Se inåt för att komma framåt

Profile picture for user Mamsen

Nu flyttar jag hit, till det vidare livet.
Det andra ger mig inget längre men låter den tråden ligga kvar, kan vara bra att kunna gå tillbaka och läsa.

Det är en sån stor skillnad i min mentalitet nu, än om jag jämför med tidigare försök. Jag har bestämt mig med hela mitt hjärta och själ!
Så nu ska bakdörren stängas för gått och fokus ligger på min inre resa.

Jag jobbar med mig själv på flera plan, det största är nog att jag insett att "ensam är inte stark" (lite så jag blivit uppfostrad..) och är nu med på AA möten online. Det är en kvinnogrupp där alla är otroligt varma och stöttande. Har inte vågat dela nåt än, men det kommer nog. Framåt hösten hoppas jag att jag är redo för att via en sponsor, gå igenom de 12 stegen.
Jag har även börjat delegera mer sysslor till min man, jobbar på att minska kontrollbehovet...
Och sist men inte minst - göra sånt som JAG mår bra av! Se det lilla i vardagen!

Profile picture for user Andrahalvlek

Välkommen hit! Att sluta dricka är bara början, sen får man börja ta itu med alla orsaker till att man har druckit. Och det har du insett - och du har redan inlett det arbetet, så givetvis är det här du hör hemma!

Kram 🐘

PS. Älskar ditt val av namn på din tråd ❤️

Profile picture for user Mamsen

@Andrahalvlek tack 🥰.
Ja det är ju inte helt enkelt/roligt att verkligen se inåt och börja analysera sitt beteende.. men så nödvändigt!
Ser ljust på framtiden och är övertygad om att detta gagnar hela familjen 🥰

Kram 🌺

Profile picture for user Mamsen

Har känt mig lite låg och trött idag...tror det är det här regnandet som gör det. Har inte varit ute på promenad/cykeltur på hur länge som helst nu. Ska försöka få till en träningspass på lunchen imorgon, hoppas det känns lite bättre sen.

Lite reflektioner efter kvällens AA möte online.
Jag vet att alla har sin egen botten och det är dumt att jämföra sig med andra.. Men vissa resor/botten är så långt ifrån min egen...med mycket misär och risktagandet.
Inser att jag varit förskonad från mycket - vilket gör att tanken om att jag kanske inte hör hemma där fladdrar förbi..
Jag har det ändå bra ordnat, har jobb, familj och bra boende. Men jag är ändå alkoholist, fast det inte syns på ytan.
Det kanske är tacksamhet som jag känner också? Tacksamhet att jag kunde backa från stupet i tid, innan jag rasade.
Nån som känner igen sig i mitt svammel? 🤣

Profile picture for user Torn

@Mamsen Välkommen till ”det vidare livet”! 🤗 Japp, det känns igen mycket väl och är väldigt lurigt. Typ: Det kanske inte är så farligt, jag kan nog dricka lite grann i alla fall. Det är alkoholdjävulen som gör en framstöt. Väldigt många som har sumpat sin nykterhet pga detta.

Kram

Profile picture for user miss lyckad

Jag brukar tänka att vissa dricker billigt vin på parkbänkar, och andra fin champagne i designsoffor..Det som vi vill åt är fortfarande samma substans, Alkohol..Jag har i mitt jobb inom psykiatrin, sett personer som druckit rakvatten och alkogel, fortfarande samma substans.Våra hjärnor är beroende av ämnet..Annars hade vi aldrig lovat oss själva och kanske andra att sluta dricka, och ändå sen fortsätta..Det är också liknande substanser som finns i blodet på amfetaminmissbrukare på den smutsiga toaletten, och direktören vid det fina skrivbordet..Miljöerna, och personerna ser annorlunda ut på ytan..Men jag kände också liknande känslor i en AA - grupp, som du, när jag besökte den..Men i en annan grupp, fanns det många som hade långa utbildningar, och nätverket kvar. Som sagt, samma substans våra hjärnor blivit beroende av..Har vi jobbet och familjen kvar, är det lättare att dölja misären ett tag till..Kram..🍃🌺🍃

Profile picture for user Se klart

Välkommen hit,
Är som du tacksam att jag backat från stupet i tid. Alkoholism är progressiv och dödlig. Små tunna linjer skiljer oss från parkbänken, men är det något vi vet med oss är det ju att vi börjar passera gränser när alkoholen tar över. Att bromsa i tid är en ynnest vi fått. Kram.

Profile picture for user Mamsen

@Torn ja det är lurigt! Känslan igår var mer som att "platsar jag och min historia i detta forum"? Vet att jag aldrig kommer kunna ta det där första glaset, för ärligt så vill jag ju inte ha bara 1 glas.. Så när de tankarna fladdrar förbi gäller det att vara på sin vakt!

Kram 🌺

Profile picture for user Sattva

@Mamsen Välkommen hit! Känner också att jag vände en skuta i sista stund, som var påväg åt helt fel håll! Det finns säkert olika grupper på AA, där nån annan grupp känns mer igenkänning?

Profile picture for user Mamsen

@miss lyckad tack, då är jag inte helt ute och cyklar! Jag kommer fortsätta med mötena, för det ger mig så pass mycket. Har ju hört andra dela, som har liknande historia som mig.

Kram 🌺

Profile picture for user Mamsen

@Sattva tack! Har varit med på några möten nu, men det var främst igår den där känslan infann sig.. Har ju hört andra dela som har mer liknande historia som mig. Hänger nog kvar där ett tag till. Tycker om att det är ett kvinnomöte och online passar mig bäst.

Kram 🌺

Profile picture for user Mamsen

Orkade inte skriva några reflektioner igår kväll, var så trött... Sover dåligt..
Men vilken skillnad på känsla efter gårdagens möte - det träffade verkligen i hjärtat!
"I början ska du bara lyssna på likheterna, strunta i allt annat".
"Vi har alla samma sjukdom men olika botten".
Det kommer bli bra det här!

Ska ha lite släktkalas för ena sonen på lördag, nästan så jag hoppas att alla åkt hem till kl 20 så jag kan vara med på mötet 😂

Fick till ett pass på crosstrainern igår på lunchen - så välbehövligt! Känner mig lite lugnare i kroppen idag faktiskt 😊

Profile picture for user Mamsen

Herregud nu har jag gjort det... tagit första steget till att få en sponsor i AA..😱
Är med och lyssnar på möten i princip varje kväll. Det ger mig tröst, mod och energi att klara nästa dag! Många pratar om att det är bra att ta en sponsor tidigt i sin resa, och ikväll kontaktade jag en kvinna vars delning gick rätt in i hjärtat 💕. Vi ska pratas vid senare i veckan. Lite läskigt känns det allt..!
Är det nån som vet vad jag kan förvänta mig? Och framför allt - vad förväntas av mig? Hur mycket om mig själv bör jag berätta nu i början?

Profile picture for user Mamsen

Igår pratade jag med min sponsor för första gången! Var såå nervös.. Men det gick verkligen över förväntan! Sån fin människa och ett sånt fint samtal vi fick 🙏.
Har börjat mitt stegarbete och är snart klar med steg 1. Det är verkligen inget man hastar igenom... och det är stundvis både smärtsamt och dränerande. Men man måste faca sina demoner för att kunna komma ut på andra sidan!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Mamsen Åh vad skönt att ni två klickade. Det verkar onekligen vara ett väl genomarbetat program att ta sig igenom. Man kan inte bara sluta dricka, man måste jobba med sig själv. Sen behöver man inte göra det via AA, men huvudsaken är att man gör det.

Kram 🐘

Profile picture for user Mamsen

@Andrahalvlek precis, att sluta dricka är det lättaste egentligen.. Det är att inte ta det första glaset som är det svåra! Gemenskapen och värmen på mötena ger mig så otroligt mycket, som jag inte kännt nån annanstans. Här på forumet blir det inte riktigt på samma sätt, men båda behövs och är viktiga.

Profile picture for user Torn

@Mamsen Härligt att du är så nöjd med AA! Jag har ingen erfarenhet av dem, men har ju sett vad andra skriver och tycker mycket stämmer in på hur jag själv ser på saker och ting. ”Ta aldrig det första glaset” tycker jag tex är en svinbra fras. Det är ju liksom grunden om man vill vara nykter.😅

Kram

Profile picture for user miss lyckad

Jättefint Mamsen med en sponsor. En bra AA grupp kan vara toppenbra för många. Jag var med på några möten tidigare. Prövade olika kommuner i min närhet, eller nära mitt jobb..Varmt och välkomnande överallt.Sedan tyckte jag att Forumet ❤️, räckte för mig..Jag har ju andra i min närhet som är nykterister, som jag även kan samtala med om alkohol och livet.. En bror till mig går fortfarande på AA efter många år som Fri. Bra jobbat Mamsen..👍🏽🍃🌺

Profile picture for user Mamsen

@Torn @miss lyckad tack! Går ju bara på möten online, bor i en mindre ort och vill inte gå här. Så jag hoppas verkligen att den här gruppen får vara kvar även efter pandemin.
Det är så viktigt att man hittar bra stöd som verkligen funkar, ensam är inte stark!

Men det här vädret alltså...så deprimerande! Regn, regn och regn... Har inga planer för helgen alls, gubben jobbar.. Vad ska ni andra göra?

Profile picture for user Mamsen

Funderar lite på syftet med det här öppna forumet.. Jag antog att de flesta använder det som en kombo av dagbok och få möjlighet till andras input. Så har jag använt det i alla fall. Blev ikväll varse om att så inte är fallet för alla, en del verkar bara vilja ha ja-sägare i sina trådar. Lite sorgligt kan jag tycka.. Om man inte kan släppa sitt ego kommer man aldrig kunna förbli nykter.
Ju fler perspektiv man får på ett problem, desto större chans att man utvecklas både som person och i sin nykterhet.
Önskar allt gott till alla här inne, oavsett om ni håller med mig i allt eller inte.

God natt!

Profile picture for user Sländan

@Mamsen skrev:"en del verkar bara vilja ha ja-sägare i sina trådar."
Hej Mamsen, jag har varit lite dålig på att vara inne på forumet sista tiden. Jag har läst ikapp lite nu. Spännande med din sponsor och AA. Jag har själv varit inne på den linjen och ska ta mig i kragen att komma iväg på ett möte för kvinnor som är på Måndag. Fy så läskigt det känns, men jag ska ge det en chans och se om det är något för mig.
Du skrev något om -ja sägare i sina trådar.
Hur menar du? Ja till vad 🤔
💕 sländan

Profile picture for user Blenda

@Mamsen skrev:"Om man inte kan släppa sitt ego kommer man aldrig kunna förbli nykter."
Fin insikt, jag tror att vi båda är lite nyförälskade i AA ;)
Har själv en tendens att gå "All in", och bli lite manisk i början, för att sedan få en backlash och tröttna. Det gäller nästan allt nytt som jag testar på, och det är väl en del i beroendepersonligheten. Men inom AA är alla så övertygande när de berättar att programmet faktiskt funkar, och jag väljer att tro på dem :)

Profile picture for user miss lyckad

Forumet används nog olika..Det finns kommentarer i min låååånga tråd som jag inte förstod, som inte passade mitt sätt att tänka om alkohol..Men dom fick skriva som dom tänkte och tyckte. Vissa skriver massor, andra då och då..Jag tror forumets rubriker talar för sig..Ibland har folk tagit illa vid sig..Oftast har det blivit uppklarat.😅..Jag tycker det viktigaste är att må så bra som möjligt, sluta med beroenden, som gör oss eller omgivningen illa, ta hjälp av det som passar oss bäst..Kram🍃🌺🍃

Profile picture for user TappadIgen

@Mamsen Jag välkomnar alla former av input och tycker att det berikar att ha olika sätt att se på saker och ting. Sen kan man ju alltid lägga fram det på olika sätt när man har olika åsikter i en fråga. "Du är dum i huvudet" blir kanske inte lika väl mottaget som "Har du funderat på detta?"

Sen kanske vi alla har vissa saker som vi är mer känsliga för att få ifrågasatt. Religion t.ex. är ju en sådan sak där man pratar om att införskaffa blasfemi-lagar och dylikt, vilket jag tycker vore förfärligt och inte värdigt en rättsstat. Jag tycker att man ska kunna ifrågasätta allting och kunna bli ifrågasatt. Men där kan man ju också ha lite finess.

Profile picture for user Mamsen

Jag försöker att släppa taget om den negativa energin och fokuserar på den, för den mesta, positiva energin som ändå finns här inne.
Kan bara hoppas på att alla finner sin väg, släpper sitt ego och vågar se sin egen del i det som sker i livet.

Summerar den här lördagen och känner, trots allt, tacksamhet. Tacksam att barnen haft en bra dag med lek hos kompisar. Och att jag fått tid till mig själv - som spenderades med att rensa/städa i badrumsskåpen och en hel del läsning i AA:s stora boken.
Imorgon ser det ut att bli lite bättre väder här, så ska försöka komma ut en sväng. Behöver lite ny luft känner jag!

Profile picture for user Mamsen

Har jobbat klart med steg 2 och lämnat över det till min sponsor idag. Steg 2 innehåller ju ganska mycket hopp men sätter samtidigt igång en massa tankar och funderingar..
Fick frågan idag om jag känner nåt sug? Nej, inget alls just nu svarade jag helt ärligt. Ett par timmar senare tittar vi på en serie och en kvinna tar ett glas vin och ska lägga sig i badet - och genast tänkte jag att det där såg så mysigt och trevligt ut! Mysigt med ett glas vin! Stannade liksom upp direkt efter den tanken! Blev liksom förvånad av min egen tanke! Nu har jag lite svårt att släppa den... Men jag somnar nykter och det är jag tacksam för!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Mamsen Hur lyder frågeställningen i steg 2? Har lite dålig koll på AA. Oerhört nyttigt att vända in och ut på sig själv kan jag tänka mig. Vin-flashar får vi alla då och då. Jag brukar skratta åt dem. ”Och vad kom du ifrån nu då?”

Kram 🐘

Profile picture for user Charlie70

@Mamsen undrar också hur det gått, några dagar sedan du var inne nu. Jag fick kämpa länge med tanken på att det är mysigt med ett glas vin. Först efter ett halvår kändes den tanken mer som en fantasi än verklighet. Numera är inte tanken otänkbar men handlingen.

Kram!