Dricker sällan, men mår fruktansvärt i dagar efter alkoholintag

Hej, igår vaknade jag upp och var fruktansvärt trött. Känner mig urkramad efter jag druckit alkohol. Jag har så länge jag kan minnas fått en fruktansvärd ångest dagen efter alkoholintag. Det sitter oftast i säkert uppemot 5 dagar efter alkoholintaget och baksmällan sitter i ungefär lika länge.
Jag dricker ganska sällan ca 1 gång per månad, det kan se lite olika ut från gång till gång beroende på vilket läge jag är innan jag börjar dricka. Men stress och social ångest är något som gör att jag häller i mig alkoholen snabbt för att kunna vara social på ett "avslappnat sätt" . Efter ett par glas blir det svårare att sluta dricka för kvällen.
Jag vet att det kostar mig och mitt mående otroligt mycket att dricka, ändå väljer jag förr eller senare att göra det igen. Ibland har jag varit nykter i 6 månader, och inbillar mig då att jag kommer få ett bättre resultat när jag dricker den här gången. Under perioder kan jag stanna efter 1,2 eller tre glas och välja att gå hem tidigt.
Jag lider av kronisk depression och har mycket självhat. Det förstärks gånger 1000 efter jag druckit och jag får självmordstankar som maler hela tiden. Jag skäms så otroligt mycket efter en fylla vilket jag gör nu. Jag vet att jag kommer vara nykter i en månad åtminstone, men jag är rädd att jag därefter ska välja att dricka igen för att jag förträngt hur jag mår nu. Tro att jag kommer uppnå ett annat resultat. Har ni några tips för att fortsätta hålla i nykterheten?
Jag dricker aldrig hemma, utan det som verkar vara min trigger är sociala tillställningar. Jag tänker att jag kanske ska avstå såna tillställningar helt. Jag är hellre ensam och nykter än i en tillställning där jag känner att jag måste dricka för att stå ut.
Funkar AA bra för en som dricker ibland men upplever stora konsekvenser av att dricka när man väl gör det, i form av grav ångest och fysiskt dåligt mående?
Vill verkligen förbli nykter resten av livet.
Vänliga hälsningar L

Profile picture for user SHG

Hej!
Jag är lite samma som du, jag kan ha långa uppehåll utan att dricka men när jag väl dricker, dricker jag mycket och får ångest. Det påverkar mitt mående i stort.

För 9 år sedan slutade jag dricka och höll upp i 3 år helt enkelt för att det gav mig för mycket ångest. Det går! Jag gick inte till AA men fick hjälp av en beroendemottagning. Det var inga konstigheter när jag beskrev min problematik, jag blev till och med erbjuden antabus. Fast den behövde jag ju inte till slut ändå eftersom jag bestämt mig.

Paradoxalt nog var det när livet var som bäst som jag tyckte att jag kunde tillåta mig igen. Det gick bra ett tag men nu har ångesten krupit sig tillbaka igen, särskilt i och med pandemin. Nu ska jag ge mig på att sluta igen, och för mig är drivkraft det enda som hjälper… har sprungit till terapeuter och beroendemottagningar för hjälp och stöd - men dom kommer inte skälla på en eller säga åt en vad man ska göra. Dom stöttar ens beslut oavsett vad man har för problematik.

Så du är nog välkommen vart hän du söker dig för stöd :)

Profile picture for user Natalia

Hej @Villmåbättre!

Blir oroad när jag läser att du har suicidala tankar. Har du någon du kan prata med?

Det är glädjande att höra att du inte dricker alkohol så ofta och förstår verkligen att det är viktigt för dig att helt vilja avstå när det påverkar dig så här pass illa. Vore dock tråkigt om du känner att du ska behöva avstå sociala tillställningar pga det triggar att dricka alkohol. Tänker att det bästa vore om du kunde få lite mer hjälp med att öva på att hantera den ångest och stress som uppstår i sociala sammanhang, utan att alkohol blir svaret. Att öva på att hitta sätt som kan hjälpa dig känna dig lite mer tillfreds i de sammanhangen som skapar obehaget hos dig. Har du nån hjälp det idagsläget?

Varm kram ❤