Hur mycket dricker ni?

Hej!

Jag och mitt kompisgäng brukar ses två gånger i månaden. Då dricker vi super mycket. Vet inte vad det är som sker med oss för vi får i oss obeskrivliga mängder alkohol. Vi är fem personer och brukar lätt dricka 2 st bag in box och sen tillkommer ofta en 70 cl vodka på det. Allt tar slut!
Ingen av oss dricker något till vardags annars. Men jag börjar ändå misstänka att vi dricker för mycket.
Vad är normalt egentligen?

Profile picture for user Li-Lo

Hej och välkommen till oss på Alkoholhjälpen!

Det låter som att du stannat upp och börjat fundera på din och andras alkoholkultur i olika sammanhang.

Vanskligt att svara på vad som är normalt, det en kan säga något om är vad som kan innebära en risk för hälsan. Vi påverkas dessutom olika. Rent biologiskt och hur vi beter oss under påverkan. Du sätter fingret på något som verkligen är värt att uppmärksamma. Att ert "gäng" tenderar att förlora kontrollen över mängden alkohol ni får i er. Som sagt det är olika, många vill inte dricka mer än ett par glas för sedan mår en illa, blir trött, känner obehag osv, för andra är det bara början vilket är en varningsflagg. Klokt att reflektera över det. Kolla gärna under fliken "fakta", där finns en del information som du kanske tycker är intressant.

Blir lite nyfiken på vad det är som gör att du ifrågasätter ert sätt att dricka nu? Har något hänt, är det något du känt? Har ni talat om detta med varandra?

Hoppas att du får fler svar av andra användare snart, det kan ta några inlägg innan en tråd får fart.

Vänligen och välkommen igen
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user TappadIgen

@JennyAnd Det är alltid bra att reflektera över hur mycket man dricker. Som Li-Lo säger kan det vara vanskligt att svara på vad som är normalt. Jag tror ett problem jag själv hade var att jag jämförde mig med andra och det går ju nästan alltid att hitta de som tycks dricka mer eller på ett mer olämpligt sätt än vad man själv gör. Därmed kan man lätt låta sig själv invaggas i en falsk säkerhet av att jämföra sig med mer extrema fall.

Med det sagt så är det klart att det är värdefullt att ha något att jämföra med också, när man använder jämförelsen på ett vettigt sätt. Kanske den bästa måttstocken är att räkna om till standardenheter. En standardenhet är ca 12cl vin, 33cl starköl eller 4cl sprit. En snabb beräkning på 600cl vin och 70 cl sprit ger:

600/12 + 70 / 4 = 68 standardenheter. Om ni delar dem med 5 så blir det avrundat uppåt 14 standardenheter per person med antagandet att det fördelas lika.

Riskbruk brukar ju räknas till 9 eller fler standardglas för kvinnor per vecka och 14 för män. Således ligger ni ju över riskbrukskonsumtionen den veckan ni dricker.

Härinne kommer du såklart att stöta på de som dricker, eller drack när det begav sig, betydligt mer än så. Det viktiga är som sagt dock inte att jämföra med andra på det sättet. Det vi kan konstatera är att den konsumtion ni har ändå har en negativ påverkan på hälsan långsiktigt, men kanske ännu viktigare är hur du tycker att konsumtionen påverkar er som den ser ut nu. Många alkoholister börjar kanske inte sin bana med att dricka varje dag direkt, utan att det utvecklas från en riskkonsumtion och ökar därifrån.

Har du någonsin tagit upp det med dina vänner och reflekterat tillsammans?

Profile picture for user Beer

@JennyAnd Hej och välkommen hit. Jag drog i mig 3 flak 7.5-0r per vecka. Det tyckte jag under lång tid var fullt normalt. Så "normalt" när det gäller alkoholkonsumtion finns inte!
Att du skriver här och reflekterar över ditt drickande tycker jag är otroligt bra och klokt. Jag önskar jag hade haft den insikten för flera år sedan. Nu helt nykter i 3 månader :-)

Profile picture for user Man

Normalt är egentligen ett konstigt ord när det gäller alkohol. Det normala borde vara att inte dricka alls … men vi lever i alkoholkultur. Frågan är snarare är ens drickande destruktivt på något sätt, är det hälsosamt och bra för ens hälsa, relationer, mående. När du misstänker att ditt och dina kompisars drickande är skadligt så bör du fortsätta tanken vad kan du göra för att förändra situationen. Problemet är att det är svårt att umgås nyktert eller ha ett kontrollerat drickande när det mängder med alkohol i överflödet och alla dricker. Extremt lätt att dras med. Det enklaste är att undvika situationen. Tacka nej till festandet.