Kemiskt beroende? Men aldrig full.

Profile picture for user Lavie

annars hade jag ju inte skrivit här...

Två, kanske tre glas vin varje kväll har det väl blivit den senaste tiden. Jag har väl druckit, nästan varje dag i många år, kanske typ fem-tio år. Fredag och Lördag något mer än två, tre glas vin, kanske fyra och ibland en öl också.

Mitt ”problem” är att ingen påverkas eller skadas. Jag har inga hälsoproblem, (än) inga ekonomiska problem.

Full blir jag aldrig, kan sluta om jag känner att det blir för mkt. Men jag har sånt j-a sug efter det där glaset på kvällen.

Tonårsbarnen säger inget, maken, som tar sig ett glas då och då, (men inte lika ofta som jag) säger inget.

Är det någon därute som känner igen sig i detta?

Profile picture for user Denlillamänniskan

Ja, det där verkar ju inte helt tillfredställande. Du blir inte full, men det verkar som att alkoholen har fått en skev roll. Som jag ser det, så dämpar alkohol och lägger lite bomull emellan dig och världen. Varje dag. Hur närvarande är man då??

Skulle prova att vara nykter några veckor för att känna efter hur viktigt vinet är, och vilken funktion det har egentligen. Den första tiden kommer du att sakna vinet. Men sen får du uppleva hur livet känns utan bomull. Då kanske du upptäcker att det är nåt du skulle behöva rätta till i ditt liv. Du känner bättre var det skaver och du får möjlighet att hantera det på ett produktivt sätt. En alkoholpåverkad hjärna klarar inte det.

Om du provar kommer du efter ett tag att märka hur vackert livet är. Men tyvärr också hur smärtsamt det kan vara. Hur som helst har du alllt att vinna genom nykterhet en period. Jag lovar. Jag har provat.

Jag önskar dig en fin kväll och att du tar dig tillfälle att fundera lite över dig själv och livet. Kul att du är här!

Profile picture for user Lavie

Det första stycket du skrev, ”som bomull emellan dig och världen”, det är ju precis så det är.

Har provat att vara nykter... hade en vit månad för typ två år sedan...men borde antagligen prova det på nytt... en längre tid... vet inte varför det inte händer... men skyller på mitt ”kemiska beroende”...

Ikväll har jag druckit två glas vin, kommer inte att dricka mer. Känner mig go och avslappnad.

Om jag skulle känna bättre vad som skaver om jag var nykter en lång period? Ja kanske det.

Hur har du hanterat ditt drickande? Är du helt nykter nu? Kanske finns svaret i nån annan tråd som du har skrivit i?

Önskar dig en trevlig kväll!

Profile picture for user Glitterflickan

Som svar på av Lavie

Lavie..åh, vad jag känner igen mig i dig! Jag har inte alltid som ett sug, mer som en trevlig vana, en belöning, och då och då en kraftig oro, nervositet, då jag bara MÅSTE ha.
Alltid i kombination med choklad, kex, glass o annat gott. Unna mig....är värd det här....
Båda triggar varann. Om jag tänkt innan: jag tar bara ett glas vin, ingen choklad mm, så är de tankarna som bortblåsta efter en stund och kvällen slutar med att jag har ätit både det ena och det andra och druckit 1,2 glas vin till.. nästa morgon ångrar jag mig och tycker jag är en dålig person med dålig karaktär. Och vågen pekar uppåt.

Profile picture for user Lavie

Jadu, att man ångrar sig dagen därpå och känner sig som en dålig person med dålig karaktär.., så ofta... känner igen mig enormt. Pratar ofta med mig själv i bilen på väg till jobbet på morgonen.. typ, ”du måste skärpa dig...”

Min viktkurva går också åt fel håll, men jag försöker balansera med mer träning och färre fasta kalorier.... Fast fredag, lördag, då ”unnar” jag mig ju extra mkt pga att där vinet går in där går karaktären ut... kan stoppa i mig en hel skål full med godis när jag druckit, skulle jag aldrig göra om jag var nykter.

Nojar också en hel del över kalorierna i alkoholen, har tagit reda på att ca hälften av kalorierna från alkoholen går åt till att förbränna alkoholen i kroppen.. så det är ju bra, då känns det lite bättre... hur knäpp är man? Herregud, jag borde ju istället fundera på vad alkoholen gör med min lever, mitt hjärta, min hjärna...

Profile picture for user Glitterflickan

... syster..och ni andra systrar..?
Kalorier ja.. stämmer det du skrev? Har jag aldrig vetat ?
men jag tänker mer på att när man tränat och sedan dricker, stannar fettförbränningen från träningen av och fokuserar på alkoholen i stället.. levern jobbar järnet.
det goda man gjort mot sin kropp blir nada resultat.. man gör sig själv en björntjänst! Här har man slitit ( och fått endorfiner i ofs) till ingen nytta? Hur dum får man va egentligen?? Detta tänk skulle jag vilja få in i skallen.

För övrigt har jag precis startat programmet och det känns toppen! ?
Go’ kväll alla fina

Profile picture for user Lavie

Ja kroppen vill ju bli av med alkoholen först, eftersom det är ett gift så... kroppen prioriterar att bränna den först. Inget annat förbränns förens alkoholen är ute ur systemet.

Känner mig också dålig om jag har tränat och sen tar ett glas eller två...eller tre... fast det hade ju antagligen varit ännu värre om vi inte hade tränat alls!! Haha.

Vad är det för program du har startat?

Profile picture for user Glitterflickan

Kära du?...döm dig inte för hårt. Du har börjat din resa och börjat tänka och förändra. Det tar tid..
Du kommer att lyckas, det är jag övertygad om. Har du varit inne och kollat på alkoholhjälpens självhjälpsprogram? Om inte, gör det! Jag har som dag nyss börjat och jag tycker redan jag har fått viss hjälp.
Stor kram till dig och ha en fin dag idag! ?

Profile picture for user Lavie

Jag har tänkt på dig också.
Det har gått skitdåligt för mig. Det är därför jag inte varit inne här... Druckit varje kväll, ett par glas vin. Mer i onsdags och i fredags. Så onödigt.
Min plan nu är att vara helt nykter fram till fredag. Men jag tar en dag i taget.
Kanske kan vi peppa varandra? Jag tänker gå in här oftare, typ på kvällen när suget sätter igång. Då tänker jag att jag kan konfrontera mitt sug efter A här.

Jag har inte varit inne och kollat självhjälpsprogrammet än...

Hur går det för dig?

Profile picture for user Lavie

Japp, klarat dagen och kvällen. Varit och tränat ikväll. Nu en macka och en Loka crush. Känns bra idag.

Profile picture for user Lavie

haha, hörde detta uttryck i en komediserie på SVT. ”Jag dricker inte varje dag, inte på måndagar, det är sunkigt”! Så det uttrycket tar jag med mig idag! Nu blir det Loka. Har absolut inget sug, så idag känns det bra.

Profile picture for user Glitterflickan

Ja jag vill gärna peppa dig Lavie! Men vet inte om jag fixar det. Inte ikväll varje fall..
går sådär för mig. Har satt upp mål osv, tror att jag vet hur jag ska tackla alkoholen, men tror du jag följer mina råd?? Nix, inte idag och inte igår. Vill jag inte? Just nu känns d inte så.. är trött, har mkt att tänka på.. kram

Profile picture for user Lavie

Nej, nej Glitterflickan, snälla känn inte att du måste peppa mig! Det var inte så jag menade. Om du tittar in här och skriver så blir jag glad, oavsett om du peppar eller om du själv behöver stöd. Kan jag på något sätt vara ett stöd för dig så är jag gärna det. Förstår att du har det jobbigt nu, så kan det vara ibland. Livet har sina svackor, så är det bara. Försök att vara snäll mot dig själv. Imorgon är en annan dag du vet, inget är kört. Ta en dag i taget.
Mitt mål denna veckan är att inte dricka förens på fredag, och då såklart i måttlig mängd... men jag tar en dag i taget, nykter idag iallafall.
Kramar till dig!

Profile picture for user Glitterflickan

Jag vill också ha som mål att bara dricka alkohol på helgen. Men ibland är det svårt. Inte så att jag har jättesug, utan det är mer att jag är trött, har lite tråkigt och vill belöna mig. Så var det igår kväll. Ett glas rosé vore väl gott? viskade rösten inom mig. Med is.
Ja, verkligen! Men det var ju tisdag, en vanlig dag o tidig arbetsdag nästa dag...
trött idag, såklart. Halvt missnöjd. Men nu är det onsdag, så inget vin förrän på fredag tidigast.
Tack för att du skriver Lavie, jag blir glad av dina ord! Jag har så svårt att acceptera mig själv och mina brister. Hur ska jag göra för att vara snäll mot mig själv? Du kämpar själv och kan kanske inte svara.. men programmet här hjälper, om man jobbar med sig själv, och jag vill försöka. Älska sig själv, är svårt. Kraaam!

Profile picture for user Lavie

Hade varit gott med ett glas vin, eller flera... men jag påminner mig själv om att det kommer att vara godare att avstå. Det kommer absolut att kännas bättre efteråt. Så häller väl upp en Loka eller nåt istället!!
Glad nationaldagsafton på er!