Är det någon som vet?

Profile picture for user Äntligen91

Går det få ett bra förhållande till alkohol om det har lett till att man har druckit mer och oftare än man tänkt? Är enda sättet att avstå helt eller går det lära sig dricka "normalt"? Har varit helt nykter en månad nu och tankarna kommer.

Profile picture for user Rosette

Du funderar på om det går att komma till ett måttligt drickande eller om alla behöver sluta helt som upplevt problem med alkohol. Du är långt ifrån ensam om att fundera på detta och gissningsvis har du kanske redan hunnit läsa och diskutera detta med andra användare här på forumet.

Det ser olika ut för människor och det finns inget säkert svar att ge. För en del är det svårare andra enklare och det är många faktorer som spelar in. Oavsett om man har det enklare eller svårare att komma till ett måttligt drickande så kan en del tycka att det är värt den ansträngningen de lägger ner för att kunna fortsätta dricka medans andra väljer att avstå helt om det blir för mycket krångel med det.

Det bästa är ofta att testa sig fram, fundera och känna vad du själv vill.

Bra att du skriver och läser här, hoppas du hittar en hel del som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Ångestmoln

Min erfarenhet är att det är väldigt lätt att falla tillbaka i gamla osunda vanor om man en gång liksom gått över gränsen med alkohol. Var den gränsen går är så individuellt och jag kan inte definiera när jag själv passerade den, vet bara att jag gjort det. Jag är i din ålder (om du är född 91) och har gång på gång fallit tillbaka förr eller senare efter att jag börjat dricka igen, det har gått bra att ta 1-2 glas ett tag men sedan sker den där karatefyllan och allt blir nattsvart igen. Har hört att det finns forskning som visar att man kan lära sig att dricka måttligt men för mig verkar det tyvärr inte fungera, det är för riskfyllt och inte värt det.

Hur har din konsumtion sett ut?