Resan börjar nu!

Profile picture for user Bamse00

Jaha. Dags för mitt första RIKTIGA försök…

Historik. Har alltid gillat fest, party, konferenser, resor supandet har byggts på under åren minst 35.
Pendlat i många år och då hållt mig nykter typ må- ons. Sen flyttade hustrun till min arbetsort och det blev vin (etc) till maten varje dag. I år har jag varit nykter 6 dagar. Under resor (åker ofta utomlands typ varannan månad innan covid). Då är det ju hela dagarna ofta 24\7.

Sista typ 2-3 åren så har jag ofta gått hem från jobbet till lunch, skyller på nått telemöte. Lunch hemma innebär ju nån öl och nån tjuvklunk. Sen har man ju alltid en mysig kväll med vin och nån whisky till tv.n …
När jag nu skärskådar mitt beteende och är ärlig med mig själv så inser jag ju att dagarna sista året mycket gått ut på - sova till typ 10 jobba till lunch sen smålullig till middagen när det äntligen blir legalt med en öl eller vin. Dricker vardagligt inga jättemängder men som sagt i princip alla.

I somras fick jag ett litet sår i kinden från en buske - blödde fan i fem minuter , råkat klösa på det när jag var med polare en annan kväll blödde som fan.
I lördags igen när ja g bara torkade mig. Min fru som är utbildad (dricker åxå jämt men bara ett par glas och bara på kvällen) sa… du kanske bör kolla din lever.

Så igår efter dom två sedvanliga kortburkarna till lunch började jag googla. Blev fan livrädd.
Begynnande cirrius eller utvecklad skrumplever.
- pissar brunt luktar illa - check
- ont i magen typ losec - check
- sår som inte vill sluta blöda - check
- torr hud med typ exsem samtidigt som oljig hud (levern fixar oljan när kroppen torkar ut - check på båda.
Man får väl vara nöjd med att man inte är gul i ögonen …..

Blev så skiträdd att jag (än så länge) har noll sug. Har iofs naltrexon om suget kommer men vill inte utsätta levern för ett enda läkemedel om den nu mår dåligt. Vet inte ens om jag vågar ta en insomningstablett ikväll som jag nog behöver för att kunna sova alls.

Nu börjar min resa .

Profile picture for user TappadIgen

@Bamse00 Välkommen hit! Jag försöker fatta mig lite kort, men jag kan ju aldrig göra det, för jag är lite upptagen men tänker att vi börjar någonstans.

Jag förstår din oro. Det är inte alls ovanligt att man börjar fundera lite på hur man har påverkar sin hälsa. Jag har själv varit i din sits där jag funderat på hur det egentligen är ställt. Så hur ska vi fatta det här kort. Det är egentligen ett par saker jag vill få fram.

1. Leversjukdomar är svåra att diagnostisera. Att du blöder lätt tyder ju på trombocytopeni, som är vanligt när man har bekymmer med levern, men finns även andra orsaker. Att urinet blir mörkt kan ju också bero på vätskebrist, eller en obstruktion i gallan, som t.ex. av sten Exsem har så klart mängder av orsaker och likaså har ont i magen. Med det sagt är det såklart väldigt bra att du tar detta på allvar, det ska du göra. Men det är svårt att säga mycket kring ett antal symptom.

2. Det finns hopp. Jag har ett antal anekdotiska berättelser på lager där man har råkat på leverproblem av olika slag och sedan återhämtat sig antingen helt eller så att man åtminstone lever ett i stort sett normalt liv. Sen finns det såklart anekdotiska berättelser där det har gått sämre också. Det som solskenshistorierna har gemensamt är att man har slutat att dricka. Det är såklart ingen garanti, men det är nyckeln i det hela. Jag brukar nämna en man som hade i princip alla symptom och man trodde inte han skulle klara sig till transplantation ens. Nu 10 år senare så tror man att han aldrig kommer behöva en transplantation ens. Nu är det inte en uppmaning att fortsätta dricka tills du ligger på dödsbädden, för hans återhämtning tillhör såklart inte vanligheterna. Det är bara en anekdot som visar att det går att återhämta sig om man slutar att dricka.

Jag har förvisso också några anekdotiska berättelser om de som först var oroliga men sen blev lugnade och kände att det inte var så farligt och då fortsatte de att dricka, ofta med tanken att det skulle vara något måttligare och dessa anekdoter slutar inte lika lyckligt.

Det viktiga nu är att du slutar att dricka. Naltrexon har såklart en leverpåverkan också, men jag kan inte tänka mig att den skulle vara värre än att fortsätta dricka. Dock borde du ha fått ta leverprover för att få den utskriven? Man brukar hålla koll på leverfunktionen och ta bort Naltrexonet om det skulle vara några problem.

Sen finns det ett antal saker till som du kan göra för att hjälpa din lever att återhämta sig. Det viktiga är såklart att du inte dricker, men sen finns det några saker som du kan göra om du vill. Det kanske till och med kan göra så att du känner dig lugnare, men tar det bort fokuset från att hålla dig nykter så låt bli dem. För håller du dig inte nykter kommer inga andra åtgärder att hjälpa dig ändå.

Se till att dricka mycket vatten, gärna rumstempererat. Skaffa dig en karaff på två liter och se till att du gör slut på den varje dag. Börja din dag med ett glas tillsammans med en halv pressad citron i så fort du vaknar. Håll koll på ditt urin här. Är det fortfarande mörkt när du dricker såhär mycket så måste du kontakta din vårdscentral, eller akuten på kvällstid! Det kan t.ex. vara gallsten också och det kan snabbt bli akut och det måste kollas upp.

Se till att få i dig näringsriktig mat. Om man ska sammanfatta det till de tre viktigaste: Ingen processad mat, tillsätt inte salt, få i dig mycket fibrer. Du kan också lägga till nu i början framförallt extra b-vitaminer och magnesium. Man kan köpa ett b-vitaminkomplex, men se till att inte få för höga % av RDI. En nackdel är att Riboflavin eller B2 färgar din urin neongul när man får i sig mycket av den. Ett alternativ är näringsjäst eller b-jäst som man kan köpa i många mataffärer eller hälsokost. Det innehåller mycket Tiamin som du behöver för att bryta ned kolhydrater.

Se till att få i dig mycket sömn. Jag förstår din oro med sömnen och det kan ta ett tag men lägg upp ett sovschema för dig med en rutin innan sängdags som du följer. En del sömnhjälpmedel, om du behöver de, har såklart en påverkan på levern, men det finns skonsammare alternativ. Jag fick Attarax för ångestdämpning men hjälpte mig att få i ordning på sömnen. Du kommer känna att du har ett ökat sömnbehov och det är bra om du kan sova så mycket du behöver för det kommer också hjälpa med din återhämtning.

Det kommer att ordna sig detta. Tänk bara att det du har gjort tidigare kan du inte längre påverka. Du kan bara påverka det du gör idag och imorgon så gör det du kan, var snäll mot dig själv och försök att andas och lev i nuet emellanåt också.

Profile picture for user Bamse00

❤️naltrexon fick jag för några år sen - när jag beskrev mina dryckesvanor (som var klart lindrigare då). Levervärdena var dock ok då. Men jag skall kolla nu - skulle vara MYCKET förvånad om dom är okey. Tredje dagen nu och har i princip noll abstinens vilket förvånar mig. Sug nästan noll men det beror nog på min motivation som är extremt stark.
Tack för ditt engagemang 👍

Profile picture for user TappadIgen

@Bamse00 Det kan säkert vara så att dina levervärden inte är lika bra denna gången. Det som är det positiva med levern är ju att den kan återhämta sig, om man låter den vila. Men väntar man för länge så blir det ju till slut försent. Det går heller inte att räkna på hur lång tid det tar eftersom alla är så individuella och det finns så många andra faktorer som spelar in.

Att du är här tyder ju på att du är motiverad att göra förbättringar. Vi är många här på Alkoholhjälpen som har varit där du är och alla är på lite olika ställen på sina resor och har lite olika tillvägagångssätt. Själv hittade jag Alkoholhjälpen för lite över ett år sedan när jag var orolig som du för min hälsa. Nu är jag nykter i 14 månader och det har ju varit tufft ibland men i det stora hela så mår jag så mycket bättre idag och tänker att jag skulle ha slutat tidigare. Men nu kan man ju bara blicka framåt.

Hur ser det ut för dig? Hur länge har du druckit och vad har du försökt göra för förändringar i drickandet tidigare? Du behöver ju inte dela med dig av detaljer som du känner är för personliga men det kanske kan kännas bra att dela med dig lite av din historia här. Här är du bland vänner.

Profile picture for user Bamse00

Ungefär som jag skrev i första inlägget. Middagar fredag lördag för typ 30 år sen. Sen konferenser med a, sen resor utomlands med a varje dag, till folköl till middag istället för mjölk, sen till vin till maten. Till vin varje middag plus en whisky till tv:n eller annat. Till åka hem till lunch och ett par öl em med Netflix i väntan på middag. Som sagt nykter typ 6 dagar i år… hör till saken att jag jobbar som jag vill och är ekonomiskt oberoende - endast en nackdel i detta fall.

Profile picture for user TappadIgen

@Bamse00 Att hade det för bra kan såklart bli till en nackdel. Man har inte riktigt samma krav på sig, på något sätt.

Blodprover hade nog varit bra om du tar vid något tillfälle snart. Framförallt om de symptom du beskriver inte lättar upp. Men så länge kan du ju fortsätta att fundera på detta och skriva. Jag tror att det hjälper mycket att inte slappna av för mycket och bara glida med utan tänka och känna efter. Det här kommer nog bli bra för dig, men det blir ju en del jobb också såklart.

Profile picture for user Bamse00

Sova sa du. Igår sov jag nio timmar vaknade fräsch. Idag 6,5 timme men helt utsövd och pigg. Skillnaden mot förr är att jag då kunde sova 9-10 timmar och fick plåga mig upp det tar på att plåga kroppen. Och då sov jag ofta bara fram och tillbaka sista timmarna låg mest kvar för att alternativet känns sämre. Skapar en enorm okreativitet - inget blir gjort.

Ruset har jag funderat mycket på.
förut fick man en härlig lite euforisk känsla (det är väl därför folk dricker).
Nu..
1) man dricker inte för kicken (annat än första glasen när a träffar frontalloben).
2) man dricker inte ens för att må bra.
3) man dricker för att slippa må dåligt. Ofta typ lunchölen för att överhuvudtaget kunna äta - eller cava utomlands i frukost buffén för att få i sig någon frukost.

Och
En av mina insikter förutom skräcken att ha skadat levern för gott är..

Jag inser att jag typ aldrig har det där tillståndet som kallas nykter. Dvs må som vanliga människor. Antingen är man bakis/abstinens eller så onykter när man väl botat tillståndet. Inget tillstånd där i mellan.

Profile picture for user TappadIgen

@Bamse00 skrev:"Sova sa du."

Ja, när vi skriver här på Alkoholhjälpen så skriver vi om sådant som vi har erfarenhet av och som andra också har rapporterat om. Det betyder ju inte att det är precis samma för alla. Det man kan säga om våra resor mot att bli nyktra att det finns många gemensamma komponenter, men att varje person har sina egna erfarenheter.

När det kommer till sömn så är det många som har rapporterat att det känt sig trötta och haft mer behov av att sova efter att de slutat dricka. Men det gör det inte till någon naturlag som säger att du garanterat kommer uppleva samma sak. Däremot att sömn är nödvändigt för leverns återhämtning, det är ju något som gäller för alla. Men känner du dig utvilad efter 6.5 timme, så räcker ju det förmodligen för dig. Det är väl mer det att om du hade känt dig trött så tillåt mer tid till sömn för dig själv för det kommer att hjälpa. Men varenda sak som jag och andra skriver till dig får du ju utvärdera själv om det är något för dig att ta till dig eller inte.

Jag hade ju t.ex. som dig ingen abstinens alls, vilket förvånade mig. Men även det beror på många faktorer. Det är ju din individuella fysik samt hur mycket och länge hur du har druckit samt hur dina levnadsvanor har varit i övrigt. Det går inte att beräkna matematiskt om man kommer få fysisk abstinens eller inte baserat på en viss mängd. Det enda man kan säga att tiden och mängden ökar risken, men det är allt.

Sen varvas ju egna observationer och anekdoter med rena fakta ibland. En sådan sak är som det där med salt. Vi säger ibland att vi konsumerar för mycket salt i västvärlden och det diskuteras en del om hur mycket man egentligen ska få i sig. Har man problem med levern dock så är det väldigt viktigt att man minskar på saltet, av flera anledningar.

När du läser andra historier så kommer du känna igen dig i en del saker, men inte i andra. Läs inte in för mycket i att din upplevelse tycks avvika från andras i vissa aspekter. Det är väl egentligen helt naturligt att det är så.

Du tycks ha kommit till en del insikter angående euforikänslan som man väl hade som anledning till att dricka förr sakta har bytts ut. Det tror jag kommer att hjälpa dig i din väg till nykterhet enormt mycket att du går omkring med dessa funderingar.

Profile picture for user Bamse00

Tack tappad
Går fint en vecka nu. Hade bokat tid för prover idag men det fick man 8nte göra utan ordination. Är ändå dyngförkyld så hade inte gått ändå. Jag håller i. Drack en liten burk folköl till middagen igår. Blev genast sugen på en whisky så inser att det funkar inte ens med med en folköl till maten så det blir nolltolerans. Jag har en egen 60-års fest 20/11 så det blir enda undantaget (hoppas jag). Tar inte ut segrar i förskott.

Profile picture for user TappadIgen

@Bamse00 Har du fått prata med någon läkare som kan ordinera prover till dig då? Det känns ju bäst om du kan få gjort det, med tanke på det symptom du ändå har. Det vore väldigt bra att få det utrett. Sen angående din 60-årsfest. Jag förstår att det blir en stor grej. Samtidigt tänker jag i och med de symptom du beskriver att du borde avhålla dig från alkohol helt ett tag, åtminstone fram till att du får det utrett. Som sagt, det går ju inte att säga enbart på dina symptom vad statusen på din hälsa är och det är ju därför du behöver få det utrett. Jag har som sagt en del anekdotiska vad man skulle kunna kalla för solskenshistorier bland de som druckit sig till leverskador. Det alla solskenshistorierna har gemensamt är dock att de har slutat att dricka.

Folkhälsomyndigheten pratar ju om en gräns för riskbruk. Det man säger är att om man håller sig under deras gräns så är det en mängd som levern klarar av att processa utan att ta skada. Problemet med den gränsen är att den gäller såklart en frisk lever. Nu vet vi ju inte om du har det, men för den som redan har tillskansat sig ärrbildning på levern så är gränsen för vad man klarar av att dricka utan konsekvenser 0. Av den anledningen finns det ingen solskenshistoria bland de som har leverskador som har valt att dricka ibland.

Profile picture for user TappadIgen

@Bamse00 skrev:"funkar inte att vara nykter med 94 polare inbjudna på restaurang"

Det finns ingen restaurang i Sverige som inte erbjuder alkoholfria alternativ. Jag vet inte vad som ska krävas för att du ska ta det här seriöst. Har du funderat själv på vad som skulle krävas?

Profile picture for user Nyalivet

@Bamse00 Vill ocksa starta min resa. Kan inte skriva de tre sista bokstaverna i alfabetet. Varfor

Har lite fragor jag skulle vilja ha svar pa.

Ska jag ga till lakare. Anmals jag till socialtjansten om jag gar till vardcentral

Profile picture for user Bamse00

Varit på mitt första AAmöte ikväll. Tror att jag äntligen har hittat personlig botten och inser att jag måste göra detta på rätt sätt. För många taffliga försök utan genuin vilja men nu finns den där. Vill verkligen inte mer

Profile picture for user Kattskit

@Bamse00 heja dig! Vägen dit man vill kan vara brokig ibland men du har stöd här och jag hoppas att AA kan hjälpa dig också. Jag hoppas att din hälsa är okej och att du mår bra i allt ändå