Ont i sidan?

Jag vet att jag dricker för mycket, rödvin, och gjort under några år... dagligen.

Jag har ont i sidan, jag inser att det kan vara levern (höger sida)... det molar, smärtar och ja... haft ont i många år, tog leverprover för ett år sedan som var normala (superbt kolesterol pga högfettskost)...

Min fråga, någon annan som har/haft det såhär? Erfarenheter? Tankar??

Profile picture for user Zapata

Kroppen reagerar mest när man slutar dricka. Då får man ont lite här och där. Egentligen är det att man då märker hur sliten man är. Detta i kombination med ångest gör att jag, i varje fall, blir lite av hypokondriker. Men visst tror jag din lever är lite sliten och du känner av det. Men den återhämtar sig om du är nykter. Det är nog lugnt. Men det kan komma en dag då den inte gör det. Ja man tvingas välja. Men det tar lång tid att supa sig till döds. Men det går om man håller ut.

Profile picture for user pederswe

Om du druckit vin dagligen i flera år har du nog hamnat i ett förstadium eller rent utav i ett beroende. Vad gäller levern kan vissa människor dricka ett helt liv utan några nämnvärda leverskador, andra människor kan missbruka alkohol under ett par års tid och sen få leverskador. Problemet med levern är att om den har börjat skadats så kan den inte reparera sig själv, med tiden och åren blir det värre. Ca 69% av missbrukare av alkohol Dör innan 50 år pga av lever skador samt njursvikt. Mitt råd till dig är att omedelbart sluta dricka. Med tanke på tiden som du druckit behöver du nog abstinens behandling i form av stesolid nedtrappning. Jag vill inte göra ngn skrämsel propaganda men detta är fakta. Se till att ta hand om dig och kontakta Sjukvården samt AA. Det hjälper. // Mvh Peder

Profile picture for user Shiraz

Läsar man lite trådar här inne, framförallt i 'förändra sitt drickande' där det är lite mer action på skrivandet så
nämns detta av många, och så även av mig.

Kännt av det där under perioder, speciellt om det varit längre alkoholperioder i sträck.
Mina levervärden och alla andra också för den delen är dock helt perfekta, märkligt nog! Levern är ett otroligt starkt organ
som klarar mycket men såklart den till slut börjar protestera och bli något irriterad över det ständiga alkohol/gift flödet,
för det är ju alkoholen den i första hand måste rensa kroppen från. Fett och annat kommer ju i andra hand, fettförbränningen
för oss med alkoholproblem är ju nästan lika med noll..

För mig har det klingat av i takt med att jag minskat ner alkoholen, försöker dricka mycket vatten och komplettera med lite
vitaminer som kan hjälpa till också.

Var rädd om dig!!

Profile picture for user Zapata

Som svar på av pederswe

Skrev ett inlägg till pederswe. Håller inte alls med på hans siffror. Men inlägget finns inte här. Kan flera än Admin ta bort inlägg, eller gjorde jag nåt fel?

Profile picture for user Madde9

Så har jag också, det molar på höger sida, men även vänster sida. Dricker vin i perioder och då ganska mycket (ca 1 liter per dag). Kan det vara akut pankreatit? Jag är livrädd för att jag har det, eller om jag har kronisk pankreatit. Men har läst att det ska vara ovanligt hos yngre dvs människor under 35 år. Jag är 28. Men jag är livrädd att jag har det, kan jag ha det? Finns det någon här på forumet som har den sjukdomen??

Profile picture for user Minz

Levern är tålig, men som det skrivs ovan så varierar det från person till person. Har haft "dåliga" värden (ingen aning hur dåliga), men då åt jag mycket höga doser av antidep samtidigt och den medicinen kan påverka levern också. Idag är värdena bra. Mamma har en halvbror som varit alkis i större delen av sitt liv. Hans lever funkar än, men han har ådragit sig en hjärnskada istället. Han kommer aldrig att bli den han var. Tror att mage och tarmar kan spöka rejält vid alkoholkonsumtion. Eller min mage gjorde det iaf. Madde9 - gör en hälsoundersökning, så får du svart på vitt. Jag har själv varit mycket orolig emellanåt och den oron har inte fött något konstruktivt. Ta hand om er!

Profile picture for user sueellen1959

Plockar upp en gammal tråd. Jag har exakt samma problem men har inte förrän nu förstått vad det troligen beror på. Har druckit lite för mycket vin i ett par års tid men har upphört helt för någon vecka sedan då jag till sist insåg kopplingen mellan höga levervärden, öm lever och alkohol. Jag är jätterädd att det ska vara något allvarligt och ska träffa min läkare nästa vecka. Måste ju kolla vad det är. Hur jobbigt det än blir att lägga "korten på bordet", eftersom jag inte sagt något tidigare. Jag undrar även jag ifall andra här har erfarenhet av detta och isf hur det har gått för er?

Profile picture for user Ikaros

Som svar på av Malla66

Hej
Efter 3 dygn bör den värsta abstinensen vara över men den kan vara längre, upp till 10 dagar. Var uppmärksam på om du får hallucinationer eller förvirring. Då kan det vara ett delirium tremens och då måste du ta läkarhjälp (obehandlad delirium tremens kan vara dödlig). Längden på och risken med abstinensen beror på hur länge och hur mycket du druckit. Är du osäker ring sjukvårdsupplysningen.
Lycka till med avgiftningen. Jag har genomlidit den alltför många gånger.

vänligen
Ikaros

Profile picture for user ikna

hej,jag har druckigt starksprit nu i 9 månader,en flaska wisky ,varannandag,har nu fått svullna fötter och händer,och muskelkramper i kroppen,och magproblem skiter gult och tappat smaken i munnen,vitaminbrist?eller något organ försört. någon som vet vad detta beror på. nu är det slut med det drickandet,men undrar hur länge det tar innan kroppen repererar sej,och abstinenten sitter i,,har inte varit utanför dörren heller.har man förstört sej för alltid eller blir kroppen normal igen,panik

Profile picture for user DetGårBättre

Oftast reparerar sig kroppen då det är en fantastisk konstruktion men det går ju inte misshandla den hur mycket och länge som helst. Svårt att säga vad det där beror på men det kan vara njurarna som fått kämpa hårt för att levern inte kunnat ta hand om det hela. Men se till att avgifta dig om du druckit de mängderna - då det kan vara farligt att sluta tvärt (för en del åtminstone). Svullnaderna kan gå ner rätt snabbt om du låter kroppen återhämta sig nu. Men det är svårt för oss att spekulera i vad det hela handlar om men någon form av svikt är väl inte omöjligt och då kan det samlas vatten i kroppen.

Men sök hjälp. Ring 1177 eller vad numret är till sjukvårdsupplysningen eller åk in akut och bli avgiftad. Oftast till psykakuten eller beroendecentrum. Men de kan ta mot dig även på vanliga sjukhus - även om de helst inte tar mot en där. Sannolikt har du B-vitamin-brist också. Och det är rätt viktigt att du får i dig framför allt B1 och B12 men även några andra. Men det fixar de till dig. Ev med en spruta i rumpan om du ligger riktigt lågt som du antagligen gör om du druckit sådana mängder och så länge.

Till dess så dricker du massa vatten rekommenderar jag. Men sök hjälp!

Profile picture for user ikna

tack för svar,kollat folat b12,tänkte på b1 med det vill inte läkaren ta som jag har,kollat pancrea gallan levern med ultraljud,ovch njurarna med blodprov,allt visar bra värde.tagit massa prover,men allt visar bra,mycket märkligt är det,krampar i hela kroppen,hur går en avgiftning till?

Profile picture for user DetGårBättre

Du får en benso, troligast stesolid för att minska abstinensen, samt b-vitamin i massor och även krampskyddande medicin. Sen även zopiklon för att sova på för att du ska återhämta dig snabbare. I början mer benso för att efter några dagar minska ner på den och efter fem dagar eller en vecka så slutar du även med benso. Men viktigt under tiden att du äter och dricker men många har problem att börja äta igen. Mage och tarmar är ju det som tar mest stryk typ av all alkohol.

Sen om du avgiftar dig själv hemma eller de lägger in dig beror på vilket skick du är i.

När kollade du upp dina värden? Väldigt nyligen eller?

Normalt om man får kramp är det ofta att man har för lite vatten i kroppen så jag tror att det kan bidra till viss del även efter mycket alkoholintag, just för att man får låga vattennivåer i kroppen då. Sen finns det säkert fler orsaker men drick vatten framför allt nu, men se helst till att få fram benso också så du kan trappa ner och avsluta alkoholdrickandet. Få även i dig mat. Men krampar det låter det som att du borde åka in och få hjälp!

Profile picture for user ikna

hej igen och tack för svar,och råd,kollade upp kroppen alldeles nyligen,har benso själv och zopiklone,men vill inte ta det,kanske bör jag göra det ? det här med kramper i kroppen och för lite vatten i kroppen har ocså kollats,natrium och kaliumvären,elektrolyterna,allt var bra.dricker vatten men har fortfarande ingen aptit,och ingen smak i munnen,hur långe dröjer det innnan kroppen repar sej? veckor månader..? jättejobbigt,bara att uthärda, efter sådan lång tid,hur lång tid kan det ta?

Profile picture for user DetGårBättre

Jag höftar väl lite nu men max en vecka så är kroppen tillbaka där den ska vara. Sen kan det ju ta veckor eller kanske månader innan psyke och allt annat repat sig till bra nivåer också. Tappad smak vet jag inte vad det har att göra med, något helt nytt för mig. Känns mest som tappad aptit och det borde också återkomma rätt snart. Bara tvinga i dig vatten samt få i dig mat så kroppen har saker att reparera sig med och sen få i dig alla vitaminer du behöver. Uthärda under tiden du ger kroppen de bästa förutsättningarna att återhämta sig med ovan nämnda. Viktigt du får sova och det märker du ju själv om du vill ta en zopiklon till det eller ej. Benso är mest för att linda abstinensen. Men inget du ska tugga mer än väldigt kort nu för att ge kroppen bäst förutsättningar.

Profile picture for user Mormor51

Som svar på av sueellen1959

Har haft ont över levern från och till i några år ,har en lätt förfettad lever,dricker 2-3 glas vin till helgen tillsammans med måltid ,har nu fått något höga lever bärden och äter även en del medicin är bipolär ,nu ska jag på nya provtagning ,men visdt blir man orolig ,tänker inte dricka alkohol förrän detta är utrett

Profile picture for user Gabi

Hej,jag bestämt för bil nykter efter ett lång varit missbruk. Nykter 1 dag nu och har tokont i hela kroppen samt toksvettningar.Tips? Jag fick utskrivet antabus för några år sen och har några kvar men vågar inte ta dem än. Håller jag mig nykter till på måndag nästa vecka så tänker "självmedicinera"antabusen,vill inte tillbaka till nån läkare. Tips?

Profile picture for user DetGårBättre

Tips är vatten och vitaminer, fråmst b1 och b12. Även c-vitamin som kan underlätta. Men mängder med vattwn som hjälper till att rensa. Har du lite benso, ta det i några dagar för att mildra! Få även i dig mat så är du på fötter snart!

Profile picture for user Abcd243

Jag har en kompis som aldrig dricker men för en kvällsedan så drack han lite mycket och har nu lite känningar i sidan kan detta vara farligt?

Profile picture for user DetGårBättre

Oftast är det ju inget farligt även om vi är oroliga för det. Men bättre kolla upp saker än inte. Nu har det ju gått en vecka och antagligen har smärtan lagt sig gissar jag på...

Profile picture for user Katten87

Jag är 30 år och har haft alkoholproblem i flera år. Har druckit princip vardagligen i kanske 2 år o innan flera ggr i veckan. Jag blev skickad till akuten strax innan jul för jag fick panikångest. Hände samma för en dag sen. Förutom akuten . Jag börjar få panik över hur illa allt blivit. Jag har iaf övergått från sprit till öl då jag fick veta mina levervärden. Men får konstiga känslor i kroppen. Det kommer obehagliga rysningar när jag inte druckit o jag börjar frysa o det sker typ varannan minut. Nån som vet varför?