10 glas vin och 2 öl

Profile picture for user AkillesU

Hej! Det här får bli min egna tråd då jag inte riktigt hunnit läsa igenom andras ännu.

ÄNTLIGEN känner jag mig mogen för att inse att jag inte vill ha alkoholen i mitt liv mer ALLS!

Har känt det av och till i närmare 17 år (sedan jag var 19 år) men aldrig tagit det stora steget. Eller vetat hur jag skulle göra.
Otaliga gånger har jag dragit ner och periodvis har det gått fint. Men nu känner jag mig mogen att inse att de negativa aspekterna av alkoholen är större än de positiva i mitt liv.
Och efter otaliga tester online (bla. alkoholprofilen.se) insett att jag faktiskt har ett alkoholberoende och ett riskbeteende.

Det har inte fungerat tidigare med att försöka förändra beteendet så vet att enda sättet är att bli nykter helt. Det är där jag är nu.... önska mig lycka till för det kan jag behöva.

Med vänlig hälsning,/ mamma, egenföretagare och halvtids sjukskriven med utmattningssyndrom.

Profile picture for user Kontentan

Det är det de handlar om, varje morgon när du vaknar ska du tänka "idag ska jag vara nykter".
Grattis till dina 3 dagar och välkommen hit och lycka till!

Med vänlig hälsning, / småbarnspappa, egenföretagare och halvtidssjukskriven för ångest och utmattning.

Själv är jag också i början av min nykterhet. Jag har gjort otaliga försök tidigare men misslyckats.
Den här gången har jag tagit hjälp av AA och antabus.

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Kontentan

Hej och tack för din kommentar!

Ja mitt problem har nog snarare varit att jag vaknar med den inställningen men sen kommer livet ifatt. Sommaren är extra jobbig med middagar, barn på sommarlov och att man bara vill få slappna av nån gång!

Men har börjat springa o styrketräna mer... När jag är igång med träning vet jag att jag har mindre sug på alkohol.

Men som sagt sommaren är inte enkel. Just nu står jag ute i solen och målar en fasad på landet medans barnen springer och drar, bråkar o sliter i mig! Blir så stressad av dom... Skulle kännas fint med lite vin för att känna lugnet inombords.

Men fokuserar på andningen och att jag ska ut o springa kl.17.
Och får gå in här o läsa igen om det blir för jobbigt!

Profile picture for user AkillesU

Fick avbryta målandet efter att stressen och ångesten skenade iväg.

Delade upp barnen och åkte hem med den äldsta från landet. Blir mindre skrik i mina öron så. Mannen blev kvar på landet med den lilla. Skar dock i hjärtat när den lilla inte ville att jag skulle åka. ? Men får tänka att det jag går igenom nu är för allas bästa. vill må bättre både psykiskt och fysiskt. även känna mig som en bra mamma.

Nu är jag hemma i lugnet och ska ut och springa.
Ska fortsätta avboka eller avbryta sånt jag inte tror jag fixar.

Ps. Äter Sertralin sen 10 år tillbaka mot grundliggande depression. Fått Oxascand senaste mot ångest. Vet dock att min läkare är jättestrikt med de tabletterna så får verkligen spara på dem tills alltför jobbiga situationer.

Profile picture for user Kennie

Välkommen och grattis till ett gott beslut. Både forskning kring alkohol och hjärnan, samt många berättelser här på forumet, slår fast att mycket ångest försvinner när man slutar med alkohol. Googla på alkohol +hjärnan och låt dig inspireras! Känner själv efter fyra månader utan alkohol att ångest och stress blir så mycket mer hanterbara, jag behåller kontrollen på ett helt annat sätt. Lycka till på din resa, det är verkligen värt det. Tror inte jag någonsin haft en så skön sommar som denna alkoholfria...

Profile picture for user Ensam1984

Välkommen hit!

Det är jobbigt i början, och det kommer gå upp och ner. Men jag tror vi är många som kan/kunde undvikit sjukskrivning om alkoholen inte fanns där. Det är både en medicin och bensin för ångestsjälen. Jag vet inte varför jag inte gått in i väggen, har väl hittat mina strategier (inte skaffat familj bland annat). Men fokus på dig nu. Detta fixar du! En dag i taget och skriv här så ofta du bara kan, det är den medicinen man behöver i de svaga stunderna - då kan man gå tillbaka och läsa sina egna smarta reflektioner :)

Profile picture for user Jullan65

Välkommen hit, här kan vi stödja o uppmuntra varandra till nykterhet. Lider själv av ångest, så jag vet hur det känns.jag blir så glad när jag läser din vilja att vara nykter. Det känns skönt att se när unga människor tar tag i sitt liv. Ångesten tror jag kommer bli bättre utan a, det har den blivit för mig, även om jag med tar medicin. Lycka till nu och kämpa på. Kram Jullan

Profile picture for user AkillesU

Hej och tack för er uppmuntran!

Kan absolut förstå att forskning visar på det.
himla synd att det inte finns någon bra icke-beroendeframkallande medicin mot ångest.

vet att jag även var ett oroligt barn och hade mycket inre frustration som tonåring. Och så har jag genomgått två graviditeter helt utan alkohol, dock med ångest då med.
Så tror mitt grundproblem är inre oro och ångest.

Senaste åren med mycket jobb och mycket på hemmaplan, så gick jag till slut in i väggen förra våren.
Började med besök på akuten med hjärtklappning och svimmning samt domningar i armar som jag trodde var stroke. (Det var stress) .
Senaste året har jag gjort mycket framsteg på det personliga planet. det här blir ännu ett steg i rätt riktning.

Profile picture for user AkillesU

Har en nära vän som varit med i AA i över 10 år nu, som helt nykter. kommer ihåg att jag sa till henne då ”nej du är inte alkoholist men du missbrukar alkohol”....

Det gjorde ju jag också, även då! men jag hade inga barn...
Det här var mitt sms till henne idag:

”Hej fining! Ska vara helt ärlig. Mitt mående och alla steg jag gjort senaste året iom min utbrändhet mm. går upp och ner, men sakta framåt. Har bestämt mig för att bli helt nykter nu för att ge min hälsa och välmående en till skjuts åt rätt håll. Har väl funderat på det väldigt länge (typ sen jag va 19 år) men inte tagit steget. har alltid haft en hatkärlek till alkohol. kan dricka 2 glas men dricker gärna 5. Kan vara på fest utan att spåra men ca 1 gg året ändå spårat, gjort bort mig och inget minns.
AA har varit lite för stort för mig. Men nu har jag gått med i ett program där jag gör uppgifter samt skriver med andra varje dag. Så jag börjar så men har i bakhuvet att om jag inte klarar det ska jag gå med på AA.
Accepterar att alkohol är ett minne blott nu. Livet går i revy med tankar på alla de gånger jag druckit så mycket. Och känner mig klar på något sätt....
Och självklart tänker jag på dig och hur du lyckats och hur mycket annat det finns i livet.
Kram ❤️”

Profile picture for user AkillesU

Min kompis svarade bara med att hon finns där och att jag är modig.
Vet att hon svarat tidigare att när man är redo är man redo. Jag hoppas och tror att jag är det nu.

Idag ska jag på Spa med en annan kompis. Gör man inte alltför ofta!
Sen ska vi käka middag. Men hon försöker också ha ett ”fräscht fokus” som hon kallar det (?) så vi är alkoholfria båda två.
Ny dag nya tag och ANDAS bort panikkänslor....

Kramar

Profile picture for user Se klart

Hej,
Jag var också ett oroligt (men kontrollerat) barn och frustrerad (och kontrollerad) tonåring. Innan jag hade blivit riktigt vuxen blev jag mamma. Att ta tag i sitt liv på allvar är modigt. Att leva nykter är att leva- utan att ducka.
Välkommen hit. För mig funkar en dag I taget, idag har det blivit så många dagar som sju månader.
Önskar dig kraft på vägen, läs och skriv här- på ett outgrundligt sätt finns några av de bästa personerna samlade just på forumet! Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Se klart

Hej! Tack för stödet. Idag var en jobbig dag!
inte att hålla sig borta från alkoholen. Utan mer för att jag inte var på trygga hemmaplanen. träffade en kompis och gjorde saker som långpromenad, spa, och sedan middag på restaurang (obs! Uteservering dessutom).

Jag berättade om alkoholen... Det är en barndomskompis som sett mig full även i tonåren.
MEN hon kunde inte riktigt förstå varför detta var så jobbigt för mig. Hon tycker att jag nu för tiden dricker
”som alla andra Stockholmare”.

Ute på restaurangen fick jag en flashback av åren som yngre. Ute på restaurang, bar , inget som är direkt så vanligt nu för tiden med barn.
Och kände mig riktigt gammal då!!
(Är 35 år). För det kändes som att ”jaha nu är allt det där förbi”....

Efter det kändes det som luften gick ur mig. Så jag åkte direkt hem! var skönt att kunna ta bilen hem och komma hem fort! ?

Ska sova strax men vet inte hur jag ska få ro....

Profile picture for user Hejnyalivet

Som svar på av AkillesU

Jag känner igen mig så mycket i det du skriver, som att det vore jag. Jag är också rädd. Men känner precis som du, att det är ett liv helt fritt från alkohol som jag vill ha. Att skära ned fungerar inte för mig. Det blir alltid tre eller fyra glas. Och sedan ångesten. Ångesten finns där ändå, men inte så stark som efter drickandet. Nu får det räcka. Vi är värda att få må bra ❤️

Profile picture for user Surkärring

Känner igen det så väl
Att ta 2 glas men inte sluta sen
Att kunna vara nykter under graviditeten
Att få panik när jag tänker "nu det slut med vitt vin på sommarserveringen"
Men å andra sidan.. Vi mår så bra När vi inte dricker.
Att kunna köra hem o slippa vänta på bussen är så skönt!
Det var någon som sa att vi ofta ångrar att vi drack, dagen efter..men hur många gånger har du vaknat och ångrat att du INTE drack?

Oförstående människor kommer det alltid att finnas. Skippa dem om det går och häng med dem som förstår och stöttar..
En del av de gamla vännerna kansle blir putt för att de blir av med en dryckeskompis? Jag har ibland känt att jag har varit bra att ha, varit den som underhåller och den som låtit andra tänka att "Jag är iaf inte lika full som x" och därmed ursäkta sitt eget drickande.

Idag vaknar jag 3e dagen nykter.
Jag kanske var sugen på ett glas igår kväll men idag är jag så nöjd med att jag avstod.
Och jag tänker inte dricka idag, heller.

Profile picture for user AkillesU

Somnade kl.5 och vaknade kl.12! Misstänker att min kropp är och blir mer förvirrad av detta än jag trott. Vadå har ju bara druckit vin 6 dagar av 7 denna sommar. Precis som ”alla andra Stockholmare”...
Idag var det varmt! Tittade ut och kände lukten av SOL , semester, grill ikväll, fredag och Vin !
Men no no.... är inte sugen ändå.
Är verkligen bestämd på att det här är mitt nya liv.
Och det gör mig lugn inombords..
inget mer kämpande för att inte dricka för mycket.
Ingen oro för att göra bort mig.
Ingen mer ångest dagen efter.
Ingen mer dag av att vara helt utslagen efterföljt av 2 dagar till av ångest, darrningar, obalans i kropp och psyke...

nu ska jag åka och bada med barnen!
Kram och tack för att ni svarar! ☀️ Då känner man sig inte lika ensam.

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Surkärring

Verkligen sant @surkärring ! Att man aldrig ångrat att man inte drack haha... den får vi komma ihåg. Vaknade idag helt förvirrad kl.12 (?) barnen och mannen på landet så fick sova ut själv hemma... kände mig nästan bakis! Men NEHEJ! Kommer aldrig vara bakis mer i mitt liv! Vilken lycka ?

Profile picture for user Se klart

Det du beskriver känner jag så väl igen. Att bara veta inombords att nu är det över, färdigkämpat.
Att vara nykter är i sina stunder också en kamp men som att simma i friskt vatten istället för i botten på en brunn med sällskap av ålar.
Vidrigt är det att förhålla sig till alkohol på ett eller annat sätt- varje dag.
Nu är det ett enda sätt, och det är enkelt. Idag dricker jag inte.
Grattis till ditt livsviktiga beslut! Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Se klart

Tack! @se_klart. Om jag förstår dig rätt.... är att båda sakerna är jobbiga. Men att vara nykter (och vilja det) är något lättare än att försöka ha kontroll över sig själv när man dricker...

Just nu mår jag toppen och är nöjd med mitt beslut. Har inte varit nykter många fredagkvällar tidigare. Så ikväll ska jag även träna styrka med min man om nån timme när maten lagt sig. Bara för att känna mig ännu ”duktigare” och leva på den känslan lite... han har aldrig haft problem på det sättet jag haft. Så han är ett stort stöd. Håller sig också för stunden. Men jag har inget problem med att han fortsätter ta nån öl då och då sen.
Ha en fin kväll ?

Profile picture for user AkillesU

Sorry att det blir många och långa inlägg. Men känns bra att skriva av sig...

Kom precis på anledningen till varför jag bestämt mig just NU.
Jag kanske inte har extremt stort intag av alkohol. Eller blir full så ofta längre.

Men! Eftersom jag försökt att trappa ner (och har trappat ner och haft bra kontroll emellanåt) och försökt förändra mitt drickande så länge... Jag ville verkligen ”få” fortsätta dricka!
Så ser jag ingen möjlighet till mer förändring. Utan endast att sluta helt. Har kämpat så mycket och så länge...

Har druckit vin 6 dagar av 7 i sommar. Och varit riktigt full 4 gånger! Speciellt i söndags....
det finns ingen annan utväg ifall att jag vill må bra. Och det är vad jag måste påminna mig själv om...

Profile picture for user AkillesU

En av de saker som gör att jag har ångest och att den blir värre (förutom när jag druckit alkohol) är att jag alltid varit stressad!
har alltid känts som tiden gått fortare i mitt liv än i alla andras.
Jag kom tex. alltid försent till skolan när jag var yngre. Fattade inte varför kompisarna alltid kunde komma i så god tid!

Sitter just nu på stranden med en klump i magen och svårt att andas. Varför? Jo för barnen skriker på mig.
” Mamma mamma kom kom kom. ”
Men vi kom ju precis hit, lugna ner er! Låt mig bre ut handduken. Låt mig andas efter cykelturen! ANDAS....

Suget finns där just nu pga. Stressen!

Men nej. Jag kan andas ut det här! Andas andas andas.....

Profile picture for user AkillesU

Idag är det varmt. Här på badplatsen finns uteservering. Gick förbi där och kände sorg. Aldrig mer en kall öl i solen på semestern.... känns overkligt.

Men det är ok. Sorgen måste väl få finnas där. Jag har gjort det jag kan redan... det går inte.
Kanske att nästa sommar när det har gått en tid kan man ta en kall alkoholfri öl. (Nu är det inte aktuellt då det kan trigga igång suget ännu mer).
Eller är man inte sugen på alkoholfria alternativ, efter en lång tids uppehåll och man blivit nykter? Min kompis på AA dricker bara saft och läsk....

Profile picture for user Se klart

Det kör jag nu (nykter 7 månader) och det funkar bra och helt klart lika bra på en uteservering. Saknar inte alkoholen alls vid de tillfälllena.
Stress med små barn vet jag hur det är men överlag blir det ju enklare utan stress-triggaren alkohol. Det kanske låter långt borta men det går snabbt, efter några veckor är skillnaden enorm.
Bra kämpat!

Profile picture for user Se klart

Läser dina första inlägg om att dricka ”som en stockholmare” ?? vilket jag känner igen.
Kanske är jag i lite samma sits som du, att inte slå i botten såsom att förorsaka stora katastrofer etc (men små) och jag ägnade en del av min första nyktra tid med att tänka att helst nån annan skulle säga att jag ju inte behöver sluta helt... ingen av mina vänner skulle säga att jag var alkis. Men jag hade SÅ tydligt det beteendet, mer tolerans, börja dricka ensam. Så det går utmärkt att backa från stupets kant, som jag tänker om mitt drickande.
Hade jag fortsatt finns stor risk att jag hade landat på botten förr eller senare. Inte värt.
Så värt att inte chansa, leva med den otyggheten.
Vi är många här och hjälps åt!

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Johan6808

Just att man inte bara kan ta EN. Utan minst två...helst fler än så
tanken att man bara kan slappna av och må bättre genom intag av alkohol.

Men NEJ!
måste lära mig att se fram emot annat, stressa av med annat, och börja se ALLT annat som man kan bli lycklig och må bra av!

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Se klart

@se_klart. Ja inte lätt med barnen emellanåt. Men vill verkligen få mer tålamod med dom.

sant att man faktiskt inte behöver inta stora mängder alkohol varje dag för att ha problem. Alla har olika nivåer på när det blir ett problem.

Verkligen mycket i samhället som kretsar kring alkohol. Ledsamt att samhället ser ut så ....

Profile picture for user AkillesU

Vad gör man då?
Går en promenad i den underbara sommarluften!
Underbart ?
Känner hopp!

(Hör definitivt inte till vanligheterna att jag promenerar ute en sen lördagskväll helt nykter)

Profile picture for user AkillesU

Förra Söndagen mådde jag definitivt INTE bra! Jag vaknade med ett NEEEEEJ!!!!!
hade druckit totalt 10 glas vin och 2 öl.
? ???????????

Hela sommaren hade jag kämpat över att förändra mitt drickande. Men detta var på nåt sätt slutet för mig vad gäller alkohol. Resultatet av provet. Det fungerade inte!

Jag kunde inte gå upp ur sängen förens runt 18 på kvällen.
Jag spydde.
Rullade runt i sängen.
Hittade en position som kändes bra och den kunde jag inte röra mig ur.
Ångesten var total.
Min mamma fick komma och passa barnen för jag ville inte att dom skulle se mig sån.

Det var sista droppen för mig! Aldrig mer... ?

Profile picture for user AkillesU

Rensat ut köket idag. Slängt eller lagt i "ge-bort-låda" allt som hör alkohol till. Samt hällt ut allt som innehåller alkohol. Bara sparat lite glas mm. till mannen samt eventuell middagar framöver.
Jobbade som bartender för ca 15 år sen. (ironiskt nog). Nej det var inte det som triggade igång det...
Hursom hade jag massa saker från den tiden kvar. Otaliga glas, CL-mått, Droppkorkar osv.osv...
Nu har jag rensat bort allt som har med alkohol, för att göra det lättare för mig själv! Känns som ännu ett stort steg...

Profile picture for user Vjlo

Klokt rensa!
Jag har inte jobbat som bartender, så har inte alls koll på det du skrev, men jag gjorde en likartad rensning hos mig, i köket har jag ett stort vitrinskåp, där två av hyllorna innehöll olika former av vinglas jag ärvt eller fått. Efter några veckor åkte de upp på vinden. Det är lite oklart om jag ska skänka bort dem eller om de får stå kvar, eftersom det är arvegods.

Men det var ett statement för mig att göra rent hus i skåpet, och frågar någon i familjen när de kommer på besök så får jag ju en anledning att svara.

Profile picture for user AkillesU

Första gången på hela veckan kom jag på mig själv att tänka att jag kanske ändå kan dricka..... städade köket och flyttade barstolarna (har en förhöjd bar mot köksön). Och tänkte på förra veckan när jag o min man hade barnvakt och han lagade mat och jag Satt i baren med ett glas rött.
Vi lyssnade på musik och hade det underbart...

Så sorgen kom över igen och tanken på att: ska jag aldrig mer sitta där och dricka vin :(

Men vilket jävla lyx-problem kom jag på sen! Tjurar över att inte få sitta i baren o dricka vin. Och där ute finns barn var eviga dag som svälter ihjäl eller ännu värre utnyttjas som sexslavar eller misshandlas osv osv.. ja ni fattar.

Nej slut med självömkan! Häller upp ett glas Fanta och fortsätter städa köket på saker som har med alkohol att göra.
Imorgon börjar jag jobba efter semestern!

Profile picture for user Se klart

... den kommer och går, böljar lite. Jag drabbades av den i fredags när jag och min man ffg på länge var ute, tid en drink, åt middag på uteservering. En sån kväll då jag troligen druckit alldeles lagom.
Jag tror man får ta den där sorgen när den kommer. Det är ju jobbigt att vara ”en av dem” som förvisso kan dricka helt normalt ibland men som innerst inne vet att drickandet faktiskt eskalerar och att 10 glas vin plötsligt bara händer.
Att se sitt drickande och sitt liv I vitögat kräver mod - och jävlar anamma, och ärlighet. Jag tänker att du är bra på de sakerna! ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Se klart

Det är så sant @se_klart !
Och det är den ovissheten som har varit så jobbig i alla år. Varit nervös inför middagar, utekvällar, fester...
Och för det mesta har jag haft kontroll, även om jag säkerligen sagt ja tack om nån frågat om jag vill ha ett glas till.

Men det var som ett minfält. Ibland bara hände det! Spelade ingen roll om jag mådde bra eller dåligt. Kontroll-spärren bara släppte! Och så vaknar man upp dagen efter och frågar sig hur fan det kunde hända igen...

Profile picture for user Surkärring

Jag känner igen det där med. Att oftast kunna hantera det men så illa det kunde bli när det inte funkade.
Vi får ta de korta stunderna av sorg, men egentligen är det ju mest sorgligt att vi är ledsna över att inte kunna dricka..
Restaurangerna, maten, solnedgångarna och sällskapet har vi ju kvar, tänker jag?

Profile picture for user Se klart

Med råge, eftersom man slipper oron över om det ska bli för mkt eller lite vin. Båda tankarna lika plågsamma.
Att ge upp den kampen är en enda lång och mkt skön utandning och att livet får börja om. Tacksam!

Profile picture for user AkillesU

Tacksam är ordet vi får arbeta på! Känner mig tacksam över er och forumet. Tror inte jag skulle klarat det annars.

Idag ska jag jobba min första jobbdag. Känns skönt med vardagsrutiner igen. Barnen lämnade på sina håll.
Ska strax in till jobbet. Bara andas lite utanför och skriver klart här.

Kände mig pigg, stressfri och med mer tålamod imorse. Måndag morgon började väldigt bra! ? hatar annars mornar...

Profile picture for user AkillesU

Hatar måndagar. (Och mornar) Känner mig alltid stressad och med dåligt tålamod.
Men idag har jag som surfat igenom dagen.
Den vanliga ångesten kom inte riktigt igenom.... Börjar tro att det kan bero på att jag vanligtvis dricker vin på helgen. Eller kanske för att jag haft semester... lär visa sig kommande måndagar!

Känner mig dock väldigt trött ikväll. Så väljer att lyssna på kroppen och inte göra för mycket. Får va stolt över mig själv ändå. Går o sover...

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag gör en vanlig överföring på 500 kr till mitt sparkonto varje lördag. Non-alcohol döper jag transaktionen till. Gillar att det är så hands on. Det blir som en lördagsritual ”Nu har det gått en vecka till”.

Kvällströttheten är enorm i början. Jag tror att hjärnan är utmattad, och du ska lära dig känna igen vanlig hederlig trötthet, som gör att du lägger dig i tid.

Morgonpigg som sjutton var jag också i början. Vaknade senast 7.30 lördag och söndag. Sov minst till 9.30 i mitt förra liv.

På senare tid har både kvällströttheten och morgonpiggheten justerat sig lite närmare tidigare mönster.

Kram ?

Profile picture for user Villblinykternu

Som svar på av AkillesU

Åh jag känner exakt som du, en sorg över att det är slut nu...men försöker tänka "det är nu livet börjar". Dock svårt vissa dagar när solen strålar och rosévinet flödar hos "alla" utom hos mig. Låter löjligt men så känner jag vissa dagar. Har dock aldrig varit så nöjd med ett beslut tidigare, jag ska numera förbli nykter och lära mig att njuta av allt annat livet har att ge. Kram ❤

Profile picture for user Se klart

.,, tänker jag. En stund då och då.
Över att man själv inte är en av de som tar 1-2 glas och sen går hem och dagen fortsätter nykter.
Vi är alla olika och att acceptera ett nyktert liv (så småningom älska det, men kanske inte ett tvång det heller) tycker jag är att acceptera den man är. Ta konsekvensen av den man är, av djup omsorg med sig själv. Ha en fin dag!

Profile picture for user snusen

De ända medicinen setralinet gör är att ta bort symptomen på depressionen inte orsaken till varför du utvecklade depression. Så den dag du slutar med setralinet kommer depressionen komma tillbaka om du inte bearbetat den. Har du gått i terapi för din depression? Bara medicin kommer tyvärr inte hjälpa vare sig mot ångest el depression man måste jobba med orsaken till varför man utvecklat Depp, ångest.

Ångest är egentligen bara känslor som man inte har kunnat el fått möjlighet att känna på och bearbeta utan de har tryckts bort men då kommer känslorna ut ändå fast på andra sätt som ångest, kroppsliga besvär, depression mm. Och man hittar olika strategier på hantera det, mediciner, missbruk, jobbar för mycket, självskadar sig mm el hur man nu tacklar livet.

Så mitt råd är gå i terapi om du inte gjort det, och märker du inte positiv effekt inom en månad byt terapeut, en bra terapeut ska inom den tidsramen kunna gett en lite verktyg så man märker att de går åt rätt håll. Men de kräver ochså att man jobbar med sig själv mellan terapi timmarna ochså.

Vet många som går år in och ut och inget händer i terapin de är bara kortaste tid och dessutom oetiskt av terapeuten att inte inse den är fel för klienten el att behandlingsmetoden är fel

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Andrahalvlek

Jag har satt upp som mål att på söndagar köpa eller boka nåt för mig själv. I söndags blev det nya springskor. Och har även skrivit upp tex: ”boka massage” eller ”köp nån ”hud/sminkprodukt”.... som belöning.
Hade även kunnat lägga undan pengar såsom en del av er andra gör. Men kör på detta just nu i början när det är som jobbigast...

Väldigt trött idag me! hua.... bara önskar att veckan går fort! Drömde mardrömmar om att jag drack vin och räkningen avbröts och fick börja om. Jättejobbigt ?

Egen omsorg! @se_klart
Precis vad jag jobbat med senaste året. Att göra saker för mig själv, se mitt egenvärde och få bättre självkänsla... sluta med alkoholen är ännu en sak som jag gör för mig själv.

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av snusen

Tack för ditt inlägg. Jag har inte riktigt samma åsikt/erfarenhet när det gäller Setralin (Zoloft). Jag har trappat ner med den eller slutat helt i omgångar senaste 12 åren. Men känner av ”mörkret” direkt. Har gått i terapi och utrett allt som går att utreda. (Inga trauman).
Håller med en av de läkare som sa ”fungerar det och du inte har några biverkningar så varför sluta och må dåligt, när du kan må bra”.
Jag tror helt enkelt på att jag har för lite seretonin i hjärnan. Är inte deprimerad nu.

När det gäller ångest finns det inte (vad jag känner till) fungerande mediciner som inte är beroendeframkallande. Jag har Oxascand (Sobril) som fungerar bra i jobbiga ångesttillfällen. Men vet att man mår ännu sämre om man hamnar i beroende med benzoider.
Ångest har jag även gått i terapi för och jobbar med den dagligen. Att få bukt med min ångest är en stor del av varför jag väljer att nu bli helt nykter.

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Villblinykternu

@villblinykternu
Hur många dagar är du på nu? Jag är på dag 10.
Ja jag tänker också titt som tätt.. varför kan dom o inte jag....
Men måste påminna mig:
✖️ jag kan dricka 1 glas men det tar emot. och att kämpa är jobbigt. Så oftast blir det 3 glas ibland 7.
✖️ jag förlorar ca 2-3 dagar per vecka då jag inte kan/vill träna. Både vissa kvällar när jag hade kunnat träna. Men även vissa mornar. Speciellt lör & sön mornar.
✖️ ångesten blir värre. Hjärtklappning. Trötthet.
✖️ skam och dålig självkänsla. Har ingen kontroll över mig själv. Och det är jobbigt att kämpa. Varje gång det går dåligt får jag ännu mer dålig självkänsla
✖️ ingen bra förebild för barnen. De ser vinglas och ölburkar och det blir ”vardag” för dom. En gång såg min dotter (7 år då) mig helt redlös. Världens sämsta mamma.
✖️ ser fram emot vin och öl för mycket. Tar glädje från annat som hade kunnat kännas roligare.
✖️ sämre hälsa! Går upp i vikt. Cancerrisken ökar. Magen blir orolig. Levern tar stryk. Hjärtat påverkas.
✖️ Tar tid från annat. Senast jag drack , så drack jag ( iförsej var jag social, men minns hälften av det) i hela 10 timmar! Sedan sov jag i ett dygn. Följt av en halv dag till där jag var bakis och darrig med stark ångest.

Positiva saker? Smakar gott och gör en avslappnad med ett rus av lycka (iallafall vid rätt mängd). Men måste väl finnas annat som smakar gott och gör en avslappnad?
??????‍❤️‍?‍??‍♀️??‍♀️?☀️⛷??‍♀️???‍♀️??

Profile picture for user AkillesU

Sitter kvar på jobbet och har precis gråtit klart. ?
Sååå trött efter den här veckan ! Stressigaste dagen idag & alla har verkligen varit på mig hela dagen! Har knappt fått en lugn stund. Så det brast lite till slut....
Försöker ANDAS nu för att komma ifatt...
Ska sätta mig i bilen och åka hemåt strax. Till en fredag utan vin! ?
Hade verkligen behövt ett glas när jag kommer hem.
Många såna här skitfredagar (eller skitveckor) tidigare som gjort att det snarare slutat med hela flaskan upp. Bara för att få koppla ner tankar/ångest/stress.
Nu kommer huvudvärken också....

Men men.... Ska köpa lite fika med mig i bilen och börja köra hemåt.
Ska sikta på att ta en kvällspromenad i den sköna kvällsluften (älskar de varma kvällarna just nu).
Sen blir den nog lite film-mys med mannen...då brukar jag aldrig dricka. Mest äta snacks o godis!
skönt att gå in och skriva av sig här så man får lite perspektiv på det jobbiga. Ha en fin kväll ?

Profile picture for user AkillesU

Åkte ut till landet idag. Varit runt o badat o ätit glass med äldsta dottern. Inget sug ännu.
Köpte kräftor! Slog på stort och köpte signalkräftor, aldrig ätit förut. sparar ju in på alkoholen... ? kommer bli dyrt med alla dessa belöningar till mig själv!!! ?
Ska bli gott med kräftor o känner inget sug av alkohol...
Däremot kom suget nu när jag ska fortsätta måla på en fasad. Lugnet lägger sig, värmen likaså.... NU hade det varit gott med en kall öl eller kallt rosé till målandet. Efter en sjukt varm dag.

Men gör en kaffe och ska börja lyssna på nån ljudbok med Annie Grace som jag sett vissa av er rekommenderat. det här är ett helt nytt liv för mig. Men jag gillar det hittills... lite planering och att vara påhittig med sånt som ersätter suget eller gör en lugn...

Och hoppas att jag kan svalka mig med alkoholfri öl eller vin nästa sommar... får se det så.

Profile picture for user AkillesU

Vaknat utvilad på landet efter massa konstiga drömmar. Mestadels om alkohol.
En dröm där jag inte drack. Men alla andra drack och var fulla och betedde sig som skit. Och jag såg ner på dom och tyckte synd om dom.. (kanske att jag betraktade mig själv utifrån)

Många gånger har jag sett ner på mig själv och mitt beteende. Man vill bara sjunka under jorden... stor klump i magen... ångest... försöker tänka att ”skit samma det gör inget”. Men ändå... hänt så många gånger! Inte konstigt att man har dålig självkänsla.

Sjukt att jag redan vid 20 års ålder insåg att jag hade problem.
Jag slutade nämligen med att dricka sprit då!
Mådde verkligen så sjukt dåligt av drinkar mm. (Drack från när jag var 16). Aldrig mått så dåligt som när jag varit bakis på sprit!
Sen dess har jag faktiskt nästan bara druckit vin och öl. Nu är jag 35...

Vet att jag funderat på min framtid; Undra om jag kommer öka mitt drickande framöver. Kanske att jag är ”riktig” alkoholist Vid 45. När barnen är så stora att jag har mer frihet att dricka tidigare på dagen....

Hörde precis om en fest som spårade ut igår i närheten av där jag bor. Det var vuxna/föräldrar med barn som festade vid en badplats från mitt på blanka dagen. Dom var fulla och dansade.
(Massa andra barnfamiljer hade tydligen varit där och sett på, men ingen agerat, tex ringt soc eller polisen).
Dom hade sänt festen live på facebook.
Ca en timme efter att festen sänts live så försvann en 29-årig kvinna i vattnet. 2 timmar efter hittades hon drunknad av en dykare.

Det ilar av fasa igenom hela min kropp! Fy fan vad jag hatar alkohol och droger.
Och speciellt allt det hemska som händer mot barn innanför stänga dörrar i hemmet. Hos missbrukande föräldrar. Tänkt många gånger på ”Lilla Hjärtat”, Esmeralda 3 år, som miste livet i Januari i år pga. missbrukande föräldrar som dödade henne. Många tårar har runnit från mina kinder av att ha läst så mycket kring hennes öde...

Jag är glad att jag tog det här steget.

Profile picture for user Andrahalvlek

Fy, vad obehagligt. Säkert en mamma som lämnar efter sig riktigt små barn dessutom ?

För varje månad som jag är nykter blir jag mer och mer anti alkohol generellt. Jag blir så arg på att det är en drog som vårt samhälle helt normaliserat. Så till den grad att vi som har valt att sluta dricka tvingas försvara oss ?

Jag har faktiskt blivit medlem i IOGT-NTO, som försöker jobba mot den sjuka alkoholnormen i vårt samhälle.

Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Varför blir man så lätt irriterad på sin mamma.... hon kan verkligen säga små saker som gör en så arg på en gång.... suck! Värsta suget hittills idag. Bara pga. att jag bråkat med henne.
Som så många gånger innan... men då har jag tagit ett glas vin. Lugnat mig. Och istället blivit ledsen osv. Nu är jag fortfarande irriterad men med värsta ångesten.
Har legat och vilat i 2 timmar bara för att Försöka få bort den. Men funkade inte så bra!
Ska prata med mannen snart för att få stöd, och sen gå o träna.. grrrrrr ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag känner igen mig massor. Ingen kan irritera mig som min mamma ? Men jag lovar dig att efter en viss tids nykterhet, 2-3 månader så blir ditt tålamod mycket bättre, även mot mamma. Mitt tålamod är mycket större nu. Enorm skillnad. Du måste hitta andra sätt att hantera irritationen. Boxboll?

Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Andrahalvlek

@andrahalvlek
Jag vet att det arga och irriterade kommer försvinna snart. Men då blir jag istället ledsen och uppgiven. (Och ångesten finns kvar)....

Har fortfarande svårt att gråta. Kunde det förut. Men det är på nåt sätt som att jag byggt upp en mur. Kämpat så många år med stress, tjafs inom familjen (systrar & mamma), jobbiga år med adhd-dotter osv..
Kunde man gråta så skulle man kanske kunna få ut lite den vägen. Provar att gå ut o springa o se vad som händer med känslorna! ?
Ps. Riktigt lättirriterad med dåligt tålamod nu. Ser fram emot en vändning...

Profile picture for user AkillesU

Snabbaste 5 km nånsin ?‍♀️ 31:16
Vet inte om beror på 2 veckor nykter eller att jag är arg på min mamma (och sprang istället för drack). Intressant....

Profile picture for user AkillesU

Påbörjar en tredje vecka. Känns bra! Mycket jobb idag men ibland får man prioritera. Dock vet jag att jag har en max-budget av tid varje vecka. (30 h) för jobbar jag mer så mår jag dåligt. Av stress och ångest, från min utmattning förra året.
Min chef är väldigt hård och ställer höga krav. Men hon har lovat att vara lite snällare mot mig framöver och komma ihåg att jag fortf är sjukskriven 25 %.

(Alltså jag själv. Egen boss, företagare som jag är.....)

Profile picture for user Surkärring

Snyggt jobbat av dig, tur också att du har en snäll chef! ?
Jag har halkat bakåt men är på gång igen!
Följer dig och blir inspirerad.

Profile picture for user AkillesU

Hej! Ja jo men jag har knappast varit så snäll mot mig själv alltid. Dock börjat med det sedan några månader tillbaka...

Idag har dock en hel del av våra kunder tagit energi!!! Spelar ingen roll hur bra man gör ifrån sig. Det finns alltid dom som ska gnälla och ha saker billigt eller gratis.
Nej nu är jag trött på dom för idag så ska stänga ner mobilen/datorn/skärmen helt och ägna mig åt MIG SJÄLV!
Kramar ?

Profile picture for user AkillesU

Inne på min andra jobbvecka och är verkligen så trött!
Har försökt hålla igång träning och tänker på att inte stressa.
Försöker gå in här minst en gång om dagen för att påminna sig själv om varför man gör det här! För att inte glömma alla anledningar. För även om jag inte tänker på alkohol så mycket mitt i vardagen. Så tror jag ändå att det är bra att bygga upp ett försvar tills på fredagkvällen. När man sitter där och undrar var vinet är!?

Profile picture for user AkillesU

Så SKÖNT det hade varit med vin nu. För att avsluta veckan....
Fortfarande huvet fullt av jobb, svårt att slappna av, andas, fokusera och vara närvarande med familjen. Axlarna uppdragna till öronen!! ??

Underbart med ett glas vin på fredagen! Problemet var att det snarar blev 4 glas och ibland mer. Följt av samma sak både lördag och söndag....
Och sorgligt att det verkligen användes som en drog... för att slappna av.
Så många som påstår att dom BARA dricker för att det är GOTT. Tror dom ljuger för sig själva....

Nej måste stänga telefonen nu! Andas djupt... spela nåt spel med äldsta dottern om hon vill (och slutar titta på TikTok) Sen kanske ta en promenad. Försöka slå mig ner i soffan och släppa både tankar och axlar - utan alkohol!

Dag 19 idag ?

Profile picture for user Offside

Som svar på av AkillesU

Jag känner samma sak, jobbat, svårt att slappna av. Vanliga triggers för mig är stress och oro, men jag har kommit på att fredagar efter jobb också är en trigger, tankarna börjar runt 12. Jag tror att lite beror på att det är ett tillfälle då jag inte behöver smyga, gömma att jag dricker. Det är så att säga en ”normal” känsla. Jag försöker som du tänka på följder, men annars träna (precis hemkommen från träning), få ett ryck och ta barnen till typ Mc Donalds med barnen för att köpa glass/milkshake - utnyttja/göra sånt som jag aldrig skulle gjort annars med andra ord - inga revolutionerande saker men kan kännas som lyx mot hur kvällarna såg ut annars.

Ha en bra kväll, tänk på hur härligt det är att vakna utan bakiskänsla imorgon.

Profile picture for user Torn

Helt rätt att göra andra saker de första helgerna. Jag tog många promenader, tyckte det funkade väldigt bra. Sedan tog jag bilen och storhandlade på en lördagkväll vid halvtio tiden.?Helt otänkbart förr. Röjde och renoverade i källaren, också bra tidsfördriv. Gör vad som helst annat än vad ni brukade göra på helgkvällarna. Då blir det mycket lättare att motstå suget efter A.

Bra kämpat!

Profile picture for user AkillesU

Hej ”dagboken”. Nu har jag varit lite dålig i flera dagar på att gå in och skriva. Men har försökt sysselsätta mig med massa annat under helgen. Allt ifrån att träna, umgås med barnen, dekorera om hemma och shoppat lite. ?

Faktiskt så har det varit lite extra jobbigt denna helg med suget. Det har varit fint väder, vi har varit hemma, skön helg... mycket FEELING där det funnits många tillfällen som man hade kunnat dricka på. Även varit lite irriterad på specifka personer i min omgivning. Där jag också gärna hade tagit ett stort glas vin för att lugna mig lite ?
Och hade jag inte bestämt mig och hållit på att vara nykter hade jag troligen varit bakis än idag (måndag).
Men jag har varit nykter och som sagt sysselsatt mig själv med en massa annat. Kanske möjligen lite för mycket annat. Känner mig lite sliten nu ? och jag som har varit utbränd FÅR egentligen inte hålla på så.
Men tänker att det är iallafall bättre än att dricka ! Så det får va så just nu.

Kommer iallafall ihåg att jag tänkt många gånger under helgen att jag har så mycket tid. Och så mycket energi! Och den viktigaste tanken av alla har varit att jag är förvånad. Över hur mycket skillnad det har blivit i mitt liv utan alkoholen! Och då har det bara gått 3 veckor!
Det har varit så många nya stunder som jag upplevt på ett helt annat sätt nu.
Tex så låg jag i en solstol i förrgår natt och tittade på stjärnorna. Och kände INTE ett sug efter A. Och jag kände mig lugn inombords.
Så har jag aldrig kunnat ligga utan att känna mig rastlös eller somatt nåt fattas. Svårt att slappna av helt enkelt, och suget efter nåt (alkohol) för att få den där avslappnade känslan. Men nu var det som att eftersom det alternativet inte finns. Så slappnar jag av iallafall!
Poletten trillade ner!

Profile picture for user AkillesU

Tittar in och säger hej! Är fortfarande nykter. Mycket på jobbet o med barnen just nu. Försöker fokusera på att inte stressa. För det är det som gjort att druckit mer i perioder och det som fortfarande ger mig sug.
Svårt att balansera allt och leva ett harmoniskt liv. Men det går iallafall bättre när man inte har alkoholen i livet också.... nu hämta barn och sen laga middag och allt vad familjelivet kräver. Hoppas kunna läsa ikapp lite mer ikväll. Allt gott ?

Profile picture for user AkillesU

Gonatt! Helt färdig, jobbat lite för mycket idag fredag... men ingen alkohol.... zskriver mer imorgon Ser fram emot god frukost ? ? ☕️ Zzzzzzzz.........

Profile picture for user AkillesU

Gick upp tidigt med barnen bara för att jag orkade. Känns bra att känna att man kan det och att ingen bakiskänsla hindrar en. Tänkte in här o läsa lite men 3,5 åringen satte igång med världens morgongnäll de senaste 2 timmarna så känner mig redan irriterad.... stressen från barnen gör sig påmind på helgen. Efter en vecka av stress av kunder på jobbet (som man bara vill strypa , en del av dem). Får liksom inget utrymme till mig själv. Vilket varit problemet senaste åren med mycket jobb och småbarn. Och har inte orkat ta tag i de känslorna som stressen ger. Ångesten är värst. Och den där tunga känslan över bröstet som gör att man inte kan andas.
Vilket gör att jag inte orkat ta tag i att göra saker som egentligen skulle få mig att må bättre. (Tex börja träna, yoga, mindfulness, promenader, god kost och DRICKA MINDRE)

Tills jag för ett år sedan blev sjukskriven i utmattningssymtom och fick tid till mig själv. Var hemma på heltid hela förra sommaren och hade tid till reflektion och att hitta strategier till att jobba mer effektivt och mindre. Dessutom organisera upp allting så att jag orkar med att sköta egna företaget och hemmet och barnen. Så de strategierna jobbar jag fortfarande på. MEN ! Hann inte riktigt med strategierna med att må bra i mig själv innan jag började jobba igen och livet snurrade på. (Ni vet stressen från försäkringskassan + eget företag som inte vill vänta på en)

Men NU de senaste 2 månaderna har jag äntligen börjat fokuserat mer på att få bort den här inre stressen. Och ångesten. För att må bra i mig själv. Har börjar göra saker för mig själv i syfte att må bra. För en gångs skull!

Jag skriver detta just nu medans 3,5 åringen skriker i bakgrunden... och det är en sån bit som jag inte kan sortera bort. Men som fortfarande gör mig stressad. (Liksom kunder på mitt jobb som är idioter, men som betalar min lön).

Dock tar det så lång tid att jobba med sig själv när man inte få fokusera på sig själv så ofta. Lite då och då liksom...

Nu DJUPANDNING och ett dyk tillbaka till mammalivet.

Profile picture for user AkillesU

Idag firar jag 4 veckor! Är så positivt överraskad av hur skönt det är. Mitt huvudproblem ÅNGESTEN har minskat och jag mår så mycket bättre! Har inte behövt min Oxascand mer än en gång. Trodde att jag skulle behöva den varje dag för att klara detta.

Hade kämpat så länge med att trappa ner...
På semestern ritade jag upp ett schema från 20 Juli till 20 Sept. För att kunna fylla i med röd penna ? ? där jag drack och med grön penna ? ?️‍♂️ där jag tränade. Ville verkligen komma igång med träning och se balansen mellan de båda.
Självklart blev det fler röda dagar än gröna på två veckor.
Fast att jag VILLE och försökte trappa ner!
De två veckorna slutade med en lördagkväll där jag drack 10 glas vin och 2 öl.

Googlade då efter hjälp och hittade in här. Och är så GLAD av alla här inne! ? att man inte känner sig ensam.

Hade diskussion med mamma igår om att hon ibland bara dricker vin för att det är gott. Men jag hävdade att det är hennes hjärna som minns ruset och får henne att tro det. Det gav henne en tankeställare!
Tydligen går min morbror igenom samma sak just nu i livet med att trappa ner sitt alkoholmissbruk. Visste inte om det...
Men konstaterar åter igen att detta nog ligger i generna där grundproblemet är psykisk ohälsa, ångest och adhd.
Mina två systrar ?‍♀️ har också alkoholproblem...

Nu har jag stängt in mig i 1,5 timme i sovrummet med morgonkaffet. ☕️ Berättade för barnen och mannen att jag skulle göra det.
! Så denna morgon var betydligt trevligare än gårdagen. Och jag hoppas att dom kommer märka det på en gladare mamma.

Har för övrigt fortsatt fylla i schemat. De senaste fyra veckorna har jag enbart fyllt i 19 dagar (av 28 dagar) med grönt! ? där jag tränat ??‍♂️

Profile picture for user Se klart

Jag var aldrig så bra på matte men får ändå inte ihop hur fyra veckor blir 19 dagar... ?
Skönt att ta det där öppna pratet med sin mamma. Jag har inte riktigt gjort det, men det kommer.
Önskar dig en fin dag med gulliga och roliga barn som inte stressar dig ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Se klart

Alltså jag fyller i med grönt där jag har tränat ??
Så under 4 veckor (28 dagar) har jag tränat eller promenerat 19 dagar :)

Kram ? och tack för att du finns här @se_klart

Profile picture for user Andrahalvlek

Klokt också att stänga in dig i sovrummet en stund. Den nyktra resan behöver lite space, lite tid för reflektion. Att läsa och skriva här varje dag är därför viktigt. Liksom att få helt egen tid att tänka en tanke klart.

När jag var sjukskriven för utmattning gick jag och ofta in i sovrummet, sa till familjen att jag skulle vila, och stängde dörren. Väldigt allvarliga saker fick ske innan jag fick störas.

Fortfarande säger jag till yngsta dottern att jag ska vila och hon svarar ”okej, gör du det” och sen låter hon mig vara ifred. Hon väntar tills jag kommer ut.

Jag brukar göra det på morgonen och på eftermiddagen innan maten, när vi har lediga dagar ihop. Det är MIN stund, och ofta tar jag en höneblund på eftermiddagen.

Kram ?

Profile picture for user Malycka

Grattis till dina fyra veckor! Läste lite i din tråd och kan verkligen känna igen mig i mycket av det du beskriver. Firar själv tre veckor idag så är dig hack i häl ;-)
Kram

Profile picture for user AkillesU

@arvedelen
Ja men träningen har som ersatt suget nu :). Men bra att ta en sak i taget. Äter inte så bra och nyttigt så det är nästa sak att ta tag i. Men en sak i taget...

@andrahalvlek ja jag försöker göra saker för mig själv nu för tiden. Ibland vill man ju dock bara försöka va en bra mamma. Känns emellanåt som man är självupptagen med allt jag gör för att må bra. Men jag vet att det är för allas skull som jag gör det....
Är också sjukskriven 25% för utmattning fortfarande (blev sjuk för ca 1,5 år sen).

@malycka Grattis till dig med! ??

Profile picture for user AkillesU

Har gjort mycket idag! Men inte druckit. Lyssnar vidare på ”the alcohol experiment” Med Annie Grace... mycket intressant ljudbok! Håller definitivt med i det lilla jag hört, och det lilla jag fått uppleva själv nu under mina 30 dagar. Sååå många fördelar som nykter och så bra jag mår! Hade aldrig trott det....

Varför vaggas vi in i drickandets vardag utav samhället i tonåren när man är så förvirrad i det mesta ändå? Klart som sjutton att man fastnar av alkoholens välbehag och sedan blir det till en vana att dricka vid olika tillfällen och måenden.... Det är samhället och dryckesvanorna i västvärlden som det är fel på. Inte oss....

Och det är inte förens man är vuxen och ”mogen” och har gått igenom en massa skit med alkoholen. Som man inser att det inte alls va så j*vla bra. Och vissa kommer inte dit utan förgörs av alkoholdjävulen.

Varför är det såhär? Har vi inte kommit längre egentligen.... Efter all forskning hur alkohol förstör vår kropp och gör oss psykisk sjuka. Utbrända, pillerknaprande, stressade svenskar är vad vi är. Men tror hela grundfilosofin i samhället måste förändras. Att vi slutar jaga lycka på olika stressande sätt. Och lär oss hitta lycka och lugn i det lilla fridfulla... att lära oss vara tacksamma för det vi har. Gillar verkligen Buddismen vad gäller den biten... och hoppas jag kan lära mig mer om det jag själv. Men förändring sker långsamt. En dag i taget!

Profile picture for user Charlie70

Alla vi som kämpar på härinne tillsammans normaldrickarna har ett gemensamt ansvar för att skruva på den så kallade alkoholnormen i "samhället". Tror det var Torn som tog upp frågan häromdagen om vad det är vi lär våra barn när flaskorna ska fram så fort något ska firas. Jo, vi lär våra barn att firar det gör man tillsammans med alkohol. Det kan vi faktiskt ändra på! Var och en har ett ansvar för att visa på att det går att göra annorlunda. För framtida generationer.
Grattis till 30 dagar! Superbra jobbat.

Kram!

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Charlie70

Ja jag känner mig så mycket nöjdare med tanken på vad jag är för förebild för mina barn nu i min nya nyktra vardag (och helg). Innan vågade jag knappt tänka på det. VI här inne och övriga nyktra alkoholister är ju dock fortfarande i minoritet. Vi som upplevt all skit och lär nu hur bra man kan ha det utan. Men ”normaldrickarna” dricker ju vidare som
Inget har hänt? Hur ska vi då få nån ändring på det hela.... men som någon skrev så kanske vi går lite åt samma håll som med rökning. Fler o fler dör av det och man börjar fatta hur farligt det är.

Profile picture for user AkillesU

Man känner att hösten närmar sig ? Idag har det regnat och det känns kallt i luften. Det börjar bli mörkt tidigt nu på kvällen!
Jag gillar hösten för att man kan mysa och tända ljus. ? Och dricka rödvin....
Så detta blir en ny upplevelse, utan det där sista!

Kände mig lättirriterad idag och uttråkad. Barnen har varit riktigt jobbiga också. Mannen på halvkasst humör.
Så suget har kommit och gått idag och tankar på ”men tänk va skönt det ändå va att dricka på helgen och bara få släppa inre irritation och få den där avslappnade känslan”.....

Vet ju dock att jag inte vill dricka och inte kommer gör det.
Fördelarna är så många fler av att inte dricka.

Men tänker tillbaka på varför jag drack. Och visst var det såååå skönt att känna ruset, avslappningen och att irriterande och malande tankar bara flöt bort.... man blev nollställd. Och även nollställd och trött dagen efter. Energilös och seg i hjärnan. Som att det var nånting bra liksom. (Jag tänkte faktiskt att det var bra och att jag nog behövde det). Men låter mest sjukt...

Gokväll

Profile picture for user Charlie70

Jag tänkte och kände som du. Att hjärnan fick en välbehövlig vila även dagen efter ett rus. Att det var så jag överlevde. Nu vet jag att hjärnan inte behöver den vilan eftersom den får vila i nykterheten. Jag stressar inte upp mig på samma sätt. Kan byta strategi för att inte bli stressad under dagen (som att sänka kraven med t.ex. mat städning och aktiviteter för barn). När vinet inte är strategin behöver man ju inte heller ha dåligt samvete för det som inte blev som tänkt. Hemmet är inte tipptopp och jag behöver inte bry mig så mycket om det heller. Det har nykterheten gett mig. Dessutom vilar hjärnan så väldigt mycket bättre när den får sova utan alkohol. Så den där dagen efter vilan behövs inte längre. Herrejisses vad vi kan vara bra på att lura oss själva...

Kram!

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Charlie70

Ja man lär sig så mycket av detta!

Det är så sjukt att man inte lärt sig tidigare alla aspekter av vad alkoholen gör med kroppen. Det här med stress, deprimerad, dåligt tålamod, sover sämre osv.
Tror inte jag reflekterat över det tidigare. Trodde man snarare fick fel på levern och att man blev utslagen! ? sen blev man återställd efter några dagar... ?

Det är verkligen ett så tabubelagt ämne att prata om alkohol som en drog!
Vi pratar snarare om att det är många kalorier i alkohol och att man blir så trött dagen efter!

Men det är så chockande hur himla BRA jag mår nu när jag verkligen bestämt mig för att sluta! Chockerande bra ? känner mig lurad...

Man ser ju på tv när folk dricker, ser sina föräldrar dricka, högtider firas med alkohol och man ”fick” börja dricka när man var 18 och alla gjorde det!

Annie Grace tar upp mycket om det i sin bok ”the alcohol experiment” ? som jag håller på att lyssna på som ljudbok nu. Jag får verkligen aha-upplevelser av den! Känner mig uppriktigt ledsen ?över att jag inte visste en hel del saker innan...

Profile picture for user AkillesU

Det kan göra mig så stressad! Att dom bara ”maskar” hela kvällen för att få va uppe så sent som möjligt. VARJE KVÄLL!! Tills det slutar med att både jag och mannen är sura och irriterade. Vilket gjort att vi tidigare öppnat vin eller öl redan innan vi satt igång med läggningen! (Som
Ibland tar 2-3 timmar). Och fortfarande gör..... trots samma rutiner varje kväll ?

Stress är en av de saker som gjort att jag druckit mer som vuxen.
När jag var yngre och började dricka tror jag att det var mer för att passa in och häftigt att prova nåt nytt.
Sedan mellan 19-25 år festade jag på krogen och ville bara ha KUL! jag drack mer än många andra. Och det hade nog att göra med min ångest och oro. Följt av att jag varit osäker i mig själv.

Har haft ångest av stress och utmattning de senaste åren. Och det har gjort att jag mestadels druckit hemma själv. Spelade inte så stor roll om mannen drack. Ville jag ha vin så drack jag vin! Helt ensam ibland och med mannen ibland. Och ibland med sällskap (middagar) . Förstod inte de som sa att de BARA drack i sällskap?

Och det var det här beteendet jag var rädd skulle eskalera. Har verkligen försökt hålla nere drickandet senaste åren pga. barn och jobb. Men tänkte att ju större de blir. Ju mer frihet kommer jag ha till mig själv. Och till att göra mer vuxensaker med mannen eller vänner. (Drömde mig bort till middagar på restaurang igen, hotellvistelse, weekend, vuxenmiddagar osv). Självklart inkluderar det både dyra röda viner, tjejsnack och skvaller runt en flaska kyld rose eller champagne ? på ett hotellrum med mannen.
Lyxigt va!? garanterat hade jag blivit riktigt ”nedsupen” av det vuxenlivet.
Ser fram emot att slippa oroa mig för det nåt mer nu.

Är på dag 36 och har motionerat/tränat under 26 dagar! Förstå vilken förändring även för min kropp. Den måste va väldigt förvirrad just nu.... liksom min hjärna!

Profile picture for user Andrahalvlek

Du jobbar verkligen på jättebra med nykterheten! Lyfter fördelarna, rannsakar hur du tänkt innan, motionerar regelbundet.

Full pott i min bok!

Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Andrahalvlek

Det var snällt sagt av dig!
Jag ska även jobba på det där med självkänslan... den är inte på topp ännu.
Måste påminna mig mer om hur bra man faktiskt är. Allt man åstadkommer och gör...
Och detta gör man ju för sig själv mycket (och såklart för sina nära). Kram och gokväll

Profile picture for user Kennie

Känner igen mig mycket i ditt tidigare inlägg om att man blir chockad av hur bra man mår, samt nästan känner sig lurad, typ varför var det ingen som sa att man inte måste dricka? Jobbigt när läggningen blir tradig. Delar mitt favorittips, du har säkert redan testat, men här kommer det: jag läser en kapitelbok som kvällssaga för barnen, men innan vi läser måste de ha borstat tänderna och satt på pyjamas, om det tar för lång tid blir det kortare läsning, det brukar få fart på dem, och så blir de lagom sömniga av boken och känner att de får en stunds total uppmärksamhet. Funkar inte alltid men oftast. Enda problemet är att jag själv blir lika sömnig av att läsa..

Profile picture for user AkillesU

@kennie tack för tips! Ja dessvärre har vi provat allt. Och efter kvällsmål, badrumsritualer, bokläsning, och sång så ska dom fortfarande va uppe! ?‍♀️ Och eftersom det är 6 år mellan barnen så ska den stora (9 år, adhd, måste alltid ha sina ritualer) gå o lägga sig när den lilla somnat typ. Och har hon inte somnat så måste man lägga dubbelt o då triggar dom bara varann Så det tar ännu längre tid! ? Och så är dom lika pigga på morgonen ändå.?
Energiknippen... tänk om man hade så mycket energi.
Nej idag va jag trött och gick i säng med barnen vid åtta... ska strax sova. Natti ?

Profile picture for user Kennie

Ibland är det bara att låta tiden gå, det blir bättre när de blir lite äldre.. Och att gå och lägga sig med dem vid åtta är ju väldigt mysigt också... Och att lägga sig nykter är alltid en bonus, vi kämpar på!

Profile picture for user AkillesU

Haft några skitdagar där stressen varit stor! Jobb, barn, egna för höga ambitioner. Så idag kraschade jag mentalt med ångest där jag knappt kan andas.
Vilar nu och har tagit en Oxascand för första gången sen jag blev nykter (37 dagar idag).
Förr hade jag lättat på trycket mot bröstet med alkohol...

Vet precis vad som åstadkommer detta och varför jag haft en sjukskrivning i utmattning... Men har fortfarande svårt att balansera mina dagar.
Skriver ner allt jag ska komma ihåg i att-göra-listor för orkar inte ha allt i huvudet! Men dom blir bara längre...
Har alltid haft många ”bollar i luften” men fast jag slänger bort flera hela tiden så kommer ännu flera tillbaka... ?
Triggar alltid igång mig själv när jag ska göra saker. Så måste alltid ha ena foten på gasen och ena på bromsen !!!

Därför har det varit skönt att ibland bara låta alkoholen ta över min hjärna och få mig sluta tänka helt , ”Tagga ner mig”.....
Har gått hyfsat bra för mig senaste veckorna men idag va verklien en ?-dag! Men kommer inte dricka..

Regnar gör det också. Lika bra!! Regna på bara! ⛈ ⚡️???

Profile picture for user Andrahalvlek

Ibland är det bästa bara att säga nej. Svårt som sjutton, jag har fått träna massor. Delegera är svårt också, kräver mycket träning.

Jag har upptäckt att folk tar ett nej helt okej. De vill hellre ha ett tidigt tydligt nej än ett svävande kanske.

Jag har också lärt mig att prioritera betyder att välja bort. Tidigare trodde jag att det betydde i vilken ordning jag skulle göra saker, men det betyder faktiskt att man ska välja bort saker helt.

Ibland kommer min chef och säger ”gör det” och då svarar jag ”okej, men tala då om vad jag inte ska göra också.” Kräver viss träning också att säga så till sin chef.

Ja, himmel vad jag har jobbat och jobbar med det här ? Utmattningsdeprimerad två gånger har jag varit, och lite klokare har jag blivit varje gång. Långt ifrån fullärd på att sätta gränser är jag dock. Men lite i taget tar jag mig åt rätt håll åtminstone.

Men vet du att nykterheten är det bästa jag kunde göra för mig själv. Då slipper jag den stressen som alkoholen innebär för kropp och hjärna. Jag har blivit mycket lugnare generellt.

Som Se Klart uttryckte det så bra i sin tråd: ”Varsågod att sitta ner i väntrummet.”

Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Andrahalvlek

Satt en hel timme idag med att bara delegera bort. Men sen följer ju frågor på alltid ? Får ibland svara ”det klarar du att fundera ut själv” ”Det där fixar du, prova och öva”! (Jag är chef). Det är mitt egna företag med anställda så måste hålla koll på allt.
Men försöker hela tiden uppmana till att ta egna beslut, ansvar, pushar dem.....

Haha jag har ett väntrum på jobbet och är man 10 min försenad ut dit för att möta upp personen som väntat, ja då har man dålig kundservice också! (I vårt sjukt tidspressade Stockholm där varje minut räknas) suck...

Prioritera och säga nej är där jag ”slänger iväg” lite bollar hela tiden... men känns som det aldrig tar slut eftersom andra bollar kommer tillbaka!

Men Balansen! Den vill jag jättegärna hitta ? gör man nånsin det?

Profile picture for user Se klart

Åh detta ursvåra uttryck. Som livspusslet. Som om det skulle gå ihop sig, när istället viktiga bitar alltid ligger under soffan.
En släkting till mig, rejält äldre men som satsat på karriär trots inte enkelt för kvinnor på den tiden.
Hon lärde mig en bra sak (den enda ...j och det var att försöka se balans över livet- eller år. Balansen finns inte säkert över en dag, vecka eller ens ett år.
När jag skilde mig hade jag stor nytta av det tänket. Ety hela mitt liv var ett kapsejsat fartyg, under lång tid. Så småningom- på rätt köl, med annan kurs.
Men i botten tror jag att det handlar om att utöva tålamod och snällhet mot sig själv.
Jag har under mina nu första åtta månader nykter lärt mig massor om det. Jag är latare. Jag är lite slarvigare. Jag behöver inte alla listor för jag kommer ihåg det mesta ändå.
Jag har inte varit utmattningsdeprimerad men om det finns ett hårstrå innan den diagnosen så har jag stått där.
Jag tror balansen är en enda punkt, och den är inne i dig, och den kommer att stabiliseras allt mer, ju längre du avstår det där skitvinet som inte leder till annat än förtvivlan, inte idag kanske men tids nog. Kanske låter detta hårt men tonfallet är det mjukaste jag har.
Kram.

Profile picture for user Andrahalvlek

Googla på medveten andning. Andningen är en viktig nyckel när man ska hitta balansen.

Det krävs en hel del träning, men när det väl sitter så kan det räcka med några andetag för att stilla stressen.

Att djupandas långsamt är bästa sättet att signalera till hjärnan att man har koll på läget.

Igår glömde jag nästan att andas, så snabbt sprang jag. Straffade sig direkt. Yogan fixade det ??

Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Se klart

Tack för dina fyndiga liknelser ? det ligger uppenbarligen en hel del bitar under soffan och jag letar sakta fram en i taget! ?

Din gamla släkting ?? hade nog helt rätt. De flesta som varit utmattade eller som man pratar om det med säger alla att det tar tid att bli frisk. Längre tid än man tror. Vissa blir aldrig friska igen... stressen som varit där så länge skadar både kroppen och hjärnan. Precis som alkoholen...

Ska försöka påminna mig om att hela livet är ett ständigt utvecklande och växande. Och att just personlig utveckling tar tid... och man blir aldrig fullärd!
Bra att du börjat bli snällare mot dig själv! Det jobbar jag också på varje dag. Det går oftast bra men idag gick det sådär ? ny dag imorgon och tack för att det är så! ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Andrahalvlek

Min 3,5 åring säger ofta ”det vet jag!” När man förklarar nåt.
Och det viktiga med andning: Det vet jag! :)
Men det är ju så Jäkla lätt att glömma ?

Kommer på mig själv med att hålla andan när jag är stressad eller koncentrerad.
Har också gått på yoga och meditation i omgångar. Just nu gör jag det mest hemma på kvällen om jag orkar och barnen inte somnar för sent... men hade så tung andning idag att det kändes som en tung sten på bröstet... Så fick ta hjälp av Oxascanden ändå.

När jag tänker tillbaka på dagen tror jag även att jag drack lite för mycket kaffe + PMS/mens som höjde stressnivåerna. Reflektioner är ju alltid bra så man fattar varför det blir som det blir ibland...
gonatt ?

Profile picture for user AkillesU

Dagens mål: att vara snäll mot mig själv i alla dagens val!
Hittilss:
- andas
-dusha varmt mot ond rygg, äta lugn frukost innan barnen vaknar
-åka bil för att jag känner för det (brukar annars åka buss för d är så dyrt me bil i stan). Lyssnade inte på nåt utan lät bara tankarna flöda..
- va på jobbet tidigt så hann både andas, stretcha ryggen och reflektera över hur jag vill fortsätta vara snäll mot mig själv idag. Och hann även gå in här :)

Ha en fin dag alla och va lite snälla mot er själva (utöver att undvika alkohol) ?

Profile picture for user AkillesU

Hej! Inatt sov jag faktiskt bra och länge. Tror jag sovit dåligt tidigare i veckan och haft det lite stressigt. Kände mig så trött ett par dagar. Men idag har det känts bättre! Mer energi och mer fokus på mig själv och vad jag gör för mig själv för att må bra.

Varje söndag har jag som belöning att köpa nåt till mig själv (typ ett klädesplagg), boka massage eller annat. Så idag va jag på massage (som jag hade bokat förra söndan).
Börjar dock bli lite dyrt nu med sakerna varje söndag :) har ju klarat 5 stycken nu . Så får nog börja det där sparandet istället som ni andra kör på ?

Tänkte precis på hur skönt det känns att veta att jag kommer ha så mycket tid och energi till att göra saker i helgen. Tex träna imorgon bitti lördag, eller vara ute (ska dock regna imorgon tror jag) och bara mysa runt en lördag med familjen. Utan att känna nån trötthet, illamående eller ångest. Det är verkligen en vinst att känna att jag har erövrat helgerna! Dom är mina igen och jag kan njuta av dom utan att alkoholdjävulen är där och tar utav dom!

Profile picture for user Andrahalvlek

Helgerna känns dubbelt så långa jämfört med tidigare, då man slipper lägga flera timmar på att dricka och vara bakfull.

I början var det ovant, nu bara skönt. Hitta på en massa saker, eller vila mycket. Precis det jag behöver får stå på schemat.

Jag är på min 31:a helg ??

Kram ?

Profile picture for user Se klart

I början tyckte jag helgerna var förfärligt långa och längtade bara till måndag och rutiner. Nu njuter jag av att hinna med så mycket, och har inte jättehöga förväntningar.
Varva vila med aktiviteter är vad jag behöver och det får styra.
Ha en fin lördag! ?

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Andrahalvlek

@andrahalvlek du har många insparade timmar (och slantar)! ?
Helgerna hade behövt vara mer som dessa även tidigare. Under åren av småbarnsliv och ”karriär”. Men har dränkt min ångest i alkohol och haft förklaringar som ”skönt att nollställa sig på helgen så man blir avslappnad (bakis) dagen efter och kan ta det lugnt”....

Idag försöker jag återhämta mig genom att lyssna på kroppen och psyket. Just nu vilar jag lite... ? regnet smattrar på fönstret.
Har pärlat ????? lite med barnen vid frukost...
Sen ringde mamma och gjorde mig på dåligt humör så jag fick huvudvärk o ångest. Behövde lugna mig i sovrummet, vila och andas.
Nu känns det lite bättre men skuldkänslor för bråket istället.... suck!

Får se vad mer dagen bjuder på. Ingen alkohol iallafall! Ska träna ?️‍♀️ och umgås med familjen.
@se_klart helgerna kan fortfarande kännas lång men mest om barnen är gnälliga! (Eller mamma!)