Hjälp mig hjälpa mig själv!

Profile picture for user Dahliarose

Ångest. Sådan fruktansvärd ångest. Återigen så blev jag sååå full. Som jag alltid blir. Kommer knappt ihåg va jag sa till min kompis men vet att jag typ hittade på saker. Varför ljuger man när man är full? Eller är de bara jag? Jag förstår inte. I 10 år har jag druckit så mkt. Tio år! Är såååå rädd att de ska vara nåt fel på mig i kroppen. Att jag har problem med min lever eller får cancer. Jag har ett bra jobb, världens finaste dotter och man. Men jag kan inte sluta? Jag har aldrig druckit på mornar eller så utan jag är en efter kl 17 drivnare. Och jag dricker ju bara vin så jag kan inte ha problem? Så har jag tänkt. Men jag har problem. Och jag vill SÅ GÄRNA Sluta. Åh så svårt. Känner så mkt ångest över drickandet och vet att jag mår bättre utan. ....

Profile picture for user Fialotta88

Jag känner igen mig i det du skriver om att du tänker att du inte har problem för att du bara dricker vin.

Jag dricker också bara vin. Men frågan du kan ställa dig är om du upplever att ditt drickande går ut över relationer, jobb, hälsa, ekonomi eller något annat. Isåfall är det ett problem, oavsett om du dricker vin, öl, eller starksprit.

Det är en fantastisk start att ha påbörjat en tråd här och börjat reflektera över ditt drickande. Heja dig!

Profile picture for user Se klart

Hej
Det ligger ett ord mellan att vilja sluta och att sluta. Det är ju viljan.
Ibland jättestark och orubblig, ibland helt vek och tyst- då får man slå på autopiloten.
Föreslår en tid av nykterhet och under tiden läsa här, och läsa på om alkoholen och kroppen.
Att bara dricka på kvällar är ingen garanti för att det aldrig kommer ske att man dricker på morgnarna. Så många trådar har jag följt här, många av oss har dessutom haft ”kontrollerat” drickande socialt, ingen märker...
Det går bra att backa bort från kanten av ett stup, så ser jag ofta min nyktra resa, snart 8 månader.
Välkommen hit, läs på detta kloka forum, massor av kunskap, erfarenheter och stöd! Kram ?

Profile picture for user Jullan65

Välkommen, vad bra att du hittat hit. Att ha en önskan att sluta dricka och se sitt problem är steg ett. Det är ett ganska stort steg om man tänker på att alkoholism är en förnekelsens sjukdom. Om du försöker dig på en lite längre tids nykterhet, kommer du märka att dina tankar och mående förändras.... till det bättre. Kram o lycka till.

Profile picture for user Malycka

Vad bra att du har hittat hit! Låter som att du tagit några viktiga första steg genom att starta en tråd här och inse att du inte mår bra av alkoholen och vill ha förändring. Har själv precis tre veckor som nykter så känner mig så väl igen mig i det du skriver, var nyss där. Mig har det hjälpt massor att känna igen mig genom andras historier genom att läsa här, lyssna på poddar och böcker.
Ett stort steg att söka kontakt här!
Kram

Profile picture for user Dahliarose

Ja! Jag har lättast att hålla mig nykter ett par dagar. Fungerar väldigt bra. Sen kommer onsdag eller torsdag... men vi ska ju äta pizza? Då måste man ha vin? Eller fira eller ditten och datten. Inget gör mig så sugen som fint väder och fredag. Känner mig sorgsen på något sätt att jag aldrig kommer kunna ta ETT glas vin på en uteservering då jag vet att jag ALLTID vill ha flera.
Mitt barn är min störtats drivkraft. Älskar henne enormt! Vill så gärna vara den bästa mamman! Idag har jag iallafall inte köpt nåt vin. Kram

Profile picture for user Kennie

Instämmer med de andra, välkommen hit! Själv upplevde jag en stor lättnad när jag slutade, och det blir bara bättre. Mer glädje, energi, balans. Mindre ångest och trötthet, helgen känns typ en dag längre när man inte är bakis. Vill tipsa om Rebecka Åhlunds bok "Jag som var så rolig att dricka vin med". Tror du skulle hitta igenkänning och styrka där.

Profile picture for user Se klart

Och fokusera på nykterheten, gärna i små bitar så blir det inte övermäktigt och ”ändå ingen idé för jag ska på fest nyår 2025”
Strunta i det, nu.
Imorgon räcker som första steg!

Profile picture for user Dahliarose

Jag har druckit. Mer än va jag har talat om för min sambo. Jag har gömt vin och druckit ur cola flaskor.. jag får sådan ångest av detta. De va nån som skrev att de är skillnad på att vilja sluta och sluta. Men hur ska jag komma dit? Att sluta? Jag är så rädd för att dö eller bli sjuk ändå slutar jag inte...

Profile picture for user Kennie

Som svar på av Dahliarose

Hej, om det känns läskigt att sluta kan du kanske testa programmet här på Alkoholhjälpen? Ta tre månaders paus från alkohol, och under tiden läser du på mycket om hur alkohol och beroende funkar. Sen efter tre månader tar du ett nytt beslut om hur du vill fortsätta. Det behöver inte vara så dramatiskt att ta en nykter period. Se det som något du gör för hälsans skull, som ett träningsprogram eller en diet. Att smygdricka är ju ett varningstecken på att det inte funkar med alkoholen, så ta och bestäm dig för en nykter period, börja idag!

Profile picture for user Dahliarose

Tack @kennie för tips! Jag gick med i fredags och har nu varit nykter sen dess!!!! Berättade för minnesmonument allt som jag ljugit om gällande smugglandet. Han tog de bra. I dag är det torsdag och jag mår bra! Suget kommer komma i helgen men jag SKA motstå. Dock känner jag mig fortfarande väldigt trött? Gör man de i början? Har inga andra besvär. Tack för stöd kram

Profile picture for user Kennie

Vad bra att du har börjat och att du pratat med din sambo! Många är väldigt trötta i början, tror det är att kroppen inte riktigt fått känna efter förut, samt att både den och hjärnan fått slita med att ta hand om alkoholen. Tänk att den här tremånaders perioden är något du bara gör, sen kan du fundera på att dricka eller inte, men nu är det nykter som gäller, det blir lättare då. Kolla klipp med Annie Grace på YouTube eller köp hennes bok Tänka klart, där finns mycket fakta. Kolla också Andra halvleks tråd med mycket bra fakta och tips! Jag håller på dig, det här fixar du!

Profile picture for user kvinna 38

Hej!! Vilket bra beslut att sluta dricka. Första och andra helgen är värst. Sen blir det lättare. Jag är inne på min 5:e så har en resa kvar att göra. Men en dag i taget!

Känner igen mig mycket i det du skriver. Jag har också druckit i 10 år. Minst. Och tillslut pratat med min man.

Är också väldigt rädd för sjukdomar och har lästa om vilka följdsjukdomar som alkohol kan ge. Det funkar rätt bra som morot att hålla sig nykter. I det långa perspektivet. 3 månader för levern att återhämta sig.

I det korta perspektivet när jag är sugen på vin eller funderar på alkohol på andra sätt, så försöker jag lägga tanken på ett löv som åker iväg. Jag vill inte ägna tid åt att tänka på det mer.

Så skönt det ska bli att vakna nykter imorgon! ?

Profile picture for user Dahliarose

Första fredagen nykter på väldigt väldigt väldigt länge. Jag känner mig mindre svullen av vätska. Jag är sjukt trött men har väldigt svårt att somna. Har alltid haft det. Denna vecka har jag blivit påmind om varför jag började dricka varje dag. För att ett glas vin fick mig att somna. Sen blev de 2 , 3, ja resten vet ni ju. Ja visst blir man rädd när man tänker på det!! De va nog det som till slut fick mig att sluta. Min dotters oförstörda ögon och rädslan att jag ska dö. Imorgon ska vi på fest. Vet inte hur jag ska förklara att jag inte ska dricka. För de måste man ju. Förklara. Funderar dock starkt på att säga ” tack men nej tack, jag vill inte dricka”
Kram till er alla!!!! ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Precis så ska du säga!

Jag har också tänkt att jag dricker för att somna. Men påverkad av alkohol får du inte den viktiga och återhämtande rem-sömnen. Du slocknar bara av alkoholen, och vaknar upp med ångest.

Håll i och håll ut. Sömnen repar sig snart. Jag lovar.

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Hej
Det förvånar mig bara allt mer hur mycket tid vi lägger på att fundera ut hur vi ska förklara vår nykterhet för andra. När vi vissa dagar inte kan förklara den för oss själva utan bara måste ta oss igenom med siktet inställt på nån sorts framtid eller nästa timme...
”Gärna något alkoholfritt” brukar jag säga. Öppnar inte upp för några längre diskussioner men om någon frågar säger jag att min vita månad kändes så bra att jag har fortsatt av bara farten. Testa du med?
Önskar dig kraft att samla sina resurser hos dig. Där behövs dem. Vad andra tänker om vad du har i glaset är helt ovidkommande i det stora och hela.
Kram!

Profile picture for user Dahliarose

Jag är så nedstämd. Så ledsen och arg, besviken ja allt. Jag klarar de inte. Jag har druckit. Sitter och gråter nu när jag skriver detta. Varför kan jag inte göra detta? Varför är de så jävla svårt när jag har ALLT jag vill leva för? Varför??? Jag undviker speglar för att jag orkar inte se mitt yttre eller inre. Jag är bakfull tjock så svullen och själen gör ont.
Jag sänder er som kämpar massa kärlek idag!

Profile picture for user HerrÅgren

Hej,

Föreställ dig en dag med din familj när det är vackert väder, ni är lyckliga och skrattar, och du har ingen ångest. Vill du dit? Klart du vill. Rör dig mot ljuset. Det är bara du själv som kan göra det. Sök gärna hjälp och inspiration från andra och på nätet. Craig Beck (Stop Drinking Expert) hjälpte för mig, t.ex (borttagen länk, admi)

Go' kväll och Lycka till ??

Profile picture for user Kennie

Det blir några gupp på vägen mot nykterhet, man behöver göra några misstag för att inse att man verkligen inte vill dricka. Var snäll mot dig själv och börja om imorgon. Det är viktigt att inte tänka negativt om sig själv, det leder bara till en känsla av hopplöshet som innebär större risk att dricka igen. Och man måste inte klara allt själv, det finns god och förstående beroendevård, kanske kan det hjälpa med en kontakt där? Oavsett hur, du är här, du vill, du kommer klara det här, låt inte beroendehjärnan lura i dig något annat..

Profile picture for user Mattan

Vi är många här som slutat och börjat några gånger. Själv har jag gjort det så mycket o känner igen mig i hur det känns när man ser sig i spegeln. Var snäll mot dig. Du kämpar och har riktningen åt rätt håll. Vi är många i samma båt som hjälper varandra åt rätt håll. Jag borde tagit tag i alkoholen långt tidigare. Men nu kör vi. Åtta dagar idag. Kram

Profile picture for user Tröttiz

Som svar på av Se klart

Jag som medberoende har börjat dricka i det närmaste inget ...
Vid tillfällen där jag sagt nej tack till alkohol, har det blivit tjatande: "jamen, klart du ska ha ett glas!", "är du gravid!?" Nej, men jag vill inte. Vad i nej tack missade du ... ?

Frustrerande att det här med att dricka har blivit som det "normala" i samhället. Att det är så man liksom "ska" göra. Att människor reagerar på att man säger nej ... Ett fenomen här i samhället jag tycker är frustrerande och ledsam.

Profile picture for user Rule74

Ett fall är inget fall, det som gör att du är stark och kommer fixa det är förmågan att resa dig igen. Faller du igen så res dig igen. För varje gång du faller och lyckas resa dig blir du starkare. Du kommer fixa det. Men res dig!
Kram

Profile picture for user Dahliarose

Idag mår jag lite lite bättre. Är så spritsvullen ( vin svullen) att jag fortfarande tycker spegeln är jobbig. Jag har sedan jag fick barn minskad radikalt på drickan men fyfan fyfan jag minns hur jag såg ut innan jag blev gravid men fortsatte ändå... jag har hela dagen tittat på youtube och inspo ( tack @herrågren) och både skrattar och gråtit. Haft en hoppfullhet och inser att man är VERKLIGLIGEN inte ensam!
Det svåraste är att ta en dag i taget då jag gärna vill att det ska ha gått en längre tid.. men det är en bra söndag och imorgon kommer jag vakna och inte vara bakis halle fucking lulja ?

Profile picture for user Dahliarose

Men jag sysselsatte mig istället. Gjorde fina tavlor till dottern rum. Flyttade om vaser byrå och gjorde fint. Min man skulle natta vår dotter och somnade och jag tänkte jag kan ta nåt glas ( vi har alkohol hemma men sådan jag aldrig dricker då jag endast gillar vin, men jag vet att de finns en halvtom flaska..) kanske ska slänga allt bara?
Hur som helst så gick jag in och löste om hjärnan och alkohol. Tittade på bilder. ( HJÄLP ) Och suget försvann!! Och då va sååååå starkt innan. Alltid samma visa. 7 dagar och de börjar bli svårt. Imorgon är det fredag, min favvo dag att dricka vik på.. lördag med ... lite söndag också. Ni fattar. Men jag ska fan inte! Kände om jag stod emot idag så ska jag göra det imorgon med. Sover dock sjukt dåligt. Och min tinnitus är mkt värre( kanske hör jag den bättre nykter men känns värre?) dock är jag så mkt mindre speitsvullen fast jag ska ha mens.

Så mkt tankar
Kram alla

Profile picture for user kvinna 38

När jag slutade dricka så var det väldigt mycket pga att min man sa ifrån. Jag sa till honom då att jag behövde hans hjälp med att ta bort all alkohol hemma. Det har hjälpt och hjälper mig mycket. Det är ett längre steg att åka till systemet än att smutta på flaskor hemma.

Profile picture for user Kennie

Har också lätt tinnitus, och upplever att den blir värre av trötthet och stress, så när du fått landa i nykterheten och börjar sova bättre lugnar den sig nog. Skön seger mot suget, fortsätt så. Och häll ut den där halva flaskan, eller be din sambo göra det, onödig risk. Njut av en vilsam, nykter helg nu...

Profile picture for user Dahliarose

Jag bara gråter och gråter. Så less på detta. Har druckit vin hela veckan på kvällarna ( ca 4 glas) och jag slutar inte.
Vågar inte söka hjälp då jag är livrädd för en orosanmälan. Men jag orkar inte dricka mer. Jag orkar inte en enda dag till med alkohol. Så varför lägger jag inte av? Den enda jag bryr mig om är min dotter. Men ändå blir det så här.
Kan inte i ord förklara den hjärtesorg jag känner. Vill bara vara en bra människa och förälder. De är så dags att sluta nu, hon är knappt 1 år. Jag har hela livet på med med henne nu. Jag vill verkligen detta men vågar inte söka hjälp:(

Profile picture for user Andrahalvlek

Kan inte tänka mig att det kan leda till en orosanmälan om du söker hjälp. Då tar du ju ansvar. Jag tror verkligen att du behöver hjälp, just nu ser du inte skogen för all träd. Du vet varken vad som är upp eller ner. Du behöver träffa en alkoholterapeut, gå i gruppsamtal, uppleva att du absolut inte är ensam om detta.

Tänkt på att prova AA? De har grupper online i dessa coronatider. Speciella grupper för enbart kvinnor.

Annie Grace har ett koncept som heter ”The Alcohol Experiment” som är gratis och pågår i 30 dagar online. Men de kör nog igång imorgon 2/11 tror jag. Det är på engelska, men jag har hört mycket gott om det. Jag tror verkligen på hennes ”metod”. Hennes hemsida borde heta ”This Naked Mind”, men det finns kanske en hemsida som heter ”The Alcohol Experiment” också.

Slå inte på dig själv, du klarar dig ur det här. Du vill verkligen sluta dricka. Du har bestämt dig. Då klarar du det. Vi finns här, men du behöver nog mer hjälp. Och tänk inte att du är en dålig mamma, du är den bästa mamma din dotter kan ha. Du behöver bara hjälp att bli nykter så att din fulla potential kommer till uttryck.

Kram ?

Profile picture for user Kennie

Först av allt: du kommer att klara det här, du har motivationen och viljan. Jag tänker att det skulle bli lättare om du fick hjälp med dina sömnproblem, det kanske du kan prata med läkare om? Och hur är det med humöret rent allmänt? Det första året med barn kan ju vara ganska utmattade.. Och när man dricker skäms man för att vara trött och tillåter sig aldrig att vila när man behöver. Och så blir man mer labil och det blir svårare att låta bli alkoholen. En ond cirkel. Men den går att bryta. Angående orosanmälan, jag vet inte hur det funkar, men de kommer ju inte omhänderta ditt barn för hur du dricker nu, så illa är det inte. Tänk istället att om du går till botten med det här nu och söker hjälp så slipper du vara med om att det eskalerar så att någon annan gör en orosanmälan i framtiden. Ta hand om dig och var snäll mot dig själv, du kämpar ju!

Profile picture for user Dahliarose

Jag ser inte träden men jag vet att den är där. Jag förstår inte att jag hamnar hör varje vecka då jag inte lyckats. Jag har en sådan sund relation till alkohol ( rödvin) att det är galet. Jag förskönar hela grejen. Men sedan min dotter kom är det bara ångest. Förutom när det gått några dagar och jag mår ” bra” igen. Då köper jag oftast vin. Jag har tänkt på en sak. Ni vet när man bestämmer sig för att inte dricka, och man kämpar som fan. Krigar. Sen finns det de dagar när man bestämt sig helt klart, orubbat att man SKAAAAA dricka. Då kan man känna dig lite glad, ett rus i kroppen. Det är de dagar jag faller på. Hur gör ni? Berättar ni för någon, idag har jag bestämt mig för att dricka?

Sömnen @kennie är det ingen bra med. Oerhört svårt att somna. Och ja första året med bebis har varit ett drömlikt helvete ... mest för att hon inte sovit bra på nätterna....

Tack ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

De dagarna ryter jag ”NEJ” till alkoholdjävulen och låter intellektet styra. Intellektet som vet att jag inte kan dricka lite. Intellektet som därför satt regeln ”aldrig första glaset. Jag börjar inte ens förhandla med mig själv. I en sådan förhandling finns bara förlorare.

Jag kan inte lova att det alltid kommer att funka, men det har funkat hittills. Och för varje gång man klarar av att ryta ”NEJ” till alkoholdjävulen så stärks en självkänsla.

Kram ?

Profile picture for user Dahliarose

Lördag. Jag har haft en mask, tränat och ätit gott. Idag har jag varit nykter en vecka! En hel vecka. De är alltid svårast på helger men denna vecka hade jag bestämt mig. JAG SKULLE INTE FÖRTJÄNA VIN PÅ FREDAG! Tog bilen till gymmet imorse vilket jag aldrig kan göra annars. Vilken känsla. Jag hoppas att jag har bestämt mig nu. De känns så iallafall för jag blev faktiskt riktigt riktigt rädd för drickandet. Jag började också med lchf när jag blev nykter och upplever att suget inte finns där? Nån annan? Jag tycker pasta vin pizza och så dricker mitt drickande ( äter man massa god mat måååste man ha vin).
Ifs är lchf god mat. Aja ville vara skriva. Tänker på er där ute. I alla former och färger. Vi är så många i detta skit och tänk att de är helt lagligt!!!! Kram

Profile picture for user Kaye

Vad bra du verkar må.
Och vad mycket du hunnit med att göra?
Jag har typ handlat och lagat mat?
Känner sååå igen mig i detta att man har ett uppehåll någon dag och tycker sedan man är "värd " lite vin.
Det är ett belöningssystem man får jobba på.
Jag dricker A fritt vitt vin på fredag och lördag och det funkar.
Ger mig belöningen och suget försvinner.
Kämpa på och grattis till en vecka utan A.
Kram⚘

Profile picture for user Kennie

När man läser om din sköna lördag inser man att det inte är vin vi är värda, det är nykterhet... Vad är en vinfylla mot en hel dag med energi och frid i själen... Kör vidare, du är värd att må bra!

Profile picture for user Dahliarose

10 dagar idag! Ok dagen är inte slut än och det är på kvällen drickandet sker men jag vågar påstå att de kommer bli 10 hela dagar nykter. De har funnits flera tillfällen och stunder de jag kunnat dricka men de har inte ens varit en förhandling i huvudet! Igår tittade jag på min serie och de hällde upp ett mörkt och mustigt vin i fina glas och då kom tankarna tillbaka ..” åh va gott det där ser ut och lyllos dem som kan dricka ” normalt”..
hur mår jag då.
Har väldigt mycket mindre ångest. Sömnen börjar bli bättre och jag tar magnesium tabletter till natten vilket jag tror har hjälp mycket!
Dock har jag sinnessjukt ont i huvudet i 3 dagar nu. Vet inte om de har med min nya kost att göra eller att jag inte dricka ner vin? Känner mig mindre svullen och så men vågen visar ingen ändring.. trodde väl att jag skulle rasa i vikt men de kanske tar tid.. svårt de där med tid för mig...
kram ❤️

Profile picture for user Dajvid

Ditt barn kommer troligen älska dig hur du än är. Men du måste själv bestämma vem hon ska älska.
Har själv två barn som älskar mig men jag vill inte att dom ska lära känna en onykter mig. Därför har jag bestämt mig.

Profile picture for user Kaye

Tålamod är inte vår bästa gren.?
Men du får nog räkna med månader innan du ser de fysiska förbättringarna på hud, hår och vikt.
Mina naglar började växa något enormt.
Och frissan märkte skillnad på håret efter 2 månader.
Kram⚘

Profile picture for user chaarlie4744

Som svar på av Dahliarose

Hoppas du mår bra
Det är dygn 1 för mig nu
För första gången på länge går jag och lägger mig samtidigt som min man
Annars brukar det vara så att när han går och lägger sig så åker vinet fram
Jag har mindre och mindre nyktra dagar.
Sköter mitt jobb och skulle aldrig riskera att komma onykter, köra rattfull, men de lediga dagarna är hemska jag kan inte komma ihåg knappt en ledig tid då jag höll mig nykter (Jag har oregelbunden arbetstid som innebär både natt kväll dag och helg). För ett tag sedan om du frågade mig då skulle jag säga att jag inte tog en återställare eller började tidigt på dagen för nu har det börjat skett. Jag skulle inte heller säga att jag inte kunde hålla på med supandet (finns inget annat ord när man häver i sig så man däckar och inte minns) i flera dagar för det har också hänt
Min sk räddning är jobbet men det känns nu som det bara är en tidsfråga innan jag kan börja riskera det
Jag har även börjat känna sug och det är som du skrev ibland poppar tanken upp att man ska dricka vin och då kan man inte mota bort den- det är precis lika beslutsamt som det känns idag att vara nykter. Men i morgon eller övermorgon kommer det bli tuffare när jag går på tre dagars ledighet. Ska läsa så mkt jag kan här inne och ta till mig tips och råd och ska försöka komma ihåg hur bra jag mår efter ett par dagars nykterhet
Mitt dilemma är också att jag döljer detta så det är inte många eller knappt någon som vet och misstänker och jag är fruktansvärt rädd att detta kommer fram trots att jag innerst vet att det skulle egentligen vara det bästa
Ha det så bra och tillsammans blir Vi alla starka

Profile picture for user Dahliarose

Som svar på av chaarlie4744

Hej! Va roligt att höra från dig! Jag mår ok. Brottas just nu mkt med att jag är sååååå sugen på vib( rödvin är mitt gift) jag ser de på tv, serier på Instagram och så vidare och jag tycker de ser så gott och härligt ut. ” en flaska per helg klarar jag väl”? Sånna tankar kommer nu. När jag inte har någon alkohol i kroppen och jag varit nykter i 17 dagar. ” så farligt va det väl inte” och så vidare. Men det är farligt! För varje dag jag inte vaknar bakis så är jag tacksam. Jag har inte heller ont i höger sida. Hade inte ont men en molande värk jag kännt i flera år. Den är borta. Jag har mindre ångest även om den är kvar. Dock är jag fortfarande tjock och de är lite trist. Du måste hitta verktyg för att hålla dig nycker. Min är min dotter, träning och serier. Det blir svårare och lättare för mig varje dag. Kanske aldrig slutar vara svårt. Men nåt som är sant att man gräver sig djupare för varje gång . Spegeln blir en mardröm. Just nu döljer jag ingenting. Har sagt till mina vänner att jag kör sober november för jag missade oktober.
Kram till dig!!!!