Går det att verkligen sluta ?

Profile picture for user ungatjejen 97

Hej! Jag är en ung tjej som har mycket problem med alkohol, när jag får i mig första droppen finns det inget stopp på mig. Det känns som att när jag dricker försvinner all min sociala kompetens av att förstå sociala koder, jag pratar för högt och om dumma saker, jag skämmer ut mig själv och blir oftast alltid fullast. Jag är högljudd och öppnar upp mig för mycket och efter varje kväll jag druckit så lovar jag mig själv att aldrig mer. Aldrig mer ska jag vakna en lördag eller söndag med så grov ångest att jag vill dö, med matrester i sängen av fyllekäk jag börjat laga i mitten på natten, köket är helt stökigt och minnena helt dimmiga. Jag minns kanske 50 % av kvällen i fragment och jag sitter nu här och gråter och skäms så mycket. Igår hade en nära kompis en födelsedagsfest och vi var 7 styckna som på beställning blir jag för full, går som alltid sist från festen eftersom jag inte fattar när den är slut. Får följe hem av hennes syster och får ett allvarligt sms dagen efter där det står att hon(min kompis) nu vill prata med mig om vad som hände igår. Jag minns inte ens men har antagligen gjort bort mig stort, sagt fruktansvärda saker och betett mig helt oförlåtligt. Jag vet att jag är en alkoholist och efter varje gång jag druckit lovar jag mig själv att nu ska jag vara nykter men sen kommer helgen och jag blir bjuden på alkohol och har så svårt att säga nej. Jag antar att jag saknar ett personlighetsdrag som gör att jag har självdiciplin, för det har jag inte. Det är så patetiskt för att detta blir som en ond cirkel varje gång jag druckit måste jag skriva förlåt till alla som jag var med för mitt beteende. Nu känns det som att jag bara vill försvinna, jag vill ta ansvar av mina handlingar men det är som att jag är i ett limbo mellan att tycka synd om mig och gråta till att hata mig själv för att jag är såhär. Min dröm är att jag ska kunna dricka måttligt men inom den närmsta tiden så ser jag inte det som möjligt även om det är den inställningen jag har varje helg, jag kan hantera alkohol. Jag vill egentligen nu bara ge upp fly någonstans där ingen känner mig, varför gör jag såhär mot mig själv varje vecka samma sak, varje vecka dricka på helgen och ha sån grov ångest att jag vill dö dagen efter. Kan jag ens förändras ? Har prövat AA möten men känns så svårt applicerat och accepterat för mig då jag studerar på ett svårt program och rör mig i ett mycket akademisk krets. Jag vill inte vara en alkoholist, men det är som att en demon tar över min kropp när jag dricker och att jag då helt försvinner. Allt mitt konsekvenstänk och mitt förnuft är som bortblåst. När jag var yngre blev jag så full att jag spydde men det gör jag inte längre, utan nu försvinner jag bara och blir det här andra personen.

Jag vill inte leva såhär kommer inte ha några vänner kvar alls, och vill jag leva detta liv då jag hela tiden vill dö varje helg och så börjar vi om på ny kula i början av veckan. Vill gärna hör era bästa tips för hur jag ska göra ?

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Välkommen in till värmen 💚❤🙏

Ush vad du kämpar ❤🙏 Låter jobbigt att bära så mycket skam och behöva konfronteras med det hänt. Men jag tror att samtalet med din vän kan också få dig att komma vidare. Du behöver inte gömma dig. Alkoholen gör oss konstiga och det är inte så svårt att kontrollera vårt beteende.
Men nu är du här 🙏❤ Det finns andra här som känner igen sig i det du skriver. Hoppas på du får många svar. Fortsätt läsa och skriva här. Lär känna lite folk så kommer du säkert få massor av stöd och pepp

🌸❤💚

Profile picture for user Smurfan_

Åhhhh - stackars dig. Känner så väl igen dina känslor och ångesten!! Ta dig tidatt surfa omkring här inne. Finns så mycket att hämta och så många människor som har det (eller haft det) som du. Inklusive mig själv!

En dag i taget - vi finns här för stöd!

❤️

Profile picture for user Varafrisk

@ungatjejen 97 Välkommen hit❤️Och va bra att du skrev👍🏻 Här inne kan man skriva om vad som tynger eller vad som glädjer eller rättare sagt vad du känner att du behöver skriva om. Å skammen den har vi upplevt alla både mer eller mindre.

Det känns som om du behöver landa lite. Men att prata med den där vännen kanske inte är så tokigt även om det är jobbigt.

Jag tänker att vi alla påverkas av alkoholen på olika vis. Och jag tänker...alla har möjlighet att förändras...men det kan se lite olika ut för oss.

Själv har jag skrivit länge här på forumet men inte lyckats på egen hand. Har nu börjat m antabus och är inne på dag 7.

Vi finns här tillsammans med dig❤️❤️

Profile picture for user Vitsippan.

@ungatjejen 97 Det låter jättejobbigt som du har det, som en oändlig berg o dalbana.
Det kan vara svårt att hantera alkohol om alla andra runt omkring en dricker som det ofta är i studentkretsar. Svårt då att sätta stopp i tid. Plötsligt har man druckit för mycket och förlorat omdömet. Det kan jag känna igen. Just att förlora kontrollen trots goda föresatser.
Det kanske kunde hjälpa dig att delta i alkoholprogrammet en 10 veckors kurs på nätet här på alkoholhjälpen. Bra att du börjar söka efter hjälp i någon form.

Profile picture for user ungatjejen 97

Tack för allt stöd, ringde min kompis som sa att det hade gått lite för långt och att jag behövde hjälp. Jag tycker att det känns så orättvist och mår så dåligt i tanken att aldrig kunna dricka mer, men jag känner att jag börjar med 90 dagar nykter så får vi se hur det går känns extremt jobbigt med tanke på sommaren. Men jag och min vän diskuterade och hon sa bland annat om jag fortsätter som jag gör kommer jag förmodligen förlora vänner och familj, eftersom jag agerar och säger helt sjuka saker när jag är full! Varför gör man egentligen det ?

Jag är en hetsig person och tror mycket i detta ligger i brist på självkontroll eftersom jag tidigare haft ett starkt hetsätningsproblem, det svåra med det är att man måste äta för att överleva. Men det ligger i grund i att jag saknar kontroll över vad jag stoppar i mig i min kropp. Det jag vet är att jag inte vill leva såhär längre, det är inget liv, känns så tråkigt och har en ilska men jag tror att 90 dagar kommer bevisa för mig att jag kan leva ett nyktert liv. Vem vet i framtiden kanske jag kan ta ett glas då och då, jag ska försöka leta runt här på forumet lite var dag och särskilt på helgerna när jag utsätts för situationer med alkohol. Min största skräck är att inte bli bjuden längre på middagar för att jag inte dricker och att folk ska sluta vilja vara med mig. Älskar att socialisera mig och känner att jag alltid måste utgå från alkoholfri dricka alltid!! Kram

Profile picture for user Nybörjare

@ungatjejen 97 jobbiga grejer att ta tag i men du gör så rätt som tar tag i det nu, Kolla hur det känns efter 90 dagar om det känns rätt tid , sen nytt beslut om tid osv det tipset fick jag av en här , kortare tid oftare är lättare att vinna över säger flera . Lycka till 🙏

Profile picture for user Vitsippan.

@ungatjejen 97 Hej , jag har tänkt mycket på dig och vad jag skulle svara. Jag blir glad när jag ser vad långt du har kommit! Just att ha någon att prata med, som vet precis hur det är . OCH att du har bestämt dig för att vara utan alkohol en period. Har du vänner som inte dricker, välj dom. Jag tror att människor kommer att tycka bättre om dig när du inte dricker. Det finns en placeboeffekt även med alkoholfritt. Jag drack alkoholfritt vin igår och blev jätteglad! För sällskapet och maten förstås. Och för att träffa någon över huvudtaget i dessa coronatider. Utan alkohol blir man mer närvarande och slipper ångesten efteråt.
Ta en dag i taget nu i tre månader. Sen kommer sen. Du behöver inte bestämma dig för resten av livet. men det är bra för dig att hålla upp helt just nu.
Jag önskar dig mod att förändra det du kan och att du kan få stöd från olika håll.

Profile picture for user Gullranka

Hej unga tjejen! Vill svara dig långt och ordentligt men hinner inte just nu. Vill dock tipsa om att googla och läsa om Josefine Dahlberg och hennes väg till nykterhet. Hon är en influencer som slutade dricka i ung ålder, kanske kan du känna igen dig i hur hon beskriver tiden innan hon blev nykter, det gjorde jag (trots att jag är några år äldre.) Du behöver inte bestämma dig för hela livet nu, men ge det en ordentlig chans och se hur det känns. Tex 3 månader och utvärdera därefter. Du har redan kommit en bit på vägen som sökt dig hit! Jag tror på dig!

Profile picture for user ungatjejen 97

Tack för allt varm stöd! Har bestämt mig nu med hjälp av det program som finns här på webben och hjälp från nära och kära att jag ska klara detta! 90 dagar nykter och är nu inne på dag 3 eller som jag hellre ser det 87 dagar kvar! Jag måste tro på mig själv och planera ut hur jag ska göra i situationer där alkohol bjuds på, alltid vara förberedd med alkoholfritt och får skylla på att jag ska vara nykter. Jag vill verkligen som alla andra kunna dricka måttligt och inte alltid bli full! Dröm nu! Känns så skönt att vi är här och kan stötta varandra! Kram

Profile picture for user Gullranka

Grymt, vilket bra beslut! Heja dig! Om jag får komma med en rekommendation; försök att satsa fullt ut på att verkligen njuta av dina 90 dagar snarare än att räkna ner tills du får dricka igen. Du har redan bestämt dig för att inte dricka så passa på att utnyttja dagarna till fullo. Finns det någon (nykter) aktivitet som du velat prova på? Testa att träna tidiga helgmornar när andra ligger bakis, kanske gå upp och ta ett morgondopp när det blir varmare om du bor nära vatten? Fördjupa vänskaper med andra som inte dricker eller passa på att hänga vid tillfällen då de inte dricker. Det låter som att du har en fin vän som bryr sig om dig mycket, kanske kan ni hitta på roliga nyktra aktiviteter? Det är svårt att nå framgång genom att göra exakt samma som vanligt, bara att man inte dricker tror jag. Önskar dig i alla fall stort lycka till och skriv gärna här hur det går och hur du känner, det brukar vara hjälpsamt!

Profile picture for user Miss Mary Poppins

@ungatjejen 97 skrev:"Min största skräck är att inte bli bjuden längre på middagar för att jag inte dricker och att folk ska sluta vilja vara med mig. "

Jag var också rädd för det 🙏💚 Men så blev det inte. Däremot så har jag själv tappat lusten att umgås med vissa människor när de är onyktra. Men jag har blivit bara bättre vän ❤🙏

Jag har en tråd som jag inte skriver så mycket på. Den heter Nytt år samma problem. Du hittar den om du klickar på mitt namn. Där kan du läsa om min utmaning. Istället att tänka på 90 dagar, så valde jag att träna på nykterhet vid nya situationer. Jag har fortfarande kvar par saker, så som jul och semesterresa nykter. Men varje utmaning har gjort mig starkare. Bara som tips! Mer positivt när man ser det som bucket list 🧚🥳❤

Profile picture for user Vitsippan.

@ungatjejen 97 Jättebra! Fjärde dagen på resten av ditt liv! Spännade att se hur det utvecklar sig. Bra för studierna också tänker jag . Berätta gärna här på forumet hur det går.

Profile picture for user Ursus

För det första, fantastiskt beslut! Heja!

Jag tror verkligen det går att sluta, lyssnade på en dokumentär kring inspelningen av Sällskapsresan, kultfilmen ni vet. Det festades en gel del under inspelningarna nere på Kanarieöarna då vin där är billigare än mjölk men i ensemblen fanns två personer som var nyktra alkoholister nämligen göteborgarna Roland Jansson och Weiron Holmberg. Roland Jansson sa verkligen rakt ut hur han tänkte.

"Det var aldrig något problem för oss två för vi hade ju bestämt oss, och har man bestämt sig att det är slutdrucket så är det slutdrucket och så måste det få vara"

Lättare sagt än gjort måhända, men det var inspirerande ord att höra. Och han har ju rätt.

Profile picture for user Bullret

Hej, jag tror som de flesta andra att du bör räkna upp och inte ner. När jag pluggade klarade jag inte heller av att hålla mig borta från alkohol men inser nu efter ca 9 månaders nykterhet att folk inte bryr sig om att man inte dricker. Jag är minst lika social som tidigare och kan numera stå för allt jag säger. Jag är absolut stökig precis som tidigare och det jag trodde var tack vare alkoholen var egentligen ovana och en förväntan att jag skulle vara på ett visst sätt. Tänk dig att aldrig mer vakna upp och undra vad fan du sagt och gjort igår? Det finns inom räckhåll men jag tror verkligen att du måste vilja det själv. Det är ditt liv och ingen annans, vill du verkligen dricka eller är det för att du tror att du förväntas göra det för att bidra till stämningen i gruppen? Du kan ju alltid prova att hälla upp ditt alkoholfria i köket om ni sitter någon annanstans i hemmet och ge fan i att aktivt berätta för någon att du är alkoholfri, värt att prova i alla fall.

Lycka till med allt, och fundera över varför du vill vara nykter :)

Profile picture for user ungatjejen 97

Jag ska ta vara på det tippset och räknar nu uppåt! 4 dagar, problemet för mig är att jag dricker ca 1 dag i veckan men spårar ur helt, så egentligen borde jag räkna helger för det är då jag spårar ut. Svårigheten är allså för mig på helgerna. Men jag har en plan, jag är verkligen motiverad nu men känner jag mig själv så kommer det bli svårt att motstå fre och lördag, har laddat med massa alkoholfritt för att inte ens komma på tanken att dricka alkohol. Informerat alla nära vänner om detta och jag hoppas hoppas verkligen jag klarar det den här gången! Kramar till er alla <3

Profile picture for user Nybörjare

@ungatjejen 97 du kommer klara det, i bästa fall kommer dina vänner att hjälpa dig o se till att det finns alternativ när ni ses... skulle det bli nåt annat , försök bara tacka för dig o gå hem innan du tar första glaset , det är värt det på lång sikt jag lovar. (Har inte insett detta förrän nu, ca 20 år äldre)

Profile picture for user ungatjejen 97

Nu har första helgen lidit mot sitt slut och jag har lyckats! I fredags var jag ute med vänner på restaurang de var väldigt fulla jag drack inget, inte heller i lördags när jag och en kompis "tog en öl" jag tog en cola! Jag har verkligen inget sug på alkohol och klarar bra att vara i situationer där de förekommer, dock tycker jag att man blir tråkig och osocial men det är något jag får arbeta på! Känner mig stolt eftersom att jag inte vill att jag ska vara nykter eller dricka lite ska förhindra mitt sociala liv :P Är ett steg närmare mitt mål! Wihoo!! Hoppas ni alla fått en super trevlig helg !

Profile picture for user Vitsippan.

Jättebra gjort! All vår början bliver svår....
@ungatjejen 97 skrev:"dock tycker jag att man blir tråkig och osocial" . Ok, jämfört med vem då? Dina kompisar som är fulla och lulliga? Känns det så för att du är ovan? Vänta och se. Det kanske skulle kännas annorlunda att vara med vänner som inte heller dricker.
Och dagen efter är det du som orkar vara trevlig och social!