Rädd, tankarna snurrar, måste förändras

Hej!
Ny här.
Känns stort att skriva här. Som om man tar ett steg och vågar vara ärlig gentemot andra såväl mot en själv.
En del av mig vill ju inte vara här alls. Hur kunde det bli så fel? Varför kunde jag inte ändra mina alkoholvanor själv!? Ett typ av misslyckande blandat med skam.
Är kvinna mitt i livet som gillar vin. Eller snarare älskar vin. Är välfungerande, bra jobb och andra åtaganden.
Dricker vin på helgen, fredag och lördagskvällar. Självklart för mycket.
Vaknar dagen efter med dåligt samvete, men hoppar upp på förmiddagen och kör på. Lite som att straffa mig själv och inte unna mig vila, samt att jag är plikttrogen och gör saker jag måste.
Känner mig usel på måndagen över mitt dåliga beteende under helgen. Bygger upp mig själv under veckan med jobb och träning. Gör samma sak nästa helg och sen är loopen igång, utan slut.
Ingen som någonsin sagt något om mitt drickande. Jag dricker hemma på kvällen i ensamhet.
Utåt sätt är jag glad, social och omtyckt på jobbet. Om de bara visste...
Rädd för hur det ska gå för mig.
Klarar jag ändra mitt mönster???
Många tankar som snurrar i huvudet.
Snart sommar med semester också.

Kram K

Profile picture for user Li-Lo

Välkommen till oss på Alkoholhjälpen!

Något behöver förändras skriver du och det är precis det du gör nu. Du skriver här, en ny "aktivitet" som sannolikt kommer att putta på andra vanor. Nu har du sagt det högt. Du beskriver så tydligt hur det kan se ut. Det som kan börja som undantag och sluta som en rutin. Alkohol gör det alkohol ofta gör, tränger sig in, tar plats och puttar ut annat som tidigare var av vikt. Plötsligt är den där den där tanken där, mitt i veckan, "På fredag ska jag dricka vin..".

Din handlingskraft har lett dig hit och du undrar om du kommer klara av en förändring. Min gissning är att du gjort förändringar tidigare och du har nog en del erfarenhet du kan ha nytta av nu. Vad tänker du själv kan vara ett rimligt nästa steg?

Här är du inte ensam!

Allt gott
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Li-Lo

Också :-)

Du har rätt. Det finns ett par ganska nyliga studier som visar att det kan var mindre utmanande att sluta med båda samtidigt i motsats till det vanliga "en sak i taget". Komplexa kopplingar på neurobiologisk nivå som jag inte har förmåga att förklara. Slutsatsen är dock att de drar i varandra. Nikotinet och alkoholen.

Berätta gärna hur det går!

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user kattis@79

Absolut:)
Planerar att ha nikotinstopp på torsdag, trappar ner lite nu. Blir ju mycket på en gång, men förhoppningsvis är det som du skrev, att det finns nån koppling mellan alkohol och nikotin. Bara köra med andra ord…

Profile picture for user TappadIgen

@kattis@79 Själv slutade jag snusa för några år sedan. Vid det tillfället hade jag inte en tanke på att sluta dricka, men visst är det så att de går lite hand i hand och det var väl främst när jag drack som suget på snus var som starkast innan det till slut tynade bort.

Vi har några andra här som slutar dricka och håller på på olika sätt att dra ner på eller sluta snusa. Nu är ju tobak inte lika farligt som alkohol, speciellt inte snus, så man kan ju tänkas att man ska välja sina strider, men här finns nog inga enkla svar heller. Det finns inget enhetligt svar på hur man slutar med alkohol och nikotin för att lyckas. Om du inte har någon intuition angående om hur det är bäst att gå till väga så är det nog bra att testa som du gör då det ju tycks finnas studier som backar upp att det är bäst att sluta med båda samtidigt. Men känner du att det inte fungerar för dig så är det ju bättre att du testar att byta strategi, snarare än att ge upp.

Du vill ha förändring och det är det bästa första steget. Ge inte upp utan tänk och observera mycket hur du gör och känner och vad som triggar och skriv ner dina upplevelser här. Det hjälper med att bena ut dem. Det är en krokig väg framåt, men med lite jävlar anamma och disciplin så kommer det allt att bära frukt.

Profile picture for user kattis@79

@TappadIgen, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
Tänker också att man får en enkel förklaring till varför man inte dricker: ”jag har slutat snusa så jag kan inte dricka nu, för då blir jag tok-sugen” vilket också är helt sant.
Har faktiskt tänkt att prova laser behandling mot nikotinberoende. Det kanske är buffel och båg, men kan ju också vara hjälpsamt.
Kommer bli en tuff tid framöver, måste bara klara det!

Profile picture for user kattis@79

Har trappat ner lite nu, har lite ont i huvudet, är irriterad och känner mig allmänt konstig på ett dåligt sätt. Inget vin och snart inget nikotin. Känns som en super dålig idé allt det här. Är orolig om jag kommer klara av det:(
Kroppen är inte i balans och jag har svårt att sitta still eller känna mig avslappnad.
Piss grej:(

Profile picture for user TappadIgen

@kattis@79 Som väntat så blir det ju tufft. Att det känns som en dålig idé är ju bara abstinensens vis att förmå dig att dricka igen, men tro mig, det här är en väldigt bra idé! Det gäller bara att hitta vägar så att det inte blir övermäktigt för dig.

Du ska ju såklart prioritera själv vad du tycker är viktigt, men jag skulle säga att du borde prioritera alkoholen först. Om du hittar vägar, och det är ju så olika för alla, för att hålla dig borta från alkoholen så är det allra mesta tillåtet. Känns det som att nikotinet får vänta med nedtrappning, gör det i så fall. Känner du att du behöver få igång belöningssystemet på andra sätt, så gör det. Förmodligen sparar du ju ändå pengar som du inte lägger på alkohol nu och som du kan unna dig något med som du har haft lust med om det nu är mat, musik, sport eller någon hobby.

Viktigast av allt är nog ändå att fundera mycket och känna efter. Vad är det för saker som triggar? Finns det saker som du gör som kan påverka hur det känns?

Profile picture for user kattis@79

@TappadIgen, håller med om att alkohol är nr Ett, och att det viktigaste är att avstå!
Ska fundera över vad som triggar. Just nu är det mest en oro i kroppen, svår att få tag i exakt vad det är. Kämpar vidare iaf.

Profile picture for user TappadIgen

@kattis@79 Det kommer att komma stunder där du får tankar om att det är för jobbigt och du kanske kan dricka bara en gång till eller prova lite senare igen istället. Hjärnan är ju så inställd på att få sin snabba belöning att den kommer att försöka hitta anledningar att övertala dig. Men det bara att köra på. Jag tror på dig och att du fixar detta! När det blir tungt så kom in här också och skriv ner vad du tänker och känner. Var proaktiv!

Det är svårt att sluta/dra ner på alkohol när man väl kommit dit att man känner att man behöver göra det. För mig tog det väldigt lång tid innan jag lyckades och jag kan nu i efterhand se hur mina tankar lyckades övertala mig om att jag kunde skjuta upp arbetet med att bli nykter. Om du har läst lite här på forumet så kanske du har märkt att det finns många olika saker som har hjälpt olika människor. Jag kan ju mest ge tips från mitt eget perspektiv men alla fungerar ju olika. Jag tror inte att det finns några allmängiltiga svar på vad som fungerar även om man säkert kan hitta bättre och sämre sätt. En sak jag tror fungerar för alla är just att vara proaktiv och fundera på saker innan ditt undermedvetna hittar sämre lösningar åt dig och förslår dem för ditt medvetna jag.

Profile picture for user kattis@79

@TappadIgen, tack för ditt stöd!!! Det betyder verkligen jätte mycket🙏
Känns tryggt att använda detta forum när tankarna och oron blir för jobbig.
Vet att jag har skjutit upp detta beslut alldeles för länge, som du också skrev. Men nu är det nog, det finns inga ursäkter kvar att fortsätta skjuta upp det mer. Nykter i en vecka nu, och ska fortsätta. Tar en dag i taget, orkar inte tänka för långt. Blir överväldigande och för stort då.

Profile picture for user TappadIgen

@kattis@79 skrev:" Tar en dag i taget, orkar inte tänka för långt. Blir överväldigande och för stort då."

Det visar ju på att du redan har börjat staka ut din strategi för hur du ska lyckas och det är ju väldigt bra. Just att ta en dag i taget är du inte ensam om att tycka att det fungerar bäst. Har du hunnit kika runt lite bland vad andra skriver? Jag tycker ofta att man hittar lite saker här och där bland andras tankar och idéer som man kan prova eller känna igen sig i. Vissa saker fungerar för en och andra inte.

Profile picture for user Charlie70

@kattis@79 hur går det för dig? Jag slutade dricka november 2019 och slutade snusa december 2020. Rent tekniskt och teoretiskt är det säkert så att det är bra att sluta även med nikotinet när man slutar dricka. Men, jag vill bara säga det, det var jättejobbigt att sluta dricka och då var det faktiskt skönt att ha nikotinet. Å andra sidan har genomlidit 5 helvetiska månader av snussug nu som jag kanske sluppit om jag rivit av båda plåstren på en gång. Jag bad läkare skriva ut Champix annars hade jag aldrig kunnat sluta. Kan det vara ett alternativ för dig? Dyr medicin men oerhört hjälpsam i början. Kanske svårt att veta vilket sug som hör till vad när man slutar med båda. Då vet man ju inte vad man ska medicinera liksom... I vilket fall, tycker du är superstark som har kommit hit och börjat skriva. Det kommer att gå bra!

Profile picture for user Kennie

Hej Kattis,
Jag känner igen mig väldigt mycket i ditt inlägg. Min situation var väldigt lik din då jag valde att göra programmet på Alkoholhjälpen och började läsa här. Det var verkligen läskigt i början, och kändes dystert och ensamt, men det vände långsamt och nu mår jag så otroligt mycket bättre på alls sätt. Har fortsätt leva utan alkohol förutom något enstaka glas någon gång, men alkoholen ingår inte längre i min vardag, jag har hittat tillbaks till att kunna njuta av livet ändå. Har skrivit om mins upp och nedgångar i min tråd om du vill ha input. Fortsätt kämpa, det är så värt det!

Profile picture for user kattis@79

Hej fina vänner😊
Här kommer senaste nytt från mig.
Har varit nikotinfri ett par dagar nu, vilket varit piss jobbigt, men jag vill inte ge upp ännu. Dessvärre drack jag vin i helgen vid ett tillfälle, men tänker inte nedslås av det. Det som gjorde mig sjukt förvånad var att jag höll mig utan nikotin trots några glas vin. Har aldrig hänt tidigare i mitt liv.
Har siktet inställt på ett hälsosamt liv och förhållande till alkohol. Ska till vårdcentralen i veckan där jag vill ta upp mitt problem och tänkte fråga dom om medicin hjälp också.
Just nu känns det som om livet är på paus och jag undrar om det kommer bli bättre. Har läst att ni erfarna påstår det, men det känns väldigt långt bort. Det som får mig fokuserad nu är mitt mål och att jag ska till vårdcentralen (hopp finns).
Kram på er alla starka kämpare🥰

Profile picture for user kattis@79

Har varit så trött på senaste, vet inte om det är vanligt när man gör såna här förändringar.
Känner mig instängd här hemma, där jag utkämpar en strid och är skör. Där ute är det så vackert och underbart väder. Är tacksam för EM, det distraherar m matcher på TV!

Profile picture for user TappadIgen

@kattis@79 Trötthet är nog något som i princip alla upplever på olika sätt och under olika lång tid när man slutar med alkohol. Det finns ju lite olika teorier om vad det kan bero på. Jag tänker att jag inte är lastgammal själv men en sak jag började med i höstas var att ordna till det med sovtider och få till en bra sömnrutin. När jag inte sov så bra justerade jag och höll på men sov aldrig under dagen. Till slut kom jag in i en bra rutin och jag blev piggare med tiden. Nu har jag börjar slarva litegrann med sömnrutinen, om än inte jättemycket. Men det tog tid innan tröttheten gav sig.

Profile picture for user kattis@79

@TappadIgen, skönt att höra att det är vanligt med trötthet! Har nästan börjar undra om jag är sjuk (i nåt annat…), sovit mycket både natt och dag senaste tiden. Kroppen behöver väl återhämtning, så bara vila/sova tänker jag.
Uppskattar @tappadIgen dina input🙏

Profile picture for user kattis@79

Hej igen!
Skriver en liten uppdatering.
Har verkligen ändrat kurs sedan jag skrev här första gången. Känns skönt att fått hjälp av vården med medicin mot alkoholsug, tror det funkar (eller så är det placebo), spelar egentligen ingen roll. Vet att jag är i början av ett tillfrisknande och är lite orolig för midsommar imorgon, då det kommer finnas mycket alkohol och andra som är vana att jag dricker mycket.
Har också funderat en del över vänner som jag inte umgås med så mycket längre. Gled vi isär för att jag drack för mycket? Tankar som snurrar.
Oros tankar att falla dit igen, men skönt att ha en vårdkontakt som stöd iaf.
Missade dessvärre zoom möten, men antar att det var bra?
Stor midsommar kram till alla kämpade där ute och hoppas vi får en fin helg utan massa bakis ångest ❤️

Profile picture for user Kennie

Tack för uppdateringen! Hoppas du hade en skön midsommar. Vad bra att medicinen fungerar. Angående vännerna, kanske föreslå nykter aktivitet och se om det kan bli en nystart?

Profile picture for user kattis@79

@Kennie, har tagit ett initiativ nu och planerat träff med en vän om en vecka, en som jag gillar verkligen och som jag tror varit trött på mitt drickande. Hoppas det blir bra!
Midsommarhelgen var lugn och så skönt att inte vara bakis, väldigt tacksam över det.
Har fortsatt kontakt med vården, men redan börjat oroa mig över när de skriver ut en, när man ska klara sig själv liksom. Vet att det inte blir ännu, men jag är svinbra på att oroa mig i förväg. En väldigt uppövad skill😉
Hoppas ni andra också hittar vägar framåt💕
Rekommenderar Riddargatan 1, om ni bor i Sthlm tex.
Kram 🤗

Profile picture for user kattis@79

Jag vet, man kan ju supa ner dig precis innan man blir utskriven, så man får börja om i behandlingen. Funkar det så?
Eller börjar jag spåra ut i mina tankar och oroa mig för nåt som inte hänt än.
Tror jag tänker för mycket nu😬

Profile picture for user kattis@79

En annan tanke (vet att jag borde sluta), men borde man inte gå ner i vikt om man slutar dricka massa vin? Känner mig lika plufsig som vanligt. Kanske borde anamma tålamod å andra sidan?

Profile picture for user Kennie

Hej,
Vad bra att du hört av dig till vännen!
Jag tycker att du ska ta upp just den här rädslan för att klara dig själv med vården, de kan säkert ge tips på hur du kan tänka kring det. Angående vikten så tror jag att resultatet syns på lite längre sikt. Och så får man ta med i beräkningen att man annars stadigt hade fortsatt öka i vikt.