Nu har jag varit nykter i fem månader . Jag kommer inte att släppa den gamla gruppen än men tänker köra lite dubbelt som jag ser att många gör. Känns bra att kunna tala i lite vidare cirklar än bara kring nykterheten. Jag försöker nu ge mig på min övervikt och funderar över likheter och skillnader med att sluta dricka. Det svåraste är att nu finns ju inte den där klara gränsen utan det blir lite förhandlande och funderande. Försöker köra allmänt kolhydratfattigt. Och röra på mig rimligt, minst en halv timme plus 2x 10 min stretch. Och naturligtvis inte dricka alkohol .

Välkommen hit! Nä, här har vi liksom kämpar klart- men vi jobbar hårt och oftast njutningsfullt med att skapa ett liv som ska vara hållbart- och nyktert. Heja dig och alla dina dagar! 🌱🙏🏻😍

Välkommen Geggan.💫🌺💫 Ja att trivas med sin vikt är ”viktigt” 😊. Jag har för mig att det finns flera här som både motionerat, och ätit på ett visst sätt för att bli lite starkare, och slankare. Mitt tips är att äta grönsaker man gillar i mängder innan maten, gärna ett glas vatten också. Då brukar man automatiskt äta mindre portioner. Ha mindre tallrikar att äta på. Inte köpa hem massor av onödigt, och onyttigt, men gärna frukt och bär, och nötter, som mellanmål. En i längden hållbar kost, som man tycker är god. Lycka till. 💫

Angående det där med vikten, jag lade om mitt ätande något år innan jag slutade dricka. I min hjärna hängde ätandet och drickandet ihop på så vis att jag tog kroppens och hjärnans minsta önskan på alltför stort allvar. Var jag det minsta hungrig var jag tvungen att äta, trodde mitt blodsocker krävde det. Sen läste jag en del om kost och fastnade för råden som går ut på att kroppen behöver paus mellan måltiderna. Så sedan två år äter jag frukost, lunch och middag (mycket grönt i alla måltider) och - viktigt- på kvällen en rad mörk choklad, minst 70% kakao om jag är sugen på något . Är det fest äter jag snacks och efterrätt utan att räkna. Så att hålla på måltiderna samt skippa mellanmål kvällsmackor och en glass här och där har gjort att jag långsamt gått ned mer än 10 kg. Ingen snabbfix, men hållbar.

Tack för alla tips! Det är att liksom vända in på ett nytt spår och det viktigaste är uthållighet. Så lätt att börja viktprojekt men sen kommer nåt emellan. Behöver vänja mig vid att äta lite mindre. Liknar lite sluta dricka- att inte hålla på och fylla på. Vara nöjd. Tacksam. Rikta mig mera utåt. Nu är sjätte dagen av de fem månader som viktprojektet skall ta. Önskar alla en fin dag!

@Geggan Jag startade också min ”viktresa” vid årsskiftet. När jag slutade dricka i slutet av oktober, började jag äta kolhydrater, godis och glass i mängder. Jag tillät mig det fram tills årskiftet. Jag började träna mer regelbundet och började äta mer åt lchf hållet. Det var lite som du säger att sluta dricka, tills suget på kolhydrater och sötsuget lade sig. Jag har gjort detta sätt att äta, träna till en livsstil, precis som med att vara nykter, för att det ska bli hållbart över tid och inte en ”diet”. Jag äter också ”förbjuden” mat någon gång ibland om det bjuds på det nu, det funkar och triggar inte. Jag tycker så mycket om min mat jag äter och mår så bra av det och det har blivit en vana. Jag har gått ned ca 1 kg/månad, nu ca 7 kg, jag är nöjd med det, då ser jag att min träning och det jag äter är hållbart och håller över tid.

Ha det gott!🌺💕

Idag skall jag börja gratis träningsvecka på närmaste gymet! Kom verkligen lagom, nu när vanor skall skapas. Också jag behöver göra en massa målande i sommar- behöver verkligen jobba upp krafter! Kände nu på lilla turen till landet hur alla möjliga nya muskler dök upp. Särskilt efter roddtur- ute och lade nät. Fick fyra rejäla abborrar- gott! Vilken härlig sommar detta skall bli- den första helnyktra på många år! Skönt också att kunna tillbringa veckor m barn o barnbarn utan smussel. Så mycket dum oro jag har skapat! Som jag liksom lyckades negligera.

@Geggan hoppas träningen gick bra. Jag blir så glad av att läsa att du ser framemot sommaren och att få njuta av barn och barnbarn.
Kul att se att du flyttat hit också. Här passar du bra 🙏 kram på dig 💕

Vågade väga mig efter någon tid med viktprojekt. Helt inställd på att detta kommer att gå lååångsamt. Så jätteförvånad när det var 6 kg minus! Visserligen kanske på 6 v men ändå! Så skönt, då kan jag se andra stranden på detta redan nu. Har kommit bra in i nya vanor. Väldigt sparsam m kolhydrater. Ganska mkt motion. Dagarna på landet hjälpte säkert till- då gick det på hög växel. Mår väldigt bra, praktiserar ett sorts mindful- ätande. Upplever varje tugga! 😉

Tack @vår2022 ! Ja, mjölkpaket är bra jämförelse. Smörpaket brukar jag också tänka på. Känner mig nöjd o faktiskt lycklig. Mycket barnbarn dessa veckor. Och idag hälsa på min sjuka väninna som ytterst långsamt börjar gåträna lite. Så fina dagar, även med lite regn är det underbart!

Åh, värk överallt efter gårdagens gympa! Ska hålla kurs idag men vilar så länge jag kan. Beslut om att flytta till landet dröjer pga min sambos läkarundersökningar. Men spännande i stan också i nya lägenheten! Och jag skall operera starr om några veckor. När jag får styra mitt ätande går dieten toppen. Men vid tillställningar m pastagratäng, glassbar mm får man trixa. Ändå lättare att trixa med mat än med dricka- det finns ju en orsak nu och ett mål. Vintrixandet var liksom alltid lite desperat. Särskilt när det blev hälla vin i blåtonade rsmlösaflaskor för att kunna hålla alkohol halten uppe under resor och utflykter.

Lite infektion i kroppen så ganska segt. Plus mycket barnbarn- föräldrarna är superupptagna. Kärt förstås att följa med i barnens bestyr med matcher, avslutningar, osv. Höll egen kursavslutning igår- om hur detta år varit och planer för nästa. Detta år har varit som en våt filt, mammas död o allt med det, flytt o tusen bestyr. Jag har varit mycket trött. Men nykter sedan den 21.12.21! Och det är bra! Det får jag ta med mig till det kommande och min längtan att kunna ta emot det som kommer med öppet sinne. Öppen för att leva meningsfullt och med ett leende. Vårda gnistan.