4 år, CHECK

Årliga nyare traditionsdagen är här, och därför kommer som vanligt ett inlägg. Om jag har haft någon följare här, så känner ni kanske igen mitt nickname.

Idag, 31:a januari 2017, så är det 4 år sedan som jag tog beslutet att vara nykter. Målet är fortfarande 7 års nykterhet, eftersom jag bokstavligen drack mycket 7 år. Jag brände en del broar för mig själv, och jag gjorde även vissa vänskapsband svaga eller helt förstörda.

Även om jag ångrar mycket, så är jag faktiskt glad över resan hittills. Jag har klarat denna uppgiften helt själv. Inget professionellt, kompisars eller familjs stöd eller utskriven medicin. Jag har inte fuskat eller gjort undantag någon endaste dag. Och dessutom så har jag vågat säga till folk: "Nej tack, det är bra", och svaret ni-vet-vilken-följdfrågan på: "Jag har haft lite problem med alkoholen".

Det som jag blir mest snopen över var hur många människor som bara var ens partyvänner. Och det som gör mig otroligt irriterad, det är folk som säger: "Nej, men du har väl inte druckit för mycket. Kom igen, bara smaka lite".

Jag tror, att 7 år kommer att bytas ut mot för alltid. När jag ser hur folk beter sig på krogen, privatfesten eller på bussen i fyllan, så ser jag det som en slags pinsam påminnelse. Alltid står inte skrivet i sten; löften är ju ganska sköra för de flesta. Men jag älskar verkligen känslan av nykterhet. Känslan att vakna med minnet och hälsan i behåll. Att inte behöva fråga någon annan vad som hände, det känns så mycket tryggare. Att inte behöva gå till Systembolaget och köa. Och verkligen, att slippa en krogkö med fulla (och faktiskt jobbiga) snygga som mindre snygga människor.

Alla ni andra som gått samma väg: Härligt jobbat!

Och ni som ska ta steget: Kör hårt! Det finns ingen dålig eller bra dag att starta ett nytt liv på. Fick du själv bestämma när du föddes?

Profile picture for user Pi31415

Bra att du kommit upp i flera (4) års nykterhet. När du resonerar kring om din nykterhet ska bli ett 7-årigt uppehåll eller inte, kan jag ge ett par tips/råd förutom dina egna funderingar.
Jag, och några till här på forumet, har haft ett eller flera långa uppehåll från alkohol. Själv har jag haft ett uppehåll på 3 år, samt ett på 16 år. Därmed har jag erfarenheter både av att börja dricka, och att sluta dricka.

Mina egna erfarenheter när jag försökt börja dricka måttligt efter långa uppehåll:

1) Förr eller senare kommer man tillbaka till sitt tidigare missbrukarstadie med för mycket drickande och alla tråkigheter som följer av det. Ganska säkert förvärras dessutom drickandet jämfört med tidigare. Alkoholism är ju progressiv. Man hamnar återigen i träsket med ångest, skam, dålig självkänsla etc. Själv blev jag dessutom en mer utpräglad periodare.

2) Att försöka sluta med alkoholen igen, blir svårare, eller mycket svårare. Kampen blir mycket svårare. Misslyckas man dessutom några gånger med att sluta, blir man ännu mer söndertrasad mentalt. Man tappar tron på sig själv.

Om du vill slippa riskera att uppleva detta, så väljer du istället att fortsätta ditt nyktra och fria liv. Precis som du själv är inne på med dina egna funderingar.

Ha en bra fortsättning på din nykterhet.

/Pi31415

Profile picture for user Jajamänsan

Jo, jag är ju livrädd för att hamna på ruta 1 igen. Och att lära sig att dricka måttligt, det är nog lättare sagt än gjort. Jag brukar göra det enklare för mig och tänka så här:

"Vissa är allergiska mot nötter eller gluten. Jag är allergisk mot alkohol"

Den inställningen har varit till hjälp för mig. Jag tror också, att det är svårt att börja dricka igen. Vid det datumet, så jag har jag uträttat ett jävligt hårt och krävande arbete: Vad är liksom poängen med att riva detta verk?

Profile picture for user santorini

Jag gläder mej åt dina 4 år! Själv firar jag 5 år i juni, den 11 juni för att vara exakt:). Jag bestämde direkt att det är för gott. Inte en dag i taget utan aldrig mer. Jag tror, och hoppas, att du efter dina 7 nyktra år kommer att fortsätta din nykterhet. Jag har läst så mycket om andras försök och själv också varit nykter 1,5 år tidigare. Det är så jäkla svårt att ta tag i det på nytt. Och det gick så fort att åka dit igen då jag trodde jag skulle klara att ta bara ett par glas. Ville tro det men bara ett par glas har aldrig räckt för mej. Inom några veckor drack jag mer än tidigare. Så nej, det här vill jag inte börja om med. Ha det så bra, snart dags för 4,5 års check!