Det fortsatta nya livet

Profile picture for user Dionysa

Tvekade först vilket ämnesområde jag skulle sortera under och valde till sist detta. För hudrafemtielfte gången har jag slutat / skurit ned drickandet. Den här gången känns det annorlunda. Någon frågade mig: varför har du slutat? Jag svarade: därför att jag blir deppad av att dricka, får sömnsvårigheter, inte har tid..., tappar aptiten, förlorar pengar. Jag ser dessutom inget attraktivt med a längre! Saken verkar vara biff. Men som de visa säger: en dag i taget!

Profile picture for user DetGårBättre

Lycka till. Jag hade supermotivation de första dagarna. I dag är det bara tomt - tröttsamt - svart! Men kämpa på! En dag fixar du det, och varje nykter dag är en dag att vara stolt över!

Profile picture for user Dionysa

Hungrig, "Alone", var jag. Då ringde maken (numera särbo). Han var full igen. Ja, det är synd om honom, men jag var blev Ledsen... Trött, Dvs HALT! Jag sa:" jag vill inte prata med dig när du har druckit. Återkom när du är nykter." Punkt. Jag fick sinnesro, för jag insåg min maktlöshet och det enda och bästa jag kunde göra var – precis det jag nu gjorde.

Profile picture for user Andrahalvlek

Vi är ett för det mesta glatt gäng som kämpar ihop. Vi har alla nått olika långt på vår nykterhetsresan.

Själv har jag varit nykter i 3 månader, tjoho! Ett av de bästa beslut jag har tagit i mitt liv.

Kram ?

Profile picture for user Vinäger

Längesedan sist. Vad bra att du är på gång igen. Fint att det känns annorlunda den här gången. Håll i den känslan. Bra orsaker du räknar upp till att sluta.

Jag brukar citera dig då och då med några rader du skrev hos mig för ett par år sedan.

"... att vakna utan ruelse och skam. Sätta på kaffe och välkomna en ny dag. Inte alltid problemfri, men nu möjlig att leva med."

Har skrivit dem så många gånger att jag tror att jag minns dem ordagrant.

Ta dem med dig.

Kram

Profile picture for user Dionysa

En varm, ljus, – ja, vit! midsommar. Pandemin har lugnat ned sig här, och plågar nu befolkningen i norr istället. Ingenting är sig likt; människor stannar mest hemma och alkoholkonsumtionen sägs öka. Inget jag märker, men det sägs så. Barnen jag ser verkar i varje fall glada, är ute och leker, nöjda med sina cyklar och bollar. Att få bara vara hemma.

Profile picture for user Dionysa

"Hej My,

Tack för dina frågor.

Med vin är det svårt att veta säkert hur det har producerats.
Det gäller alltifrån odling till vinifiering och innefattar en oerhörd mängd val.

Det har tills nyligen inte funnits en tydlig certifiering för vad som kan kallas för naturvin, så begreppet kan missbrukas och även industriella viner (med flertalet tillsatser) kan utge sig för att vara naturvin.
Som länken du nämner finns det en uppsjö av tillåtna tillsatser (däribland ek och svavel) även i ekologiska viner.

Därför är det inte alltid lätt att prata om vilket vin som är mest naturligt producerat. Det vi har till hjälp är den information vi får från producenterna. Ett undvikande av tillsatser, som min kollega nämnde, är vanligt för "naturvin".

Önskar dig en fin dag!

Med vänlig hälsning

Pål
Kommunikatör

Systembolagets Kundtjänst
0771-83 83 00
Systembolaget AB, 10384 Stockholm"

Profile picture for user Dionysa

Såg Systembolagets chef på morgontv, intervjuad av den vassa Jenny Strömstedt. Herregud vilken slipad kommunikatör denna chef är! Allt är automatiserat hos henne. 0 tänk och ansvarstagande. Blir än mer nyfiken på hur samhället hanterar alkoholproblematiken. Uppdraget är socialpolitiskt men framstår alltmer som girigt närigt. Hur nu samhället kan tjäna på att folk dricker sig sjuka.