Värk av alkohol?

Profile picture for user Ostrukturerad

Vet inte riktigt vilket av forumen detta hör hemma i, men jag har de senaste åren fått värk i av små mängder alkohol. Har googlat på detta fenomen, läst om flera andra som har likadant och som vill veta vad det beror på, men ingen som verkar ha ett svar på det, bara spekulationer. Jag får, så gott som varje gång jag dricker typ 2-3 öl, ont i axlar, huvud, nacke eller rygg. Idag har jag druckit endast 2 stycken Kung (5,2%), det är flera timmar sen nu, gick efter det en långpromenad, och när jag kom hem nån timme senare började jag känna av värken.. Jag kan även ha ont de dagar jag inte dricker en droppe, ska tilläggas, men jag märker att det blir värre direkt efter såpass små mängder som idag! Jag har haft en inflammation i muskeln som går från bakhuvudet ner till korsryggen, i ett par år nu och det gör mig knäpp för att den aldrig vill gå över! Jag har liksom ingen lust att fråga läkaren varför jag inte kan dricka "som folk" utan att få lida direkt efteråt. Dricker jag nåt starkare än öl och/eller större mängd så får jag sprängande huvudvärk, och det undviker jag numera! Finns det någon som har samma problem, dvs får smärtor i muskler/nerver/leder av små mängder? Eller är det någon här som vet vad orsaken till det är?

Profile picture for user DetGårBättre

Svarar fastän jag inte har en aning om vad det är du går igenom. Men tänkte fråga om du stressar mycket? Dock borde musklerna slappna av lite när du dricker och smärtan borde logiskt minska lite tycker jag - oavsett vad det beror på. Hoppa du lyckas reda ut vad det handlar om! Worst case - snacka med en läkare!

Profile picture for user Ostrukturerad

Ja, man tycker ju att smärtan borde minska istället för öka då alkohol gör en avslappnad. Jag har ett ganska lugnt liv som förtidspensionär, men stressen är enorm över att jag faktiskt vill göra något av livet, åstadkomma något.. Plus att saker har gått så fel hela mitt liv, och jag har mått dåligt stor del av livet. Tack vare healing och mindfulness har jag lyckats "komma tillbaka" lite, men nånting ligger fortfarande där och gnager, nåt som gör att jag spänner mig, är ledsen, har ångest, har nervsmärtor, inte kan koppla av, måste röka en massa cigg och dricka en massa öl... Jag har alltid varit väldigt troende och andlig, och tror att den här smärtan och tröttheten i kroppen ligger på ett djupt plan.. Min healer tror att värken härstammar från smärtsamma upplevelser i barndomen. Min läkare säger att det är en muskelskada ifrån att jag överansträngnt mig när jag lyft tungt eller styrketränat. Jag tror på båda; varför skulle det ena utesluta det andra? ;) Men en känsla jag har är ändå att det inte är meningen att jag ska hålla på och dricka, att nånting inom mig motsätter sig det och att musklerna/nerverna därför "krampar".

Profile picture for user admi

Ja, att dricka alkohol, även måttliga mängder, kan bidra till att du upplever mer smärta. Alkoholen aktiverar kroppens stress-system, vilket medför ökat blodtryck, högre puls och mer muskelspänning. Framförallt den ökade spänningen i musklerna kan leda till ökad smärta.

Vänliga hälsningar

/magnus
alkoholhjälpen

Profile picture for user Ostrukturerad

Tack för svaret Magnus, jag inser att du har rätt, tack för att du förklarar, kunskap är aldrig fel!
T ycker ändå det är konstigt att man med alkohol upplever sig mer ledig, avslappnad och får minskad social ångest, och livet känns inte lika svårt... Alkohol användes ju tex förr i tiden som bedövningsmedel inför operationer, innan narkos och andra mer traditionella metoder. Vet ingenting som är så "dubbelt" som alkohol! Hur kan nånting som är så "bra" och effektivt samtidigt vara så skadligt och dödligt? Djävulsdrycker AB, kom in, det är grönt ;), farbror staten vill dig bara väl vet du, men nåde dig om du inte håller dig till rekommenderad mängd..

Profile picture for user Sommarochsol123

Slutat med alkohol för tre dagar sedan. Druckit vin i sommar till helgen och ibland något i veckan.

Har säkert blivit beroende har en väldig muskelvärk nu och huvudvärk.

Känner ni igen det?

Profile picture for user Erik1990

@Ostrukturerad jag kan svara på din fråga, är det så att värken aldrig går över så har du fått neuropati från alkoholen, en kronisk inflammation i antingen en eller flera nervgrupper. Jag har själv fått polyneuropati i hela kroppen och mitt liv ser jag så gott som slut. :(