Första dagen på mitt nyktra liv!

Profile picture for user Vilja123

Jag har haft alkoholproblem i flera år. Tänker att jag ska ta ett glas vin för det är ju så gott, men det slutar oftast med 1-1 1/2 flaska om dagen. Jag sover dåligt och har kraftig ångest och skämms över mitt drickande. Framförallt gentemot barnen som även kommer med antydningar om hur ofta jag dricker.
Nu får det vara bra!! Jag fyller snart 40 och jag förtjänar ett bättre mående och en kropp som ska hålla länge till. Idag är första dagen på mitt nya nyktra liv!!!

Profile picture for user Vilja123

Det var ingen dans på rosor att sluta med alkoholen. Jag upplever inte några fysiska besvär men den där lilla alkoholdjävulen som sitter på min ena axel är rätt påstridig och bra på övertalning. Det blev vin i helgen. Men nu fortsätter jag att kämpa! Hur gör ni för att koppla bort tankarna på alkohol?

Profile picture for user Dee

Bra att du blickar framåt, bakslag är ju nått man lär sig utav.

Jag har stategier och olika tankegångar jag planerat att utföra eller tänka om suget blir för stort, de är som ett kort i rockärmen att dra fram om det skulle behövas.
För min egen del funkar det fint att ta en alkoholfri öl eller ett glas alkoholfritt vitt vin också, men jag vet att det råder delade meningar om det. Jag tycker inte om läsk, annars kanske jag hade kunnat dricka det.
Det absolut viktigaste som gäller för min egen del är att inte slå bort eller försöka kämpa emot tankarna, missförstå mig rätt alltså, jag tänker att de är där, de får vara där men jag agerar inte på dom. I början av min nykterhet (det har nu gått 122 dagar) vart jag skiträdd när jag märkte att jag tänkte på alkohol och försökte med alla medel få bort dessa tankar, typ som att det var nått farligt. För jag tänkte att tankarna ledde till sug.
Det är bara tankar. Tankar och sug är för min egna del lite olika saker. Tankar på alkohol i olika sammanhang har jag varje dag, det kan vara allt ifrån att "Shit, att jag fortfarande är nykter" till att "herregud vad mycket pengar som är på sparkontot tack vare att jag inte köper vin" eller "om jag druckit nu hade jag svängt förbi systemet och köpt en flaska för att fira något"
Suget är inte där lika ofta som tankarna. Skulle man slå ut mina tankar på alkohol i olika sammanhang, det är alltså inte alltid (faktiskt väldigt sällan nuförtiden) tankar på att jag vill dricka, så skulle det lätt täcka säkert 5-10 minuter / timme vaken tid.
Jag tänker att så får det vara, så är det ju för den här resan är ju en del av mig.

Jag tränar om jag känner sug, eller kollar på nån serie på netflix, det hjälper att fokusera på något annat. Och så går jag in här också, läser det jag själv skrivit, vad andra skriver. Det är också till bra stöd ibland.

Kämpa på,
Dee

Profile picture for user Themistokles

Hej Vilja123! Jag håller med Dee om tipsen för att hantera sug. Träning gör underverk. Dessutom vill man ju inte förstöra det positiva med träning genom att dricka efteråt. Mat och godis funkar också för mig. Jag får ofta sug när jag är hungrig. Men ibland får man bara stå ut. Och bära med sig vetskapen om att sugen går över, att de sällan är långvariga.
Det finns ju också läkemedel som minskar suget, som naltrexon. Det har nog hjälpt mig en del. Men jag vet ju inte hur mitt sug hade varit utan medicinen.

36 vita dagar här. Ju längre nykter period, desto mindre sug.

Ha en fin kväll!

Profile picture for user Vilja123

Som svar på av Dee

Tack för dina kloka ord och råd. Jag känner definitivt igen känslan du beskriver att tankar på alkohol ska motas bort av rädslan att de ska framkalla ett sug. Ska försöka ha en mer avslappnad inställning till det. Känns skönt att få ventilera med andra i liknande situation. Idag insåg jag att trädgårdsarbete är en bra syssla för mig när jag behöver skingra tankar och suget slår till. Det och många koppar kaffe ?☕

Profile picture for user Vilja123

4 vita dagar och idag har suget varit minimalt. Jätteskönt. Sov också mycket bättre natten till idag.
Känner mig så stolt över att jag fixat dessa 4 dagar, och fler ska det bli! ?