Vad är vad?

Profile picture for user GamlaBettan

Hej alla kloka människor! Jag vet egentligen inte om jag har ett problem. Hamnade här pga att jag hittade länken i samband med information om operationsförberdelse. Tycker om att ta ett eller två glas vin till maten alternativt på kvällen om jag är ledig dagen efter. Har bra jobb som jag trivs med och har aldrig haft frånvaro eller svårigheter att utföra jobbet. Jag kan avstå från vin (dricker aldrig sprit) om jag vet att jag ska jobba eller har andra planer. Men med oregelbundna arbetstider blir det vin hipp som happ. Det jag funderar på är att det känns jobbigt att göra ett längre uppehåll. Har lyckats med det tidigare men nu känns det avlägset och tråkigt. Jag dricker aldrig på dagtid och aldrig hela dagar och har aldrig behövt en återställare. Hur vet man om det är ett problem?

Profile picture for user Charlie70

@GamlaBettan Välkommen hit! Vi som är här brukar säga att det faktum att vi skriver här säger oss att vi har ett problem. Det finns ju fastställda kriterier för "när man har ett problem". Under fliken Fakta här på Alkoholhjälpen skriver de följande:

Följande sex inslag är vanliga vid alkoholberoende. För att kunna få diagnosen alkoholberoende av en läkare krävs att man upplevt minst tre av dem samtidigt, under de senaste 12 månaderna.

• ett starkt begär eller tvång att dricka alkohol (”sug”)

• svårigheter att begränsa hur mycket man dricker (”kontrollförlust”)

• alkoholkonsumtionen leder till att mindre tid ägnas åt arbete, fritidsintressen eller umgänge med andra

• större mängder alkohol krävs för att få samma effekt som tidigare ("tolerans")

• skakiga händer, svettningar eller oro efter att man minskat eller slutat dricka ("abstinens")

• man fortsätter dricka trots att man vet att alkoholen leder till kroppsliga eller psykiska problem

Vi är många som mår bra av ett stopp på kortare eller längre tid. Att börja med ett stopp på tre månader ger mycket. Alkoholen hinner komma ur kroppen helt och vi får tid att tänka och reflektera över vår alkoholkonsumtion, kanske alldeles särskilt om man fortsätter skriva här. Jag tycker att det är värdefullt att bolla med andra i liknande situation. Snart firar jag två år som nykter och ångrar det inte en sekund.

Kram!