Idag har jag varit nykter i ett år och jag hoppas att jag förblir nykter livet ut genom att fortsätta leva ”en dag i taget”. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera någon annan att också hitta rätt och uppleva nåden att bli fri från alkoholen. Jag var ganska illa däran så det som skett är ett mindre mirakel, men också mycket fokuserat arbete. Kan jag så kan du. Så här gick det till..

Efter några första trevande försök att lägga ner alkoholen (under några år) fick jag nog. Drickandet gav mig för många konsekvenser och min hälsa var körd i botten. Vet inte om jag hade ”nått min botten” men jag var slut med alkoholen, färdig. Jag orkade inte göra mig själv besviken fler gånger, orkade inte göra min omgivning besviken fler gånger. Jag kom till insikt om att jag inte kan dricka ”ett glas vin” ibland utan att det blir en hel flaska (eller 3) och även om jag kunde hålla nere nivån till ett par glas vin första kvällen så visste jag att det blir mer kvällen efter för att sedan sluta på samma sätt i vinboxhelvetet. Samma historia gång efter gång.

Gav upp.
Jag gav upp tanken på att kunna dricka och förstod fullt ut att jag är alkoholist. Bara att acceptera och börja jobba från här. Jag valde att leva, att ta fighten och om jag nu var alkoholist så var det under de förutsättningarna som jag måste starta ifrån. Jag ville vinna kampen och få tillbaka min värdighet.

AA.
Började gå frekvent på möten och tog till mig 12-stegsprogrammet. När jag först kom till AA trodde jag (precis som alla andra tror) att jag inte var lika mycket alkoholist som alla andra, men förstod snart att det var jag . Jag såg alla dessa glada fria människor som hade allt från 1 månads till 30 års nykterhet och jag ville ha det dom verkade ha. Jag kände en gemenskap och fick så småningom riktigt bra vänner där. Vänner som jag idag umgås privat med. Det är faktiskt en otroligt viktig bit det sociala eftersom jag ville bryta ensamheten som jag annars kände pga sjukdomen.

Mindfulness.
För mig var stress en utlösande faktor till drickande. Det var kanske så det började när man kom hem efter en stressig dag och ”behövde varva ner”. Lösningen blev vin. Idag försöker jag hålla stressnivån nere och avslutar ofta dagen med minfulness. Har märkt att det får mig att somna lätt. Jag har alltid haft svårt att somna utan alkohol innan.

Utbildning.
Jag var tvungen att förstå allt om sjukdomen. Jag ville veta varför jag hade betett mig som jag gjort och hur jag kunde undvika sug och att ta fler återfall. Jag googlade och läste allt om alkoholism, beroende, hur hjärnan/kroppen påverkas, gick på föreläsningar, lärde mig om HALT (Hungrig, Arg, Ledsen, Trött), PAA (se tidigare inlägg https://alkoholhjalpen.se/comment/111503#comment-111503), Kollade på youtube och lyssnade på ljudböcker om alkoholism mm.
Tips på bra (ljud) böcker:
”Tack det är bra” av Cecilia Svensson,
”Leva nykter” AA
”AnsvarsFULL” av Camilla Kuylenstierna
”Stora boken” AA
”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg
”Mer mindfulness i vardagen” av Ola Schenström
”Sluta kämpa – börja leva” av Sanna Ehdin

Aktivitet:
Träning gav mig endorfiner och känslan av välbehag tillbaka. Dessutom bättre nattsömn. I början promenerade jag mycket när jag lyssnade på böcker/youtube. Idag joggar och styrketränar jag regelbundet och har gått ner nästan 20 kg det senaste året. En total fysisk förvandling som också har blivit en viktig del på denna resa som jag gjort och fortsatt gör.

Nyttig kost.
Att sluta dricka krävde en total livsstilsförändring av mig. Jag ville ändra på allt för att börja på något nytt. Jag slutade med skräpmat och började äta nyttig mat och tillskott av vitaminer och proteiner. Det kanske inte är superviktigt för andra men för mig var det en daglig påminnelse om att jag ändrat på mitt liv.

Stänga dörrar till alkohol.
Jag har idag sett till att det inte finns några möjligheter att falla tillbaka i drickandet. Jag har talat om på jobbet att jag inte dricker mer (och sagt varför), jag har pratat med hela min släkt och sagt som det är, och snackat med mina närmaste vänner. Nu kom det ju inte som en överraskning för min omgivning att jag är alkoholist direkt :). Men det är bra att dom får ta del av min resa in i nykterheten. Det är otroligt givande samtal. Man får naturligtvis otroligt mycket beröm men det är också en träning i att vara öppen och ärlig, inte minst mot sig själv.

Njuta av att leva nykter.
Tacksamhet. Det var tricket för mig till att fortsätta leva nyktert och gilla mitt nyktra liv. Jag försöker vara tacksam för det nya liv jag fått. Och det är jag. Så tacksam att jag absolut inte vill tillbaka till det som var. Där någonstans försvann mitt sug och lust att dricka alkohol..

Hoppas nu att jag kan inspirera någon annan att lyckas bli nykter. Det är en bitvis tuff resa men det är värt det. Det går inte att med ord beskriva hur skönt det är att slippa skuld och skam. Jag har fått min värdighet tillbaka. Och lusten att leva och lära mig nya saker är idag större än någonsin. Innan vaknade jag trött och tom. Idag vaknar jag nyfiken på vad som är mitt nästa mål. Jag vill leva i verkligheten, utan bedövning. Jag ser fram mot att ta reda på vem jag verkligen är och hur långt jag kan nå :)

Lycka till. Kram.

rabarber

Tack för dina inspirerande ord! Härligt att läsa om din resa och ännu en gång få motivation att fortsätta kämpa.

Tack för att du delade med oss!

Levande

Skall läsa dina ord varje gång jag tvivlar och tycker livet är pest utan vin.
Så tack igen för dessa ord som ger sådan styrka till oss som är på väg❤

Leverjag

Så otroligt bra att läsa om din strategi och ditt arbete för att nå dit du gjort. Blir verkligen glad och inspirerad av att läsa ditt inlägg. Du har mycket kunskap att dela med dig av!

Ser fram emot fler inlägg. :-)

PP

Äntligen fri, det är stort med en årsdag och man känner att det är så även för dig. Trevligt att läsa om dina positiva erfarenheter från AA och den gemenskap du funnit där. Tycker du har kommit långt under året som gått, och sätter stort värde på ditt inlägg. Både här och de andra du skrivit. Önskar att du njuter av den fortsatta vägen!

//PP

NorthernSoul

Tack. Här har en ett stycke text att falla tillbaka på. Jättestarka ord som inspirerar.

Tack Levande,
Livet utan vin (jag var vindrickare enbart) var tomt i början. Men tomheten beror på biokemiska processer i hjärnan. Och alla romantiska alkoholminnen man har ställer till det. Det går över.
För mig var det viktigt att förstå att det var min egen hjärna som hela tiden försöker lura till sig "ett glas vin". Aningen skruvat att min egen hjärna försöker förstöra sig själv. Men tänk istället på som att din PC drabbas av ett virus. När hårddisken infekteras märker du först inget men sedan blir den kidnappad av viruset. Alkoholism fungerar på liknande sätt. Från att ha varit en perfekt fungerande hårddisk är den nu totalt i händerna på ett virus som styr den och ger kontraproduktiva order. Som kidnappad kan inte hårddisken reparera sig själv tyvärr, den måste in på service. Alkoholism är ju hjärnsjukdom och vår hårddisk behöver bootas om. Jag gick till AA och gjorde stegen men det finns säkert andra sätt som fungerar (detta forum tex). Det viktiga är att man ber om extern hjälp.
Hoppas och tror att du hittar din egen väg :)

Tack Leverjag,
Men jag var tvungen att "go all-in". Efter att ha åkt ambulans tre gånger till akuten, fått diagnos fettlever och med ständig dödsångest var jag tvungen att ge det en sista chans. Jag hade först några riktigt dåliga år i "nykterheten" med en fruktansvärd kamp, orkade inte leva så i ständig kamp. Sen jag gav upp tanken på att kunna dricka. Har förstått att det är genom att ge upp som man vinner..
Ser fram mot att läsa om din resa. Lycka till :)

Jag har läst dina inlägg också :)
Jag har stort behov av hoppfullhet och det får jag i AA. När jag nu känner mig säker på min nykterhet vill jag gärna dela med mig av det som givits mig.
Jag känner en enorm tacksamhet mot alla dom som suttit och lyssnat på mina delningar om ångest, tomhet etc. Då slog det mig att det kanske var någon här som kunde vara intresserad av att få en slev av lite hoppfullhet ;)

LenaNyman

Vilken skön människa du är. Så här förklarande och trovärdig och inspirerande och vet vad du pratar om och ... jamen, du vet. Jag blir så skön i magen av att läsa det du skriver. Hopp och lyft och tilltro är ord som kommer för mig.

Kvällskram.
:)

Tack LenaNyman för fina ord, de värmer..
..ville bara försöka förmedla att det finns en lösning ;)

Nu är det natti på min kant och jag tackar för mig.
I morgon nya mål.
Kram till alla

Christoffer

Läser det du skriver och tar till mig varje ord. Tänker på det som du beskriver kring total förändring i livet - att inte bara leva i kampen om att vara drogfri utan säga ja till hela livet så att säga och dör alkoholen helt enkelt inte får plats. Du är klok som läser på fakta kring sjukdomen och ditt fokus på att leva fullt ut gör att du kommer bli en av de som berättar om sin 30-åriga nykterhet på något möte eller kanske inte - du kanske bara kommer konstatera i förbifarten att "just det, jag ju inte druckit det där giftet på en sisådär 20-30 år" Fortsätt skriv om dina tankar - du hjälper många här att komma vidare!
Tack från hjärtat!

Magnus33

Tack äntligen fri för att du delar med dig av din resa! Jag står idag där du var på botten och har tänkt påbörja min resa efter många års försök känner jag att det inte finns nån annan utväg än helnykterhet. Har högt blodtryck, blodfetterna skyhöga så hälsan är riktigt i botten. Men nu vill jag ta mig tillbaka till livet barnen å allt annat som A håller på ta ifrån mig. Är så skönt att läsa hur du lyckats och se att det är möjligt! :)

Ska även skriva av mig här på forumet för att inte glömma! Som jag alltid gjort. Funderar på att gå på ett AA möte vid tillfälle men är livrädd för det av någon anledning....

Leverjag

Jag blir ibland rädd att det måste till extrema händelser eller hot om överlevnad för att man verkligen ska ge upp. Tänk att det var så illa innan du förändrade ditt liv och gav upp tanken på att dricka mer. Ja, att gå på vita knogar funkar inte i längden, känner jag. Det måste komma inifrån, att verkligen inte mer vilja ha och längta efter att kunna och få dricka. Och det är inte helt lätt...

Kram och ha en fin dag!

Jo min omgivning förde mig till AA och konsekvenserna till insikt :)
Synd bara att jag drog ut på det. Det var 3 onödiga år av lidande innan jag blev helt nykter.
Men så såg min resa ut. Inget att titta tillbaka på nu..
Det är slutresultatet som räknas :)

Stockholm63a

Blir verkligen inspirerad av dig. Känner igen mig. Nått botten igen och vill ej vara här. Har så svårt med att acceptera jag ej kan dricka. Hur kommer man till det? Är min högsta önskan men ambivalent på något sätt. Tog antabus idag. Måste bryta och ha nåt som tvingar mig hålla mig borta. Har du några andra bra tips? Håller oftast upp nån månad sen faller allt och fastnar igen. Känner mig ensam ( alkoholen isolerat mig) så trött och ängslig. Blivit rädd för allt och tror ej på mig själv längre. Jag vill göra en förändring. Så lite kraft dock pga sköldkörtel problem utmattning etc

Hej Stockholm63a,
anledningen till att jag drog ut på kampen var jag jag inte riktigt förstod och litade på dom som sa att livet utan alkohol faktiskt är långt mycket bättre. Jag kände ju bara till ett liv där alkoholen stod för allt det goda. Jag associerade ALLT till alkohol. Jul = alkohol, nyår = alkohol, födelsedag = alkohol, middagar = alkohol, semester = alkohol, helg = alkohol, resa = alkohol. Jag till och med tänkte på alkohol när jag skulle betala mina räkningar (hur skruvat är inte det :D).
Jag kunde helt enkelt inte tänka mig ett liv helt utan alkohol. Så jag drack i smyg under 3 år, till och från. I min ensamhet. Ovärdigt och det slutade ofta i en krasch. Jag var kraftigt överviktig och hade hjärtproblem. Hade andra problem också. ALLT var alkoholrelaterat och alla problem är borta idag.
Jag kan helt ärligt säga att mitt liv idag utan alkohol har blivit så pass bra att jag definitivt inte vill ha något av mitt gamla liv tillbaka. Men allt det jag nu fått kände jag ju inte till då. Det måste liksom upplevas innan man tror på det själv. Det är därför jag blir så ledsen när jag ser så många (även inom AA) som ger upp innan de fått uppleva den eufori som man känner den dag då man upptäcker att lusten att dricka är borta. Snälla, ge nykterheten en chans. Ge gemenskapen inom AA och detta forum en chans. Lär känna andra med alkoholproblem och snacka ihop er. Träffas, fika, ring varandra. Det sociala är viktigt. Ensamheten dödar. Du känner kanske till ordspråket "En ensam alkoholist är i dåligt sällskap"...