Ångest

Profile picture for user 109876

Hej. Jag har många gånger” dagen efter” en fylla varit in på denna sida och läst men det här är första gången jag skriver här själv. Igår drack jag för mkt, igen. Har minnesluckor, igen. Har sån äcklig ångest och hatar mig själv, igen. Snart vaknat min man upp och jag kommer inte våga se honom i ögonen. Jag har varit nykter i typ 1 år men igår så sket det sig. Jag tänkte att jag skulle klara av men det gjorde jag inte. Nu måste jag bara få den här dagen att gå. Och några dagar till så till ångest försvinner. Vad har ni andra för strategier/hur har ni gjort för att hålla er ifrån denna jävla alkoholen?

Profile picture for user Charlie70

@109876 hej och välkommen hit att börja skriva! En viktig strategi jag har haft har varit att inte göra det ensam. Forumet här har fyllt och fyller en jätteviktig funktion för att jag ska hålla i nykterheten. Jag behöver bli påmind då och då om vem jag är varför jag är här och vad som har varit. Kan du och din man prata och kan han stötta dig?

Kram!

Profile picture for user TappadIgen

@109876 Det låter inte direkt som en strategi som kommer att hålla i längden :( Visst är det stora arbetet med att hålla dig nykter helt upp till dig, men det känns väldigt märkligt att du när du lever ihop med någon inte kan stödja dig mot dem. Är det på grund av din skamkänslor som du ignorerar honom eller hur är det som det går till?

När man vill upphöra med ett alkoholmissbruk så hjälper det sällan att fly undan det mer än för stunden, för det kommer alltid att söka upp dig igen. Det gäller att konfrontera problemet och se det rätt i ögonen och säga stopp. Då kommer alla skamkänslorna att tyna bort också. Det går kanske inte idag, att blicka rakt mot, men börja att vända huvudet åt det hållet i alla fall. Det kommer att kräva en del viljestyrka och en hel del obehag kommer du nog känna på vägen. Men det är värt det.

Profile picture for user Dwight Schrute

Hej 109876,
Nu har jag ingen aning om hur din familjesituation ser ut, men om din man har liknande problematik så måste ni nog göra det tillsammans. Om han inte har problem är han kanske medberoende och då kan det vara svårt att se på situationen neutralt, se det utifrån ditt perspektiv osv. Det kan helt enkelt vara för nära.

Mitt råd är att försöka hitta någon eller några med lite mer distans som kan vara stöd och hjälp.

Det är klart att det finns människor som klarat av att bli nykter eller få kontroll på helt egen hand men jag tror dom är ganska lätträknade. Forumet är en kanal, det finns stödlinjer, sjukvården, beroendemottagningar, självhjälpsgrupper med mera som kan vara alternativ. Kom ihåg att alla människor runt dessa kanaler är människor som vill hjälpa till och vill dig väl.

Fortsätt skriv här och ta hjälp :)

Profile picture for user 109876

Jag vet inte vart jag ska vända mig. För ett år sedan ungefär gick jag och pratade med ngn via kommunen men jag vill pröva något annat nu. Vad har ni för erfarenheter?

Profile picture for user 109876

Min man vill inte godta min ursäkt, jag har sagt förlåt så många gånger förut säger han. Han säger oxå att han skiter i det och att han är glad att han slipper vara med och skämmas

Profile picture for user TappadIgen

@109876 Det är väl tyvärr väldigt lätt att du hamnar i en ond spiral där skammen får dig att känna att du är mindre värd och att det gör det svårare för dig att ta tag i problemet. Du undrar också om andras erfarenheter med att lösa problemdrickanden. Alla verkar hitta sina egna olika lösningar och du får väl känna efter lite själv vad som fungerar för dig. En bra start tycker jag är att köra programmet här på Alkoholhjälpen. Den hjälper dig att bena ut lite saker och hitta en väg framåt.