Dricker varje ledig kväll

Har senaste veckorna börjat fatta att jag börjar få alkoholproblem. Jag dricker så fort jag har en ledig kväll då det är det enda som dämpar min ångest. Det blir en ond spiral för dagen efter är jag bakis, har mycket ångest och dricker då igen på kvällen. Tycker att min kväll är förstörd om jag inte får dricka.

Dricker även väldigt mycket, tål en hel del. Nu är även mina leverprover förhöjda och jag är i tidig 20års ålder. Vad fan gör jag

Profile picture for user Dwight Schrute

Hej Taklampan,

Att du reflekterar över ditt drickande är ett bra tecken. Om du vill dricka mindre så dricker du ju för mycket nu, oavsett vilka mängder det handlar om eller hur ofta det sker. Att dina värden på levern är dåligt kanske är lättare att förhålla sig till då det är svart på vitt att du dricker för mycket. Så har det varit för mig iaf, siffror kan jag inte linda in ett konstigt resonemang, rättfärdigande och ursäkter.

Alkoholism är en progressiv sjukdom, men till skillnad från till exempel Parkinson så dröjer det väldigt länge innan du får farliga symptom som omgivning börjar fråga om. Man börjar skjuta sina gränser och referenser till vad som är ofta eller mycket och rättfärdigar sitt beteende för sig själv. I kombination med att man gör allt i sin makt för att gömma det. Vilket är lite ironiskt, man intalar sig själv att man inte gör fel, men samtidigt anstränger sig för att gömma det. Det är just det som gör den så lömsk. Många har vittnat om att ögonöppnaren kommer först när man slagit i den absoluta botten när det kommer till hälsa, relationer, ekonomi, kärlek och livsglädje.

Jag uppfattar det som man idag jobbar för att få bort stigmat kring överkonsumtion och riskkonsumtion och lägger mer resurser på att fånga upp människor innan dom halkar djupt ner i alkoholismen. Det finns mycket hjälp att få om man själv söker upp, vågar och orkar. Vilket jag verkligen hoppas att du gör. Ta kontakt med sjukvården, sök på nätet och ta reda på vilken hjälp som finns att få just där du bor, eller ta kontakt med AA eller liknande organisation där du garanterat kommer bli mottagen med öppna armar och få hjälp och vägledning.

Och bra att du kom hit och skrev om det. Ett modigt, klokt och väldigt bra första steg!

Profile picture for user taklampan90

@Dwight Schrute
Tack för ditt svar!

Jag har en väldigt bra insikt i att jag dricker för mycket, för ofta och av helt fel orsaker. Har en bra insikt när det kommer till de flesta av mina problem, men jag är dålig på att göra något åt saken.

Saken är väl den att jag vill inte sluta med alkohol helt, jag vill kunna gå ut och dricka drinkar med vänner osv. Dom kvällarna har aldrig varit ett problem. Bara så jävla pissigt att jag ska har funnit alkoholen nu som ångestdämpande när jag är ensam.
Jag vet att jag kan sluta med det om jag skulle vilja, men jag vill ju typ inte det heller. Luddigt svar kanske.

Profile picture for user Dwight Schrute

Inte alls luddigt svar tycker jag. Tror många känner igen sig i att förstå att det man gör är fel, men inte kunna, vilja, våga, orka ta tag i det. Just den insikten gör att man känner sig så satans dum. Jag själv och många andra här på forumet beskriver alkoholen som en bästa vän, partner och vapendragare. Vem skulle inte känna motstånd att säga hej då till något sådant? Jag kunde inte göra det för än jag hade kört allt i botten och förlorat i stort sett allt.

Jag hoppas att du känner motiverad att försöka känna att du har kontroll över alkoholen. Du kommer känna dig bättre, starkare och smartare :)

Profile picture for user taklampan90

@Dwight Schrute
Jo men så känner jag ju också, att under pandemin när livet har blivit så otroligt tomt, då är det min bästa vän.
Har alltid haft så otroligt svårt att bryta onda spiraler, men jag känner att nu är jag ju iallafall väldigt medveten om att jag har problem. Det ligger i bakhuvudet hela tiden och jag försöker iallafall göra vissa bättre val. Har även insett att jag hittat alkoholen som en slags självmedicinering för min psykiska ohälsa som jag haft i över 10 år. Provat allt hos vc, och nästa steg är nu att få komma till psykiatrin och få hjälp. Har en otrolig ångest kvällstid och alkohol är det enda som dämpar den. Fint att få svar här av människor som vet hur det är.

Profile picture for user Draken

Jag kom till samma insikt som du för några veckor sedan. Tyvärr tänkte jag igår att det var sista gången och den gången blev undergången. Mitt förhållande blev priser jag fick betala för den fyllan.
Mitt liv ligger i ruiner just nu och jag hoppas du slipper hamna i det svarta hål jag befinner mig just nu.

Profile picture for user taklampan90

Jag har den senaste veckan lyckas halvera mitt intag av alkohol och haft flera nyktra kvällar. Kämpar för att dom ska bli fler och att jag lär mig hantera min ångest kvällstid 😊

Profile picture for user Draken

@taklampan90 Ja det suger ordentligt! Men jag känner mig lite starkare idag än igår så det är ett steg uppåt i trappan.

Bra jobbat där i veckan! Nästa vecka kan det ju bli ännu bättre! Ångesten borde ju försvinna när mindre alkohol kommer in i kroppen och knoppen. Eller i alla fall minska. Så klok du är som kommit på det här redan nu! Jag är typ dubbelt så gammal som du och tänk vad mycket skit jag hunnit hitta på under alla de åren 😏

Kämpa på! Och att få stöd och pepp från detta forum är guld värt, vi hjälper varandra 💕