På väg att få en nykter dag

Jag var på väg att få en nykter dag. Men sen hände något på jobbet och jag fick panik, började darra lite osv. Vinet gav mig avslappning. Och sen fick mersmak med vinet. Hur fasiken klarar man/ni av livets påfrestningar utan alkohol?

Profile picture for user Rosette

Hej @Bina86 du kämpar på och är igång i en förändring av dina alkoholvanor. Klokt att du vänder dig utåt för stöd, det krävs det både mod och kraft att göra.

Det är ledsamt att höra hur du mår, hoppas det är okej att jag kikar in och skriver lite. Du frågar om folköl skyddar mot delirium tremens som kan vara en risk vid svårare abstinens.

Jag får en tanke hoppas det är okej att jag hoppar in och delar med mig, om det är så att du är rädd för det är vårt generella råd att inte sluta tvärt på egen hand utan gärna kontakta vården, vi har också en del information, om du vill och inte redan känner till att läsa;

https://alkoholhjalpen.se/akut#abstinens

Generellt då om en vill sluta är det ju annars att trappa ned och där är det svårt att veta mängd och just att det av flera anledningar kan vara svårt så kan det vara skönt att prata med någon. Det går ju att testa att ringa ex 1177 eller en beroendeakut för att rådfråga.

Nu fick du ett råd här samtidigt känner du själv vad du vill göra just nu och fortsätt oavsett gärna att skriva och läsa här. Hoppas du kommer hitta mycket som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Bina86

Hej, vill inte söka mig till sjukvården för vill inte bli inlagd. Jag trappar ned nu på
Folköl, druckit ett sex-pack idag, innan kunde jag dricka två flaskor vin per
Dag så det är ganska så mycket
Mindre alkohol jag får i mig som tur är!

Profile picture for user Trainofthought

Hej! @Bina86
Vi pratades vid i min egna tråd här. Såg att du där skrev att det blev två sexpack igår, och vill säga det här: du har insett att du vill ha förändring, det är en stor vinst! Att det blev tolv och inte sex öl igår ska du inte känna skam över, du försökte! Har hamnat där själv, flera gånger. Viktigt att inte använda folkölen som en ursäkt för att dricka sig berusad. Spejsa ut tiden emellan du dricker en så långt du bara kan, minst en timme, gärna mer. Lycka till med allt och tack för att du delar!

Profile picture for user Hejsan40

@Bina86 hej! Jag har kroniska sömnproblem, självmedicinerar med alkohol mot det. Har upptäckt att det har precis motsatt effekt, även om jag somnar snabbare har jag typ inte sovit alls när jag vaknar på morgonen. Så jag brukar trösta mig med att även om jag somnar mycket senare utan vin så får jag iaf sova den tid jag sover. Även om jag bara sovit 3 timmar så mår jag bättre dagen efter när jag inte druckit. Hoppas du får sova inatt och slipper somna onykter, du är inte ensam :)

Profile picture for user BEATNGU

@Bina86 du blir inte inlagd. Jag har varit det flera gånger. Men då blir du det först när du får svår abstinens och det finns risk för kramper osv. Folköl är givetvis bättre än vin. Men egentligen bara ett långsammare sätt till att må ännu sämre. Jag kan tipsa om öppenvården. Då kan du gå dit en gång i veckan och prata med någon som är proffs och på dina vilkor. Det låter som att du har en stor möjlighet att må bättre. Glöm inte att köpa b vitaminer tillskott. Dom gör underverk för matlusten mm.

Profile picture for user BEATNGU

@Bina86 gör åt energi några timmar innan kvällen. Ät inte precis innan läggdags. Visst är det lättare att somna efter ett par glas, men du sover alltid sämre med alkoholen i kroppen. Finns bra insomningstabletter. Både naturliga och på recept.

Profile picture for user TappadIgen

@BEATNGU Hur mycket sämre man sover hade jag inte förstått förrän jag lyssnade på sömnforskaren Matthew Walker när han var med i Sam Harris podcast i avsnittet The Kingdom of Sleep. Jag vill minnas att det är över 3 timmar långt. Det man säger om alkohol är att det hjälper en ju att inte vara vaken, men framförallt beroende på mängden alkohol blir det ju medvetslöshet som man uppnår och inte sömn. Även en liten mängd alkohol, som man själv inte känner har påverkat sömnen och man känner att man vaknar utvilad, har påverkat mätbara faktorer som är synonyma med bland annat hjärt och kärl-sjukdomar och demens. Matthew själv säger att man kan planera in att ta ett par glas då och då, men man ska också vara medveten om att den återhämtande sömnen uteblir.

Sen har jag all respekt för att man kan bli desperat när man har sömnproblem och ingenting hjälper.