20 år och alkis?

Profile picture for user ab1rushen

Hej, vet inte riktigt vart man ska vända sig när det kommer till sånt här.
Jag har nyligen fyllt 20 och känner hur mitt liv spårar ur mer och mer för varje utgång. Fattar inte hur det blivit såhär men varje gång jag dricker kan jag inte sluta. Dricker 1-2 gånger i veckan så det är inte som att jag är parkbänksalkis som behöver supa varje dag men å andra sidan blir jag helt galen och går in i väggen om jag inte fått uträtta mina behov (supa skallen av mig) minst en gång i veckan.
I mitt kompisgäng har vi alltid festat hårt men på senaste tiden har till och med polarna försökt prata med mig och skällt ut mig flera gånger för dom tycker att jag ballat ur totalt, och jag förstår dom helt ärligt. Familjen har också tröttnat på mig jävligt mycket då det inte ens går att prata med mig när jag ramlar in genom dörren 6 på morgonen halvt medvetslös.
Fattar inte vad det är som hänt? För nåt år sen kunde man ha en snefylla eller två, men ändå ha normala utekvällar 80% av tiden (full men ändå under kontroll).
Nuförtiden har varje utekväll/fest resulterat i en total blackout. Har jag tur kommer jag ihåg små små luckor och då är det oftast inga fina minnen.
Värt att tillägga är att alkoholismen finns i släkten och har många släktingar som har/haft alkoholproblem.
Jag vet inte riktigt vad det är för fel på mig? Jag pluggar på universitet och så har jag ett jobb så jag är inte misslyckad som person men jag super som en nyskild deprimerad 50åring liksom. Jag och många andra tycker jag är en skön kille allmänt men jag blir fan raka motsatsen på fyllan och kan bli kladdig och dräggig och jag skäms så jävla mycket för jag är inte sån egentligen!
Är jag alkis? Varför kan jag inte sluta?

Profile picture for user Kristoffer

Hej "ab1rushen".

Välkommen hit till forumet. Du beskriver att du märker en förändring de senaste åren, där du allt oftare tappar kontrollen över alkoholen när du är ute. Du är verkligen inte ensam om att drickandet tar mer än vad det ger, det är många unga människor som upplever stora negativa konsekvenser av sitt drickande. Det är inget fel på dig, snarare är du klok som skriver här och funderar kring läget!

På det du skriver låter det som att du skulle kunna ha mycket att vinna på att göra en förändring kring alkoholen, att bryta det här mönstret. Om du skulle bestämma dig för det, vad tror du att du skulle behöva för att klara det?

Om du vill ha tips på var en kan vända sig för att få prata med nån så säg till. Oavsett får du gärna skriva och berätta mer här om din situation och vad du tänker, ibland behöver en skriva flera gånger för att en tråd ska "ta fart".

Återigen, välkommen hit till forumet!

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Profile picture for user ab1rushen

Tja @Kristoffer
Jag har bestämt mig för att inte dricka hela oktober månad, en vit månad alltså. Ska försöka nu och kolla om jag kanske kan samla tankarna lite bättre. Det här var första helgen som jag kan komma ihåg där jag inte druckit en droppe alkohol och det kändes jävligt jobbigt men ska försöka hålla ut till oktober slut. Inte för att supa skallen den 1a november men förmodligen kunna komma till insikt och kanske festa på en mer ”normal” nivå. Vettefan asså vi får helt enkelt se hur det går men det e jävligt jobbigt och en iskall gt hade inte suttit fel liksom haha.

Må bäst!

Profile picture for user Kristoffer

Hej igen!

Fint att höra, det låter som en vettig början! Grymt jobbat med första helgen, du klarade det trots att det var tufft. Det är ofta tufft att bryta vanor! Tror mycket på det du skriver i att inte gå på knogarna och bara vänta på att få dricka igen, det är vår erfarenhet också att det inte brukar bli så bra. Finns det nån nykter aktivitet du gillar som du kan passa på att göra mer av nu när du inte ska festa på helgen?

Profile picture for user J94

Hej! Jag känner igen mig mycket i det du skriver. Är några år äldre en dig och har samma problem. Jag har precis fått ett återfall efter lite mer än en månad som nykter. Tyvärr så är du nog som mig som tyvärr inte tål alkohol, jag anser också att jag är en rätt skön person som nykter men blir helt annorlunda på fyllan. Mitt tips till dig är att kontakta vårdcentralen och berätta om dina problem innan det bara blir värre.

Profile picture for user ab1rushen

@J94 jag vägrar tro att jag inte tål alkohol ett liv där jag inte festar eller tar en gt efter en lång dag på jobbet finns inte för mig.
Jag kan inte se mig utan det och den enda anledningen jag hållt mig nykter hittils i oktober är för att jag vet att det är tillfälligt och att jag kommer dricka igen..

@Kristoffer Har börjat träna lite men mitt humör kan ändras från dag till dag… Ena dagen är jag jätteglad och energisk och tränar och käkar massa nyttigt, andra dagen ligger jag i sängen till 16:00 och skjuter upp allt jag ska göra.. Vet inte vad jag ska ta mig till längre det här var jobbigare än jag trodde.
Inatt var jag ute på nattklubb fast jag drack bara vatten och det gav mig ännu mer ångest för jag såg hur alla andra hade det kul och jag kände mig som en utomjording bland dom.
Kunde varken skratta, slappna av eller dansa o ha kul helt enkelt. Och om jag försökte kändes det påtvingat och falskt.
Med andra ord stelt som in åt helvete och förmodligen sista gången jag går ut och festar nyktert, då stannar jag hellre hemma där jag inte blir lika sugen på krökat.

Fyfan asså

Profile picture for user Kennie

Hej,
Jag tror man får vara lite vaksam på hur beroendet jobbar. Just att tycka att det känns värdelöst att göra en massa saker om man inte får dricka, det är beroendet som vill få tillbaka sin drog, tror jag. Och det är ju inte en kall gt du får när du väljer att dricka, det är en helkväll med minnesluckor och ångest dagen efter. Jag tror du behöver jobba med inställningen till alkohol. Att läsa på mycket fakta kan vara ett sätt. Att vända dig till en beroendemottagning ett annat. Det blir aldrig lättare att bryta med beroendet, så kör nu när du är på väg. Så som du skriver att du känner nu, att du bara fixar att vara nykter för att du vet att du kommer få dricka igen, så tror jag du lätt faller tillbaks i det gamla igen. Om du vill få till en förändring långsiktigt så behöver du komma till en punkt där alkohol inte känns så viktigt. Riddargatan 1 är en mottagning som jobbar med patienter som vill lära sig dricka måttligt. Tror det kan vara bra med lite professionella tips om hur du ska nå dit du vill.

Profile picture for user ab1rushen

@Kennie tack för att du tog tid o svara

Så du tror det är möjligt att dricka måttligt för en sån som mig? Ångest över att ha blivit lite för full och kanske vinglat till lite t.ex är något man kan leva med, men inte ångesten att bli dragen på marken av två vakter medans man glider på golvet som en livlös fisk.
Om du fattar vad jag menar liksom, vill bara kunna festa, bli full som alla andra och ha det kul och gå vidare med livet liksom sorry om det låter oklart haha.

Ska tänka på det där med riddargatan det är några minuter ifrån mig och om det kan göra mig klokare i krökandet så kanske jag borde ge det en chans. Ska dock hålla mig nykter månaden ut ändå bara för att bevisa för mig själv att det är möjligt!

Allt väl

Profile picture for user Kennie

Hej,
Det jag läst om hur Riddargatan jobbar med att förändra drickande är att ju tidigare man tar tag i problemet desto större möjlighet att lyckas nå det mål man eftersträvar. Sök upp dem och ge det en chans. För om du bara tar en nykter månad utan att liksom jobba med tänket så är risken stor att du snabbt hamnar på ruta ett igen. Starkt av dig att hålla dig till vatten när du var ute senast förresten. Jag tänker att man byter ut saker när man slutar dricka. Man är inte längre med i knasigheterna efter kl 02, men man har roligare på middagar och fester när man faktiskt har tid att lyssna på vad folk säger och orkar engagera sig i samtal istället för att bara vara på väg till nästa glas. Plus att man slipper ångest och kan vakna utvilad nästa dag fast man tex varit på middag eller fest. Man behöver hitta njutet med att inte dricka. Det finns där men du ser det inte så länge beroendet håller för ögonen på dig...

Profile picture for user ab1rushen

Tack för svaren hörni!

Jag bröt min vita månad inatt som planerat och det gick faktiskt bra (knacka på trä) och jag blev inte helt jävla dräggig!

Ska inte vara för kaxig nu då detta var första utgången på länge men men, jag höll mig på en någorlunda ok nivå igår och gjorde inte bort mig!

Tack för alla tips o råd!