Behöver jag sluta dricka helt?

Profile picture for user Lavi

Hej! Jag är en tjej på 19 år. Det är allmänt känt att jag inte kan dricka med måtta när jag väl dricker. Det är inte så att jag dricker ofta eller har ett stort sug. Det är bara så att i nästan häften av alla fall tappar jag kontrollen och omdömet helt och dricker tills jag inte längre kan ta hand om mig själv. Det är aldrig någon annan som hetsar mig utan jag hetsar och taggar igång mig själv och vips så har det gått för långt . Detta har hänt till och från ändå sedan jag började dricka och festa i kanske 16-17 års åldern. Börjar tröttna på att aldrig veta hur en utekväll ska sluta. Det har till och med hänt att jag två gånger det senaste halvåret skadat mig rejält på fyllan, både vänner och familj har visat ganska stor oro kring detta. Om jag inte bestämmer mig redan innan jag börjar dricka att ta det lungt spårar det ALLTID. Det går bra några utekvällar och sedan har jag glömt hur illa det kan bli och blir alledes för full igen.

Nu har det gått till en gräns där jag på rikigt är rädd för mig själv när jag tappar kontrollen på det viset. Är rädd för vad som ska hända nästa gång det händer, om man går hem med fel person eller skadar sig rejält igen. Tappar omdömet helt och konsekvenstänket försvinner. Senast nu i helgen kunde det gått rikigt illa igen. Blev så fruktanvärt full att jag somande på klubben, för att sedan ta mig till toan och spy och sedan åka hem. Lyckades på något vis ta mig till bussen och sedan hem, men mycket kunde gått fel på vägen. Värt att nämna är att jag alltid får minnesluckor vid sådanna fyllor där oftast 1-3 timmar av kvällen är helt svarta. Så var det även under dem två tillfällena då jag skadade mig rejält också, minns ingenting och blev desutom medvetslös pågrund av ett fall som tog på huvudet vid ett av tillfällena, fick åka ambulans och sy igen ett jack i huvudet... redan då kunde jag räknat ut att jag dricker för mycket. Men då tar jag det lungt i någon månad eller två och lyckas glömma hur lätt jag tappar kontrollen tills det sker igen, detta är ett mönster som pågått i 2-3 år.

Profile picture for user Anne

Måste först o främst säga att va bra att du tagit steget o skrivit här. Jag är 56 år o känner igen mig i allt du skriver . Även om det var lite senare för mig. Livet kom inellan, barn o man o skilsmässa men alkoholen fanns alltid med merceller mindre. Jag har också haft svårt att sluta ......förutom att du ör med här. Hur kan du göra? Behöver du ett annat intresse för att bryta med vänner o platser som ökar festandet. Kan dy tvinga dig själv till att dricka 2 glas vatten mellan alkoholen? Jag drack alltid fort o gör det fortfarande.. man lär sig och nu plötsligt kom mängder av hälsoproblem. De gör det förr eller senare. Stå på dig och förändra.

Profile picture for user Rosette

Hej Lavi och varmt välkommen till forumet Dricker jag för mycket!

Du berättar att du har fått nog av den plats alkoholen tar och det sätt den tar som lite överhanden var och varannan gång som du dricker. Det här har lett till väldigt mycket negativa konsekvenser för dig och du är både rädd och orolig för vad mer som kan hända om du inte gör en förändring nu om jag förstår dig rätt.

Det krävs både mod och kraft att berätta om det såhär ärligt på ett forum, bra gjort verkligen!

Det låter som du försökt på egen hand att jobba med detta men att du nu vill ha andra strategier och kanske stöd utifrån. Det finns olika former av stöd och hjälp att få, vårt forum här, ett självhjälpsprogram (https://alkoholhjalpen.se/program) och så har vi Alkohollinjen 020-84 44 48 dit en kan ringa och få prata med en erfaren rådgivare. Det går att vara anonym när en ringer dit.

Du kan också, om du vill, skriva till oss under Frågor: https://alkoholhjalpen.se/fraga
så kan vi ge tips och råd kring vart du kan vända dig.

Fortsätt såklart gärna skriva och läsa här på forumet, hoppas du hittar mycket som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Sisyfos

Hur tänker du om att faktiskt sluta helt? Det du beskriver om att tappa kontrollen är ju jättejobbigt och skrämmande. Det finns ju olika sätt att försöka kontrollera intaget, men det är ju riskfyllt för man dricker ju bort sina spärrmekanismer också när du väl dricker. Nu har du fått svar från rådgivarna här på forumet och du kanske ska passa på att prata med dem för att reda ut vilka möjligheter som finns.
Det är extremt otäckt att tappa kontrollen och ännu mer otäckt att du skadat dig svårt under ett par tillfällen. Efter att ha läst härinne och efter att själv vid ett par tillfällen upplevt att jag inte kunnat sluta i tid så har jag en enorm respekt och rädsla för alkohol. Och vissa har lättare än andra att tappa kontrollen. Det tror jag är genetiskt. Jag tror också att det finns de som får enormt negativa känslomässiga effekter av alkohol dagen efter. Det är mer en känsla jag har. Alkohol påverkar också annorlunda när man blir äldre. Hur som helst en superfarlig dryck. Och frågar du mig hoppas jag att du håller dig långt ifrån den, Men känns det av någon anledning helt omöjligt så hoppas jag att du lyckas hitta möjligheter att absolut inte tappa kontrollen och att du känner efter vilka effekter alkoholen har på just dig dagen efter.
Starkt av dig att skriva här och lycka till!
Här på Forumet är det skitcoolt att vara nykter.