Hej!Jag skulle uppskatta lite tips o råd ang.att avsluta alkoholmissbruk.
Först lite om mig o mitt missbruk.
Jag är 51 år gammal och har väl egentligen druckit för mycket i hela mitt vuxna liv.
Under senare år har mitt liv endast gått ut på att jobba och efter jobbet skyndat mig hem för att drick 2-3 flaskor vin på ett par timmar.
På helgerna pågår drickandet mest hela dagarna.
Nu under Corona har jag varit permiterad en del så drickandet har ökat ännu mer,3-4 flaskor vin om dagen.
Har väl länge förstått att jag är alkolist men inte haft kraft att ta tag i problemet.
Nu är jag nog tvungen att hitta kraften för att avsluta mitt drickande.
Hälsan sviktar och jag misstänker att levern inte mår så bra.
Jag skulle nog behöva läkarhjälp och undersökning av levern men jag tycker inte om att besöka vården,speciellt inte i Corona tider.
Så till mina frågor.
Är det riskfyllt att sluta tvärt efter års av drickande 2-4 flaskor vin om dagen?

Är det troligt att uppsvullen mage och viktuppgång under c.a ett år är leverrelaterat?

Har under ett par år haft hugg i ryggen,högt upp på bägge sidor.Kan detta ha med lever,njurar att göra?

Tar gärna emot svar och annan input av er med kunskap och erfarenheter.
M.v.h Anders

Hej och välkommen. Såklart blir kroppen påverkad av alkohol och dina symtom kan mycket väl vara alkoholrelaterat. Men utan läkarbesök och provtagningar, helt omöjligt att svara korrekt på. Det samma gäller tyvärr huruvida, vilka abstinens symtom du kommer få, det är individuellt. Du kan nog utgå ifrån att du kommer få abstinens när du druckit så mycket under lång tid. Om jag får ge ett råd blir det därför att avlägga ett besök inom vården, de har stor erfarenhet av just a avgiftningar. Dessutom kommer du få svar på dina funderingar kring levern och som så många andra härinne påbörja läkning av din kropp och knopp. Det är mödan värt, jag lovar. Trots coronan. Lycka till Jullan

Bra att du har startat en tråd här. Skriv och läs massor här på forumet så kommer du att lära dig massor också! Vi två är lika gamla och jag har precis som du druckit för mycket för länge, men jag är nykter sen den 9/2 och det enda jag ångrar är att jag inte slutade dricka tidigare.

Jag tror att du kan få svår abstinens om du dricker så pass mycket varje dag och sen slutar tvärt. Hade du haft några dagars vila från alkoholen då och då så hade det nog inte varit några problem, men dricker du varje dag så kan det bli väldigt jobbigt och till och med farligt. Antingen får du ringa 1177 och fråga hur du ska gå tillväga. Du kan bli inlagd och medicinerad, och framför allt övervakad. Eller så funkar det kanske att trappa ner alkoholen? Men jag rekommenderar nog att du blir inlagd för säkerhets skull.

Leversvikt kan leda till att buken fylls med vätska, så visst kan viktökningen bero på det om det framför allt är buken som ökat i omfång. Min pappa dog av leversvikt och när han kom till sjukhus fick de tappa honom på sju liter vätska. Så även det bör förstås kollas upp när du blir inlagd.

Jag förstår verkligen om du är skräckslagen och otroligt arg på dig själv som låtit det gå så här långt, men vänd på det istället och tänk att du är modig som fejsar sanningen nu, eller är på väg att göra det åtminstone. Att stoppa huvudet i sanden är vi alkisar specialister på, men vi kan hejda oss och se sanningen i vitögat. Och det är du beredd att göra nu!

Kram ?

Som sagt så har jag lite svårt för sjukvården men inser att jag måste väl dit tidsnog.
Jag kommer iallafall göra ett test att inte dricka idag så får jag se om det funkar.
Har hunnit läsa några trådar på forumet nu.Här verkar finnas mycket erfarenhet o kunskap.
Stort tack till alla som delar med sig!
Anders.

Jag kan rekommendera sjukvården. Det är ganska folktomt där nu i och med restriktioner. Jag fick själv mycket bra avgiftning via alkoholmottagningen och kunde göra det själv hemma. Som sagt, det kan vara farligt att sluta tvärt själv. Jag är 57 år och har nu varit nykter i 20 dagar och mår bättre än på länge. Det är inte helt lätt alltid, men mycket bättre.
?

Vill tillägga att när jag sökte första gången för hjälp med avgiftning, ville de först invänta leverprover och b-Peth prov. Så både läkare och sjuksköterska sa åt mig de såg att jag var abstinent och att jag skulle gå hem och dricka LITE tills jag skulle komma tillbaka för avgiftning om några dagar. För det var farligt att bara avbryta.
Men ”Lite” gick ju sådär... Det tog några dagar till innan jag kunde komma tillbaka, blåsa noll och påbörja min avgiftning. Men sen har det gått bra.
Lycka till ?

Godmorgon och God Jul !
Vill bara berätta om mina första 36 timmar utan a på väldigt länge.
Än så länge inga delirium eller liknande.
Hade förväntat mig värsta scenarier men det har inte infunnit sig ännu.
Symptomen än så länge.Huvudvärk,trötthet,dåsighet.
Har sovit över förväntan trots att jag vaknat många gånger under natten.
Läste under gårdagen många trådar här på forumet.Tack än en gång till er som skriver här.

Nu undrar jag för mig själv hur denna dag kommer att ta sin vändning?
Min plan är att ta mig till apoteket för att köpa vitaminer som jag glömt namnet på.Tipsa mig gärna!
Jag räknar än så länge bara timmar av nykterhet men nånstans måste man ju börja.
M.v.h Anders

B-vitamin har jag hört att man kan behöva. Annars hoppas jag att du får fler svar, att inte alla är julupptagna.

Tänk vad julen alltid kommer att vara förknippad med alkoholstopp för dig ?? Nykterhet är ju den allra finaste gåva du kan ge dig själv ❤️

Godjulkram ?

Det låter bra Tubbe, b-komplexet behöves efter mycket drickande. Magnesium kan hjälpa lite med sömnen och krypningar i benen. Varför inte nån multivitamin oxå. Nåt lugnande te som valerina eller kamomill. Annars gäller vila, äta, dricka, sova i massor. Ge akt om du blir sämre och om sömnen uteblir, då e det dags för sjukan. Kämpa på Jullan

De där huggen i ryggen låter inte bra. Kolla upp det.
B vitaminer, speciellt b12. D vitamin kan göra dig piggare. Köp hellre vitaminer på hälsokosten än på apoteket. Särskilt magnesium. De har inte de bästa sorterna på apoteket.

Välkommen hit! Ta hand om dig själv. När man slutar dricka är man konvalecent, du behöver vila o ta hand om dig på riktigt... heja dig!! Kram?

Var uppe med tuppen imorse,kände mig förvånansvärt pigg.
Fick handlat vitaminer,magnesium o diverse frukter,juicer.
Tog sedan en kortare promenad men känner att man inte har toppform.
Efter några mackor o frukter gick luften ur mig o tröttheten inföll sig.
Nu blir det Julafton i soffan.
Blev lite skrämd när jag läste på ett annat forum någon påstå att dag 3 på avgiftningen kan vara den värsta med kramper o dylikt.Det får jag snart veta.
Tack för tips o peppning
M.v.h Anders

Hej Tubbe,

bra att du är här. Många berättelser / resor att inspireras och ta lärdom av.
Flera bra tips redan.
Men! Med tanke på mängden och längden på drickandet instämmer jag i att
vård är bra. Beroende-akuten i fall den finns. Jag tog det där ifrån, var en bra start
för mig.
Steg för steg, en dag i taget.

God Jul!

Godmorgon o god fortsättning!
Då var julafton avklarad.Den första nyktra på säkert 30 år.
Idag är dag 3 på mitt försök att bli nykter.Natten har varit hyfsad,vaknat många gånger men ändå fått några timmar med sömn.
Symptom som huvudvärk,dåsighet o trötthet kvarstår men inget allvarligare ännu.
Dagens plan är enkel.Äta vitaminer,ta en promenad o fortsätta läsa och suga åt mig information och erfarenheter på detta forum.
Nu är det Tures tur att få dela med sig i sin tråd!
Jag kom att tänka på ungdomens dagar då man efter en tokfylla på en Lördag kunde känna sig bakis i 3-4 dagar.
Då förstår man ju att efter mitt intag av alkohol dom senaste åren att detta måste få ta tid.
Jag får många rekommendationer om att jag nog skulle söka till vården.
Anledningen till att jag inte gör detta just nu är att jag tror att jag skulle bli inlagd och det är något som jag inte skulle orka med just nu.
Jag gör ett försök utan vården nu men blir hälsan sämre eller att jag börjar dricka igen blir det vården utan att passera Gå.
M.v.h Anders

Om du skulle fått svår abstinens så hade den visat sig redan dag ett och sedan blivit värre dag två-tre. Att du plötsligt dag tre skulle bli jättesjuk tror jag inte på.

Det du måste vara vaksam på nu är tankarna ”det här gick ju lätt, jag kanske inte hade så stora problem ändå.” Då är det alkoholdjävulen i din skalle som försöker övertala dig att dricka igen, och det allra bästa är att direkt ryta ”NEJ”. Aldrig börja förhandla, släng igen dörren direkt. Spika igen dörren!

Det kan också vara klokt att mentalt lista ett antal hemska fyllesynder som du kan drämma i skallen på alkoholdjävulen om hen är påstridig.

Och att läsa mycket här på forumet är kanonbra. Lära sig mer av andras erfarenheter. Kan också rekommendera Craig Beck och Sober Leon på Youtube. Deras klipp är proffsiga och budskapet samstämmigt: Du klarar detta om du verkligen har bestämt dig - och om du lär dig och verkligen förstår vilket gift alkohol faktiskt är. Då vill du inte längre utsätta dig för det.

Kram ?

Dag 3 avklarad dag 4 väntar!
Dag 3 avklarad utan större problem förutom kraftig huvudvärk på e.m,kanske förväntade sig kroppen lite a men blev en Treo istället.
Känner redan några positiva förbättringar fysiskt.
Kaosen i magen börjar bli bättre.
Ögonen känns piggare och inte lika dimmiga.
Suget efter a var än sålänge värst dag 1 sen minskande.
Planen för dag 4 är vitaminer,promenad och vila.
Självklart fortsätter min läsning här på forumet som ger mig mycket kunskap och insikt.
Tack till alla som skriver o peppar!
M.v.h Anders

Helt rätt att fokusera på fördelarna med nykterheten! Jag minns att jag hade mer eller mindre konstant huvudvärk den första tiden, så jag tror att det är ett abstinenssymtom. Men det är helt klart hanterbart.

Kram ?

Hej Tubbe. Härligt att det går framåt. Det är många som oroar sig för sin lever efter mycket drickande. Jag har skrivit lite om det i min tråd och Blanka som har svarat dig har ju en del erfarenhet av vad vården kan göra för dig.

Med det sagt, de eventuella skador du skulle kunna ha åsamkat på din lever är ju i vart fall inte akuta. Det känns ju som att du är på rätt väg och du vill helst inte ha någon kontakt med vården. Då känns det som bäst att det du gör är att fokusera på att bli nykter och se hur det känns om ett tag. Såvida inget förvärras såklart eller om du börjar dricka igen. Men om allt går som det ska, fokusera på att ta dig ur detta först! Med det sagt, om du vill lägga till en sak. Svullen mage kan ha med levern att göra men är i sig inget akut så länge du mår bra. Att du håller dig nykter är det bästa för din lever och kommer att göra så att den kan läka så långt den kan och du tar lite vitaminer, vilket är bra.

Men, redan nu kan du lägga till att dra ner på ditt saltintag. Det skulle jag rekommendera. Dock är allra viktigast att inte dricka! Fortsätt skriva här också.

Dag 5 på intågande!
Inga stora förändringar dag 4.Fortfarande huvudvärk men sömnen har blivit lite bättre.
Varit lite känslosam sista dagarna men tillåter mig inte tycka synd om mig själv.
Det är jag själv som har druckit o mitt val om hur framtiden kommer att se ut.
Morgonens promenad blev inställd.
Hoppas på bättre väder under dagen☀️
Det kanske låter konstigt men jag har en egen taktik när tankarna snurrar.
Jag tänker på svältande och sjuka människor som inte har något val i livet.
Då inser jag att jag är lyckligt lottad som kan välja.
Ha en bra dag och fortsätt skriva o peppa varandra.
M.v.h Anders.

Att tänka relativt är en bra idé. För det stämmer ju, för de allra flesta. Saker kunde ju faktiskt vara värre. Mycket värre till och med! Det är bra att kunna lära sig att uppskatta de saker vi faktiskt har. Härligt att det går bra för dig!

Har du funderat på ditt saltintag? Det är ju en sån sak som om du drar ner på den både kan vara gynnsam för svullnader i kroppen samt huvudvärk, plus såklart din lever och hjärta och kärl som säkert uppskattar den minskade belastningen medan du återhämtar dig.