Hej! Det här får bli min egna tråd då jag inte riktigt hunnit läsa igenom andras ännu.

ÄNTLIGEN känner jag mig mogen för att inse att jag inte vill ha alkoholen i mitt liv mer ALLS!

Har känt det av och till i närmare 17 år (sedan jag var 19 år) men aldrig tagit det stora steget. Eller vetat hur jag skulle göra.
Otaliga gånger har jag dragit ner och periodvis har det gått fint. Men nu känner jag mig mogen att inse att de negativa aspekterna av alkoholen är större än de positiva i mitt liv.
Och efter otaliga tester online (bla. alkoholprofilen.se) insett att jag faktiskt har ett alkoholberoende och ett riskbeteende.

Det har inte fungerat tidigare med att försöka förändra beteendet så vet att enda sättet är att bli nykter helt. Det är där jag är nu.... önska mig lycka till för det kan jag behöva.

Med vänlig hälsning,/ mamma, egenföretagare och halvtids sjukskriven med utmattningssyndrom.

Det är det de handlar om, varje morgon när du vaknar ska du tänka "idag ska jag vara nykter".
Grattis till dina 3 dagar och välkommen hit och lycka till!

Med vänlig hälsning, / småbarnspappa, egenföretagare och halvtidssjukskriven för ångest och utmattning.

Själv är jag också i början av min nykterhet. Jag har gjort otaliga försök tidigare men misslyckats.
Den här gången har jag tagit hjälp av AA och antabus.

Hej och tack för din kommentar!

Ja mitt problem har nog snarare varit att jag vaknar med den inställningen men sen kommer livet ifatt. Sommaren är extra jobbig med middagar, barn på sommarlov och att man bara vill få slappna av nån gång!

Men har börjat springa o styrketräna mer... När jag är igång med träning vet jag att jag har mindre sug på alkohol.

Men som sagt sommaren är inte enkel. Just nu står jag ute i solen och målar en fasad på landet medans barnen springer och drar, bråkar o sliter i mig! Blir så stressad av dom... Skulle kännas fint med lite vin för att känna lugnet inombords.

Men fokuserar på andningen och att jag ska ut o springa kl.17.
Och får gå in här o läsa igen om det blir för jobbigt!

Fick avbryta målandet efter att stressen och ångesten skenade iväg.

Delade upp barnen och åkte hem med den äldsta från landet. Blir mindre skrik i mina öron så. Mannen blev kvar på landet med den lilla. Skar dock i hjärtat när den lilla inte ville att jag skulle åka. ? Men får tänka att det jag går igenom nu är för allas bästa. vill må bättre både psykiskt och fysiskt. även känna mig som en bra mamma.

Nu är jag hemma i lugnet och ska ut och springa.
Ska fortsätta avboka eller avbryta sånt jag inte tror jag fixar.

Ps. Äter Sertralin sen 10 år tillbaka mot grundliggande depression. Fått Oxascand senaste mot ångest. Vet dock att min läkare är jättestrikt med de tabletterna så får verkligen spara på dem tills alltför jobbiga situationer.

Välkommen och grattis till ett gott beslut. Både forskning kring alkohol och hjärnan, samt många berättelser här på forumet, slår fast att mycket ångest försvinner när man slutar med alkohol. Googla på alkohol +hjärnan och låt dig inspireras! Känner själv efter fyra månader utan alkohol att ångest och stress blir så mycket mer hanterbara, jag behåller kontrollen på ett helt annat sätt. Lycka till på din resa, det är verkligen värt det. Tror inte jag någonsin haft en så skön sommar som denna alkoholfria...

Välkommen hit!

Det är jobbigt i början, och det kommer gå upp och ner. Men jag tror vi är många som kan/kunde undvikit sjukskrivning om alkoholen inte fanns där. Det är både en medicin och bensin för ångestsjälen. Jag vet inte varför jag inte gått in i väggen, har väl hittat mina strategier (inte skaffat familj bland annat). Men fokus på dig nu. Detta fixar du! En dag i taget och skriv här så ofta du bara kan, det är den medicinen man behöver i de svaga stunderna - då kan man gå tillbaka och läsa sina egna smarta reflektioner :)

Välkommen hit, här kan vi stödja o uppmuntra varandra till nykterhet. Lider själv av ångest, så jag vet hur det känns.jag blir så glad när jag läser din vilja att vara nykter. Det känns skönt att se när unga människor tar tag i sitt liv. Ångesten tror jag kommer bli bättre utan a, det har den blivit för mig, även om jag med tar medicin. Lycka till nu och kämpa på. Kram Jullan

Hej och tack för er uppmuntran!

Kan absolut förstå att forskning visar på det.
himla synd att det inte finns någon bra icke-beroendeframkallande medicin mot ångest.

vet att jag även var ett oroligt barn och hade mycket inre frustration som tonåring. Och så har jag genomgått två graviditeter helt utan alkohol, dock med ångest då med.
Så tror mitt grundproblem är inre oro och ångest.

Senaste åren med mycket jobb och mycket på hemmaplan, så gick jag till slut in i väggen förra våren.
Började med besök på akuten med hjärtklappning och svimmning samt domningar i armar som jag trodde var stroke. (Det var stress) .
Senaste året har jag gjort mycket framsteg på det personliga planet. det här blir ännu ett steg i rätt riktning.

Har en nära vän som varit med i AA i över 10 år nu, som helt nykter. kommer ihåg att jag sa till henne då ”nej du är inte alkoholist men du missbrukar alkohol”....

Det gjorde ju jag också, även då! men jag hade inga barn...
Det här var mitt sms till henne idag:

”Hej fining! Ska vara helt ärlig. Mitt mående och alla steg jag gjort senaste året iom min utbrändhet mm. går upp och ner, men sakta framåt. Har bestämt mig för att bli helt nykter nu för att ge min hälsa och välmående en till skjuts åt rätt håll. Har väl funderat på det väldigt länge (typ sen jag va 19 år) men inte tagit steget. har alltid haft en hatkärlek till alkohol. kan dricka 2 glas men dricker gärna 5. Kan vara på fest utan att spåra men ca 1 gg året ändå spårat, gjort bort mig och inget minns.
AA har varit lite för stort för mig. Men nu har jag gått med i ett program där jag gör uppgifter samt skriver med andra varje dag. Så jag börjar så men har i bakhuvet att om jag inte klarar det ska jag gå med på AA.
Accepterar att alkohol är ett minne blott nu. Livet går i revy med tankar på alla de gånger jag druckit så mycket. Och känner mig klar på något sätt....
Och självklart tänker jag på dig och hur du lyckats och hur mycket annat det finns i livet.
Kram ❤️”

Min kompis svarade bara med att hon finns där och att jag är modig.
Vet att hon svarat tidigare att när man är redo är man redo. Jag hoppas och tror att jag är det nu.

Idag ska jag på Spa med en annan kompis. Gör man inte alltför ofta!
Sen ska vi käka middag. Men hon försöker också ha ett ”fräscht fokus” som hon kallar det (?) så vi är alkoholfria båda två.
Ny dag nya tag och ANDAS bort panikkänslor....

Kramar

Hej,
Jag var också ett oroligt (men kontrollerat) barn och frustrerad (och kontrollerad) tonåring. Innan jag hade blivit riktigt vuxen blev jag mamma. Att ta tag i sitt liv på allvar är modigt. Att leva nykter är att leva- utan att ducka.
Välkommen hit. För mig funkar en dag I taget, idag har det blivit så många dagar som sju månader.
Önskar dig kraft på vägen, läs och skriv här- på ett outgrundligt sätt finns några av de bästa personerna samlade just på forumet! Kram ?

Hej! Tack för stödet. Idag var en jobbig dag!
inte att hålla sig borta från alkoholen. Utan mer för att jag inte var på trygga hemmaplanen. träffade en kompis och gjorde saker som långpromenad, spa, och sedan middag på restaurang (obs! Uteservering dessutom).

Jag berättade om alkoholen... Det är en barndomskompis som sett mig full även i tonåren.
MEN hon kunde inte riktigt förstå varför detta var så jobbigt för mig. Hon tycker att jag nu för tiden dricker
”som alla andra Stockholmare”.

Ute på restaurangen fick jag en flashback av åren som yngre. Ute på restaurang, bar , inget som är direkt så vanligt nu för tiden med barn.
Och kände mig riktigt gammal då!!
(Är 35 år). För det kändes som att ”jaha nu är allt det där förbi”....

Efter det kändes det som luften gick ur mig. Så jag åkte direkt hem! var skönt att kunna ta bilen hem och komma hem fort! ?

Ska sova strax men vet inte hur jag ska få ro....

Jag känner igen mig så mycket i det du skriver, som att det vore jag. Jag är också rädd. Men känner precis som du, att det är ett liv helt fritt från alkohol som jag vill ha. Att skära ned fungerar inte för mig. Det blir alltid tre eller fyra glas. Och sedan ångesten. Ångesten finns där ändå, men inte så stark som efter drickandet. Nu får det räcka. Vi är värda att få må bra ❤️

Känner igen det så väl
Att ta 2 glas men inte sluta sen
Att kunna vara nykter under graviditeten
Att få panik när jag tänker "nu det slut med vitt vin på sommarserveringen"
Men å andra sidan.. Vi mår så bra När vi inte dricker.
Att kunna köra hem o slippa vänta på bussen är så skönt!
Det var någon som sa att vi ofta ångrar att vi drack, dagen efter..men hur många gånger har du vaknat och ångrat att du INTE drack?

Oförstående människor kommer det alltid att finnas. Skippa dem om det går och häng med dem som förstår och stöttar..
En del av de gamla vännerna kansle blir putt för att de blir av med en dryckeskompis? Jag har ibland känt att jag har varit bra att ha, varit den som underhåller och den som låtit andra tänka att "Jag är iaf inte lika full som x" och därmed ursäkta sitt eget drickande.

Idag vaknar jag 3e dagen nykter.
Jag kanske var sugen på ett glas igår kväll men idag är jag så nöjd med att jag avstod.
Och jag tänker inte dricka idag, heller.

Somnade kl.5 och vaknade kl.12! Misstänker att min kropp är och blir mer förvirrad av detta än jag trott. Vadå har ju bara druckit vin 6 dagar av 7 denna sommar. Precis som ”alla andra Stockholmare”...
Idag var det varmt! Tittade ut och kände lukten av SOL , semester, grill ikväll, fredag och Vin !
Men no no.... är inte sugen ändå.
Är verkligen bestämd på att det här är mitt nya liv.
Och det gör mig lugn inombords..
inget mer kämpande för att inte dricka för mycket.
Ingen oro för att göra bort mig.
Ingen mer ångest dagen efter.
Ingen mer dag av att vara helt utslagen efterföljt av 2 dagar till av ångest, darrningar, obalans i kropp och psyke...

nu ska jag åka och bada med barnen!
Kram och tack för att ni svarar! ☀️ Då känner man sig inte lika ensam.

Verkligen sant @surkärring ! Att man aldrig ångrat att man inte drack haha... den får vi komma ihåg. Vaknade idag helt förvirrad kl.12 (?) barnen och mannen på landet så fick sova ut själv hemma... kände mig nästan bakis! Men NEHEJ! Kommer aldrig vara bakis mer i mitt liv! Vilken lycka ?

Det du beskriver känner jag så väl igen. Att bara veta inombords att nu är det över, färdigkämpat.
Att vara nykter är i sina stunder också en kamp men som att simma i friskt vatten istället för i botten på en brunn med sällskap av ålar.
Vidrigt är det att förhålla sig till alkohol på ett eller annat sätt- varje dag.
Nu är det ett enda sätt, och det är enkelt. Idag dricker jag inte.
Grattis till ditt livsviktiga beslut! Kram ?

Tack! @se_klart. Om jag förstår dig rätt.... är att båda sakerna är jobbiga. Men att vara nykter (och vilja det) är något lättare än att försöka ha kontroll över sig själv när man dricker...

Just nu mår jag toppen och är nöjd med mitt beslut. Har inte varit nykter många fredagkvällar tidigare. Så ikväll ska jag även träna styrka med min man om nån timme när maten lagt sig. Bara för att känna mig ännu ”duktigare” och leva på den känslan lite... han har aldrig haft problem på det sättet jag haft. Så han är ett stort stöd. Håller sig också för stunden. Men jag har inget problem med att han fortsätter ta nån öl då och då sen.
Ha en fin kväll ?

Sorry att det blir många och långa inlägg. Men känns bra att skriva av sig...

Kom precis på anledningen till varför jag bestämt mig just NU.
Jag kanske inte har extremt stort intag av alkohol. Eller blir full så ofta längre.

Men! Eftersom jag försökt att trappa ner (och har trappat ner och haft bra kontroll emellanåt) och försökt förändra mitt drickande så länge... Jag ville verkligen ”få” fortsätta dricka!
Så ser jag ingen möjlighet till mer förändring. Utan endast att sluta helt. Har kämpat så mycket och så länge...

Har druckit vin 6 dagar av 7 i sommar. Och varit riktigt full 4 gånger! Speciellt i söndags....
det finns ingen annan utväg ifall att jag vill må bra. Och det är vad jag måste påminna mig själv om...