72 timmar utan en droppe

Profile picture for user Leva_Nu

Loggat in här för första gången idag. Bestämde mig för snart tre dygn sedan för att sluta dricka för gott.
Har de senaste 3 åren druckit ca 1-3 flaskor vin varje dag+ extra på helgerna Har skött mitt jobb hela tiden, men troligen luktat alkohol varje dag och alltid varit rödögd, trött och lite bakis på förmiddagarna. Har inrättat mitt liv efter alkoholen, planerat mitt drickande och tillnyktring i minsta detalj t ex inte svarat i mobilen på kvällarna, planerat att prata med mina barn på eftermiddagen, innan jag börjat dricka osv...
För tre dygn sedan började jag läsa på detta forum om abstinens och vilka besvär jag kunde vänta mig nu när jag hastigt slutat. Jag var verkligen peppad och tänkte att jag verkligen inte skulle ge upp, utan kämpa mig igenom varje plåga hur jobbigt det än skulle bli. Tänkte också att jag skulle vara uppmärksam på tidiga symtom på DT och söka akut i tid.
Tja, här sitter jag och väntar. Har inte druckit 1 droppe på 72 timmar. Inget händer. Inte minsta lilla darrning, inget illamående, ingen huvudvärk, ingen ångest jag mår ff toppen. Är vaken lite längre på kvällen, men det är ju för att jag inte dricker.
Jag tänker naturligtvis att jag borde vara glad, och det är jag, känner mig ff peppad att fortsätta också.. Samtidig som det känns lite som att träna hårt utan att få träningsvärk.
Är det någon som varit med om något liknande? Kan jag förvänta mig att det kommer senare?

Profile picture for user miss lyckad

Både att du har slutat, fått insikter, och inte får några abstinens-symtom..Jag fick heller inget, i början..Senare var jag väldigt trött, lite huvudvärk, och hade en del gånger med sug efter alkohol..Det parerade jag med att sova, unna mig godsaker, läsa och skriva på Forumet..Pratade även med personer som slutat dricka för att få tips och råd..Tänkte på HALT..Dvs försöka att aldrig vara för hungrig, Arg (ledsen), Trött (Törstig).. Sånt som gärna gjorde att jag blev sugen på att dricka..Det är skönt att efter hand se förändringar i utseende och mående, när giftet börjar försvinna från kroppen..Det har ju lagrats ett bra tag, så det tar tid innan cellerna börjar återhämta sig..Bra jobbat..???

Profile picture for user TappadIgen

Men är du säker på att du druckit precis varje dag de senaste tre åren? Du har inte haft uppehåll på en eller ett par dagar tidigare, eller kanske dagar där det blivit endast ett glas vin?

Jag hade ju haft många uppehåll men trodde ändå att jag skulle få abstinens när jag slutade efter att ha druckit ett tag, men hade inte de där klassiska symptomen heller. Men sen är vi ju olika också så vi påverkas ju inte alla på samma sätt. Det värsta brukar väl vara efter 3-4 dagar så lite kan nog fortfarande komma nästa dag men om du inte ens börjat darra än så blir det säkert inte något allvarligt i vilket fall som helst.

Hur ser din plan ut framöver?

Profile picture for user aeromagnus

Håll nu i och tänk inte att nu tar jag ett par glas på lördag eller fredag så slutar jag sedan. Nu har du gjort de värsta dygnen så härda ut. Ja vi reagerar ju olika på bakfylla och abstinens. Det är ju när kroppen nyktrar till som det farliga uppträder. Kan ju komma senare med tanken på den ansenliga mängd du druckit.

Profile picture for user PP

Det vill jag minnas efter att en tid lässt här mycket innan. Jag själv gjorde att första försök att bli nykter 2010. Gradvis under många år hade den dagliga mängden blivit större och större. Kanske var det ungefär som du nu, men jag hade haft ett ökande missbruk under minst 10 år. Det var vill jag minnas som att den första tiden gick fint, lite euforiska nästan, sedan blev det lite sämre för att efter någon månad bli bättre igen. Jag tänkte att det faktiskt var lättare att sluta än jag trott, och efter 5-6 veckor tog jag ett återfall. Detta återfall har jag ångrar bittert i efterhand. Det varade tre i tre år, och från att ha varit en fungerande person på jobb och i relationer, började problemen bli tydliga.
I November 2013 bestämde jag mig att göra ett nytt försök jag var mentalt helt slut då. Denna gången var det helt annorlunda. Jag tog ingen hjälp denna gången heller ( är ju inte så intelligent) körde ytterligare en cold turkey. Första veckan var vidrig sedan lättade det under några veckor när den akuta abstinensen upphört. Efter någon månad blev det värre. Inte kemisk abstinens men sorg, ja säkert en form an depression. Det blev senare bättre med tiden, men det var berg och dalbana en lång tid, kanske ett helt år.
Många har vittnat om samma sak. Den andra och följande försök blir det mycket värre. Kanske någon av återfalls- specialisterna kan bekräfta?
Så håll ut, unga dig att inte behöva gå igenom detta fler gånger.
Stor lycka till!
//PP

Profile picture for user Leva_Nu

Tack för alla peppande kommentarer.
Julen har passerat, vit och fin.
Har bara varit oförklarligt och sjukt trött en kväll och haft lite ont i huvudet någon morgon, annars ingenting.
Är nog inne i den euforiska fasen. Är inte ens sugen på alkohol. Njuter av varje nykter minut. Tänker att ”ingenting smakar så bra som att känna sig nykter”.
Fattar att det kommer att komma dagar då jag tänker” bara ett glas”...Tänker att det kanske är svårare att stå emot då det gått en tid, inte för att man blir mer och mer sugen, utan för att man tycker att man får mer och mer kontroll (en bedräglig kontroll, men det kommer jag förmodligen inte tänka då, om några månader...) ?
En dag kanske jag tycker att vädret är alldeles för vackert för att inte ta ett glas vin i solen, eller om något hemskt händer och jag blir alldeles förkrossad, eller om jag känner mig ensam och ledsen, eller ensam och glad och lite lyxig, eller bara i goda vänners lag... Vad händer då?!
Jag är rädd! Jag vill så gärna hålla i och vara nykter hela livet! Vill leva och uppleva varje minut!

Profile picture for user Leva_Nu

Som svar på av TappadIgen

Vi är alla olika.
Jag har nog druckit ganska mycket varje dag de senaste 10 åren, men det har eskalerat hela tiden.. Jag skrev 3 år för att då gick det utför på riktigt, det hände en svår sak i mitt liv och jag slutade bry mig. Det blev väldigt destruktivt.
Har haft korta uppehåll på några dagar pga av att jag har varit i sammanhang då jag inte bör dricka, kan väl ha blivit ett par glas på 3 dagar. Dessa tillfällen har varit kanske 2 ggr/ år. Annars har jag druckit mycket varje dag, särskilt då jag är ensam.
Har inga problem att sluta dricka, t ex om någon på en fest blivit ”för full”, då tycker jag att det blir otrevligt och slutar automatiskt. Jag är även sådan som blir nykter väldigt fort i jämförelse med många i min närhet. ( vi har kollat med, mycket bra, alkometer, flera ggr under fler år) Detta har nog gjort att jag känt att mina problem inte är så stora och att min lever fungerar utmärkt fortfarande. Bedrägligt att tänka så. Jag är alkoholist. Så är det bara.
Min plan framöver är att ”fortsätta slutandet”, som jag tror det var du som skrev i någon kommentar, det tycker jag var bra. Tack för den! Jag vet ärligt inte hur jag skall göra när själva slutandet blir vardag och inte lika högtidligt längre... ?

Profile picture for user Leva_Nu

Som svar på av miss lyckad

Bra tips! Jag tänker på samma sätt, förut såg jag till att alltid ha vin hemma, nu ser jag till att ha skåpen fyllda med mat och godis. Tur att det är jul?
Pratar också mycket med min närmaste om hur jag tänker och känner, de stöttar mig jättefint. Är bara rädd att det skall bli för mycket för dem. Då är det ju perfekt att vara här grottanersig i sitt slutande en stund.