Trappa ner/ minska

Profile picture for user lantlolla

Hej !
Helt ny, och börjar inse att jag som kvinna kanske dricker för mycket. 1/2 flaska vin och en - två öl varje kväll i några år.
Nu är jag så rädd att bli ” dålig”( livrädd) om jag minskar/ slutar….
Antar många har erfarenhet…. Tack!

Profile picture for user Ase

@lantlolla hej och välkommen hit!
Detta forum är ett jätte bra ställe att vara på när man är orolig för sin alkoholkonsumtion.
Läs runt i olika trådar för det finns enormt med erfarenheter, tips och råd här.
Vill också tipsa om självhjälpsprogrammet här på forumet, finns under fliken stöd.
Jag är i början av mitt arbete mot ett nyktert liv och det har inte varit så enkelt men har fått mycket stöd här.

Kram 💖

Profile picture for user TappadIgen

@lantlolla Det föreligger alltid en viss risk när man avslutar ett långvarigt alkoholbruk. Du kan läsa lite mer om det här: https://alkoholhjalpen.se/akut

Dock finns det inte en viss mängd man kan säga att så här mycket efter så länge kommer ge dig problem när du slutar eftersom det är så individuellt och beroende på så många andra faktorer. Den mängd du beskriver låter ju inte jättemycket, även om det såklart är för mycket att dricka varje dag. Det är väl ändå bäst att vara på den säkra sidan. Det allra säkraste är alltid att sluta med alkoholen med hjälp av sjukvården, men många provar att göra det på egen hand. De brukar då trappa ner drickandet över en tidsperiod och dricka mindre varje dag och långsamt vänja sig av med alkoholen. Problemet med detta är ju att det kan vara väldigt svårt om man har ett beroende. Risken finns ju att när man väl fått i sig lite så blir det inte tal om någon nedtrappning.

Min egen erfarenhet är att jag inte hade några abstinenssymptom alltså. Då var mängden jag drack per dag betydligt högre än den du uppger, men det var inte varje dag. Så det är svårt att jämföra. Länken jag hänvisar till listar ju en del av de symptomen som om du får dem du bör söka medicinsk hjälp omedelbart. Annars finns det ju en del här på sidan som har upplevt framförallt skakningar vid alkoholstopp.

Profile picture for user Annja

@lantlolla hej och välkommen! Jag håller tummarna för att du slipper den värsta abstinensen vid ett uppehåll. Det ser olika ut för oss alla. Den dagliga mängden du uppger är tillräckligt för att utveckla ett beroende så det är ett bra beslut att du är här🙂