Personlighetsförändrad av A, finns det ens?

Hej,

Jag har reflekterat ganska mkt under mina tre nyktra månader. Jag inser också att den här tråden kan bli provocerande så jag utgår från mig själv.

Ofta säger folk, även jag, att de ibland eller ofta blir personlighetsförändrade när de dricker eller drack. Jag har själv sagt så och vaknat upp och tänkt ”vafan gjorde/sa jag så för?”

Men när kag grundligt tänkt igenom allt skit som jag gjort på fyllan så finns allt eg där inne. Kanske inte starka känslor, begär, lustar mm men i någon form. Ibland kan en destruktiv känsla som vandrar med in i fyllan ta ett annat uttryck till exempel. Att må dåligt kan resultera i ett begär att förstöra, en relation eller något fysikt. Ibland har jag velat undermedvetet få bekräftelse för att jag känt mig liten vilket resulterat i flörtande etc. Ofta är det känslor, beteenden och förbjudna tankar som jag har under kontroll eller som inte ens är särskilt starka i nyktert tillstånd. Man gör riskavvägningar, tänker långsiktigt och logiskt och står emot kortsiktiga impulser.

Men i min avskalade renaste form. Kan kalla honom ”besten” (för det är vad han är) så kanske det är summan av mig när alla mörka, glada, entusiastiska, förbjudna, våldsamma, monstruösa, fantastiska, hemska känslor kommer fram lika starkt och blottat och utan spärrar. Så kanske finns inte personlighetsförändringar det är bara komplett avsaknad av kontroll, filter och spärrar? Jag vill inte säga ”den man verkligen är” för det är inte sant. Man är summan av allt (inklusive spärrar och allt) enligt mig, men kanske den helt nakna, vårtiga, blåslagna versionen.
Jag har iaf kommit till slutsatsen att jag inte blir personlighetsförändrad, det finns ju där men skulle oftast inte ageras på. Jag blir bara ofiltrerad.
Vad tror ni?

Edit: Klart att man blir personlighetsförändrad om man jämför med hur man är normalt. Men min tolkning av mig själv är att alkoholen inte skapar beteenden och tankar som inte redan finns där i någon form. Men tankar är ju inte verkliga.

Profile picture for user AlkoDHyperD

Och vad är personlighet om inte en samling beteenden. Tankar ligger heller inte färdiga på lager inne hjärnan, utan uppstår i varje nu.
Om man säger sig ha en viss personlighet, vad baserar man det på? Etiketter som satts tidigt i livet och sedan blivit en självbild, eller är personlighet helt enkelt den man skulle vilja vara utifrån sina värderingar?
Och hur länge ska man bete sig annorlunda än den ursprungliga ’personligheten’ för att kunna säga att förändring ägt rum?
Alkohol påverkar kemiskt och därmed direkt alla signaler inom och till och från hjärnan.
Både tankar, upplevelser, känslor och beteenden med andra ord.
Så om man vill använda uttrycket personlighet, skulle jsg vilja påstå att alkohol är i allra högsta grad personlighetsförändrande.
Till och med varaktigt om man druckit sig till beroende.

Profile picture for user Hästvam

Min fru blir helt annorlunda när hon fått i sig en viss mängd alkohol ca 20 - 30cl. Dricker enbart på helger/ ferie. Blir mycket aggresiv, tolkar vad jag säger mycket snett, kallar mig elak, ond människa mm. Dagen efter ångerfull. Detaljfixerad, kontrollfreak, svartsjuk och må jag väga mina ord på guldvåg. Av hälsoskäl, multipelsjuk, dricker jag föga dels ”slår” det kvickt, dels vill jag kunna ”hålla mig” när ilskan invektiven kommer. Mycket duktig i sitt yrke, suverän planerare o organisatör. Hon vägrar rådgivning. 60 år dvs 20 års ålderskillnad. Vi varit gifta 23 år.

Profile picture for user Kennie

Funkar det att prata dagen efter? Vet hon hur jobbigt det är för dig? Kan hon dricka någonstans än i ert hem? Där ska du kunna vara ifred och inte riskera påhopp. Kan du få professionellt stöd? Det finns ett forum för medberoende här på Alkoholhjälpen, du kanske redan är där, skapa en tråd där annars. Styrka till dig, så här ska du inte behöva ha det.

Profile picture for user Mrx

IW har du börjat om med din nykterhet? Jag får känslan av att du varit nykter i 3 månader när jag läser din nya tråd. Jag har följt dig under flera år och varit imponerande av din resa här inne. Hoppas att allt är bra för övrigt hos dig.
/Mrx

Profile picture for user Mrx

Jag ser det nu att tråden är gammal. Skönt! Blev lite orolig att IW fallit.

Profile picture for user Fibblan

Hajjade också till när detta av Ironwill låg högst upp bland mina mest besökta..?!
Skönt o konstatera att det bara var just en gammal tråd som knuffats upp ☺️!
Kram!
/Fibblan ?.