Ledsen för hur mycket jag skadat min kropp

Profile picture for user AMG

Jag har druckt mycket från och till under många år. Många minnesluckor och agerat som en skitstövel på fyllan. Nu har jag varit nykter i 4,5 månad och det har varit en upp- och nedresa. Magproblem i början, oro, ångest, sömnproblem, extrem trötthet, lite avtrubbad eller seg hjärna. De senaste veckorna har jag haft dödsångest precis när jag håller på att somna. Det är jätte skrämmande och obehagligt. Ett tag funderade jag på att börja äta lugnande, ångestdämpande eller SSRI. Men tänkte att det kanske är bättre att ta tjuren med hornen på en gång. Jag har försökt förstå vad det är jag gjort mot min lever, mina njurar, hjärtat och framförallt min hjärna. Jag vill så gärna att alla delar ska kunna reparera sig. Gör de verkligen det? Jag har läst massor av era trådar nu under ett par dagar och jag slås över er vänlighet och stöttande. Här finns sannerligen många vänliga och kärleksfulla självar som verkligen är värda att respekteras. TACK alla ni som har delat mer er. Ni har fått mig att jobba vidare. Tack för alla fina tips! Jag har gått in och läst och lyssnat på många av dem. Mitt sug har bara kommit någon enstaka gång och då har jag väntat ut det. Tinius, sömnångest, och fortfarande lite trötthet är det jag tampas med nu. Jag har använt en app där det står vad som händer i kroppen efter 1 dag, 1 mån, 1 år osv och det har varit min motivation. Men jag vill veta mer om själva läkningen och det tycker jag är svårt att hitta. KRAM till er alla! :-3

Profile picture for user TappadIgen

@AMG Hej AMG. Först och främst, grattis till 4.5 månad och härligt kämpat! Jag har inte så mycket tid just nu, men jag råkar ha ett ohälsosamt intresse för specifikt leverskador av alkohol men även mer generellt hälsopåverkan efter ett långvarigt riskbruk samt möjligheter till återhämtning.

Jag var precis som du vid ett tillfälle och sökte också efter svar, men fann inga. Nu har jag blivit medlem i grupper och tagit del av många människors historier om leverskador(och andra hälsoeffekter) efter alkoholbruk.

Ska jag sammanfatta det kort så finns det många solkenshistorier, samtidigt som det är mycket individuellt. Alla framgångsrika historier jag känner till har dock ett gemensamt och det är att de slutade att dricka. Kanske den mest inspirerande är lite kort en man som för lite över 10 år sedan hamnade på sjukhus med alla symptom på leversvikt. Han slutade dricka alkohol. Efter 3 månader fick han lämna sjukhuset. Efter två år kunde han börja jobba deltid igen. Idag lever han ett ganska normalt liv, men tar fortfarande en medicin och är försiktig med vad han äter och går på 6-månaders kontroller. Men som för honom som låg inlagd i 3 månader så hade han ju skador som inte helt gick att läka, men kunde ändå vända på det.

Med det sagt. Har du bara de symptom du beskriver nu så har du alla förutsättningar för att vända på detta genom att avhålla dig från alkohol. En annan sak du kan göra för att hjälpa till med läkningsprocessen är att se över din kost. Framförallt, dra ner på saltet! Har du fler frågor så är jag väl här under helgen för att skriva mer. Jag tycker verkligen att du inte behöver ha dödsångest och önskar att du inte hade det :(

Profile picture for user AMG

@TappadIgen
Stort tack för ditt svar. Det var så positivt att läsa ditt svar, om hur en människa i sådant dåligt skick ändå tillfrisknat så bra. Ja, det där med kosten, det har slagit mig när jag läst alla trådar här, hur viktigt det är. Jag har liksom glömt bort det, eller inte tagit tag i det. Jag blev inspirerad av andraplanhalvan, att man bara ska göra och inte förhandla med sig själv. Så jar har faktiskt precis ställt in en grönsaksgratäng i ugnen med massor av nyttiga saker. Nu ska bättre kost bli en del av mitt nyktra liv. Wow, det känns faktiskt spännande!

Profile picture for user TappadIgen

@AMG Hej igen, hur går det för dig idag? Skönt att en anekdot kunde hjälpa dig. Jag kanske också ska lägga till att den här mannen rekommenderar inte att vänta tills det har gått så långt som det gått för honom innan man slutar. Det har varit en väldigt tuff resa.

Tyvärr är det väl så att de flesta oroar sig inte nog innan de slutar men oroar sig mycket efteråt. De allra flesta kommer ju vara ok, bara man slutar med alkoholen och lever i övrigt hälsosamt. Så jag kan ju inte rekommendera att vänta med att sluta dricka tills man ligger på sjukhuset. Levern är ju väldigt tålig, men börjar ju inte säga stopp förrän det har gått ganska långt. Tyvärr tänker ju många efter ett ok blodprov att nu är det lugnt att börja dricka igen, fast normal denna gång, och egentligen var det kanske inte det och så blir det i slutändan inte särskilt normal heller.

Härligt att du har hittat inspiration ändå och att du äter nyttigare. Berätta gärna hur det går för dig nu. Jag tror att det hjälper att vara här och skriva och fundera, även om man har bestämt sig och klarar sig bra själv.