missbruk

Hej,

Jag är 23 år gammal, jobbar heltid inom kontorsbranchen och ha rett relativt välfungerande liv. Har insett senaste två åren att alkoholen fått ta mer och mer plats i mitt liv. Dricker flera dagar i veckan både själv och med andra.

Kan aldrig bara "ta ett glas" utan det slutar alltid med att jag trycker i mit hela vinboxen.

Jag sårar så väl vänner som familj hela tiden men vet inte hur jag ska ta mig ur det. Dricker jag inte får jag ångest tills jag är full och när jag är bakis dricker jag igen för dränka ångesten.

Någon som känner igen sig? Hur har ni lyckats bryta denna trend?

Profile picture for user AnnaJB

Hej jag är lika gammal som du.
Men jag dricker ej på vardagar och har lätt för att hålla mig ifrån alkohol! Men har i flera år innan haft svårt att inte dricka, varje helg har jag blivit taggad på nytt och druckit.
Det blir svårt att veta när jag kommer dricka en hel box eller om jag kan hålla mig till 4 glas. Och där sviker jag mitt förtroende och min familjs som inte kan lita på mitt ord. Det enda jobbiga är väl det, att det var svårt att inte vara orolig för mig om jag var ute och drack för jag inte hade någon gräns!
Jag höll upp med alkoholen ett tag och sen började jag försiktigt igen börja dricka och det lockade aldrig mig att dricka mer, wow tänkte jag att jag var ”botad” och klarar det... efter 7 månader så tappade jag kontrollen och blev full! Nu får jag bygga upp allting igen! För några timmars njutning som alltid slutar i misär... tröttheten, ångesten, skammen och besvikelsen! Jag vet inte vad du gör när du är full och hur du är när du är nykter men för mig är det en stor kontrast!

Profile picture for user Dee

Hej lillan1675!

Välkommen hit!
Oj, vad jag kände igen mig i det du skrev i ditt första inlägg! Precis så började det för mig.
Nu har jag varit nykter i nästan 2,5 år. Det sjukaste, det värsta, det bästa och det starkaste jag någonsin gjort för mig själv.
Jag var ungefär lika gammal som dig när det började gå överstyr, men det tog mig typ 10 år att sluta.
Ångesten du upplever är till viss del kemisk, den föds ju av alkohol i din hjärna, kan du försöka hitta strategier för att hantera den själv?
Min strategi var att dra på mig skorna och gå/springa tills ångesten försvann. Skingra tankarna på Netflix m.m.

Min rekommendation till dig är verkligen att bestämma dig för att vara nykter i en månad och utvärdera ditt mående. Minst en månad. Bestäm dig. Handla inte hem något. Avboka det som kan göra att du leds in till att dricka. Gör andra grejer som inte behöver leda till att man umgås tillsammans med alkohol. Tänk ut strategier när sug/ångest kommer och du vill dricka, månaden handlar jättemycket om att avleda, tids nog behöver man inte avleda längre - när det gått ett tag nykter. Då kan man acceptera att suget finns där, för att man vunnit så mycket tillbaka av livet utan alkohol.
Det är bara du som kommer kunna bryta snurren du är inne i nu, och trust me - hade jag vetat hur illa det skulle gå för mig, så hade jag önskat att jag aldrig tillåtit mig själv att börja dricka alkohol.

Livet utan alkohol är.. annorlunda. Du borde prova!

Kram,
Dee