Måste man berätta för alla

Profile picture for user malgnil

Mina nära och kära vet att jag har problem med alkohol och att jag börjat gå på aa möten. Jag har en regelbunden kontakt med en sjuksköterska på min mottagning, fått tabletter och om jag vill gå på regelbundna blodprovstagningar. Jag får all hjälp jag behöver. Nu min fråga: sen jag började på aa möten, för 1 vecka sen, har jag druckit nästan dagligen. När jag berättade detta för min man var bland det första han sa att han måste berätta för sin mor att det har blivit värre. Hon har till viss del varit stöttande. Men jag anser inte att hon måste veta att jag har haft ett bakslag. Min man vill att jag ska berätta för alla som stöttat mig att jag inte "skött" mig sen jag började på aa möte. Vad tycker ni?

Profile picture for user Amanda L

@malgnil Det handlar väl inte om att du inte skött dig utan om stt du inte klarat att hålla dig borta från alkohol. Jag vet inte hur du ska tackla detta, men föreslår att du ringer Alkohollinjen här som har expertis som säkert kan ge dig bättre råd. Ser att ingen sett din fråga, men hoppas du kan få hjälp🙏🏻❤️

Profile picture for user Lonely Man

@malgnil
Hej.
Jag tycker inte du ska berätta för alla att du fått bakslag. Upp till dig tycker jag.
Själv har jag inte sagt något till mina närmaste att jag fick återfall.
Bara till människor med samma erfarenhet.
Ta hand om dig

Profile picture for user Challe2022

@malgil
Hej varför ska din man berätta att du inte sköter dig det är väl bättre han försöker stötta dig. Det största problemet med alkohol är att erkänna för sig själv att man har problem. Sedan är det väldigt svårt att att säga hur någon annan ska göra. Det som funkar för mig passar kanske inte dig. Jag fick rådet att lista för och nackdelar med alkohol och fann att det inte finns många fördelar det är ett sätt som jag tycker fungerar bra. Det är en svår sjukdom det här. Det verkar som AA fungerar bakvänt för dig. Kämpa på en dag i taget jag hoppas det löser sig för dig. Allt blir sämre med alkohol.

Profile picture for user Daemon

@malgnil Hej,
Detta är ett område jag inte vill låtsas vara expert eller egentligen kunna speciellt mycket.

Men min magkänsla säger att det vore bra att ta med sin man på ett anhörigmöte på AA, som ett första steg.

Där kan din man få råd om hur han på bästa sätt kan stötta dig, och ni kan även få vägledning hur ni ska hantera det gentemot övriga personer (din mamma, osv)

Profile picture for user Onkel F

@malgnil Hej och Välkommen!
Du skall vara glad och stolt över att du har tagit tag i ditt problem med alkohol!👏 Det borde din man också vara.

Jag tycker att din mans inställning är lite märklig. Vad skulle syftet med att berätta för ”alla” vara? Att få dig att känna skuld och skam över att du inte blivit av med dina alkoholproblem över en natt? Kontraproduktivt, vi brukar vara tillräckligt bra på att slå på oss själva pga våra problem.
AA är ju faktiskt en förkortning av Anonyma Alkoholister, och det heter så av en bra anledning. Människor utan våra erfarenheter har en tendens att vara dömande om man berättar om sina problem. Vem eller vilka du berättar för måste vara ditt beslut, något du måste känna dig trygg med.

Du kanske ska be din man förstå det som står i ingressen:

"AA, Anonyma Alkoholister, är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna från alkoholism.
Det enda villkoret för medlemskap i AA är en önskan att sluta dricka."

Nu vet jag inte hur din grupp fungerar, men om ni har öppna möten kanske din man kan följa med för att se vad det handlar om (såg just att @Daemon är inne på samma spår)?
AA är ingen mirakelmaskin utan en grupp människor som försöker hjälpa varandra att sluta dricka. Det är inte som att släcka kökslampan, bara att trycka på en knapp! Att bli nykter är en process som måste få ta sin tid. Jag hoppas du kan få din man att förstå det.

Du skriver att du har druckit nästan dagligen sen du började gå på möten, har det eskalerat eller är det som tidigare? Om du har svårt att stå emot impulsen att dricka kanske du skall ta upp frågan om Antabus med din sjuksköterska? Det kan verka drastiskt men nej, Antabus är inte bara till för ”parkbänksalkisar”.