Hur förlåter man sig själv?

Tankar som dyker upp nu i min hjärna är, hur fanken ska man kunna förlåta sig själv?
Jag klantade mig ju totalt i helgen under en total blackout som jag inte minns ett skit av själv men som fått återberättad för mig. Jag tycker att det är svårt när jag inte kan "hitta" minnet liksom. Jag har ju såklart ångest de Lux och mår skit över det som hänt men det är ändå svårt att relatera till minnen man inte har liksom. Inte så att jag menar att jag ska bli förlåten för det som hände bara för att jag inte kommer ihåg det. Det är ju fortfarande JAG som gjort det även om jag inte minns det.
Fast det är ju just det som är så lurigt! Det är ju inte jag som har gjort det! Det är ju den där märkliga, elaka, opålitliga, gapiga, aggressiva personen som bor i min kropp när jag druckit alkohol.
Men även om det inte är "jag" som har gjort det så är det ju ändå jag som har valt att DRICKA alkoholen.
Jag fattar inte hur jag ska kunna se mig själv i spegeln och vara stolt och tycka om mig själv igen. Fast samtidigt så vet jag ju att det kommer att gå, det är ju inte som att det är första gången det händer att jag gjort idiotiska saker som jag gått omkring hopkrupen med nedsänkt huvud i månader för. Men ändå, just nu är det svårt att känna att jag någonsin kommer att gå med rak rygg och se mig i spegeln och gilla vad jag ser igen.
Jag försöker tänka att det ju är en sjukdom och att jag faktiskt inte kan rå för att jag drabbats av den, men det är ändå lätt att falla tillbaka i tanken att det fortfarande var mitt val att dricka.
Jag vill ju heller inte hamna i den tanken att; Ja, okej jag är alkoholist, jag är sjuk så jag kan inte ta ansvar för vad jag gör på fyllan så det är bara att köra. Då tänker jag, är man ju verkligen på hal is.
Har ni förlåtit er själva?

Profile picture for user Fröken H

@Kärring jag förlåter mig själv lite till och lite till för varje nykter dag som går. Du kan inte ändra det som varit. Du kan påverka din framtid. Du kan göra så bra val som möjligt nu och framåt. Det här med att inte förlåta sig själv och ha negativa känslor och tankar drar ner dig i en negativ spiral. Försök hitta kraft och styrka varje dag, timme för timme. Du nykter är inte du full. Fulla Du kommer bara fram om du dricker alkohol. Nyktra Du är en fantastisk människa. Den vill du vara. Varje dag.

Profile picture for user Kärring

@Fröken H Ja, med det är väl så det är, för som du säger, man förlåter sig ju lite varje dag. Jag längtar tills jag varit nykter ett bra tag så att jag kan vara stolt över det och på så sätt kanske kan släppa lite av de där jobbiga tankarna.
Nyktra jag är ju faktiskt en trevlig person men den fulla jag är ett riktigt jobbigt as. Fast när man tänker nyktert på det så är det ju skitenkelt, man bara låter bli att dricka så kommer ju den dåliga sidan aldrig fram igen. Plätt-lätt ;)

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Hej @Kärring 💚🙏
I min tråd beskriver jag ibland min inre dialog som ett samtal med en storasyster. En som älskar mig men som är ärlig på ett snällt sätt. Föreställ dig den människa. Blunda och försök tänka hur den personen skulle tala till dig.
Jag rekommenderar att du har en snäll dialog med dig själ. Lär från dina misstag men låt dem inte definiera dig ❤🙏

Profile picture for user Kärring

@Miss Mary Poppins Smart, att liksom prata med någon annan i sitt huvud! Jag skriver mycket när jag tänker och det hjälper mig. Jag får perspektiv genom att skiva ner saker och läsa dem.
Jag ska, 1 läsa din tråd, 2 försöka med samma sak!
Det är lite svårt att vara snäll mot mig själv tycker jag, men det kanske kommer när jag varit nykter ett tag och får lite mer perspektiv.
Tack för bra input!

Profile picture for user Soffi

@Kärring skrev:"Nyktra jag är ju faktiskt en trevlig person men den fulla jag är ett riktigt jobbigt as. Fast när man tänker nyktert på det så är det ju skitenkelt, man bara låter bli att dricka så kommer ju den dåliga sidan aldrig fram igen. Plätt-lätt ;)"
Japp, precis så "plätt-lätt" är det!
Bästa sättet att få förlåtelse är ju att förhindra att det sker igen, VISA att det inte sker igen - inte bara säga förlåt och sedan upprepa det dumma. Gäller både om man vill ha förlåtelse av någon annan och om man vill kunna förlåta sig själv.
Med andra ord så, nej det är inte helt enkelt. Men DET GÅR.

Så varmt välkommen hit!
Jag finner mycket hjälp här, där jag är bland vänner som förstår hur svårt det "enkla" kan vara.
Jag hoppas att också du kan finna lika bra hjälp här.
Så att även du kan se dig i spegeln igen och nästan spricka av stolthet över att du tog tag i problemet. Det kan ta tid, låt det ta tid, men ge aldrig upp!
För jag tror på att du kan bara av den enkla anledningen att du vill och att du sökt dig hit.

KRAM!

Profile picture for user Kaffetanten88

Jag kan säga att för mig har det tagit tid. Men som de säger. Lite mer för varje dag. Om man är som jag dock men ångestproblem och dålig självkänsla från början så slår man lätt ner på sig själv i vardagen med. Så gör inte det! Var snäll mot dig själv. Det enda vi kan göra är att vara nyktra nu och framåt. Visa oss och de vi sårat att den fulla, dumma sidan inte ska få komma fram igen. ❤️

Profile picture for user Cilla8

Jag drar varje dag ett visdomskort i en grupp jag har. O idag kom
"Medkänslans gudinna"
Hon säger;
Döm dig inte. Du är fantastisk!
Ha medkänsla med dig själv, då sprider du medkänslighet.
Världen behöver det!

Det är såå lätt att slå på sig själv. På ett sätt man aldrig skulle göra mot andra.
Vi får inte glömma att vi är människor. Vi gör fel ibland.. Det är mänskligt.
Det viktiga är att vi tar lärdom o gör det Allra bästa vi kan efter Våra egna förutsättningar 🙏♥️ Kram på Er

Profile picture for user Kärring

@Soffi Sant! Att inte göra det igen är ju att inte dricka för då kommer det ju inte heller att hända igen!
Det har du rätt i, att få andras förlåtelse handlar ju klart om att inte bete sig lika igen utan bevisa att man vill förändras (eller, ja inte låta sig bli den där otrevliga typen igen).
Man önskar ju att det var plätt-lätt, men tyvärr är det ju inte det.

Och tack! Jag känner redan nu att jag inte skulle klara mig utan det här forumet! Det är otroligt tröstande att komma in här och känna stöd och känslan av att inte vara ensam om att kämpa känns otroligt skönt. Jag känner mig faktiskt lite, lite rakare i ryggen bara genom att jag har bestämt mig för att inte dricka. Och jag känner mig bestämd! Jag har slutat med alkohol helt förut för ungefär 10 år sedan och höll uppe ungefär ett halvår. Det var sjukt skönt och jag minns att jag inte saknade det efter ett tag. Men hur kommer det sig att man sedan glider tillbaka in i det igen? Ofattbart egentligen, för som sagt, jag saknade det inte medan jag var nykter. Men sedan började det med att jag typ tog en öl till maten, ett glas vin när jag var ute och sedan spårade det ur igen efter något halvår.

Profile picture for user Andrahalvlek

Någon här på forumet skrev så klokt att man ska behandla sig själv som man skulle behandla sin bästa vän ❤️

Skammen ger snart vika för stoltheten. Var glad och stolt över varje nykter dag!

Kram 🐘

Profile picture for user Kärring

@Kaffetanten88 Jag har inte några problem med varken ångest eller dålig självkänsla i vanliga fall, det blir bara när jag är bakfull och har ångest på grund av det. Därför känns det ibland helt ofattbart för mig att jag ens dricker (drack). Jag VET ju att jag inte SKA eftersom jag inte kan hantera det, men inbillar mig konstant att det är så kul och mysigt (ibland är det ju det också).

Men just nu är det sjukt svårt att vara snäll mot mig själv, tycker inte att jag förtjänar det heller liksom. Jag förtjänar att må skit för det jag gjort. Men samtidigt viskar en röst i mitt öra att, vet du Kärring, du är ingen dålig människa, du är beroende av alkohol. Men ändå vill min hjärna koppla ihop de där två med varandra...

Men du har helt rätt, vi kämpar på och bevisar att vi vill vara de här bra människorna som vi ju är :) Tack för pepp!

Profile picture for user Kärring

@Andrahalvlek Kloka ord! Jag har förlåtit min sambo flera gånger när han betett sig som skit mot mig på fyllan. Men jag är en mycket mer förlåtande person (ibland FÖR förlåtande) än han. Men jag är ändå hård mot mig själv, liksom. Skumt egentligen.
Jag längtar tills jag känner mer stolthet än skam!

Profile picture for user Kärring

@Cilla8 Kloka ord! Man behöver ha kloka ord när man är hård mot sig själv. Men jag vill ju på ett sätt vara hård mot mig själv också, för att inte "släta över det" och snart vara tillbaka i gamla hjulspår.
Men jag är nog lite väl hård mot mig själv ibland, i alla fall när det gäller det här med alkoholen. Men jag hoppas det blir som de flesta av er skriver, att stoltheten tar över mer och mer och skammen lägger sig.
Tack för pepp!

Profile picture for user Tröttiz

@Kärring
Det där att förlåta sig själv måste verkligen vara jobbigt ... 😔

Jag som anhörig har påtalat för min anhöriga hans goda och "mindre goda" sidor, hur jag upplever det.
Den mindre goda sidan kan bland annat beskrivas som att stånga huvudet i väggen, oresonlig och stingslig. Den goda som bland annat en trevlig, empatisk och driven person med härlig humor. Fin människa på alla sätt. Även du har goda sidor då inte din falske kompis alkohol hugger dig i ryggen ...

Därtill har jag gjort klart att alkohol kan ses av mig som en förklaring till att betee sig illa, men absolut ingen ursäkt. Han vet att jag är orolig hur hans beteende på fyllan påverkar min kärlek till honom, då mera på ett omedvetet plan skulle jag säga. Jag har fått en del "förlåt". 🤔
Att göra klart - att fortsätter han i samma bana kanske han får fortsätta utan mig beroende på vad som händer. Han vet att han dricker mycket, men svårt kontrollera det.

Jag är också mycket medveten om att jag inte kan påverka hur han väljer att dricka, det vet han också om.

Nu är det lugnare 🤗 Men nu spelar han mycket dataspel i stället... 🙉
Men, hellre det då än alkohol. Fastän jag har tanken att ett beroende bara ersätter ett annat, eller ett sätt att "glömma" alkohol och bege sig in i en annan värld ... Eller kanske en mix.

Vad vill jag med detta inlägg ... 🙄 Kanske det att jag tror det är betydelsefullt för båda parter att veta var man har varandra. Att kommunicera. Att drickande också kan få konsekvenser.
Samt att en person med beroende är så mycket annat än beroendet. Det finns goda sidor då inte alkohol är där och rör. 🌹

Sköt om dig. 🌺

Profile picture for user Kärring

@Tröttiz Alkoholen gör verkligen mig till en annan person, en person som jag hatar! Har någon gång sett och hört något klipp där jag druckit, och ångesten kryper i hela mig då! Rösten är inte min, gesterna, skrattet som låter näst intill galet. Inget med den där personen är det riktiga jag, det är så märkligt.
Jag vill bara inte dricka så att jag slipper bli den där personen.
Det är bättre att din partner spelar än dricker, men klart ett beroende det också, tror jag. Men skönare för dig?
Du verkar ha kloka tankar kring beroende och jag önskar dig all lycka hur det än går för er.

Profile picture for user Tröttiz

@Kärring
Den onyktra personen vill du uppenbarligen inte vara. Elände med alkohol. 😔 Kämpa på med din nykterhet.

Jag vet en som kämpar med nykterhet. Den personen har satt upp foton i bostaden på trevliga lyckliga nyktra stunder, kanske även något för dig om du inte har det redan? Sedan har den skrivit ner de mest jobbiga onyktra stunderna.

Jo, helt klart bättre med spel. Alltid något uppdrag liksom. Men varje vaken stund går åt till det i den mängd att kanske ögonen påverkas tänker jag ...

Ha en bra nykter dag. 🌹

Profile picture for user Kärring

@Tröttiz Ja, usch och fy för alkohol och det ska inte få förstöra mer av mitt liv har jag bestämt nu!
Bra idé med foton! Den ska jag ta till mig, det finns massor av fina, lyckliga och nyktra tillfällen som jag kan använda som morot. Tack!
Att skriva ned de jobbiga stunderna är också en jättebra idé för mig. Jag använder ofta skrivandet som hjälp till det mesta i mitt liv så jag tror att det kan vara ett väldigt bra sätt att "se det i vitögat" liksom.

Ja, det har du rätt i. Mina söner spelar mycket och i perioder har jag också känt en oro för deras hälsa för att de sitter inne mycket, i mörkret i timmar och åter timmar. Kan du försöka locka med honom ut på annat? Hitta sunda intressen som någon sport kanske?

Ha en fin dag du med :) Solen skiner!

Profile picture for user Kärring

@Fröken H Godmorgon! ☺️ Ännu så länge känner jag mig stark! Varit ute på en morgonpromenad och landade just i soffan med en kopp kaffe. Bara sitter, gör ingenting, så skönt.
Känner en märklig o-stress idag, jag behöver inte skynda till Bolaget och stå där ute o köa i kylan, kanske är det därför?

Hur mår du denna regniga morgon? Humöret på topp? Jag skiter i regnet, inuti mig skiner solen! ☀️ 🤗

Profile picture for user Fröken H

@Kärring du är bäst! Med ditt mindset så kommer du ha många långa nedförsbackar.
Jag är superfokuserad på jobb idag. Sonen kommer. Jag ska hämta pizzor senare ikväll. Inte en tanke på att jag skulle dricka alkohol.
Visst är det skönt att slippa ordnandet med giftet! Och vilka pengar vi sparar!
Imorgon bitti kommer du tycka att det är så värt att inte vakna bakis.
Ha en fin dag nu! Vi skriver lite igen senare.
DU FIXAR FÖRSTA FREDAGEN! 💪💪💪

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Okej aprilgänget, nuuuu kör vi 🥳🙏🌸❤
INGEN har ångrat en nykter fredag. Lyssna inte på bullshit som A matar er med. Köp annat gott och härligt.
Ska jobba lite och sedan shoppa. Vi får jämföra våra fredagsmys senare. Håll ut!! 🥳🙏❤

Profile picture for user Kärring

@Fröken H @Miss Mary Poppins Det är märkligt, jag ser liksom fram mot den här kvällen och att vara nykter. Annars brukar jag längta efter vinet, nu längtar jag efter att inte dricka vinet. Konstig men bra känsla!
Längtar efter att kroppen ska kännas fräsch i morgon bitti istället för tung. Slippa halsbränna, ont i magen, tung i huvudet. Slippa den kemiska ångesten och eventuellt ångesten av att ha sagt/gjort något dumt. Vakna och minnas vad man gjort ska fasiken bli det bästa!
Jag har redan gått ner 3 kg av bara farten så räknar med att det ska bli fler! Saknar alla mina kläder i garderoben som jag inte kommer i längre pga vinet.
Känner mig stark som en drake! :D

Profile picture for user MrsWB

Åhhh tjejer vad duktiga ni är och vilket gäng med härligt morgonhumör!!

Inte nog med att slippa bakfyllan, ett par kilo minus och se fräschare ut är ju inte fel! Sömnen är också fantastisk ( minus min lilla dipp igår som resulterade i mardröm..;-)) men efter att ha läst era morgon tankar så är jag på rätt spår igen❤️

Vi hörs senare!! Kram på er!