Nykter – så gjorde jag

Idag har jag varit nykter i ett år och jag hoppas att jag förblir nykter livet ut genom att fortsätta leva ”en dag i taget”. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera någon annan att också hitta rätt och uppleva nåden att bli fri från alkoholen. Jag var ganska illa däran så det som skett är ett mindre mirakel, men också mycket fokuserat arbete. Kan jag så kan du. Så här gick det till..

Efter några första trevande försök att lägga ner alkoholen (under några år) fick jag nog. Drickandet gav mig för många konsekvenser och min hälsa var körd i botten. Vet inte om jag hade ”nått min botten” men jag var slut med alkoholen, färdig. Jag orkade inte göra mig själv besviken fler gånger, orkade inte göra min omgivning besviken fler gånger. Jag kom till insikt om att jag inte kan dricka ”ett glas vin” ibland utan att det blir en hel flaska (eller 3) och även om jag kunde hålla nere nivån till ett par glas vin första kvällen så visste jag att det blir mer kvällen efter för att sedan sluta på samma sätt i vinboxhelvetet. Samma historia gång efter gång.

Gav upp.
Jag gav upp tanken på att kunna dricka och förstod fullt ut att jag är alkoholist. Bara att acceptera och börja jobba från här. Jag valde att leva, att ta fighten och om jag nu var alkoholist så var det under de förutsättningarna som jag måste starta ifrån. Jag ville vinna kampen och få tillbaka min värdighet.

AA.
Började gå frekvent på möten och tog till mig 12-stegsprogrammet. När jag först kom till AA trodde jag (precis som alla andra tror) att jag inte var lika mycket alkoholist som alla andra, men förstod snart att det var jag . Jag såg alla dessa glada fria människor som hade allt från 1 månads till 30 års nykterhet och jag ville ha det dom verkade ha. Jag kände en gemenskap och fick så småningom riktigt bra vänner där. Vänner som jag idag umgås privat med. Det är faktiskt en otroligt viktig bit det sociala eftersom jag ville bryta ensamheten som jag annars kände pga sjukdomen.

Mindfulness.
För mig var stress en utlösande faktor till drickande. Det var kanske så det började när man kom hem efter en stressig dag och ”behövde varva ner”. Lösningen blev vin. Idag försöker jag hålla stressnivån nere och avslutar ofta dagen med minfulness. Har märkt att det får mig att somna lätt. Jag har alltid haft svårt att somna utan alkohol innan.

Utbildning.
Jag var tvungen att förstå allt om sjukdomen. Jag ville veta varför jag hade betett mig som jag gjort och hur jag kunde undvika sug och att ta fler återfall. Jag googlade och läste allt om alkoholism, beroende, hur hjärnan/kroppen påverkas, gick på föreläsningar, lärde mig om HALT (Hungrig, Arg, Ledsen, Trött), PAA (se tidigare inlägg https://alkoholhjalpen.se/comment/111503#comment-111503), Kollade på youtube och lyssnade på ljudböcker om alkoholism mm.
Tips på bra (ljud) böcker:
”Tack det är bra” av Cecilia Svensson,
”Leva nykter” AA
”AnsvarsFULL” av Camilla Kuylenstierna
”Stora boken” AA
”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg
”Mer mindfulness i vardagen” av Ola Schenström
”Sluta kämpa – börja leva” av Sanna Ehdin

Aktivitet:
Träning gav mig endorfiner och känslan av välbehag tillbaka. Dessutom bättre nattsömn. I början promenerade jag mycket när jag lyssnade på böcker/youtube. Idag joggar och styrketränar jag regelbundet och har gått ner nästan 20 kg det senaste året. En total fysisk förvandling som också har blivit en viktig del på denna resa som jag gjort och fortsatt gör.

Nyttig kost.
Att sluta dricka krävde en total livsstilsförändring av mig. Jag ville ändra på allt för att börja på något nytt. Jag slutade med skräpmat och började äta nyttig mat och tillskott av vitaminer och proteiner. Det kanske inte är superviktigt för andra men för mig var det en daglig påminnelse om att jag ändrat på mitt liv.

Stänga dörrar till alkohol.
Jag har idag sett till att det inte finns några möjligheter att falla tillbaka i drickandet. Jag har talat om på jobbet att jag inte dricker mer (och sagt varför), jag har pratat med hela min släkt och sagt som det är, och snackat med mina närmaste vänner. Nu kom det ju inte som en överraskning för min omgivning att jag är alkoholist direkt :). Men det är bra att dom får ta del av min resa in i nykterheten. Det är otroligt givande samtal. Man får naturligtvis otroligt mycket beröm men det är också en träning i att vara öppen och ärlig, inte minst mot sig själv.

Njuta av att leva nykter.
Tacksamhet. Det var tricket för mig till att fortsätta leva nyktert och gilla mitt nyktra liv. Jag försöker vara tacksam för det nya liv jag fått. Och det är jag. Så tacksam att jag absolut inte vill tillbaka till det som var. Där någonstans försvann mitt sug och lust att dricka alkohol..

Hoppas nu att jag kan inspirera någon annan att lyckas bli nykter. Det är en bitvis tuff resa men det är värt det. Det går inte att med ord beskriva hur skönt det är att slippa skuld och skam. Jag har fått min värdighet tillbaka. Och lusten att leva och lära mig nya saker är idag större än någonsin. Innan vaknade jag trött och tom. Idag vaknar jag nyfiken på vad som är mitt nästa mål. Jag vill leva i verkligheten, utan bedövning. Jag ser fram mot att ta reda på vem jag verkligen är och hur långt jag kan nå :)

Lycka till. Kram.

Profile picture for user rabarber

Tack för dina inspirerande ord! Härligt att läsa om din resa och ännu en gång få motivation att fortsätta kämpa.

Tack för att du delade med oss!

Profile picture for user Levande

Skall läsa dina ord varje gång jag tvivlar och tycker livet är pest utan vin.
Så tack igen för dessa ord som ger sådan styrka till oss som är på väg❤

Profile picture for user Leverjag

Så otroligt bra att läsa om din strategi och ditt arbete för att nå dit du gjort. Blir verkligen glad och inspirerad av att läsa ditt inlägg. Du har mycket kunskap att dela med dig av!

Ser fram emot fler inlägg. :-)

Profile picture for user PP

Äntligen fri, det är stort med en årsdag och man känner att det är så även för dig. Trevligt att läsa om dina positiva erfarenheter från AA och den gemenskap du funnit där. Tycker du har kommit långt under året som gått, och sätter stort värde på ditt inlägg. Både här och de andra du skrivit. Önskar att du njuter av den fortsatta vägen!

//PP

Profile picture for user NorthernSoul

Tack. Här har en ett stycke text att falla tillbaka på. Jättestarka ord som inspirerar.

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av Levande

Tack Levande,
Livet utan vin (jag var vindrickare enbart) var tomt i början. Men tomheten beror på biokemiska processer i hjärnan. Och alla romantiska alkoholminnen man har ställer till det. Det går över.
För mig var det viktigt att förstå att det var min egen hjärna som hela tiden försöker lura till sig "ett glas vin". Aningen skruvat att min egen hjärna försöker förstöra sig själv. Men tänk istället på som att din PC drabbas av ett virus. När hårddisken infekteras märker du först inget men sedan blir den kidnappad av viruset. Alkoholism fungerar på liknande sätt. Från att ha varit en perfekt fungerande hårddisk är den nu totalt i händerna på ett virus som styr den och ger kontraproduktiva order. Som kidnappad kan inte hårddisken reparera sig själv tyvärr, den måste in på service. Alkoholism är ju hjärnsjukdom och vår hårddisk behöver bootas om. Jag gick till AA och gjorde stegen men det finns säkert andra sätt som fungerar (detta forum tex). Det viktiga är att man ber om extern hjälp.
Hoppas och tror att du hittar din egen väg :)

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av Leverjag

Tack Leverjag,
Men jag var tvungen att "go all-in". Efter att ha åkt ambulans tre gånger till akuten, fått diagnos fettlever och med ständig dödsångest var jag tvungen att ge det en sista chans. Jag hade först några riktigt dåliga år i "nykterheten" med en fruktansvärd kamp, orkade inte leva så i ständig kamp. Sen jag gav upp tanken på att kunna dricka. Har förstått att det är genom att ge upp som man vinner..
Ser fram mot att läsa om din resa. Lycka till :)

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av PP

Jag har läst dina inlägg också :)
Jag har stort behov av hoppfullhet och det får jag i AA. När jag nu känner mig säker på min nykterhet vill jag gärna dela med mig av det som givits mig.
Jag känner en enorm tacksamhet mot alla dom som suttit och lyssnat på mina delningar om ångest, tomhet etc. Då slog det mig att det kanske var någon här som kunde vara intresserad av att få en slev av lite hoppfullhet ;)

Profile picture for user LenaNyman

Vilken skön människa du är. Så här förklarande och trovärdig och inspirerande och vet vad du pratar om och ... jamen, du vet. Jag blir så skön i magen av att läsa det du skriver. Hopp och lyft och tilltro är ord som kommer för mig.

Kvällskram.
:)

Profile picture for user Christoffer

Läser det du skriver och tar till mig varje ord. Tänker på det som du beskriver kring total förändring i livet - att inte bara leva i kampen om att vara drogfri utan säga ja till hela livet så att säga och dör alkoholen helt enkelt inte får plats. Du är klok som läser på fakta kring sjukdomen och ditt fokus på att leva fullt ut gör att du kommer bli en av de som berättar om sin 30-åriga nykterhet på något möte eller kanske inte - du kanske bara kommer konstatera i förbifarten att "just det, jag ju inte druckit det där giftet på en sisådär 20-30 år" Fortsätt skriv om dina tankar - du hjälper många här att komma vidare!
Tack från hjärtat!

Profile picture for user Magnus33

Tack äntligen fri för att du delar med dig av din resa! Jag står idag där du var på botten och har tänkt påbörja min resa efter många års försök känner jag att det inte finns nån annan utväg än helnykterhet. Har högt blodtryck, blodfetterna skyhöga så hälsan är riktigt i botten. Men nu vill jag ta mig tillbaka till livet barnen å allt annat som A håller på ta ifrån mig. Är så skönt att läsa hur du lyckats och se att det är möjligt! :)

Ska även skriva av mig här på forumet för att inte glömma! Som jag alltid gjort. Funderar på att gå på ett AA möte vid tillfälle men är livrädd för det av någon anledning....

Profile picture for user Leverjag

Jag blir ibland rädd att det måste till extrema händelser eller hot om överlevnad för att man verkligen ska ge upp. Tänk att det var så illa innan du förändrade ditt liv och gav upp tanken på att dricka mer. Ja, att gå på vita knogar funkar inte i längden, känner jag. Det måste komma inifrån, att verkligen inte mer vilja ha och längta efter att kunna och få dricka. Och det är inte helt lätt...

Kram och ha en fin dag!

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av Leverjag

Jo min omgivning förde mig till AA och konsekvenserna till insikt :)
Synd bara att jag drog ut på det. Det var 3 onödiga år av lidande innan jag blev helt nykter.
Men så såg min resa ut. Inget att titta tillbaka på nu..
Det är slutresultatet som räknas :)

Profile picture for user Stockholm63a

Blir verkligen inspirerad av dig. Känner igen mig. Nått botten igen och vill ej vara här. Har så svårt med att acceptera jag ej kan dricka. Hur kommer man till det? Är min högsta önskan men ambivalent på något sätt. Tog antabus idag. Måste bryta och ha nåt som tvingar mig hålla mig borta. Har du några andra bra tips? Håller oftast upp nån månad sen faller allt och fastnar igen. Känner mig ensam ( alkoholen isolerat mig) så trött och ängslig. Blivit rädd för allt och tror ej på mig själv längre. Jag vill göra en förändring. Så lite kraft dock pga sköldkörtel problem utmattning etc

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av Stockholm63a

Hej Stockholm63a,
anledningen till att jag drog ut på kampen var jag jag inte riktigt förstod och litade på dom som sa att livet utan alkohol faktiskt är långt mycket bättre. Jag kände ju bara till ett liv där alkoholen stod för allt det goda. Jag associerade ALLT till alkohol. Jul = alkohol, nyår = alkohol, födelsedag = alkohol, middagar = alkohol, semester = alkohol, helg = alkohol, resa = alkohol. Jag till och med tänkte på alkohol när jag skulle betala mina räkningar (hur skruvat är inte det :D).
Jag kunde helt enkelt inte tänka mig ett liv helt utan alkohol. Så jag drack i smyg under 3 år, till och från. I min ensamhet. Ovärdigt och det slutade ofta i en krasch. Jag var kraftigt överviktig och hade hjärtproblem. Hade andra problem också. ALLT var alkoholrelaterat och alla problem är borta idag.
Jag kan helt ärligt säga att mitt liv idag utan alkohol har blivit så pass bra att jag definitivt inte vill ha något av mitt gamla liv tillbaka. Men allt det jag nu fått kände jag ju inte till då. Det måste liksom upplevas innan man tror på det själv. Det är därför jag blir så ledsen när jag ser så många (även inom AA) som ger upp innan de fått uppleva den eufori som man känner den dag då man upptäcker att lusten att dricka är borta. Snälla, ge nykterheten en chans. Ge gemenskapen inom AA och detta forum en chans. Lär känna andra med alkoholproblem och snacka ihop er. Träffas, fika, ring varandra. Det sociala är viktigt. Ensamheten dödar. Du känner kanske till ordspråket "En ensam alkoholist är i dåligt sällskap"...

Profile picture for user Lena72

Som svar på av Stockholm63a

Detta sista inlägget "ensam alkis är i dåligt sällskap, oj vad det träffade i hjärtat" Idag stod jag själv i köket ensam o diskuterade med mig själv....herregud ett glas är ju ok. Varenda uteservering skrek efter mig! ROSÉ I SOLEN!!!!
Vilken härlig tråd du har startat! Hoppas du ff ett tag. Ser fram emot fler inlägg....

Saknar inte du ett glas rosé i solen? Eller lite rött till maten?

Så dividerar jag med mig själv! Eller som du skrev, viruset i hjärnan! Där jag glömmer, smyget, hetsen, ångesten, klumpen när man lyfter BiB o den är nästan tom....

Men hur kommer jag över "sorgen" att inte kunna dela en flaska, gå på vinprovningar o mysa med en irishcoffe framför brasan???

Tack!!!!!!!

Profile picture for user Levande

Som vanligt är dina ord kloka och sparas.
Vill bara säga tack och säga hur viktiga det är för sådana som mig.
Tack igen och önskar dig en härlig söndag

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av Lena72

Att känna saknad efter alkohol är helt naturligt i början och är en del av sjukdomen. Idag förstår jag att den saknad jag kände i början var sjukdomens sätt att försöka vinna över mig. Sjukdomen försöker försvara sig för att stanna kvar i mig och på alla möjliga sätt och lura mig att dricka igen. "Alkohol - listig, falsk och stark".

Om man vill så kan man faktiskt se alkoholism är en slags parasitsjukdom som gör alkoholisten till ett värddjur. Jag ville inte dricka men drack, sa och gjorde saker som min sjukdom ville att jag skulle göra (https://sv.wikipedia.org/wiki/Parasitism). Det är därför många pratar om "en kidnappad hjärna". Efterhand som sjukdomen fick allt starkare kontroll över mig så var jag mindre och mindre kapabel att se och förstå att jag var sjuk och parasiten hade då även blockerat alla mina känslor. Hos många riktigt sjuka alkoholister är förnekelsen så stark att de inte ens liggandes på akuten förstår att alkohol är problemet. Konsekvenserna av alkoholen beror då bara på otur av olika slag. Jag var en sådan alkoholist.

Så försök att påminna er om att i stunder av ångest och illamående så är det där ni börjar ta fighten mot parasiten. Ge inte parasiten näring. När den dött kommer ni se hela Världen med ett par helt nya glasögon :)

Kram på er, kämpa, kämpa kämpa!

Profile picture for user Lena72

Som svar på av Äntligen fri

Förstår vad du menar absolut men hur gör du en sommardag på en uteservering? God middag hos vänner??

Att du inte vill bli full o supa det kan jag tycka bli skönt att slippa men just ett glas i sociala sammanhang av njutning. Det klarar ju inte jag och det är DÄR min sorg ligger!

Hut tacklar du just de situationerna????

Förlåt om samma fråga kommer igen....

Tack!

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av Lena72

"Att du inte vill bli full o supa det kan jag tycka bli skönt att slippa men just ett glas i sociala sammanhang av njutning. Det klarar ju inte jag och det är DÄR min sorg ligger!
Hut tacklar du just de situationerna????"

hmm, jag förstår mycket väl din fråga och mitt svar kanske blir lite luddigt men jag försöker ;)
Du tänker på olika situationer utifrån ditt nuvarande liv där alkohol är lite av - kanske, kanske inte.. Bara ett glas eller högst två?
Nu talar jag bara för mig själv här men när jag insåg att ett stort sug uppstod redan efter 1 glas vin var det lättare att inte dricka alls. Det är idag alltså enklare för mig att umgås med mina vänner på uteserveringen, äta, skratta och vara närvarade om jag inte dricker alls. Jag lurar mig själv om jag tror att jag kan nöja mig med 1-2 glas vin..
Idag ser jag på situationerna som uteserveringar, god middag med vänner på ett annorlunda sätt, ser det med andra ögon där alkohol inte är integrerat. Men det tog över 3 år för mig att komma dit. Den först tiden var plågsam. Så din fråga är ytterst befogad.

Profile picture for user Lena72

Tack! Hänger absolut med! Man vet nog svaret men som med övervikt så jagar man en snabb diet så man slipper den verkliga tunga sanningen att det inte kan passera allt genom magen utan konsekvenser....
Man måste ta sina handlingar o ansvara för dem. Inte lita qvickfixar.

Tack! Följer gärna fler råd! Känns väldigt inspirerande att läsa om ett normalt liv utan A. Och att ni trivs med livet...

Tack!

Profile picture for user Äntligen fri

Hej fighters..

Jag har irriterat några användare på forumet.

Men först. Forumet har 4 grupper.
En grupp där man pratar om man dricker för mycket.
Denna där man pratar om att minska drickandet.
En grupp där man pratar om att leva nykter utan alkohol & droger
En grupp för anhöriga.

Jag valde att starta en tråd och beskriva min historia och dela i denna gruppen som passade minst dåligt. Det finns ju ingen egen grupp för ”att prata om kampen för att bli nykter”

Det har sagts mig att ”du sätter dig på höga hästar” – möjligt. Mina råd är inte till dom som kanske mest behöver dom utan till dom som vill ha dom. Och jag kan min sak. Jag har medverkat på över 500 AA möten, hört runt 10 000 delningar, varit intagen på St Görans 5 gånger och genomgått 1 alkoholbehandling på internat. Under de senaste 5 åren har jag sett många komma och gå och trillat dit på återfall. Mest minns jag naturligtvis min egen resa.

Möjligt att jag gått på för hårt. Men detta är ingen lek. För mig (och för många andra här inne) är det en kamp på liv eller död. Det finns folk som jag känner som inte tagit sjukdomen på allvar som dött i ung ålder. Jag är inte ute efter att agera besserwisser eller att sätta mig på höga hästar. Jag vill bara inte att alla andra ska behöva gå igenom all den skit som jag behövt göra med allt vad det innebar. Jag vill trycka på att för dom som vill göra en livsstilsförändring så är det en kamp och man måste vara beredd på att kämpa. Man kan liksom inte tro att man skall få massage när man åker till tandläkaren. Men jag vill också försöka förmedla hur bra livet blir när man är igenom fighten. Det blev låååångt mycket bättre än vad jag räknat med.

Om jag gjort någon upprörd längs vägen ber jag om ursäkt för det. Men när någon sågar 12-stegsrörelsen (som räddat mitt liv) går jag igång. Självhjälpsgrupper handlar om vanliga människor som hjälper varandra ideellt för att försöka undvika livskatastrofer.

Det var allt från mig. Stort lycka till nu, jag håller tummarna för er :)

Profile picture for user Lena72

Som jag skrev i inlägget innan, blir SÅ inspirerad av dej o dina inlägg....

Profile picture for user Sisyfos

Du har inte irriterat mig. Jag tycker att du ska stanna... För jag tycker att du tillför mycket med dina inlägg och dina erfarenheter. Och det behövs såna som du härinne. Även om jag tyckte att du gick för långt i Träningstantens tråd när du "raljerade" och skrev till MT ska man skratta el gråta? Ja, då tyckte jag att du gick för långt i träningstantens tråd. MT svar var f.ö. Nyanserat och bra. Jag förstår att du går igång och ditt personliga engagemang, men det bästa är kanske att starta en separat tråd om AA och 12-steg och debattera där istället, så att det inte blir så personliga påhopp och debatt i någons tråd. För där har vi kanske rätt att hitta vägar som inte ska ifrågasättas i för hög utsträckning. Jag tyckte f.ö. Inte att du hade fel, men att du kunde ha uttryckt det lite smidigare. Men lösningen för att någon/några tyckt att du gjort fel vid ett enstaka tillfälle, kan ju inte vara att vända alla andra ryggen också. Som sagt jag har hela tiden tyckt att du har haft mycket vettigt att säga, så jag vill inte ha bidragit till att puffa bort dig.

Profile picture for user mulletant

som "lyckats" Äntligen fri! Du bidrar med en erfarenhet som vittnar om att det kan gå bra, du har visat att det är möjligt att ta makten över sitt liv. De berättelserna behövs här! / mt

Profile picture for user rabarber

Håller med föregående talare! Du behövs här! Vi är tacksamma för alla råd du ger, all pepp och motivation! Den erfarenhet du kan förmedla! Du är många våras förebild.

Pls stay!

Profile picture for user SkåneTösen

Jag tycker du beskriver din resa jättebra och förstår inte alls hur denna tråd kan uppfattas som provocerande.
Det är som du säger ingen lek det här gäller ju våra liv, även om man kanske inte står inför döden blir vi ju olyckliga av vårt drickande och olycklig vill ju ingen vara. Livet blir ju hemskt.
Massa skam, ångest, lögner och svek mot sig skälv och andra.
Att inte veta vad man gjort eller om någon såg...
Det är skönt att läsa att det finns
hopp och att man kan bli fri från skiten. Jag vill gärna höra mer från dig så jag hoppas du fortsätter skriva.

Profile picture for user Mimmla

är inte provocerande och därför förstår jag inte egentligen varför den irritation som uppstod i en annan tråd ens nämns här.

Profile picture for user Äntligen fri

Hej alla kämpar..

Det har gått lite tid sedan jag skrev sist och jag kände för att checka in för att kolla hur det går för alla :)

Jag har snabbläst några trådar och tycker det finns gott gry i många här. Det gör mig glad. Speciellt glad och rörd blir jag av alla er som tagit er tillbaka trots återfall, det visar på extra stark vilja. Jag minns fortfarande min egen kamp som varade i 3 år innan jag till slut hittade rätt i nykterheten. Alla gör ju sin egen resa och det finns väldigt få som lyckas bli nykter på första försöket.

Idag har jag 600 dagar som nykter. Det är faktiskt inget märkvärdigt. För det är ingen kamp längre. Jag vill helt enkelt inte dricka. Inte ens när livet känns pissigt, och det gör det naturligtvis ibland. Jag har fått så sjukt mycket mer i nykterheten än vad jag räknade med. Jag förväntade mig iofs ett tråkigt liv utan alkohol, men fick något helt annat. Jag fick en nystart mitt i livet. Idag kan jag absolut inte tänka mig att riskera att bli av med allt det jag nu fått. Jag mår bättre än någonsin, både fysiskt och psykiskt, alla vänner är tillbaka, nytt jobb, sinnesro i huvudet och jag har fått min värdighet och självkänsla tillbaka. Och empati. Jag lyssnar hellre än pratar. Känner in andra. Behöver inte gå i polemik för att hävda min rätt. Jag mår bra inifrån och det är viktigare för mig att må bra snarare än att vinna ett argument. Det blev lite flummigt men jag tror ni hajar.. :D

Jag vill skicka en kram till er som kämpar på trots att andra runt er inte förstår sig på er kamp. Och kom ihåg att det är värt att kämpa. För det blir bra om man jobbar för det, om man "motionerar sin nykterhet". Det blir bättre än bra. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva något så här starkt i mitt liv. Jag trodde aldrig att jag skulle klara av att vara nykter i en vecka. Idag tror jag att jag aldrig kommer dricka igen. Jag har en grundlig och påtaglig känsla av att vara fri. När jag vaknar gör jag egna val för dagen. Den lyxen hade jag inte för två år sedan.

Till er som kämpar, jag hoppas så innerligt att ni fortsätter kämpa. För helt plötsligt, en dag, är kriget borta. Man är äntligen fri :)

Profile picture for user Frihet

Tack för alla tips, jag läste hela tråden och mkt bra tips! Oerhört skönt att läsa att du känner dig fri och verkligen verkar vara i balans och njuta av livet.
Det ger mig styrka och hopp om ett bättre och mer meningsfullt liv även för mig.
Underbart!

Profile picture for user Jagkan

Hej! Vilken inspirerande läsning från dig, Äntligen fri. Jag e själv helt ny här och håller på att läsa runt och hämta kraft till att sluta med A helt. Du gav mig verkligen inspo att kämpa. Ska även söka upp nåra av böckerna du tipsar om.
Alla ni andra som me skrivit här. Ni e kämpar!! Har förstått att detta e ett bra forum som stöttar och ger hejarop till varandra. Kram till er alla

Profile picture for user Christoffer

Så himla inspirerande att du är tillbaka och skriver på forumet!
Själv har jag börjat se ljuset efter 10 månader :)
Stort grattis till ditt nya liv!
/C

Profile picture for user Äntligen fri

Va kul :)
Jag blev riktigt glad när jag läste att du tagit 10 månader. Bra jobbat!!
Märker du hur fort tiden går nu? :D
Om du går på AA tycker jag du skall gå och plocka upp 1-års medaljen ;-)
Och bli applåderad. Det ger energi. Och bra för andra att se att det går fint att leva nykter.
Fortsätt att vara en klippa för andra.

Profile picture for user Äntligen fri

Sitter o läser i lite trådar och då kommer en del tankar tillbaka. Tankar som jag hade för ganska exakt 5 år sedan när jag började förstå att alkohol var ett problem för mig. Eller rättare sagt, jag trodde att andra hade ett problem med att jag drack. Själv såg jag ännu inte mig själv i deras problemställning.

Men jag köpte liksom att jag kanske borde dra ner på intaget, inte minst för att slippa tjatet. Inser nu att jag var så sjuk att jag trodde jag var frisk. Jag trodde fortfarande att jag hade ett val när jag steg upp på morgonen. Det var först när jag höll upp med alkoholen en tid som jag fattade att jag var fast. Inlåst. Utan möjlighet att styra själv. För efter en nykter tid var hjärnan totalt fokuserad på alkohol. Och om jag ”tog ett glas”, givetvis i smyg, var tiden till nästa glas bara en tom transportsträcka. Så även om jag höll mig nykter kretsade mitt liv kring alkohol mer än någonsin. Det är fullständigt outhärdligt och dessutom meningslöst. Jag var dömd att dricka igen.

Det som jag idag kan le åt (åt mig själv) är att jag hela tiden trodde att jag kunde välja. Jag satt på AA möten och tänkte ”antingen blir jag som dom och får det dom verkar ha, eller så kör jag min egen väg, löser det på mitt sätt”. Vad jag inte förstod var att jag inte bara skulle ”få” ett nytt nyktert liv bara jag ”valde” det (och jag var inte ens säker på om jag ville välja det spåret). Jag inser idag att jag inte kunde få sinnesro och nykterhet som ett pris i ett Kelloggs-paket, utan först skulle jag få gå en rejäl holmgång och där alkoholen nästan höll på att släcka ljuset för mig..

Jag har förstått att det är ganska få som får nåden att uppleva det fantastiska i att vinna över alkoholen och göra en livsstilsförändring. Men det går om man verkligen förstår vad man har att göra med. Jag tillhör den typen av alkoholister som måste avstå från alkohol helt. Jag kan inte trigga belöningssystemet med ett par glas vin då och då. Och när jag till slut gav upp tanken på att reglera mängden, dricka svagare sorter, senare på kvällen mm, blev allt så mycket enklare. Det var då min resa började. Så länge jag drack, även mindre mängder, fanns ju suget efter mer kvar och det slutade alltid illa.

Jag tror tyvärr, att om man har en tendens att verka gilla ruset mer än andra, så ser resan ganska lika ut för oss alla. Vissa går det snabbare för, andra kan hålla nere intaget under längre tid. Men resan slutar i ett beroende som tar ifrån oss våra valmöjligheter, våra egna tankar, våra liv. När sen alkoholen styr mina val av vänner, matställen, prioriteringar, sysselsättningar och framför allt mitt humör, då är jag fast. Samtidigt som jag inte har en aning om att jag är fast. Jag skyller allt på andra, min partner, chef, syskon, förälder, vänner, övervikt, ekonomi, stress, vädret, politiker. Alla är ju emot mig och min hjärna talar om för mig att jag behöver slappna av, jag behöver en belöning, jag behöver en tröst..

Sen fortsätter resan och nästa hållplats är isolering och ökat intag. Man dricker alkohol som medicin. För att orka och för att sova. Hit kom jag. Men det finns två stopp till. Nästa hållplats är den när alkoholen slutar verka. Det är det jävligaste en alkoholist kan uppleva. Nu fungerar inte alkoholen längre och samtidigt som man måste dricka för att inte dö av abstinensen så är ruset noll och all ångesten kvar. Här har man bara två val. Gå av bussen eller åka med till slutstationen. Och alltför många sitter kvar på bussen hela resan..

Så, till dig som fortfarande har ett val, gå av bussen. Jag kan inte förklara hur underbart ditt liv kommer att bli, du måste uppleva det själv (därav länken ovan).

Kämpa på där ute.
Kram

Profile picture for user Pi31415

och de stämmer väldigt bra.

När alkoholen slutar verka, när ångesten inte längre dämpas i fyllan utan man har ett desperat och destruktivt drickande för rädslan och skräcken för abstinensen och den ännu värre ångesten som kommer när alkoholen tar slut, eller man rent fysiskt inte orkar dricka längre. Då är man långt ner i träsket. Jag har varit där, och jag behöver påminna mig ibland, som ett verktyg för att bevara nykterheten och friheten.

För de flesta (eller alla?) alkoholister fungerar det inte med att försöka dricka ibland och lite. Att sätta upp mål som att efter si eller så lång tid ska man börja lite igen, och försöka bli måttlighetsdrickare, ger en lång, mödosam och onödig omväg. Ja kanske rent av en omväg som leder på villovägar så att man aldrig kan sluta med livet i behåll.

Man måste sluta helt för att kunna nå befrielsen, ett liv i frihet. Vinsterna är stora. Jag vet, jag har varit där. Och nu är jag på väg dit för tredje gången.

Så dina mellandagstankar är värdefulla Äntligen Fri. De är värdefulla här på forumet. Liksom det föredöme som du är.

Stort tack!

Profile picture for user BElisabeth

Din insikt och nykterhet inspirerar mig. Jag är taggad att fortsätta min resa och förstår att jag inte ska ta för lätt på det. Att släppa taget är nog det vettiga. Att låta sig falla fritt men se upp för fällor. Fortsätt inspirera!!!

Profile picture for user Börjaom

Tack för din fina tråd! Fastnade så mycket för ditt inlägg från den 4:e december, uppriktigt, fint och styrkegivande. Gav mig mer styrka för dagen som började lite jobbigt. Tack!
Skriv! Mera! :)

Profile picture for user Äntligen fri

Det är märkligt hur hela Världen förändras när man själv förändras.
Naturligtvis har inget omkring mig förändrats, det är bara jag som fått ”nya glasögon”.
Innan såg jag väldigt lite och det mesta vart svartvitt. Igår stannade jag till och log inombords när jag såg en pappa leka med sitt skrattande barn i parken där jag bor. Min dotter och jag hänger där nere ofta med. Pappan jag såg kunde lika gärna ha varit jag. Små saker blir stora stunder idag. Morgonkaffet är min absoluta höjdpunkt. Börjar se samband. Har noterat att man ganska ofta möts av vänlighet om man visar vänlighet :D

Vänlighet och omtanke var inget jag orkade med för 2 år sedan mitt i missbruket. Jag kunde ju inte ens behålla maten i magen. Jag upplevde det som att hela Världen var emot mig, och alla kunde dra åt helvete. Sen satt jag dyster i min ensamhet. Jag levde konstant motströms. Idag surfar jag medströms i livet och saker och ting verkar falla på plats utmärkt utan min påverkan..

Otroligt att det bara är 2 år sedan jag var nära att dö i sjukdomen. Och att jag idag mår bättre än jag någonsin gjort. I hela mitt liv.

Jag önskar er alla ett 2017 med sinnesro, lugn och värdighet.

Kram

Profile picture for user Dionysa

Jag känner igen allt du säger. Och ibland tänker jag att om inte "om"(=a) varit, så hade jag inte mått så bra som jag gör nu...
Gott nytt, förresten!

Profile picture for user Retro-funk

Hej,

Först skulle jag bara vilja tacka alla som skriver i dessa trådar. Jag läser och får inspiration. Är sedan två månader medlem i alkoholhjälpen. Har så länge jag kan minnas oftast druckit för mycket. "För mycket" innebär minnesluckor och allt som oftast en väldigt stor besvikelse dagen efter. Sedan jag gick med i alkoholhjälpen har jag druckit mycket men inte så mycket att jag lyckats förlora kontrollen. Igår kom dock första snedsteget. Jag sänkte garden och enbart genom att dricka öl så trillade jag dit. Det var dags att fira att jag äntligen fått semester och jag klarade inte av att hantera mängden som dracks.

Nu sitter jag här på nyårsafton och vet inte riktigt vad jag ska göra. Min flickvän vill inte prata med mig och vi ska på en stor nyårsmiddag där det kommer att drickas på ordentligt. Vet inte alls hur jag ska förhålla mig till allt. Jag skulle vilja bryta rakt av med alkoholen men är rädd eller snarare för feg för att ta diskussionen med min omgivning. Hoppas att jag ska våga och vilja göra det en dag framöver.

Profile picture for user Äntligen fri

Som svar på av Retro-funk

Ja den situationen känner man ju igen sig i ;)

Det var faktiskt när jag började prata med min omgivning om min relation till alkohol som det började släppa. Jag märkte att det var betydligt vanligare bland folk än vad jag visste. Många sopar ju alkoholproblemen under mattan (så länge det går).
Att prata om problemet tar bort stigmat.
Prova du med ;)

Profile picture for user Äntligen fri

Det gav mig ångest när jag till slut la ner alkoholen.
..kommer jag "bli en snackis" :-0

I själva verket visste alla runt omkring mig redan att jag drack alldeles för mycket. Men ingen hade sagt något rakt ut. För alla andra har ju fullt upp med sina egna liv. Oj. Och jag som trodde att alla hade fullt upp med mig i deras liv..
Så när jag gick med oro över hur mitt beslut skulle landa var det i onödan. Ingen blev förvånad, en del blev positiva och stöttande.

Nu kanske det låter som att det var mitt beslut att sluta dricka. Det var det inte. Hade jag inte blivit tvingad att söka hjälp av mina närstående hade jag förmodligen varit död idag. Och min dotter faderlös. Ändå kände jag mig så oerhört kränkt i början. Några i min familj tvingade mig till hjälp och jag svarade med att känna mig kränkt. Och jag inbillade mig att jag drack vidare för att jag var kränkt. Jag var för sjuk för att förstå att jag var sjuk och att det var sjukdomen som spelade kränkt för att säkra ytterligare intag. Dag efter dag.

Det som slår mig nu efteråt är att jag var mer upptagen om vad min omgivning skulle säga, upptagen av att upprätthålla en fasad, än att lyssna till min egen familj och förstå deras oro. Men sen var jag ju kränkt också ;)

Idag är läget helt annorlunda. Jag blir bannemig inte kränkt av något. Jag står rak i ryggen. "Omgivningen" förundras haha..
Jag är stolt över mitt nya jag. Får nästan mer beröm än jag kan ta hand om. Försöker skicka beröm och hejarop vidare till andra som bättre behöver det.

Hade tänkt att skriva lite mer om "vinster i nykterheten" som det så fint heter på AA. Det blir vid ett senare tillfälle. Nu är mina ögon trötta :)

Natti natti

Profile picture for user Christoffer

Jag kan bara hålla med om att det händer märkliga och väldigt fina saker när man tar bort "filten över huvudet" som alkoholen ger. Mitt liv är helt totalt annorlunda nu jämfört med för ett år sedan och jag känner stor tacksamhet och ödmjukhet inför detta. Känslan av trygghet, glädje och att saker och ting faller på plats på alla möjliga plan i livet är galen. Känns nästan som man är berusad :)
Kämpa på därute - belöningen kommer!!
C

Profile picture for user Äntligen fri

Instämmer helt.
Man önskar att man kunde dela med sig av den känslan.
Men det går inte. Måste upplevas själv.
Det är väl samma som med resan dit. Alla hittar vi ju vår egen väg till nykterhet (eller minskat drickande för dom som kan det).
Det jag vill med denna tråd är att försöka förmedla något ord om att det går att ta sig över på andra sidan. Och att livet som nykter är värt att kämpa för, att det blev så mycket bättre än vad jag någonsin hade förväntat mig. En nystart oavsett var man befinner sig i livet.

Många säger att "man måste först ha nått sin personliga botten" innan man blir villig att ge upp alkoholen. Det stämmer på så vis att man inte längre har något val. För problemet jag hade som aktiv alkoholist var ju att jag inte visste vad jag skulle få uppleva som nykter. Och om jag då inte vet vad jag har att vänta, hur skall jag då kunna kämpa när jag mår dåligt? Jag visste ju bara att jag kunde lindra ångesten och suget genom att dricka igen. Men till slut mådde jag så dåligt att knappt alkohol hjälpte längre. Då gav jag bara upp och accepterade vilket j-vla liv som helst utan alkohol. Men jag hade inga förhoppningar om att ett liv utan alkohol kunde vara bra. Jag ville bara sluta må dåligt..

Det jag försöker säga är att man kan ta sig över på andra sidan UTAN att krascha helt först. Man måste bara söka efter viljan inom sig och hela tiden ha klart för sig att livet utan alkohol är magiskt. Det jag upplever nu, mitt liv utan bedövning, är magiskt.

Kämpa på.
Kram

Profile picture for user Christoffer

..själv känner jag att jag bröt mönstret innan situationen hann bli akut för mig och min omgivning. Jag kände bara att nu kan jag bara inte slösa mer energi och kraft på bekostnad av hälsa och framförallt min familj. För mig räckte det med en inre dialog om framtiden och den person jag vill vara och jag är så glad att jag inte lät mig själv slå i min personliga botten först.
Det fina nu är att jag fortfarande känner att jag läker och tar mig till nya nivåer i livet :)
Kul att läsa dina inlägg Äntligen fri - du inspirerar många här inklusive mig!
Keep up the good work!
C

Profile picture for user Äntligen fri

De flesta dagar rullar på som dom ska, lugnt o fint. Möjligtvis sover jag en aning för lite. Men nykterheten har givit mig så jäkla mycket energi och trots att jag tränar varje dag har jag fortfarande problem med sömnen. Men jag är alltid pigg på dagarna, det är en av de stora sidovinsterna.

Men jag är beroende av min sömn. Rubbas den ökar mitt sug. På mat o socker. Jag märker att jag också tappar fokus om jag ligger lågt på sömn. Jag behöver vara alert för att hålla mig medveten och tacksam. Hamnar jag ännu lägre på sömn kommer irritationen som ett brev på posten. Irritation är dåligt för min sinnesro och ytterst ett hot mot min nykterhet, mitt liv. Tänk att det ska vara så svårt att bara gå och lägga sig i tid ;)

För mig är det här min livs resa. Min resa behöver delmål. Mål överhuvudtaget är sporrande och hjälper mig att hålla fokus. Vissa dagar då det händer mycket på jobbet eller runt omkring mig, de dagar jag går på autopilot, är mina mål de som styr mig. När jag går på autopilot kommer autotankar. Mina autotankar är asfarliga eftersom de är fortfarande samma autotankar som jag hade för 2-3 år sedan. Låter kanske lite pretto att sätta mål för saker som vikt, kost, träning, meditation och jobb. Man det är det jag behöver. För när jag satt upp konkreta mål, gjort dessa tydliga för mig och accepterat dom behöver jag aldrig förhandla med mig själv när autotankarna dyker upp..

Jo, en sak till, ett mål i nykterheten har varit att sätta dit en stor och riktigt skön tatuering på kroppen. Jag har valt motiv och tid är bokad på en studio i slutet av nästa månad. Det ser ut som att jag kommer nå även detta mål (hualigen) :D

Profile picture for user Zinga

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Det inspirerar o skapar eftertanke!

Profile picture for user Villvetamer

Jag är ny här och har läst din tråd. Du skriver precis det man behöver höra när man är fast i problemen. Jag hoppas på att få läsa mer från dig och önskar dig ett fortsatt underbart lyckligt liv.

Profile picture for user Äntligen fri

Tack detsamma :)
tror att en anledning till att jag skriver här är att jag utsatte mig för onödigt mycket tortyr innan det vände. Jag lyssnade inte på dom som försökte ge mig hopp helt enkelt. När jag idag ser i backspegeln så inser jag att det kunde lika gärna gått illa. Riktigt illa. Hela mitt liv hängde på en skör tråd för 2-3 år sedan. Det känns därför angeläget att om jag kan peppa en enda person att ta sig ur sitt lidande så skulle jag känna det som en personlig revansch och lite av en gottgörelse.

Profile picture for user Äntligen fri

För vissa människor så räcker inte lagom. Jag är en sådan människa. Hos mig är det alkohol som är problemet men om man tittar noga på samhället så ser man att mönstret går igen..

• Några cigg om dagen blir snabbt ett paket och sedan mer..
• Någon sover med snus i munnen
• En chokladbit blir ett helt paket
• En spelvinst som måste spelas upp omgående
• Någon måste shoppa tills banken säger stopp
• Äventyrare som lever så farligt att de till slut omkommer
• Och så jag som tyckte att en kväll utan alkohol var en totalt tom och värdelös kväll.

Möjligt att man kan förklara det som att vi ”försöker fylla ett tomrum i själen”. Men jag tror också att det kokar ner till belöningssystemet.
Jag söker kickar helt enkelt. Jag är konstruerad så. Bara att köpa läget. Det jag måste göra nu är att skaffa nya kickar. Eftersom mitt belöningssystem har gjort min hjärna beroende av alkohol så slår min kroniska sjukdom till redan efter ett glas vin. Då vill sjukdomen ha mer. Mycket mer. Men om jag ger fan i det glaset så är det tyst på den fronten idag.

Men belöningssystemet vill ju fortfarande ha kickar. Det får jag på annat sätt idag. Endorfiner. Bara att sitta/gå omkring med välbehag är en kick i sig. Alla ”Aha-upplevelser” som man får med en klar hjärna är faktiskt en kick. Jag läser mycket om det som gör mig nyfiken. Men inte nyheter. Det får mig på dåligt humör. Har nästan helt lagt ner att titta på nyheter. Världen där ute klarar sig nog alldeles utmärkt utan mina kontrollbehov.

Ha en lugn, skön och värdig söndag alla kämpar.

Kram

Profile picture for user Pi31415

Nej vi som varit alkoholslavar är förmodligen långt i från "lagom"-nivån på många områden. Vi hör nog hemma långt ut på sidorna under normalfördelningskurvorna. Ute i svansarna.
Dina meningar "Bara att sitta/gå omkring med välbehag är en kick i sig. Alla ”Aha-upplevelser” som man får med en klar hjärna är faktiskt en kick." kan jag helt hålla med om. Det är positiva belöningar man får för att man varit nykter en längre tid.
När mina tankar glider in på alkohol, brukar jag vända på tankarna och tänka på alla positiva vinster med att vara nykter. Då motas både eventuella sug bort, plus att jag får en liten kick, av just välbehag.
En annan sak som behövs, det är tålamod. Tidigare har vi ofta skaffat oss snabba falska belöningar m.h.a. alkoholen. Att bygga upp en hållbar nykterhet tar tid, men på sikt kommer välbehag, harmoni och trygghet. Det blir en slags kickar som är utsträckta i tiden, och som det tar tid att nå. Så tålamod är bra också.

Tack för att du delar med dig av dina intressanta tankar och resonemang Äntligen fri.
Hoppas du får en harmonisk söndagskväll med mycket välmående och välbehag.

Profile picture for user Zinga

Som svar på av Äntligen fri

Det där med kickar. Jag tror att alkoholister har det gemensamt; strävan efter kickar men även omedelbar behovstillfredställelse. När jag började fundera på det här med kickar o att jag "går igång" på kickar skapade det dåligt samvete. Kickar för mig har varit ngt destruktivt o inte för ngt gott med sig... Har väl insett att jag har en sån personlighet o att jag får arbeta på positiva o bra kickar. Träningen har blivit en sån sak sista tiden. Men jag är ju ingen person som gör saker med måtta...??.

Profile picture for user Äntligen fri

Mitt liv kraschade ungefär för 5 år sedan. Gick igenom helvetet på jorden. Men nu börjar jag tro att kraschen var nödvändig. Den upplevelsen har format mig. Eller omformat mig snarare. Jag har förlåtit mig och sakta börjar jag inse att det gav mig en ny riktning, ett nytt liv.
Var jag tvungen att lida så mycket och så länge? Kanske.. Det ger mig iaf en enorm kraft idag, och tacksamhet för små saker.
Mizuta Masahide, var en japansk poet och samurai som levde på 1600-talet och han skrev:
“Barn’s burnt down — now I can see the moon.”
..ligger något i det. Ingen anledning att känna ånger över det som varit. Jag måste acceptera det som varit och lära mig att se positivt på framtiden med mina nya förutsättningar. Och jag står stark nu :)

Så om någon läser detta där ute, fortsätt kämpa! Ni har "himlen runt hörnet" ;)

Profile picture for user Zinga

Nyfiken, har du ngn sen tidigare? Jag gick en dag efter jobbet, rätt spontant kan man nog säga...? o gjorde min andra. Liten men fin o blev väldigt nöjd! Man lever bara en gång o jag liksom du behöver kickar o detta blev det. Kommer vara fylld av "gaddar" snart ???. En till iaf, en som jag planerat ett tag. Hoppas du bli nöjd med din!

Profile picture for user Äntligen fri

Det blir min första tatuering och den blir ganska stor..
..du vet "halvmesyrer var oss till ingen nytta" ;)

Va kul, gjorde du din andra nyligen?

Profile picture for user Zinga

Som svar på av Äntligen fri

Ja precis innan jul. Såg en bild på en tatuering som jag gillade. Gick in till studion o pratade o gjorde den 20 min senare ?.
Ska göra en till snart, tillsammans med min dotter. Hon är ett stort stöd i hela denna situation!

Profile picture for user Zinga

Jag är mer äldre än yngre, mellanäldre kanske ?. Man får helt enkelt vara lite taktisk o sätta tatueringen på ett ställe där huden inte saggar så mkt ?.
Jag lever idag och försöker följa mitt hjärta oavsett vad det gäller. Vem vet hur länge jag får vara kvar o så avstår jag från att göra en tatuering som jag vill ha för att den kanske blir mindre snygg när jag blir gammal... ?. Så resonerar jag, men vi är alla olika ??.

Profile picture for user Äntligen fri

Så. Då var det klart. Tatueringen på plats. Tog 5 timmar. Det kändes. Men om man skulle jämföra smärtan mot mitt sista återfall för 2 år sedan var dessa 5 timmar som en sommardag. Med fågelkvitter. Och resultatet är jag stolt över. Motivet är sinnesrobönen som betyder så mycket för mig. Hela tatueringen betyder mycket för mig. Jag har vänt blad. Nytt kapitel. Ny bok faktiskt. Älskar mitt nya liv. Önskar SÅ att många fler fick nåden att uppleva samma sak.
Kämpa på därute.
Kram

Profile picture for user Ellan

Ja tack för dina inspirerande tråd. Jag känner igen så mycket av mig själv i det du skriver och "firar" 331 dagars nykterhet idag. Känslan av frihet är obeskrivlig. Samlar också på mig kunskap om sjukdomen, går på AA-möten, stegen som hjälper mig, internatbehandling. Och de senaste årens kamp innan jag släppte taget, gav upp den vansinniga striden. Vilken resa du är inne på. Sinnesron som infinner sig och möjligheten att kunna njuta av livet utan alkohol. Ja det går ju faktiskt. Jag har sörjt i omgångar och just detta att kunna få känna sorg över den strid och kamp jag har befunnit mig i. Så tack för inspirationen. Jag följer tacksamt de som gått före på resan mot ett liv utan ångest och kamp.
Kram!

Profile picture for user Äntligen fri

Grattis till 331 dagar och din frihet.
Det värmer mitt hjärta att läsa dina rader.
Tack för det.
Har en mysig och värdig helg fylld med överraskningar och sinnesnärvaro/frid.
Kram till dig o alla er andra

Profile picture for user Zinga

Nog gör det ont alltid..?. Själv håller jag på att ta bort drlar av en gaddning. Det är inte heller så skönt, framförallt efteråt. Vart har du satt den?

Profile picture for user Äntligen fri

Hej kämpar,

har inte varit inne på ett tag, ser många nya namn o inlägg, det är positivt.
Det som slår mig är att vi alla tydligen måste gå samma väg, nå botten, krascha ordentligt innan vi släpper taget..
Jag hade naiva förhoppningar i början när jag startade tråden att jag kanske kunde hjälpa någon hitta en genväg, bespara någon några år från tortyr. Men det går nog inte, och jag fattar varför. Jag var ju precis likadan själv.

"För vem vill ju erkänna ett nederlag". Alkoholist. Det var ju ett så sjuhelvetes laddat ord. Tonvis med stigma. Idag bryr jag mig noll. Man får kalla mig vad fan som helst. Bekommer mig inte. Jag är och lever nykter. Står bakom min dotter, sköter mitt jobb med klart huvud, tar hand om min hälsa, skrattar av lycka och gråter av sorg. Jag är på riktigt och jag är ärlig mot mig själv (och skatten är betald ;)
Så om det finns någon i min omgivning som vill kalla mig för alkoholist, Tjohoo, it's on the house..

Ville bara försöka förklara, eller förtydliga, att den ångest som jag satt med (som några av er sitter med) finns inte mer. Borta.
-Är jag ALKOHOLIST?? - borta.
-Vad ska alla säga?? - borta.
-Vad har jag gjort med mitt liv?? - borta.
-Tänk om jag springer på någon som känner igen mig på ett AA möte?? borta.
-Jag har druckit sönder min ekonomi!! - borta.
Jag har druckit sönder min hälsa!! - borta.
-Tänk allt jag sagt o gjort på fyllan - borta.
-Allt jag lovat men sen glömt.. - borta.

Det enda som riktigt tar på mig idag är när jag ser hur ni kämpar (utan att veta hur jävla bra livet blir till slut utan alkohol).
Snälla. Ge aldrig upp.
Kram

Profile picture for user anonym17136

Vill bara säga Stort Tack till dig .. Äntligen Fri .. för allt du delar med dig i din tråd .. har läst den under hela min långa och krokiga resa och hur den har hjälpt och inspirerat mig ..
Jag fastnade för orden i din tråd :
Idag har jag 600 dagar som nykter. Det är faktiskt inget märkvärdigt. För det är ingen kamp längre. Jag vill helt enkelt inte dricka. Inte ens när livet känns pissigt, och det gör det naturligtvis ibland. Jag har fått så sjukt mycket mer i nykterheten än vad jag räknade med. Jag förväntade mig iofs ett tråkigt liv utan alkohol, men fick något helt annat ..
Och tänkte att dit vill jag också komma ..så vill jag känna ..
Nu är jag här .. Känns som om jag också är ... Äntligen fri ..
Tack igen o stor kram till dig .. Lerigen

Profile picture for user Äntligen fri

Waow Lerigen..
Stort, stort grattis!
Jag blir innerligt glad över att läsa att du känner så. Känner tacksamhet. För att några av mina ord nått fram.
Hoppas att du fortsätter på den inslagna vägen och samlar på dig all bonus som kommer ;)

Bara att leva på med öppet sinne och reflektera över allt underligt som händer. Det blir dessutom bättre hela tiden. Saker man trodde var omöjligt blir plötsligt möjligt. Det frigörs en enorm energi i att inte vara fast, inlåst och tvingad till glaset. Ut o träna, andas, se folk i ögonen och tänk "Jag är stolt över mig själv, jag är mitt i en spännande resa och jag ska se vart den bär".

Sätt upp nya mål för dig själv. För nykterheten (när jag har tagit 1 år skall jag köpa en resa till...). För träningen (när jag väger..kan träna..kan springa.. så ska jag köpa nya kläder..). För ditt jobb (när jag lyckats med.. så ska jag unna mig..). För din personliga utveckling (jag ska lära mig allt om beroendesjukdomar..lära mig spanska..börja måla..prova på att.. så att jag kan åka till en plats och använda det jag lärt mig..) Osv osv..

Visa Världen vad du går för. Nu åker vi ;)

Kram

Profile picture for user Ellan

Som svar på av Äntligen fri

Så skönt och inspirerande att läsa din text. Och just idag behöver jag den som mest. Idag räknar jag till 360 dagar som nykter och fri. För precis som du skriver behöver jag inte dricka längre. Kan få känslan av att allt är möjligt emellanåt. För mig tar det dock lite tid att hitta mitt riktiga jag, men det kommer. Har upptäckt ett nytt intresse, blommor ochväxter. Och DET är så otippat. Jag försöker leva för dagen.
Påminnelserna om hur jag var och hur det såg ut för ett år sedan sitter dock djupt rotat. Så jag känner sorg just nu. Vill dock inte dricka på det utan det får vara så. En nära anhörig är oxå svårt sjuk vilket är extremt tufft. Jag är ju van att fly bort från smärtor men nu står jag kvar i det. Jag vill inte tillbaka till det mörka och ångestfyllda fängelse jag satt fast i, så jag står kvar i sorgen. Accepterar det jag inte kan förändra. Tack för att du delar med dig och nu förstår jag ännu mer varför möten med andra alkoholister är så viktiga för mitt tillfrisknande. Fortsätt på din resa!
Jag har bokat en belöning, konvent i Visby. 1-års belöningen blir att fylla på mitt armband med en berlock. Just sitter det styrka, tillit, oändlighet och en katt på det. Katten står för kärlek och hemmet för mig.
Ha en fin söndag.
Kram Ellen ❤

Profile picture for user Äntligen fri

Otroligt, du har snart gjort ett varv, ett år!!
Stort grattis (men en dag i taget ;)

Precis som du skriver är det OK att känna sorg. Skillnaden nu från innan är att jag vet att det går över. Innan, när jag kände sorg eller olust, var det som om att jag var tvungen att dricka bort ångesten eftersom jag hade en känsla att den kommit för att stanna. Idag vet jag att om jag mår lite dåligt, men lägger mig nykter, så kommer jag må bra när jag vaknar. Faktiskt, bara vetskapen om att saker blåser förbi gör det onda mindre ont.

Se upp med hjärnans försök att lura till sig anledningar till "ett glas". Jag vet att livet jävlas med en ibland. Jag har också haft släktingar o vänner som dött under min nykterhet. Blivit av med jobbet. Blivit hotad. Blivit besviken mm.. Men INGENTING blir bättre eller annorlunda av att dricka på det. Det vet du redan (men kanske finns någon annan som behöver läsa det). Mitt sista återfall för 2 år sedan gav mig precis ingenting. Inget fanns kvar av det jag minns från mina kära alkoholromantiska minnen från ungdomen. Det var bara ett stort "Jaha??" Ingen mysig känsla - jag gick direkt på ångesten..

Bara några få dagar kvar tills du stolt kan hämta upp ettårsmedaljen :D

Tips på annat konvent 06MAJ: http://aa.se/medlemmar/kalender/arosmotet-2017-vasteras

Kram

Profile picture for user Äntligen fri

Nu har jag varit nykter i 2 år och jag kan bara konstatera att tiden går fort när man trivs med sig själv.
Första året kändes lite längre, mestadels för att jag var ovan att hantera livet helt nykter. Ni vet prata med folk, bli arg, ledsen, glad utan alkohol. Betala räkningar nykter. Det hade jag nog inte gjort på 15 år. Det här året har varit as-enkelt. Alltså, tro inte att livet har varit enkelt. Jag har varit med om rejält omtumlande saker, men jag har aldrig känt för att dricka. Aldrig. Jag har fått så mycket i mitt nya liv att jag vägrar gå tillbaka till det som var.
Suget efter alkohol är borta liksom lusten att dricka. Jag har heller inga synpunkter på andra som dricker. Jag kan inte dricka. Vill inte dricka och är helt OK med att vara nykter alkoholist. Hade anlagen, utvecklade sjukdomen, insåg och såg problemet, tog tag i problemet, håller mig borta från problemet, ingen skam, ingen skuld. Det är underbart att leva och dessa 2 sista åren har varit e mest fartfyllda och intressanta åren i mitt liv (förutom året när min dotter föddes).

Ta hand om er.
Kämpa.
Kram

Profile picture for user Restart2017

Stort grattis, grymt ??
Jag vill oxå va nykter i två år

Profile picture for user Svartvit

Grymt bra jobbat. Känns härligt att det finns hopp om att kunna leva nykter!

Profile picture for user anonym17136

Nu är det jag som säger Waow .. och Stort Grattis till dina 2 år ... Sån lycka att läsa och inspiration att det går att bli .. Äntligen fri ? Tack för dina rader till mig i slutet av mars .. har tagit till mig dina ord och har nu satt upp nya mål för träningen , jobbet och min personliga utveckling .. Det känns både kul o spännande och se vad livet har för planer för mig och jag vet ju att jag kan påverka det mycket .. mer än jag någonsin trott .. Stort grattis igen till ditt " nya liv " och Ja nu kör vi ...Påsk kramar Lerigen ??

Profile picture for user Äntligen fri

Tack snälla ni för fina ord.
Får se upp så att inte mitt ego växer sig för stort nu bara ;-D
Egot, den inre rösten, kan ju passa på att viska något i stil med "du är duktig, du är uppskattad, du är värd en belöning.."
Ni vet. "Listig, falsk och stark"..
..Nej, ingen fara, jag ser direkt om det händer. Men träning, choklad, AA möte och en god middag blir det idag.
Och sen kan våren & sommaren komma så småningom..

Ha en avkopplande, värdig och njutbar påsk alla!

Kram

Profile picture for user Ellan

till tid.? Två år i frihet!! Klok insikt du har och bra att du är medveten om att vår beroendepersonlighet är med oss hela livet. Vi behöver vara medvetna om hur nära det kan vara att denna listiga och falska delen kan dyka upp. Låter som att du har en värdig påsk.
Jag njuter av min på ett mycket värdigt sätt. Tillsammans med familjen med en närvaro som jag inte hade förra året. Då var jag fullt aktiv.
Nu kan jag med ärlighet säga Glad Påsk, njut av närvaron för det är vi värda.?
Kram Ellan!