Nu får det vara nog

Hej

Jag har läst mycket här men inte vågat skriva. Men idag är dagen jag gör ett inlägg, kanske för att visa för mig själv att jag är allvarlig med detta, och för att få lite pepp. Jag är så trött på alkhol eller snarare min relation till den. Ett glas blir alltid många fler och ångesten som kommer på natten när jag vaknar och inte kan sova pga alkholen, illamåendet, tröttheten i form av att vara bakis. När suget slår till finns det alltid bortförklaringar," jag har ett skötsamt liv, jag har ett jobb etc etc, alla andra dricker det är normalt" etc. Men jag vet att det har gått för långt, jag känner att jag alltid tänker på nästa glas så fort jag har druckigt mitt första. Jag är trött på att bli fullast, jag är trött på att fundera på om andra tycker jag dricker för mycket när jag vill ha ett till glas och jag är trött på ångesten en baksmälla medför. Men mest av allt är jag trött på att känna att jag inte har kontroll. Jag är så rädd att misslyckas, känner skam över det hela. Hur hanterar man att kanske misslyckas?

Mitt första mål är att inte dricka i en månad. Någon som har tips när motivationen tryter? Eller tips på appar där man enkelt kan känna att man har kontroll och kan föra lite dagbok? Jag vill verkligen lyckas denna gång.

Tack för att

Profile picture for user Anonym26613

Välkommen hit 💚🙏🌸
Jag räknar dagar med I am sober. Sedan har jag tittat mycket på YouTube och där Annie Grace. Bästa tipset är väl att skriva här. Det är tuft att sluta dricka. Även de "utan problem" verkar ha det kämpigt efter några dagar. Bra att du siktar på en månad. Då hinner kroppen vila lite. En dag åt gången.

Skriv ner hur du känner och vad du gör, det blir lärorikt att kunna återkomma till anteckningar längre fram.

Nu kör vi 💪💚🥳

Profile picture for user sorken

@Miss Mary Poppins tack så mycket. Det känns fint att ha ett forum att kunna prata med andra som peppar och stöttar så som jag sett i många trådar här på forumet. Jag ska försöka skriva här med lite uppdateringar, jag tror det är bra för mig själv för att inte känna mig så ensam i detta. Det jag är mest rädd för att att svaja i min motivation. Min partner dricker mindre än mig och har inga problem, han kan ha en riktig utekväll och bli full med han verkar sällan ha suget som jag har. Han kan dricka ett glas vin till maten och stoppar där, medans jag alltid är sugen på det andra tredje och så vidare glaset. Han har bestämt sig för att inte dricka den kommande månaden för att kunna träna ordentligt så jag ser detta som en bra chans att hoppa på. Jag har försökt förut men alltid misslyckats. Men jag känner mig så less just nu, less på baksmälla, less på skuld och skam att jag känner denna gång måste bli annorlunda.

Jag ska kolla in Annie Grace och I am sober appen, tack för tips. Hur lång tid uppfattar du det tar innan man känner posetiva effekter från att inte dricka? Det kan va både fysiskt eller emotionellt. Jag tror jag behöver något att se framemot för att motivationen ska finnas där. Jag vill känna mig starkare och mindre ångestfylld.

Ja nu kör vi 💚 Längtar så efter att inte känna att alkoholen kontrollerar mitt liv och mående.

Profile picture for user cthd

Hej,
jag har smygläst här på forumet ganska länge nu, i snart två år tror jag. Detta är min första kommentar, jag anmälde mig i söndags för att få starta programmet och alkoholkalendern. Jag känner igen mig i ditt inlägg, denna trötthet att inte klara det när andra gör det. Och skammen - tänk om någon kommer på mig. Jag har försökt flera gånger att dra ned på mitt drickande som har kommit smygande under flera år. Jag är expert på att hitta på ursäkter. Nu tar jag tag i det här igen, med hopp om att det ska gå bra. Jag har inte satt upp något mål ännu, men varje dag som jag inte dricker är en bra dag. Jag har läst delar av 'This naked mind' av Annie Grace, har inte kommit igenom hela ännu. Hon säger att vi är inte svaga eller dåliga för att vi inte klarar av det. Vi är starka för vi försöker varje dag att inte dricka. Varje natt när jag har vaknat med ångest har jag varit så beslutsam och klar över att jag inte ska dricka nästa dag. Men sen är det något som händer under dagen, och vips så står jag där med vinglaset i handen. Och varför bara nöja sig med ett glas när man kan dricka en hel flaska.... men sen måste man ju smussla bort tomflaskan, försöka äta något för andedräkten, prata normalt, inte reagera annorlunda mot familjen och inte somna för tidigt.
Det är mänskligt att misslyckas - och på ett sätt har vi ju redan gjort det eftersom vi låter drickandet ta så stor plats i våra liv. Men varför ska vi skämmas eller vara rädda för att misslyckas när vi faktiskt vill göra någonting bra? Jag hoppas att det ska bli bättre denna gång, och jag försöker att tänka att det aldrig är för sent att försöka.
Ta hand om dig, var stark!

Profile picture for user sorken

@cthd jag har också startat alkohol kalendern idag, det känns bra att göra något handfast, jag vill att min motivation är bergstark så jag inte misslyckas, det känns bra idag men jag är så orolig att jag kommer vackla i motivation. Men jag försöker att inte tänka på allt som kan gå fel.

Jag blev nästan lite rörd av att läsa ditt inlägg här. Jag är exakt samma, alltid ursäkter som är så övertygande för mig själv varför man ska "unna sig" ett glas, som alltid blir en flaska istället för bara det där glaset. Jag har hållit på i år, tagit några glas vin innan jag träffat kompisar för att jag varit orolig att inte få tillräckligt mycket. Eller hällt upp några glas vin i köket medans jag lagar mat till min sambo och mig, svept i mig för att det inte ska märkas, etc etc, man blir så kreativ med ursäkter och kreativa lösningar för att få dricka mer. Smusslat med flaskor och skammen jag känner dagen efter är mer brutal än baksmällan. Precis som du skriver, vaknar och är övertygad, nu får det räcka, men sen till kvällen är den känslan borta och man börjar igen. Varje dag man inte dricker är en bra dag, så försöker jag tänka också. Jag längtar tills jag kan säga att jag haft en hel nykter helg, det hade varit ett härligt första mål att nå.

Jag ska kolla in 'This naked mind' tack för tips. Om du vill kan vi ju kolla in med varandra lite här, se hur det går, peppa varandra, tipsa om saker som fungerar för oss. Känns fint att man har någon att kolla in med. Tack, jag ska komma ihåg att vara stark. Du med, jag hejar på dig! Du verkar beslutsam och målmedveten, detta klarar du och vi!

Profile picture for user cthd

@sorken vänta, är det du eller jag som har skrivit... vi verkar ligga på samma linje och nivå.
Helt klart att jag vill att vi kollar upp varandra, skönt att ha någon att bolla med. Än så länge har jag inte en egen tråd, men det kommer väl.
Min sambo är likadan, han kan vara utan. Och om jag inte föreslår att vi ska ta ett glas så gör han inte det. Så nu försöker jag att hålla tyst. Häng på din sambo om han nu tar det vitt i en månad. Men, en dag i taget. Vi klarar det här, och om vi inte gör det så får vi väl börja om från början. Det kommer att vara jobbigt och vi kommer antagligen inte klara det på en kvart, men vi fixar det! Det är ju en bra början i alla fall!

Profile picture for user sorken

@cthd vi verkar verkligen vara i samma linje du och jag. Så otroligt skönt att få skriva med någon om det här. Jag har inte berättat för någon, inte ens min sambo, känns som en enorm skam och skuld jag går omkring och bär på. Ibland undrar jag om alla ser, mitt smusslande och min fylla. Att alla ser men ingen säger något, jag vet inte om det är så eller om jag är så duktig på att smussla som jag tror. När jag tänker på att alla kanske förstår och vet det får jag nästan som skamsköljningar över mig.

Det låter som din sambo är som min, ett hälsosamt förhållande sätt till alkohol. Jag kan bli så avundsjuk ibland, hur han dricker ett halvt glas rödvin till maten för att det är gott, dricker inte ens upp sista klunken. Det skulle aldrig ske för mig, jag dricker upp varenda droppe i glaset, jämnt, och sen fyller jag på nytt.

Jag tror verkligen på en dag i sänder, och om man trillar dit får man försöka igen. Jag är inte redo att ge upp alkohol, jag älskar ju middagar med god mat och goda viner, bubbel för att fira etc. Jag hoppas jag kan rädda relationen till alkohol genom att förändra mina vanor så jag kan ha en normal relation till att dricka igen. Jag vet inte om det är att leva i förnekelse men jag orkar inte tänka så långt och stort just nu. Allt jag vet nu är att jag måste ta en paus för att kunna förändra mitt liv och framförallt mående. Sedan får jag ta beslut senare i processen beroende på hur allt går och hur jag mår.

Det kommer bli tufft, men fan va stolt man kommer känna sig sen. Jag tror på oss, ikväll drack jag bubbelvatten med citron skivor i. Jag ska försöka hitta andra saker att dricka som inte bara är vanligt vatten för att distrahera mig själv lite. Jag ser framemot att vakna icke bakis imorgon. En dag i taget, detta klarar vi!

Profile picture for user Anonym26613

Så härligt att ni klickade @sorken och @cthd hittade varandra. Dom jag blivit nykter med spelar en stor roll för mig fortfarande 💚🙏

Du @sorken önskade något att se framemot. Det är så individuellt, men vad jag märkte ganska snabbt var:
Jag kunde sova
Ångesten minskade
Huden blev bättre (runt dag 15)

Lyckan och lugnet lät mig vänta lite längre, men det var en underbar känsla när jag skrattade första gången av lycka. 🥰

Profile picture for user Beer

@sorken Välkommen hit. Starkt att ta ett första steg och skriva här. Jag försökte sluta i flera år på egen hand med "de vita knogarnas teknik". Jag drack otroliga mängder starköl, 7.5or. Jag föll alltid!!
Skammen, ja denna förbannade skammen. Den känner vi alla till mycket väl. Skammen och ångesten över att man dricker.
Därför upprepar jag mitt mantra. Ta hjälp!! Jo, det finns många här som klarat det på egen hand och det är så otroligt starkt att jag har svårt att fatta det. Själv klarade jag det inte förrän jag släppte skammen och bad om hjälp. Gjorde detta på min vårdcentral. Detta förändrade mitt liv. 7 månader nykter med regelbundna träffar med en terapeut, antabus. Berättade också för min chef. INGEN har bemött mig med annat än respekt. Rspekt för att jag tagit beslutet. Respekt för att jag öppet vågar berätta. Öppen inför min fru. Vad som händer, jo skammen försvinner.
Du har tagit ett första steg. ett starkt och viktigt steg. Ska jag komma med någon form av råd så är det att ta steget och be om hjälp.
Forumet är fantastiskt. Här kan man vara öppen och i sin anonymitet vara helt ärlig och ingen dömer någonsin.
Så återigen, välkommen hit! :-)

Profile picture for user sorken

@Miss Mary Poppins tack för ditt svar. Att ångesten förhoppningsvis kommer avta, det eviga övertalande med mig själv, skammen och oron som kryper i kroppen är ju mitt slutgiltiga mål. Men det känns så långt borta det är därför jag försöker finna handfasta närmare mål. Att hyn blir bättre är ett fint mål att längta efter som inte är milslångt bort. Eller idag är jag ju på dag 2 så än så länge är det långt borta, men jag försöker vara glad i att jag snart kan pricka av dag två. Idag har jag känt mig stark, läst mycket från olika länkar jag har hittat här i forumet och att känna att andra har upplevt samma sak har varit oväntat känslosamt och fint för mig. Ikväll blir det bubbelvatten framför en film och sen sova tidigt. Är lite förkyld så suget är inte så stark som jag vet det är kommer vara på helger och när man träffar vänner etc.

Profile picture for user sorken

@Beer Tack för att du delar din historia. Jag förstår när man är på dag 2 bara som jag är att jag kanske är dumdristig men jag är inte där ännu, att be om hjälp. Detta är mitt steg i hjälp, att läsa, utbilda mig, skaffa appar som räknar etc, jag är inte redo att prata med människor i min närhet just nu. Jag har inte accepterat det hela ännu. Har förnekat det för mig själv så länge att jag måste nog acceptera det hela innan jag kan ta steget utanför detta forum. Kanske kommer jag komma dit, kanske kommer det vara ända vägen som du säger. Jag vet inte. Grattis till dina 7 månader, vad starkt och vad härligt det måste kännas, jag hoppas jag kan säga samma sak en dag! Idag är iallafall dag 2 och jag gläds åt det.

Profile picture for user cthd

Dag 2! Det är mer än vad du hade när du började.
Ett första steg, du är här och följer programmet. En sak i taget, så känner jag i alla fall. Allt kommer inte bli perfekt bara för att vi slutar med alkoholen, men dom sakerna kommer vara lättare att ta tag i / ta hand om, när man vet att man inte har druckit.
Ta hand om dig - vi hörs i morgon!

Profile picture for user Anonym26613

Det här skrev jag på min tråd ett år sedan. Såg framemot:

❤ sova sött
❤ fri från ångest
❤ slippa stanna vid SB
❤ spara pengar
❤ få fin hud
❤ ser yngre ut
❤ får mer tid på dygnet
❤ blir sällan arg
❤ maten smakar godare
❤ kan fokusera på att läsa
❤ kan köra bil sent
❤ vaknar inte på natten med hjärtklappning
❤ omgivningen mår bättre

Jag har skrivit ganska mycket i min tråd om hur jag mådde de första dagarna. Sedan finns det ju också en massa trams och skit 🤣 vet inte om någon orkar läsa om allt drama jag hade. Men du kanske kan skrolla där på "Nytt år, samma problem" och se i alla fall vilka steg jag hade 😊💚🌸

Profile picture for user sorken

@cthd Tack för peppen. Jag hoppas du kan sova trots dina sömnbesvär. Och om du ligger vaken kan du ändå tänka, att du inte kommer vakna med ångest eller hjärtklappning, du kommer vakna utan huvudvärk och en dag till bakom dig som du inte drack på. Det är stärkande.

Jag har börjat läsa en bok som heter "Så rolig att dricka vin med : rapport från ett år som nykter alkoholist" av Rebecka Åhlund. Mycket igenkänning för mig, jag uppskattar den mycket, känns motiverande att höra andras historier. Jag lyssnar på den på storytel, tips om du skulle känna att sådant är motiverande för dig.

Vi hörs imorgon!

Profile picture for user sorken

@Miss Mary Poppins Vilken bra lista! Jag har laddat ner appen I am sober som du tipsade om. Där får man skriva ner olika anledningar till varför man inte vill dricka, så jag har gjort en lite likande lista nu. Jag kanske lånar några av dina punkter till mig själv om det är okej.

Här är dom sakerna jag har kommit på som jag vill titta på när motivationen vacklar:

❤ Vakna utvilad
❤ Få finare hy
❤ Vara mer närvarande i stunden
❤ Sova bättre
❤ Inte ha minnesluckor
❤ Inte behöva smussla och ljuga för mina nära och kära
❤ Finna tid för intressen som inte är att vara full
❤ Spara pengar
❤ Hitta glädje i annat än berusning
❤ Slippa känna skam inför mitt drickande

Jag vet att listan kan bli mycket längre, men jag började med dem punkterna så tänker jag att jag kan fylla på längst vägen. Det känns som en bra start. Jag kanske postar här igen med min nya lista när jag har fyllt på med mer punkter, så kan jag återkomma och titta på dem när det behövs.

Jag har läst lite i din tråd, men långt ifrån allt. Jag orkar verkligen läsa både trams och steg. Just nu känns det som allt jag vill är att läsa och höra från andra personer, det känns som allt jag läser och lär mig från andras framsteg och snedsteg är stärkande och ger mig både motivation, styrka och sammanhang. Jag känner mig mindre ensam, så tack för att du skriver, jag uppskattar det mycket 🌸 Godnatt Miss Mary Poppin

Profile picture for user cthd

@sorken
Natten har varit helt ok, lite hostattacker bara. Ingen ångest eller ältande - det är ju inte precis så att man ligger och tänker, 'åh nej jag drack INTE igår - vad har jag gjort'... :-)
Jag har tittat på Rebecka Åhlunds bok, men jag har inte hunnit köpa den ännu. Den verkar väldigt bra, flera har pratat om den har jag sett.
Hoppas att du mår bra och att du känner att det går åt rätt håll. En dag i taget - vi klarar det här.

Profile picture for user Anonym26613

@sorken Naww.. så roligt att du både läser på min tråd och tycker att det hjälper att jag skriver. Du är verkligen inte ensam!! 💚🙏💚🙏💚

Profile picture for user sorken

Dag 3, jag har känt mig bra idag, motivationen känns fortfarande stark. Dag 3 snart avklarad, ännu en liten seger. En dag i taget som du skriver cthd, så tänker jag med.

En sak jag börjar oroa mig för är sociala sammanhang, jag tror dom kommer bli svårare. I helgen ska jag och min sambo över till några vänner för middag, jag vet inte hur jag ska säga att jag inte vill dricka eller hur jag ska stå emot när alla andra dricker. Jag är orolig att min hjärna kommer säga, nä men något glas eller två går ju bra. Vilket det gör men tänk om jag åker raka vägen hem och dricker flera här hemma efter middagen. Jag är orolig att "väcka den björnen som sover" om ni förstår hur jag menar.

Hur har ni andra gjort och tänkt såhär precis i början av sin resa, avstår ni från sammanhang med alkohol eller tänker ni att man bara måste kämpa sig igenom? Jag vet inte riktigt vilken taktik som är bäst. Det blir ju inte hållbart att bara isolera sig och vara hemma framför netflix varje kväll. Men kanske borde man medan man är skör, men hur länge är man skör?

Profile picture for user sorken

@Miss Mary Poppins Jag har inte hunnit igenom hela din tråd ännu, men vill bara säga, vilken kämpe du är! Sådan motivation trots många jobbiga händelser. Jag tycker du verkar så stark!

Jag undrar också, jag ser orden "med vita knogar" cirkulera lite här och där i texter och trådar, men jag förstår inte vad det betyder. Jag har googlat men inte hittat något svar. Vad innebär det att vara nykter med vita knogar, vet du det möjligtvis? Blir nyfiken.

Profile picture for user cthd

@sorken Grattis till ännu en bra dag :-)
Angående helgen, hur gör din sambo? Sa du inte att han skulle köra vit månad? Då kan du ju skylla på honom och säga att du vill göra honom sällskap och inte dricka just nu. Eller säg att det har blivit mycket under jul och nyår och att du tar en paus.

Det är skitsvårt, jag vet. Av gammal vana så blir det så lätt.
Lite som om man går på julbord precis efter att man har börjat en bantningskur.

Jag är ju inte det bästa exemplet, men jag ska försöka att stå emot nästa gång vi ses kompisar. Jag har tidigare hittat en god alkoholfri öl som jag brukar ha med mig. Mest för att jag inte ska slänga mig på vinflaskan så fort jag kommer innanför dörren. Det har accepterats, i vårt umgänge dricker alla olika, dock alltid alkohol.

Jag tycker att du ska försöka att inte dricka, för som du säger, risken är stor att väcka björnen. Jag stöttar dig och är med dig i det här om du vill. Ta hand om dig!

Profile picture for user Kvarsta

@cthd och @sorken, det där med de svårare sociala sammanhangen har jag funderat på. Mycket. Eller, en jävla massa faktiskt. Jag har också några sådana upcoming inom kort. Och jag har gjort riskbedömningen att de kommer vara de tuffaste i form av utmaningar.

Men jag tänker såhär: Jag kommer "skylla" på någon av ungarna och deras fritidsaktiviteter och ta bilen. Trots att jag har blivit expert på bortförklaringar, lögner, svepskäl, ursäkter och knep, så har körning (samma dag) alltid varit en big NO NO. Dagen efter kan vi diskutera (och jag vet att det egentligen är lika illa), men samma dag/kväll, nope!
Bilen som central utgångspunkt kommer säkerligen bli en del av min räddning i sådana sammanhang, och med handen på hjärtat är det ju faktiskt av godo på så många sätt. Ingen bakfylla, ingen ångest, ingen som ifrågasätter valet av annan dryck än alkohol. Och främst, ingen alkohol! Dessutom är det jäkligt skönt att ha sin egen transport. Man behöver inte tänka på det där med taxi eller nattbuss.

Kan det vara ett alternativ kanske?

Profile picture for user sorken

@cthd @kvarsta

Tack för pepp, så uppskattat! Ja min sambo ska köra en vit månad, så det är ju utmärkt att skylla på vid detta tillfälle, att jag hakat på honom. Dock så dricker jag aldrig öl så alkholfri öl är inget alternativ för mig. Han kommer nog köra en folköl (han tycker inte det räknas om det bara är 1 eller 2) så mitt alternativ kanske får bli att köpa alkholfritt vin, men helst vill jag undvika systembolaget helt. Kanske får jag göra som du säger och bara säga att det va lite mycket i jul och ta med mig en cola zero eller bubbelvatten. Jag tror egentligen ingen kommer tycka det är så konstigt, jag oroar mig nog mera själv över deras reaktioner än vad dom kommer göra.

Att skylla på bilkörning hade varit smart. Tyvärr har jag inte bil så det blir en svår ursäkt. Jag tror jag får stå på mig och bara säga nejtack, jag kan skylla på att jag varit lite förkyld tidigare så vil ta det lite lugnt. Det funkar ju för nu, så får man se hur man hanterar det längre fram på denna resa.

Sjukt att man oroar sig för vad andra ska tänka när man INTE dricker, jag har spenderat så mycket tid med att oroa mig för hur mycket jag skulle häva i mig och hur jag skulle ångra det, och sen oroat mig dagen efter för allt jag sagt. Att behöva säga nej till akhol borde ju vara en mycket mindre ångest än vad som kan hända när man dricker (i den mängden jag ofta gör). Denna helg blir nog lite av en prövning för mig, det är bra att vara förbered och beslutsam redan nu.

Profile picture for user dennadagenettliv

@sorken hej! Du är inte ensam!
Är inne på dag två själv. Jag brottas också med tankar som du nämner, om hur andra ser mitt drickande osv. Skam och att jag inte kan dricka en öl eller Ett glas vin. Gärna en flaska. Då är jag typ nöjd.

Nu på slutet tänkte jag, men shit jag har knappt druckit alls nu, men när jag tänkte på det hade jag "bara" druckit fyra eller fem glas av olika drycker. Då fick jag panik. Att typ fem små starköl ändå var en bra kväll med måttligt.

Du är inte ensam, skriv i forumet och se och känn att det finns fler som brottas med detta.

Kanske finner du lite styrka i att vi finns fler här ute som kämpar.
Lycka till!

Profile picture for user vår2022

@sorken Grattis till 3 dagar! Det är en utmaning med sociala sammanhang i början. Jag avstod i början för jag vågade inte riskera något. Var ute på restaurang efter ca 3 veckor nykter. Man frågade om vi ville ha en prosecco före maten, och jag såg ett immigt, kallt glas men tackade snabbt nej! Tog en alkofri öl till maten och det gick bra. Första gången jag druckit alkofri öl och det var gott. Ingen undrade eller frågade om det. Andra gången jag var på restaurang efter ca 5 veckor såg jag ingen alkofri öl på menyn och tänkte, äsch en starköl kan jag väl ta efter så lång tid. Som tur började jag dividera med mig själv och frågade efter alkofri vilket de hade.

Man kan säga att man kör bil, att man tar en vit månad, att man vill prova på att vara alkoholfri ett tag.
Tror dock att de flesta har fullt upp med sig själva och inte bryr sig så mycket, gör de det kan det bero på att de själva funderat på att de dricker för mycket och därför trugar.

Viktigaste är nog ändå är att du har en bra plan och en strategi som du håller dig till, det är så lätt att trilla dit och att få börja om från början igen.

Lycka till🌸

Profile picture for user honnalarsen

Sorken och cthd. Jag känner igen mig i nästan allt ni skriver. Spciellt det där med att dricka upp snabbt o öppna en ny öl o smussla undan den gamla. Och sen försöka "vara" som vanligt för att övriga inte ska märka att man druckit mer än bara en öl typ.
Och bortförklaringar o anledningar till att dricka finns det många. O att "man har gjort sig förtjänt" av ett par öl är ju en som jag använder nästan dagligen..
Jag har inte druckit sen tolvslaget på nyår.
Och sist jag inte tog något på 5 dagar är så länge sen att jag inte kan komma ihåg det..
Men jag har bestämt mig för att ha en vit månad nu i januari. Bara för att se om jag klarar det o se vad det gör med mitt mående, både i kropp o sinne.
Har även haft tankar på att aldrig mer dricka. Men börjar med en månad.

Jag är inget vidare på att skriva osv.. men jag vill ändå berätta lite för er. Då det är ännu svårare att prata om irl.

1a dagen: Inga problem. Kändes bra.
2a dagen: Kalas + fotbollsmatch( dricker alltid öl när jag kollar på fotboll)
Det va jobbigt men inga problem
3e dagen: Första jobbdagen för i år. Finns inget godare att ta en öl när man kommer hem från jobbet.. men det va inga större problem. Dock va jag helt förstörd hela dagen. Trött o ont i huvudet och nedstämd.
4:e dagen: Jobb, trött, förstörd, huvudvärk, osv. Även hemma själv då sambon jobbade kväll. Riktigt svårt att inte ta en öl då. Va riktigt nära flera gånger. Men klarade det.

Idag är det dag 5.
Mår likvärdigt föregående dag. Trött osv osv. Hemma själv ikväll igen. Plus att det är fotboll om en stund. Idag känns det dock lättare att låta bli ölen till fotbollen än så länge (2h till matchstart dock..)

Svårt att somna och sover dåligt är gemensamt för alla dagarna vilket antagligen bidrar till övrigt mående på dagarna..

Detta va lite om mig. Antagligen rörigt skrivet men hoppas att det va okej. Jag kommer vara inne o läsa dagligen men vet ej om jag kommer skriva mer eller hur ofta.

Att jag hittade hit för ett par timmar sen har redan hjälpt mig otroligt mycket. Blev rörd för att jag kände igen mig så mycket i det ni skriver. Tack för att ni delar med er!

Kämpa på!💪 Trevlig kväll på er!💙💜

Profile picture for user Kvarsta

@honnalarsen Kul att hitta ännu en att dela resan med!
Du beskriver det väldigt väl och vi är nog många som känner igen sig i det. Jag ser direkt en gemensam grej i det där med "belöningen". Det har varit ett av mina standardsvepskäl. "Fy fan vad jag är bra som lyckades med det här! Nu är jag värd något gott att dricka". Det spelade aldrig någon roll vad det egentligen var. Det kunde vara en sån skitsak som att lägga in ett par räkningar i internetbanken. När det var gjort, kom priset - oftast ett glas vin, som såklart blev hela flaskan...

Jag är bara på dag 4 själv, men det värmer otroligt mycket att gå in här och läsa. Vi kanske har lite olika utmaningar att bemästra, men konceptet är detsamma: Vi spelar hemmamatchen mot samma motståndare.
Och vi har tippat en 1:a. Det här tar vi tre poäng på!!!

Profile picture for user Anonym26613

@sorken skrev:"Vad innebär det att vara nykter med vita knogar, vet du det möjligtvis?"
Att man bara biter ihop och "tvingar sig genom". Det är bättre att ta resan med nyfikenhet och vänlighet. Öka motivationen till att vara nykter. Belöna dig (inte med A) när du lyckas. 😊👍 Typ så

Tack snälla du, jag känner inte mig alltid så stark. Men visst, jag är inte den som ger upp 💚💪🥳

Gällande det sociala. Bra att du berättar i förväg. Skriv till värdet på morgonen, när din viljestyrka är som bäst. Du kommer att spricka av stolthet när du har lyckats. Jag ska också umgås nykter med vänner under långhelgen. Jag går ut på fredag. 😊

Ha en underbar kväll 💚🌸💚🌸💚

Profile picture for user cthd

@honnalarsen @kvarsta
Jo, med @sorken så är vi överens om alla dessa ursäkter som vi har för att få kunna dricka. Farligt också att jämföra sig med andra, det har jag gjort ofta, typ: om personen X dricker, då kan ju jag också göra det.
Måste säga att ikväll är jag så glad och nöjd över att jag inte har druckit, ursäkten fanns där men inte viljan.

Alla ursäkter för att dricka är dåliga och alla ursäkter för att inte dricka är bra.

Profile picture for user sorken

Hej alla, så glad jag blev när jag loggade in och såg så många meddelande. Tack, det får mig verkligen att känna mig stärkt och inte ensam.

@vår2022 tack för peppen och ditt meddelande. Stark du va som tackade nej till prosecco, immiga glas med bubbel är nog mitt första hands val när det kommer till A så det låter som en utmaning. Men som du skriver, vad grym du måste känt dig efteråt! Jag har ingen bil att skylla på men jag tror nyckeln är nog att ingen bryr sig. Folk kommer inte undra varför man tackar nej till ett glas vin, det är inte så underligt, kan ju finnas tusen orsaker! Det är nog mest ett hjärnspöke från mitt håll som jag får öva på att släppa.

@honnalarsen vad fint att du delar din historia. Det låter som du har gjort flera bra val med att låta bli alkhol till matchen. Hur kändes det när du kollade på matchen sen, lyckades du stå emot suget? Oroa dig inte om att skriva ofta eller så. Poppa in när du vill och hojta om du behöver pepp eller uppmuntran.

@Miss Mary Poppins Tack för att du förklarade "vita knogar". Jag gillar tiden att man inte ska sluta dricka med tanken på att man förlorar alkohol ur ens liv utan mer som att man är nyfiken på andra vägar och utforska ett liv utan alkohol eller åtminstone med ett annat förhållningssätt kring alkoholen. Nyfikenhet och vänlighet, dom orden ska jag ta med mig. Jag kommer nog inte våga säga till värden men jag kan säga till min sambo att jag inte vill dricka, han kommer nog också avstå (minus en folköl eller två) så det gör det enklare för mig vid detta tillfälle.

Idag är min 4 dag. Jag vaknade och hade huvudvärk och trodde att jag va bakis för en sekund först, sedan insåg jag att jag inte va det och tog ett glas vatten innan frukosten och då släppte det. Det har inte varit en svår dag idag, den har flytit på bra. Men nästa vecka börjar jag jobba igen och innan dess helgen med en middag med vänner där det säkert kommer drickas en del vin, det kommer bli mina utmaningar. Att komma tillbaka till trötta jobb-dagar och vilja unna sig, sina gamla rutiner, det är dom jag måste bryta.

@cthd hur har din dag varit, du måste väl nästan vara på en hel vecka nu? Så grymt jobbat! Heja dig! Jag håller med dig om att det är farligt om att jämföra sig med hur andra dricker, att man är duktig om man ser att någon annan dricker i samma takt, det blir falska ursäkter. Framför allt blir det så trist när allt ens fokus ligger på hur mycket kan och får jag dricka, man glömmer bort att vara närvarande i nuet.

Profile picture for user cthd

@sorken Min dag har faktiskt varit bra. Jobbade hemifrån, och det var mycket att göra så jag var sysselsatt hela dagen. Kl 5 klädde jag på mig ordentligt och gick ut 1,5 timma i kylan på hundpromenad. Så skönt att få röra sig och samtidigt bryta ett gammalt mönster och inte ta sig ett glas när dagen är över.
Och jag blev så glad över mig själv ikväll när jag stod och lagade mat. Sambon tog sig ett glas rom (tror jag det var) medan han satt och tecknade. Men han frågade inte mig om jag ville ha något, och jag kände faktiskt inget sug heller. Jag var så nöjd med mitt viol-bubbel.

Jag tror som du säger att det här med att tacka nej är mer i våra huvuden än andras. Det är ju egentligen inte så märkvärdigt. Man måste bara göra det. Du kommer att klara det i helgen - du är stark du med!

Japp, imorgon blir det dag 7... Tiden går fort när man har roligt :-)

Hoppas att du har haft en bra kväll, ta hand om dig!

Profile picture for user Anonym26613

Hej @sorken 💚 Hur gick det? Skriv oavsett 😊🙏
Jag var så trött att det blev en kort kväll för mig. Men det var trevligt att vara lite bland folk. Hoppas du hade det trevligt. 🌸

Profile picture for user sorken

Hej @cthd och @Miss Mary Poppins

Glömde checka in här igår, men jag är här fortfarande. Hade en intensiv arbetsdag och huvudvärk, vilket kändes ortäyyvist eftersom jag inte hade druckigt något. Jag tror jag gick och gruvade mig för kvällen när jag och min sambo skulle på middag hos några vänner där jag visste det skulle finnas vin i mängder. Märkte hur jag började diverada med mig själv, tänka om jag åker och dricker max 2 glas vin är det ju ingen skada.

Men tillslut tänkte jag på alla anledningar varför jag inte ville dricka som jag har listat och gjorde valet att inte åka alls på iddagen, kändes som det enklaste valet för att undvika att tappa motivationen. Så jag skyllde på förkylning och stannade hemma. Först kändes det trist att skippa men sedan tänkte jag att det är okej i detta läge. I framtiden kan jag ju inte undvika sitvationer med alkhol alltid men just nu, såhär i början kändes deet som ett bra beslut.

När jag väl hade tagit deet besultet kändes det lättare. Köpte lite hämtmat och kollade på netflix med bubbelvatten. Vad glad jag va när jag vaknade imorse över mitt beslut.

Tack för att ni checkar in, jag har lovat mig själv att oavsätt vad som händer är jag alltid örlig här, det är viktigt för mig själv. Hur spenderar ni lördagskvällen? Jag ska laga lite mat nu snart och sedan läsa en bok jag fick i julklapp som jag inte börjat på ännu.

Profile picture for user Andrahalvlek

@sorken Helt rätt tänkt. För att inte äventyra sin nykterhet bör man avstå från svåra utmaningar den första sköra tiden. Tids nog känner du dig mer stabil och kan delta på sådant som ingenting. Viktigast först - vara nykter!

Sen har jag märkt att vissa saker inte är kul längre. Folk blir på riktigt dumma i huvudet när de dricker. På senaste personalfesten kände jag så starkt att det där är ett passerat kapitel för mig. Det var min sista personalfest. Jag föredrar numer mer intima miljöer med samtal som känns berikande. Och jag är kvällstrött i och med nykterheten också, så kl 23 är det lagom att avvika.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@sorken svara i din tråd ang ditt svar till mig; det du skriver om "en befrielse att slippa smussla, ljuga och smyga mer" är väldigt fint. Just smusslandet va det som kändes tyngst för mig, att ljuga för dom som är närmast, låtsas vara "normal" när man va full. Det kändes som ett sådant svek, jag hoppas jag kommer slippa behöva göra det i framtiden.

Så många gånger det hänt när de närmaste varit med och att jag druckit för mycket. Sådan skam dagen efter och alltid mindes jag inte exakt vad jag sagt, pinsamt. Oftast hände väl inget speciellt men man säger ändå saker man inte skulle att nykter. Trodde nog många gånger att det inte märktes att jag druckit, men så klart att det märktes. Det är svårt för de närmaste att säga något och det uppstår något konstigt, alla vet men ingen säger något, låtsas som ingenting.

Jag har berättat att jag slutat dricka för dem och de är mina största supporters😀. Så befriande att berätta för dem. Nu när jag varit nykter ett tag känner jag inte skam för detta mer, det hände då, jag visste inte bättre och var alkoholberoende. Nu vet jag bättre, hanterar mitt beroende genom att vara nykter. Julafton var dagen jag var mitt nya jag och det var så trevligt och givande.

Du kämpar på så bra och gjorde klokt i att avstå middagen så här i början när det är lite bräckligare.
Ha en fin lördagskväll🌸💕

Profile picture for user cthd

@sorken Skönt att höra. Var inte säker på vilken kväll det skulle vara. Jag tycker också att du gjorde rätt. Det är svårt här i början, vi har så mycket att tänka på, så det var bra att du kunde ta det lugnt hemma och koppla av. Och dessutom fick du ju en bra lördagsmorgon, bakis fri.

Jag sitter i soffan med min 'Grape Escape' och äter pistagenötter. Vi äter ganska sent här hemma, men allt är klart, bara att värma på. Ta hand om dig och ha en finfin lördagskväll!

Profile picture for user Anonym26613

Oh så underbart att du känt dig stolt och nöjd! Det borde du verkligen 💚👌

Jag slötittar på Netflix och dricker grönt te. Har godisstop och surar för att min kille äter kakor 🤣💚👍

Imorgon är det söndag! Hoppas du vaknar lika stolt och glad som igår. Helgen är alltid tuff i början (ursäkta alla som hatar att jag generaliserar).

Ha en underbar kväll 💚🌸🥳

Profile picture for user Louise_32

Hej @sorken!
De känns som att jag kunde ha skrivit detta inlägg. Känner igen mig till mig till 100%.
Jag har funderat på att slut dricka länge, för jag vaknar varje natt med ångest när jag har druckit. Men jag skäms att ens erkänna för mig själv att jag har ett problem 😢

Igår skrev jag också in mig på 10v programmet och ska börja ett nytt kapitel.

Pepp till oss ❤️

Profile picture for user cthd

@Louise_32 Hej! Bra där - det är jobbigt i början med det är det värt. Jag är också i programmet och har precis börjat vecka 2. Det är intressant och motiverande. Forumet är toppen, här kan man både läsa och få pepp.
Jag tycker att man ska sluta skämmas över att man har ett problem utan istället känna sig stolt och stark över att man nu faktiskt gör något åt det. Att du anmält dig till programmet är en början på rätt väg. Du kommer klara det. Vi är flera som kämpar, tillsammans klarar vi det. Hoppas du får en fin söndag!

Profile picture for user sorken

Idag är det 1 vecka för mig! En vecka! Det har varit stört omöjligt för mig innan. Denna motivation, jag vet inte varifrån den kommer, jag bara känner att nu får det räcka. Otroligt skönt. Här kommer en liten utvärdering från min första vecka:

Jag har inte gjort något socialt, inte träffat nån vän, bara varit hemma minus promenader i naturen. Jag har inte känt att jag vågar träffa någon ännu, jag är rädd att min motivation inte ska hålla och jag ska börja dividera med mig själv om att ett litet glas är ingen fara.

Jag har inte känt mig så pigg, snarare trött, jag tror det är att jag har varit så inne i mitt eget huvudet, tänk så mycket som har gjort mig trött. Det som har känts bäst är två saker: vakna på morgonen utan baksmälla och besvikelse på mig själv och känslan av stolthet.

Appen "I am sober" har varit mycket bra för självkänslan, deras peppiga meddelanden och sättet man ser hur många dagar som har gått stort har gett mig motivation.

Nästa steg är bara att fortsätta, sociala situationer måste jag våga men jag planerar att den första tiden ska vara mer promenad eller någon aktivitet som är dagstid, jag tror det är enklare för mig just nu. Suget är som värst vid middagen, Ta ett glas medan jag lagar mat brukar vara "mitt första" så det är det är då suget slår till som mest just nu. Ett till nästa steg jag funderar på är att skriva en "katastrof lista". Situationer jag har upplevt som jag ångrar och som ger mig ångest. Tex jag blev för full på julafton inför hela släkten. Det klarar jag knappt av att tänka på och det är nyligen. Det tar emot att skriva en sådan lista men jag tror den kan va bra att titta på när motivationen vacklar.

Att få träffa alla er i detta forum har varit den största skillnaden från alla försök jag gjort tidigare. Att få känna igen mig i situationer, att jag inte är ensam och inte värdelös för att jag inte kan hålla det på en rimlig nivå, det har gett mig styrka. TACK ❤️❤️❤️

Profile picture for user sorken

@vår2022 @cthd @Andrahalvlek och @Miss Mary Poppins tack för all pepp dessa dagar, tack för ni bekräftar att jag gjorde rätt som hoppade "vin-middagen" i helgen. Första tiden är skör. Att få er uppmuntran betyder så mycket, mycket mer än jag trodde när jag först skrev denna tråden på forumet, jag trodde inte det skulle ge så mycket att få öppna upp sig och prata på detta sättet.

@Louise_32 välkommen och heja dig. Vad fint att du har påbörjat programmet och "resan". Finns här för att ge uppmuntran och pepp. Jag vet hur det är att vakna på natten med ångest, att inte riktigt acceptera att man har problem. Jag har själv inte accepterat att jag ska vara nykter för evigt utan ser detta mer som en början på något att utforska. Jag har testat att dricka som jag gör i många år och vet att det inte fungerar så även om jag inte vet vart denna resa ska ta mig så ser jag det som en väg att testa som är annorlunda än det jag har gjort innan. Jag vet innerst inne att jag måste men att ta en dag i taget har varit värdefullt för mig. Inte behöva tänka "för evigt" termer, utan mer som en ny spännande resa att utforska, vart den än tar mig. Du är grym, detta klarar du!

Profile picture for user cthd

@sorken ❤️❤️❤️ Nu var det jag som blev tårögd av ditt meddelande. Du är så bra och jag är så himla glad att ha hittat dig i början på min/vår resa. Tillsammans kämpar vi på - man behöver inte bestämma sig här och nu över hur det ska bli senare - man jag är övertygad över att det vi gör nu bara kan ha bra och positiva effekter på oss och våra liv.
Grattis till din vecka 1!
Ta hand om dig, vi hörs snart!
Kram

Profile picture for user vår2022

@sorken Grattis till en vecka!🎉🌟💫🌷💕. Superbra kämpat!

För mig är också det här forumet ovärdeligt och jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle ge så mycket. Jag var rädd, ville inte ”outa” mig och tvekade mycket med att starta en egen tråd, men @Rehacer, vars tråd jag skrev i först, pushade mig till det😀. Nu är min tråd min dagbok där jag skriver ned mina tankar och känslor varje dag, min egenterapi. Att få utbyta tankar, få råd, tips, pepp och även medkänsla, omtanke och tröst, är så givande och utvecklande. Värdet av att få vara en del av det här forumet är stort och varje möte speciellt, det är svårt att klara detta själv men tillsammans är och blir vi starka❤️

Profile picture for user Anonym26613

Grattis till 1 vecka 🥳💚🌸 Du är så duktig!! Skriver, reflekterar och stöttar! Härligt!!

Jag skrev också ner allt jag skämdes för. Hur jag växlade mellan olika systembolag för att inte gå för ofta dit. Gömde vinglaset från barnen. Köpte med mig vin från tåget. Konstiga saker som man gjort. De hände flera år sedan, men påminner mig själv om det ibland. Så jag inte trillar dit. Tycker det är bra 👍💚🌸

Önskar dig en fin vecka till! Heja Heja!!

Profile picture for user Se klart

@sorken och gänget! Grattis till tid (en vecka- så bra) och grattis till att ni har hittat varandra här. Det ÄR verkligen så avgörande att få dela den här resan med andra- det är viktigt på riktigt. Avgörande har det helt klart varit för mig att ha mina bästa bästa forumkompisar under tiden, tid som blivit två år. Finns inget bättre sätt att beskriva än det engelska ”Ive got your back” - stöd, pepp och vardagsglädje.
Häng ihop och en dag i taget är mina bästa (korta) råd’ kram och heja! 🥰

Profile picture for user sorken

Tack för all pepp alla! Otroligt att man kan känna en sådan stolthet för detta, för det gör jag verkligen. Vi kämpar på tillsammans, heja oss!

En tanke jag hade igår på soffan va tristess, att jag va trött efter jobbet men också kände att jag inte bara ville ligga och slökolla på netflix. Hur bryter ni den känslan? Jag tänkte på hade jag tagit ett (läs flera) glas vin så som jag brukade så hade jag kunnat stänga av känslan av tristess men också trötthet, liksom kunnat döva den och bara va nöjd med att ligga på soffan utan ork. Jag funderade på om jag skulle gå ut på en promenad men jag va också trött och det va mörkt och kallt. Jag tror jag måste hitta något avslappnade att göra om kvällarna som inte är att kolla på serier. Visst kan man städa, rensa ut någon låda etc men ibland har man inte ork till sådana "nyttigheter".

Profile picture for user vår2022

@sorken Jag har börjat kika efter olika former av meditation, minfuldness, yoga mm. Tänker typ korta 10 min övningar till att börja med. Har laddat ned en gratis app, smiling mind, provat några avslappningsövningar och det var skönt.

Profile picture for user Anonym26613

Så roligt att du frågar om just avslappning utan vin. Jag har precis legat par timmar i soffan och tittat på Netflix. Drack en kopp te. Kände mig inte det minsta rastlös. Men när jag läste din post så fick jag flash back. Jag minns nu hur jobbigt och tråkigt allt var. Men nu förstår jag att det hade inget med själva aktiviteten att göra. Det var bara belöningssystemet som var ur balans. Eftersom jag numera kan njuta och slappna av utan vin.
Jag hoppas att du orkar också att lita på processen. Vissa saker tar tid, men det är så värt det 💚🙏💚

Kram 🌸💚🌸💚🌸

Profile picture for user sorken

Jag har varit dålig på att skriva här dom senaste dagarna. Långa arbetsdagar framför datorn och sedan trött trött trött. Jag är så mycket tröttare än vanligtvis och jag vet inte varför. Tack för att ni checkar in @cthd 💕

Idag är min första dubbelsiffra dag 10 dagar idag! Det känns fint och bra men jag känner mig så trött hela tiden. Jag jobbar och sedan vill jag ingenting mer än att ligga på soffan efter middagen. Detta blir min andra helg nykter och jag har en social tillställning ikväll, igen lite oro, känns som ett stort steg från att avstå från vinet hemma. Med corona restriktioner har det varit lätt att avstå det mesta i sociala saker så dom flesta håller sig hemma ändå. Men någongång måste man ju våga också.

@Miss Mary Poppins lita på processen det va ett bra ledord. Jag har känt mig trött men ändå en aning rastlös om kvällarna. Som att jag borde fylla upp min tid bättre. Som att slappa på soffan inte är 100% så rofyllt som jag hade hoppats. Jag hoppas jag också kommer till punkten där jag kan känna vila och njuta till max av att bara ta det lugnt utan det där glaset vin.

Jag borde vara glad idag med mina 10 dagar men det känns en aningens...grått? Tror jag. En dag i taget försöker jag tänka.

Profile picture for user cthd

@sorken Grattis till 10 dagar 🎂🎁🎈🎊
Skönt att höra att du är ok fastän du är trött. Det verkar vara normalt, tycker mig ha läst många inlägg om det.
Jag tyckte också att det var grått på min dag 10 - jättekonstigt. Men nu känns det mycket bättre.

Kan förstå oron för ikväll, men du ska se att du är stark och klarar det. Du har ju inte gjort dina 10 dagar för ingenting. Vi ska gå ut på restaurang imorgon kväll, för sambons födelsedag. Det är bara vi två, och jag har redan sagt att jag inte kommer dricka. Konstigt nog tycker jag att det känns bra att gå ut, i stället för att fira hemma. Sambon kan få dricka sitt/sina glas vin, och jag slipper ha en halvuppdrucken flaska kvar hemma dagen därpå.

Ta hand om dig! Du fixar det här - hejar på dig 🙌

Profile picture for user Anonym26613

Grattis fina @sorken på 10 dagar 🥳💚🌸
Jag var också ganska trött, men många andra har haft det mycket värre så ska inte klaga. Tror vi kanske har använt A som stimulans som väcker oss lite. Men sedan ger den ett bakslag och man blir ännu tröttare. Håll ut bara! Energin kommer så småningom. Och då jäklar vad man städar 🤣👌💚

Profile picture for user vår2022

@sorken Grattis till 10 dagar!🎉🌟💫. Min trötthet kommer och går, men med tiden har jag ändå blivit piggare framför allt på morgonen och dagen. Det gråa har jag också känt till och från men allt mindre nu. Det som ger hopp för mig att tänka att hjärnan håller på att återhämta sig och det tar lite tid innan den är i balans igen. Den behöver vila.

Det kommer säkert att gå bra ikväll att avstå🌷💕