Jag har en tråd som heter ”Behöver all hjälp jag kan få” under fliken ”Förändra sitt drickande” med totalt 1.476 inlägg. Den tråden skildrar mina första tio månader på den nyktra resan.

De första fyra månaderna försökte jag dricka kontrollerat, det gick inte. Den 9/2 slutade jag dricka helt, och den 9/8 uppnådde jag delmålet 6 nyktra månader, tjoho! Då startade jag den här tråden. (Den gamla tråden ”Behöver all hjälp jag kan få” finns kvar under fliken ”Förändra sitt drickande”.)

Eftersom jag fyller 51 år i höst så förstår ni att jag har tänkt mig bli 100 år ?

Andra halvlek har inletts bra i alla fall ? Hittills står det 6-0 till mig mot ärkefienden alkoholdjävulen ?

Kram ?

till halvåret ! Nu blir det bara bättre och enklare ! Men glöm inte vem du är !

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Det mantrat kan jag rabbla i sömnen Adde ?

Kram ? och tack för grattis ❤️

Två trådar - dubbla grattis! Vinn-vinn ? Men jag är lite mallig och stolt faktiskt, med all rätt.

Annie Grace talar om att man ska känna ”grace” för varje nykter dag. (Bland synonymerna hittar jag ord som nåd, ynnest, välvilja.) Sex nyktra månader innebär mega-grace ?

Kram ?

Kan jag, så kan du! Jag lovar. Se till att nöta på med fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera. Du måste hjärntvätta dig med nyktra fakta.

Kram ?

Nä, sommaren ÄR inte slut för att man börjar jobba. Vi hade 27 grader på land och 23 grader i havet idag. Åka och bada var det enda man kunde göra typ.

Lyckades få dottern, tillika badkrukan, att bada tre gånger. Mycket tack vare att vi hade sällskap av hennes bästa kompis.

Själv badade jag sex gånger på två timmar. Hann knappt upp emellan ? Simmade lite också, runt flytbryggan. Här på ostkusten slipper vi ju manetjävlarna tack och lov.

Det var en helt underbar dag. Ingen inre irritation alls, ingen brådska med någonting. Allt får ta den tid det tar. Jag njuter. Värmen, ljuset, ljuden, dofterna. Sommar ?

Uppskattade till och med ”körsången” i bilen. Dottern valde musik, Astrid Lindgrenlåtar förstås. Jag hört dem allihop tusen gånger under 20 år, Astrids filmfigurer är dotterns idoler på livstid.

Men jag sjöng gladeligen med, så vi satt alla tre och sjöng ”Karlsson, Karlsson, världens bästa Karlsson” så att bilrutorna skallrade.

Närvaro. Här och nu. Förstånd att uppskatta det vardagliga, de små stunderna som tillsammans bildar vardagen. Det har nykterheten gett mig och jag är så oerhört tacksam över det ?

Kram ?

Häromkvällen såg jag ett klipp på tuben med min husgud där han pratade om de fem farligaste orden för en nykter problemdrickare:

”Ett glas är nog okej”. (”Just one glas won’t hurt.)

Då ska man enligt honom mentalt örfila sig själv så att man kommer till sans igen.

Tar man ett glas är risken stor att man inom några veckor är tillbaka på ruta 1, eller i värsta fall minus 1. Och det kan bli ännu svårare att sluta dricka andra gången, eller tredje, eller fjärde....

Att vi ens tänker de fem orden beror på att med tiden blir de hemska minnena av drickandet allt suddigare i kanterna medan de fina minnen blir ännu finare.

Det mänskliga psyket funkar så. Man glömmer det jobbiga snabbare än de fina minnena. Ren överlevnadsinstinkt. Jag brukar säga att annars skulle ingen kvinna föda mer än ett barn ?

Kram ?

Tack för fin påminnelse! Det kan bli värre att hitta tillbaka en eventuell nästa gång.
Just min tanke, att annars hade man ju inte fött barn igen. Om ens psyke inte glömde och förträngde smärtan. (Tredje gången begärde jag kejsarsnitt ?)
Kram?

Fibblan

Kan bara instämma med föregående?!
Vilken imponerande resa?! Och där du är nu, är väl dit alla som kämpar längtar, tänker jag. Åtminstone jag. Och precis som du är inne på, kan det blir svårare ju fler gånger man man följt tanken "bara ett glas..". Jag är nykter idag iaf?. Visst kl är bara nio på morgonen, så konstigt vore väl annars..?. Men jag är fast övertygad om att förbli det och somna med grace och tacksamhet när denna dagen är slut??❣️

Önskar dig allt gott och fortsatt framgång på färden mot 100?!
Stor kram!
/Fibblan ?.

Jobbat. Lunchat med kompiskollega (kollega som också är kompis). Lunchpromenerat. Jobbat lite till. (Äntligen tömt inkorgen i e-posten för första gången sen april, tjoho!) Ätit rester sen gårdagen. Struntat fullständigt i disken. Cyklat 12 km. Yogat 20 min. Badat i badkaret. Nu lite tv och samtidigt kolla hur ni haft det idag. Sen sova ?

En bra måndag ?

Kram ?

Yes, zero inbox! Det är då lugnet infinner sig för mig på jobbet, jag avskyr att ha mail som ligger där, för varje rad kräver ju någon form av uppmärksamhet och svar.

Därför har jag infört en rutin där inboxen ska vara tömd varje dag och att jag har flyttat över det som skall göras till mappen ”att göra”, sorterat in allt gammalt i olika mappar, och slängt 98 procent (cc och automatsvar är ett otyg).

Men det var som sagt i april som jag lyckades med den dagliga föresatsen senast.

Förstå lugnet nu! Somnar nästan vid skrivbordet ?

Kram ?