördelar blir tydliga för en.
Vi är många som har svårt att visa oss svaga här- paradoxalt nog försätter vi oss genom alkoholen i ett riktigt svagt läge.
Både styrka och svaghet blir tydligast längs vägen! Kram.

Profile picture for user Baraenmor

så mycket i dina beskrivningar! Är själv inne på fjärde dagen...
Jag försöker medvetet att inte tänka på allt dåligt jag gjort genom åren pga alkoholen utan tänker istället att det var då. Idag är jag nykter! Jätteviktigt att ta det en dag i sänder för mig. Jag bor tillsammans med personer som inte vill att jag dricker, det underlättar för all del - å andra sidan har det ju inte hindrat mig från att dricka tidigare. Det måste vara för din egen skull, för att du är värd det.
Heja på, vi gör det här tillsammans!
Kram

Profile picture for user Soffpotatis

Laddade ner ”skål ta mig fan” idag, har lyssnat till där uppläsaren säger att: nu ska du inte lyssna mer idag. (Det är stort för mig som alltid vill göra allt på en gång).

Är hittills, enligt mig, en riktigt bra bok. Mycket träffande!

Profile picture for user Soffpotatis

3 dagar sedan jag drack. Sovit väldigt gott inatt men vaknade med en flash från min senaste fylla, usch ja!

Det som var bra var att jag kunde lindra ångesten med att säga till mig själv att ”nu ska ju du vara nykter, du behöver inte gå igenom det igen”. Jag känner ett lugn i kroppen och knoppen av att jag bestämt mig. Men nu börjar det verkliga jobbet för mig, att försöka hitta strategier att hantera mina känslor, för jag är en riktigt känslodrinkare. Mitt sug startar alltid av starka känslor, positiva som negativa.

Har dock skapat en liten morot till mig själv. Läste i någon av trådarna här inne att vissa sätter av sina alkoholpengar till sparkonto varje vecka. Jag tänkte sätta in 75kr/dag, kl 22.00, varje nykter dag för att påminna mig själv om att jag gjort något bra och att markera ännu en dag som avklarad.

Nu blir det fortsättning på ljudboken en stund innan frukosten nalkas.

Profile picture for user Soffpotatis

Jag har efter att ha lyssnat på boken (skål ta mig fan) bestämt mig för att gå på AA-möte. De har kvinnomöten på orten där jag bor, vilket känns väldigt skönt.

Hur gör man? Är det bara att gå dit?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag har aldrig varit på AA-möte så det ska bli spännande att höra om dina upplevelser.

Jag tror att de har ”öppna möten” dit alla får gå. Det brukar framgå av möteslistan. När du väl presenterat dig och blivit en del av gemenskapen har de även mer interna möten.

Extra bra med en grupp bara för kvinnor. Män har en tendens att ta sådan plats att det knappt blir något syre kvar i rummet ?

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Andrahalvlek

Ja, skönt att gå på ett första möte med bara kvinnor i alla fall. Är ju så skör nu så syrebrist är inte så bra ☺️

Ringde och frågade, är bara att dyka upp även på slutet möte. Slutna möten är till för de som vill förändra sitt drickande. Öppna möten är till för även andra som är mer nyfikna på vad AA är.

Ska dit i morgon kväll, så avger rapport på mina upplevelser sedan ❤️

Profile picture for user AmandaL

Jag har varit på aa-möten, vet inte om det var slutet eller öppet, slutet tror jag, det var bara alkoholister där och inga anhöriga. Det passade mig bra då det kändes tryggare att prata om mig själv i den miljön med andra likasinnade. Det var många år sedan nu jag var där, kanske borde man gå nu igen! Berätta gärna hur det kändes efter morgondagen ???

Profile picture for user DetGårBättre

Här kommer ett litet inlägg från en alkis! AA-möten för mig har i 95% av fallen varit positiva! Men det är nog upp till en själv hur man vill ha det. Jag har fallit så många gånger att jag undrar om det är fel på mig. Men det finns de som varit nyktra många år på AA-möten och som föll många gånger i början. Jag har som längst 20 månader.

Risken är väl att man blir besviken på sig och faller av den anledningen när man väl fallit första gången.

Jag vill dock säga att det är stor skillnad mellan olika grupper på AA. Men alla är väldigt fantastiska människor och det är skönt att vara i en miljö där folk förstår. De som inte är alkoholister förstår ju inte vad det är.

Ta hand om dig och kämpa på!

Profile picture for user Soffpotatis

Jag tänkte gå dit med ett öppet sinne. Just nu känns det väldigt rätt för mig att åka dit, jag måste göra något annorlunda denna gång eftersom det känns annorlunda denna gång.

Jag vet ju att jag landat på botten. Sån här tomhet, frid och ledsenhet har jag inte känt förr när jag bestämt mig. Jag säger till mig själv: ”jaha, varför har jag kämpat emot så länge trots att jag visste vart det bar iväg” allt är bara lugnt och tyst i huvudet och jag har gråtit massor idag.

AmandaL, jag återkommer med mina känslor efter i morgon kväll ❤️

Profile picture for user Soffpotatis

Jag ska kämpa! Trots att jag varit så ledsen idag så har jag ändå aldrig haft så stor tilltro att klara detta som jag har nu. Det känns skönt att ha sökt hjälp och känner mig mindre ensam i och med detta.

En dag i taget känns lättare så här på semestern för mig. Så det är nog bra om jag får rutin på att skriva här, gå på möten och få samtalsstöd innan jobbet drar igång igen.

Profile picture for user AmandaL

Soffpotatis det är omtumlande att bli nykter, det är upplyftande när man känner sig stark och nedbrytande när man känner sig svag. Du vet att du får livet åter när du blir nykter och samtidigt sörjer du att ha mist en följeslagare du sökt trygghet hos förr. Det är inte en spikrak väg att bli nykter, det kommer stora hålor på vägen. Men den ”fulla” vägen går bara en väg, rakt ner! Det gör inte den nyktra vägen; trots hålor går den nämligen uppför. Det blir bättre när du orkar ta dig igenom dag för dag, och det är ett jättebra sätt att ta dig igenom det här. Sätt inte målet ”aldrig mer” i början då det kan kännas övermäktigt, ja med idag, och idag, och idag så ska du se att det helt plötsligt gått flera dagar. Vi finns här många i samma situation, skriv när du behöver och läs i våra trådar för att få motivation ?

Profile picture for user Soffpotatis

Nu 4 dagar sedan jag drack senast. Vaknade pigg och utvilad, har en bra känsla i kroppen. Dock försöker den elakingen (?) på ena axeln att övertala mig att jag inte behöver gå på något jävla möte ikväll. Har bett hen att dra dit den hör hemma. Så min strategi idag blir att stärka förståndet på andra axeln. Jag ska läsa Ellen Bergströms inlägg om AA varje gång fanskapet gör sin röst hörd.

Ha en fin dag ❤️

Profile picture for user Se klart

God morgon.
Håll i detta med en dag i taget, överblickbart och worst case kan man sova/vila sig igenom en dag om den känns för jobbig. Det har varit min strategi och att tänka för evigt tycker jag är att plåga sig själv i onödan. Tycker du verkar både säker och medveten, jag hejar på dig! ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är bästa taktiken att nita alkoholdjävulen direkt när han visar sitt fula tryne. Lista dina fyllesynder och säg åt honom: ”Nej, jag ska inte dricka. Minns du....” Då brukar alkoholdjävulen ge vika.

Jag var hjälpt i början av att tänka på det som en allergi. Jag tål inte alkohol. Hade jag varit allergisk mot jordnötter, gluten, laktos hade jag utan att tveka valt bort/valt annorlunda. Tagit hänsyn till min allergi.

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Tack andrahalvlek och se klart!

Det tilltalar mig att leva en dag i taget. Märker att det lugnar ner mitt oroliga sinne när det gäller mycket annat också.

Ja inte tål jag alkohol inte ? min allergiska reaktion är sluddrigt tal, dubbelseende och minnesluckor. Fy tusan! Det ska jag berätta för det lilla aset ? var dag!

Profile picture for user Soffpotatis

Har varit på mitt första AA-möte idag. Var rätt nervös innan, men största delen av dagen har jag sysselsatt mig med trevliga saker för att inte jobba upp ett motstånd.

Jag är så himla glad att jag gick dit!!! En otroligt skön känsla och en massa fantastiska människor ❤️ Är helt slut nu, på ett väldigt bra sätt. Jag behöver det här!

Profile picture for user snusen

Skönt du fick en positiv upplevelse, själv har jag jättesvårt för AA hatar sitta i grupp klarar de inte förstör hela gruppdynamiken kan inte sitta lyssna på andra, suckar/stönar och blir bara frustrerad plus staden där jag bor så är majoriteten av kvinnorna väldigt fanatiska och tätt sammanslutna och tycker du inte som dem är du outcast dvs de pratar inte med dig och utesluter dig. Synd de är så för de har stött bort många tjejer/kvinnor genom sitt beteende. Så skönt höra de inte är så överallt :) För tror att AA för en del kan va bra hjälp. Själv behöver jag enskild terapi men man måste hitta de som funkar bäst för en

Profile picture for user snusen

Skönt du fick en positiv upplevelse, själv har jag jättesvårt för AA hatar sitta i grupp klarar de inte förstör hela gruppdynamiken kan inte sitta lyssna på andra, suckar/stönar och blir bara frustrerad plus staden där jag bor så är majoriteten av kvinnorna väldigt fanatiska och tätt sammanslutna och tycker du inte som dem är du outcast dvs de pratar inte med dig och utesluter dig. Synd de är så för de har stött bort många tjejer/kvinnor genom sitt beteende. Så skönt höra de inte är så överallt :) För tror att AA för en del kan va bra hjälp. Själv behöver jag enskild terapi men man måste hitta de som funkar bäst för en

Profile picture for user Soffpotatis

Här var det en väldigt lugn och avslappnad varm stämning. Kändes så bra! Väldigt respektfullt och medmänsklig känsla. För mig passar detta jättebra ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Så glad för din skull, att första mötet kändes bra. Du har nog hamnat i ett bra gäng som kommer att stötta dig massor. Gå dit ofta!

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

5 dagar nykter. Har drömt en massa tok. ? har i drömmarna gett mig ångest. Aset har talat om för mig hur duktig jag är som tar hand om mitt problem, det brukar inte alkoholister göra, så du har nog inga problem.

Så skönt nu när jag vaknade, skrattade den fulingen i ansiktet, ångesten var borta och jag kände mig oerhört stark!

Jag behöver inte dricka, idag heller.

Profile picture for user Vjlo

? A verkar ha oändligt många sätt att lura oss som spolar kröken! Men härligt att du kunde genomskåda, och helt rätt: Du behöver inte dricka idag heller. Viktig insikt.

Skönt läsa att du hittat till AA och att det känns bra!

Hoppas du får en fin dag. En dag i taget.

Profile picture for user Baraenmor

Vad härligt det låter att det kändes så bra med AA-mötet! Ett sammanhang med människor som förstår utan att man behöver förklara, tänker jag mig.
Kram

Profile picture for user Soffpotatis

Tack för kommentarerna VillJuLevaOckså och Baraenmor. En dag i taget!

Elakingen är listig, tänker på det som att vara i en dålig relation. Man behöver försöka hitta positiva saker både inom sig själv och utanför för att kunna frigöra sig från bojorna, idag blir det blåbärsplockning.

På mötet kändes det verkligen som alla förstod. Jag tyckte inte det kändes vare sig pinsamt, dumt eller skamfullt att dela med mig till de andra. Kändes bara väldigt tryggt!

Ha en riktigt härlig dag allesammans!

Profile picture for user Andrahalvlek

Just den varianten ”det här gick ju lätt, du är nog ingen alkis, litegrann kan du nog dricka” är en riktig klassiker ?

Bra att du genomskådade alkoholdjävulen!

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Andrahalvlek

Javisst Andrahalvlek, en jäkla orm är det ?

Har haft en härlig dag i skogen idag med långpromenad och blåbärsplockning.

Dom ringde från beroendecentrum idag och bokade tid för videobedömning och provtagning också, känns skönt att ha fått tider för båda.

Ha en fin kväll!

Profile picture for user AmandaL

Soffpotatis blir så glad av att läsa att du verkar må så mycket bättre redan, stärkt i ditt beslut och modigt av dig att ha kontaktat beroendecentrum ?? Spännande och inspirerande att höra om ditt aa möte, börjar fundera på att själv gå dit igen, tack för inspirationen ??

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av AmandaL

Vad härligt att jag inspirerat dig! ❤️

Ja jag mår mycket bättre och jag har sån ro i sinnet. Vet att det kommer att bli svårt så klart, men bättre förutsättningar än så här har jag aldrig tidigare haft. Det känns som jag blev vuxen över en natt (är i 40-årsåldern) ?

Profile picture for user Soffpotatis

I 6 dagar har jag varit nykter.

Vad konstigt det känns, overkligt, handlar det här om mig? Jag, alkis på riktigt? Det känns som att jag står och tittar in på mig själv utifrån.
Jag tror att jag förut bara har sett mig som alkis när jag druckit för mycket. Nu har jag utvidgat det till ”alkis alla dagar i veckan”. Känns både skönt och skrämmande att komma till den insikten.

Trött i kroppen idag av allt rännande i skogen, men idag får jag blåbär till frukost!

Ha en fin dag ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Acceptans är det första och allra viktigaste steget mot tillfrisknande. Grattis till att du har tagit det steget! Och grattis till 6 nyktra dagar ?

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Idag har jag känt mig urstark! Jag har även haft ett allvarligt samtal med en vän och berättat hur det ligger till. Känns väldigt bra!

Godnatt och sov så gott.

Profile picture for user Baraenmor

Vad starkt av dig att du har berättat för en vän också. Det har hänt så mycket för dig på bara en vecka, så härligt att läsa om det! Ha en fin dag ❤

Profile picture for user Soffpotatis

Nu har jag varit nykter en vecka. Känns nu på morgonen helt odramatiskt att jag nu är en person som inte dricker. Kanske känns det så eftersom jag äntligen pratat men någon som står mig nära. Samtalet var inte planerat utan kom bara naturligt från min sida. Kompisen reagerade bara med omtanke. Vet att jag aldrig från hennes sida någonsin kommer få frågan ”ska jag ta med en flaska vin” igen. Känns väldigt bra.

Kompisen sov över hos mig inatt så det ska bli trevligt att få sällskap till frukost. ?

Tack baraenmor❤️

Ha en fin dag ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag tror att det känns naturligt och bra att vara nykter för att du verkligen har bestämt dig. Med hela hjärnan.

Du låter inget gammalt skräp av typen ”ett glas vore gott och trevligt” ligga kvar och skramla på Hjärnkontoret helt enkelt. Bravo!

Och så skönt med kompisen ❤️ Där har du en klippa att luta dig mot när det blåser friskt framöver.

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

En dag i taget, en rätt bra livsfilosofi för alla egentligen.

Jag som alltid har planerat allt, skriver listor som ska bockas av, eget påtvingade måsten som ska utföras. Har inte gjort det alls under den gångna nyktra veckan och ändå hunnit med allt jag behövt, velat göra och klämt in en hel del roliga saker också. Detta jäkla planerande tar såna enorma mängder energi och inget blir lustfyllt. Snacka om att man sätter sig själv i ett mentalt glashus när man har ett sånt beteende.

Profile picture for user Soffpotatis

8 dagar nykter. Ligger här i sängen och sträcker på mig. Känns segt att gå upp idag men skönt att ligga kvar i sängen och dra sig utan ångest och bakfylla.

Note to self:

Efter drygt en vecka utan alkohol så känner jag mig fräschare över lag och ett par kilo har försvunnit. Jag upplever att jag sover Mycket bättre, vilket gör att jag inte är lika hungrig samt att jag rört på mig mer eftersom jag orkar det.

Suget efter socker har dock ökat så behöver vara vaksam på detta eftersom jag tidigare tvångsätit sötsaker på samma sätt som jag druckit alkohol. Men det går rätt bra eftersom jag äter lågkolhydratkost sen en tid tillbaka.

Skönt att skriva ner allt man upptäcker med sig själv så att man kan påminnas om det om djävulen smyger sig på.

Ha en fin dag allesammans ❤️

Profile picture for user Soffpotatis

Har verkligen haft en fantastisk dag! Den som började så segt, men sen kom energin ☀️ Har orkat göra mer idag än på mycket mycket länge, säkert flera år.

Känns helt fantastiskt att smyga tillbaka in i sitt gamla jag?

Profile picture for user Soffpotatis

Nykter i 9 dagar. Vaknade efter en natt med riktigt god sömn och skön träningsvärk efter gårdagens trädgårdsarbete. Mår bra och känner mig glad.

Känns som det gått väldigt lång tid sen jag drack, känns som ett annat liv eller en dröm. Farlig känsla! Den måste jag se upp med, lätt att förtränga allt elände och falla för frestelsen att prova igen.

Profile picture for user Andrahalvlek

Fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera! Aldrig glömma, aldrig ta första glaset.

I min tråd hittar du massor av tips på poddar, böcker, klipp på tuben.

Har du lyssnat på ljudboken ”Skål ta mig fan” av Torbjörn Åberg? Svinbra! Jag har den som insomningshjälp och sätter timern på 30 min varje kväll. Påbörjade igår 5:e lyssningen från början tror jag. Bra repetition innan läggdags!

Sen har jag förstås lyssnar på boken i helt vaket tillstånd också. Två gånger.

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Andrahalvlek

Haha, ja ”skål ta mig fan” är min husbibel också ?

Fint! Ska lägga till din tråd i mitt bibliotek, har haft svårt att hänga med i trådarna för de är så många. Alltid bra att få tips och ha källor att ösa ur ?

Profile picture for user AmandaL

Så härligt soffpotatis! Grattis till din första nolla ??? den betyder så mycket och det är underbart när man märker alla positiva förändringar nykterheten bringar med sig ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Vakna glad ? Det kan ju inte bli bättre! Bra kämpat, nu har du det värsta bakom dig.

Genom att fokusera på alla fördelar som nykterheten innebär kommer du att klara det här galant!

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Andrahalvlek

Har haft en riktigt bra dag och varit väldigt produktiv här hemma idag. Så skönt att ha ett lugnt sinne och en massa energi att göra saker. Har fixat mer här hemma den senaste veckan än vad jag tidigare gjort på ett år. Kanske skulle ändra mitt nick ?

Profile picture for user AmandaL

Så härligt soffpotatis! Minns denna härliga känslan. Du skriver att du har haft en väldigt produktiv dag med massor av energi och ett lugnt sinne. Det är så livet ska vara, välkommen och grattis till att ha tagit kontrollen över ditt liv ?

Profile picture for user Se klart

Du får byta till duracellkanin, gäller många av oss ??‍♀️??‍♀️
Sen vissa dagar kommer den stora tröttheten utan förvarning.
Men ta vara på allt. Heja dig! ?

Profile picture for user Soffpotatis

Bra start idag med, sovit riktigt bra och vaknade utvilad med en aning träningsvärk från igår.

Sämre väder idag men finns ju saker att greja med inomhus också. Ikväll blir det AA-möte nr 2. Ser fram mot det. Även om ? har försökt inpränta att jag inte har problem. Har gett fulingen fingret varje gång. Men jag förstår varför man kanske skulle gå på möten oftare, hjäper en att påminna sig själv.

Hur som helst så känner jag mig stark, glad och energisk idag med. Ha en fin dag allesammans ❤️

Profile picture for user Soffpotatis

Tack ensamdrickaren och jullan65! Ja, jag känner mig stolt över mig själv, en sällsynt känsla de senaste 6 åren. Upplevde att AA-möte nr 2 var minst lika viktigt som nr 1. Att komma tillbaka liksom och inte bara gå en gång och känna sig duktig. Trivs jättebra i gemenskapen och det känns väldigt bra att ha en plats att ventilera hur allt känns. Jag upplever att jag lär mig uttrycka mina innersta tankar, något jag generellt är dålig på eftersom jag automatiskt skyddar mig själv.

Ännu en dag går mot sitt slut, och jag känner mig tacksam och lycklig! Också sällsynta känslor de sista åren.

Sköt om er ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är så viktigt att hitta gemenskap med likasinnade, och att träna på att uttrycka vad man tycker, tänker och känner. Härligt att AA blev ett sådant lyckokast för dig!

Men häng kvar här är du snäll - vi på forumet behöver dina kloka tankar också!

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Ligger på soffan och latar mig med en god kopp kaffe. Hittills den bästa semestern på mycket länge.
En dag i taget och passar på att njuta ordentligt av lugnet.

Ha en fin dag ?

Profile picture for user Se klart

Vi är en liten klubb vi som tycker att kaffet numera är godare än dyraste årgångsvinet (om det nu är gott...?) Har druckit några koppar i mitt liv men de nyktra är något nytt.
Jag kan redan tidigt på kvällen bara längta längta efter morgonen och mitt kaffe. Sån vardagslyx!

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Se klart

Ja, dagens första kaffe är väldigt god ?

Igår hade jag en riktigt slappardag, så skönt att inte göra något ibland! Idag står svampplockning på agendan.

Passade igår på att läsa lite om alkoholromantik eftersom jag märkte att ? gärna ville romantisera. Tycker det blivit väldigt vanligt att förknippa lycka, ledighet och avslappning med alkohol, nästan som det inte går att bli avslappnad utan. Jag ser det nog mer sen jag slutade dricka men jag har uppmärksammat det tidigare med.

När blev man så insnöad på alkohol? Jag inser att jag måste omprogrammera mig att hitta andra saker att förknippa med ledighet och avslappning. Kanske skulle köpa klippkort på massage!

Ha en riktigt bra dag ❤️

Profile picture for user Soffpotatis

Har märkt att jag på sista tiden, tre senaste dagarna, har behövt kämpa med ”en dag i taget ”.

Började nästan omärkligt med planering av en resa som jag ska göra. All planering, rolig som tråkig, verkar som någon slags utlösning av depressiva tankar hos mig. Huvudet blir liksom fullt och jag börjar slarva med mig själv och blir på allmänt sämre humör. Det är också PMS-tider vilket har varit de perioder jag brukar dricka mest tvångsmässigt, kanske är PMS det som fått bägaren att rinna över många gånger då mitt humör blir hetsigare. Detta är farligt!

Tänkte prova strategin med långa promenader dessa dagar för att se om jag kan förekomma ? attacker nu när jag är som svagast.

Ha en fin dag och sköt om er ❤️

Profile picture for user Torn

Grattis till 2 veckor! Just långa promenader var min räddning i början. Man får frisk luft, lite motion, tiden rullar på och man har en massa saker att titta på som gör att man släpper tankarna på alkohol. Man rensar tankarna på ett bra sätt.

Bra kämpat! ?

Profile picture for user Se klart

Det är en säkerhetslina om någon, för att ta sig förbi branta partier.
Att väldigt konkret tänka/lova sig, varje morgon att idag är jag nykter. Har betytt mycket för mig.
Kommer suget går det att tänka; nej jag dricker inte idag. men imorgon har jag inte lovat något om.
Nästa morgon är det enkelt med nytt nyktert löfte. Lycka till!

Profile picture for user Soffpotatis

Blev både promenad och svampplockning igår. Så härligt!

Även första riktiga utmaningen kom. En vän, som jag inte berättat för, kom och hälsade på. Vännen tog med en box vin. Vi brukar inte dricka vin i hop så blev lite ställd. Det gick dock väldigt bra, sa att jag äter medicin så jag ska inte dricka något.

Har sovit riktigt uselt i natt, kompisen snarkar fruktansvärt efter glasen han drack. Inte konstigt att man sovit så illa alla dessa år, sömnen blir ju totalt sabbad av alkohol. Trots dålig sömn är jag jäkligt glad att det inte är jag som kommer vakna med baksmälla ?

Ha en riktigt fin dag ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Fan vad grymt duktig du är! Att finna sig i stunden och dra en vit lögn klarar inte alla av. Men du fixade det!

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Tack andrahalvlek! Jo jag kände mig stolt och fast besluten. Fick en äckelkänsla, tyckte det luktade T-röd, så igår fanns inte tillstymmelse till sug.

Profile picture for user Se klart

Stolt alltså.
Alla tillfällen ska tas till vara och du har verkligen all anledning.
Stolt-stunderna bygger en bra botten som blir allt stadigare att stå på. Heja dig!

Profile picture for user Soffpotatis

Tack se klart för peppning ?

Vaknade utvilad efter en natt utan att ha lyssnat på snarkningar, ljuvligt!

Strax frukost och sen får jag se vad dagen bjuder på.

Ha en riktigt fin dag allesammans ❤️

Profile picture for user Soffpotatis

Känns väldigt bra, sover gott och är psykiskt stabil. Största effekten märker jag är att det är härligt att ta hand om sig själv igen. Igår blev det långpromenad, fotbad och tända ljus. Skönt att kunna njuta av sånt!

Profile picture for user Se klart

Noterar att du och Kallekandricka är på samma ”dag”, bra att hitta närstående i tid- då har man liknande erfarenheter och kan peppa varandra. Mycket bra saker kommer av att veta hur nån annan har det! Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Fan vad vissa människor slukar ens energi! Den man jag träffar ibland är sån, att hans humör avgör hela stämningen. Igår blev jag förbannad på hans självupptagna och surmulna attityd och avbröt eftermiddagen rätt tidigt. Sen sov jag flera timmar.

Jag tycker att jag börjar värna om mig själv mer på detta sätt också, inte vara någon soptunna för andras skit. Jag har helt enkelt vare dig lust eller ork att curla nån karl till bättre humör längre.

Profile picture for user Andrahalvlek

Alla dessa människor med instabilt humör skulle vara helt lost om inte andra omkring dem balanserade på en knivsegg för deras skull.

Och den relationen tar mer energi än den ger för den som utför balansakten.

Du gör helt rätt som fredar dig själv och dina behov. Du har inget som helst ansvar för hans humör, eller någon annans.

Delvis dina barns dock, men det handlar ju mer om att lära dem hantera motgångar och sitt dåliga humör. Barn som inte fått lära sig att bli bättre förlorare i spel tex får det tufft som vuxna.

Kram ?

Profile picture for user Soffpotatis

Har haft en riktigt bra dag och varit på AA-möte. Tycker det känns väldigt bra att gå dit och mår väldigt gott efter. Känner mig liksom ren på insidan.

Nu blir det lite ljudbok innan sängen.

Tack andrahalvlek. Ja, det kräver så mycket energi att balansera. Får allergiska reaktioner av den där mentaliteten. Det är precis som om vissa människor tycker om att må lite dåligt så man ska tycka synd om dom och mesa runt. Usch!

God natt allesammans ❤️

Profile picture for user Soffpotatis

God morgon!

Känns bra det här! Mår bara bättre och bättre, framförallt psykiskt. Så dumt ändå att söka tillfällig lycka i flaskan, men allt det gör är att sabba alla andra dagar. Så här stabil som jag är nu har jag inte varit på 10 år.

Jag läste någonstans att tjejer får sug på kolhydrater och ofta alkohol vid ägglossning eftersom serotoninnivåerna är som lägst då, ffa om man har pmds. Det stämmer till 100 % på mig, det är oftast då som jag supit ordentligt och mått sämst. Framöver får det räcka med choklad!

Ha en skön dag❤️

Profile picture for user Soffpotatis

Är på semester, känns fantastiskt att vara nykter. Inga problem att åka iväg och uppleva saker, jag kan ju köra! slipper sitta i stugan hela semestern och får ut bra mycket mer av resan.